-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 02 21

Prieš Lietuvą – belgiškas Šaras, o belgų Sabonis yra moteris

Su Jonu Valančiūnu Europos jaunimo rinktinėje žaidęs Augustas Pečiukevičius trejus pastaruosius metus rungtyniavo Belgijoje. Kas kitas jei ne jis gali papasakoti apie Belgijos krepšinį, su kuriuo penktadienio vakarą Europos čempionato atrankos starte akis į akį susipažins Lietuvos krepšininkai.
Vincentas Kestelootas ir Jeanas-Marcas Mwema
Belgijos vyrų krepšinio rinktinės treniruotė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Gerai, kad Lietuvai nereikės žaisti su belgais futbolo.

Kol nedidelės šalies Europos viduryje futbolo žvaigždynas dar tik mintimis rengiasi Europos čempionatui vasarą, Belgijos krepšininkai pradeda kelią į 2021 metų Europos pirmenybes, o pirmąja varžove penktadienio vakarą Monso mieste bus Lietuva.

VIDEO: Prieš krikštą rinktinėje D.Maskoliūno mintys ir su „Žalgiriu“

Abiejų šalių krepšinis itin rūpi Augustui Pečiukevičiui – trejus pastaruosius sezonus Belgijos sostinėje rungtyniavusiam krepšininkui, kuris šiemet atstovauja vieniems Ispanijos antrosios lygos lyderių „Coruna Basketball“.

Belgija tapo antraisiais namais

Besidomintys politika Belgiją susieja su Europos parlamentu, detektyvų mėgėjai su Agatha Christie personažu Erkiuliu Puaro, smaližiai su belgiškais vafliais ir šokoladu, barų lankytojai su šimtais nuostabių alaus rūšių, o 28 metų A.Pečiukevičiui Belgija reiškia krepšinį ir meilę.

Asmeninio archyvo nuotr./Augustas Pečiukevičius ir jo žmona Rugilė Belgiją vadina savo antraisiais namais.
Asmeninio archyvo nuotr./Augustas Pečiukevičius ir jo žmona Rugilė Belgiją vadina savo antraisiais namais.

Buvęs Lietuvos jaunimo rinktinės gynėjas, su 16-mečių rinktine laimėjęs Europos pirmenybių bronzą 2007 metais, pastaruosius trejus metus rungtyniavo Briuselio „Basic-Fit“ komandoje, o šią savaitę, gavęs kelias dienas atostogų, iš Ispanijos vėl sugrįžo į Briuselį, kur teisininke dirba jo žmona.

„Ji čia baigė magistro studijas, susirado darbą – mums Briuselis yra antrieji namai, – sakė A.Pečiukevičius. – Tai – labai geras miestas gyventi, jame nieko netrūksta. Gali rasti visus produktus, net grikius, tad taip stipriai nepasiilgstame namų Lietuvoje.

Be to, miestas saugus, susisiekimas patogus, Paryžius ar Amsterdamas pasiekiami per kelias valandas.“

A.Pečiukevičius liko patenkintas ir karjera Belgijos komandoje, su kuria laimėjo sidabrą pirmaisiais savo metais Briuselyje, o pats buvo vertinamas už gynybą ir žaidimo organizavimą lygoje, kur pirmus vaidmenis scenoje įprastai gauna legionieriai iš JAV.

Ar posakis „ramus kaip belgas“ galioja Belgijos krepšinyje?

„Krepšinyje gal kitaip, bet gyvenime tai tikrai galioja, – nusijuokė A.Pečiukevičius. – Belgai tikrai neperskuba ir nepersidirba.

Pavyzdžiui, kai mums reikėjo prisiregistruoti Belgijoje, man pavyko greitai, nes turėjau sutartį, o žmonai tai užtruko gal pusantrų metų.“

Žiūrovai ateina pažiūrėti ir trenerio

A.Pečiukevičiui puikiai pažįstamas Belgijos krepšinis, kurio kai kurios asmenybės kažkiek primena lietuviškuosius herojus.

Pavyzdžiui, dabartinis Belgijos vyrų krepšinio rinktinės treneris Dario Gjergja savo emocijomis panašus į „Žalgirio“ trenerį Šarūną Jasikevičių.

Aštuonis kartus „Oostende“ į Belgijos čempionų titulą atvedęs 44 metų kroatas nuo 2018 metų vadovauja ir „liūtais“ vadinamiems Belgijos rinktinės krepšininkams.

„Atkreipkite dėmesį, jis labai emocingas per rungtynes, kaip Šaras, – pasiūlė A.Pečiukevičius. – Žmonės net kartais į rungtynes ateina labiau pasižiūrėti į jį nei patį krepšinį. Tiesa, nežinau, ar toks pats emocingas ir rinktinėje.“

VIDEO: Belgijos rinktinės treneris M.Gjergja nusišypsojo, kai buvo palygintas su Šarūnu Jasikevičiumi

„Jai mane bent kuo lygina su Šarūnu Jasikevičiumi, tai jau galiu labai didžiuotis, – penktadienį po belgų treniruotės nusijuokė D.Gjeorgja. – Šarūnas buvo didis žaidėjas, o dabar elitinis treneris.

Aš pats bandau būti reiklus, gal tai iššaukia emocijas. Bet rinktinėje yra kitaip, mes dirbame tik 3-5 dienas, tad chemija kitokia. Tad dabar mane turbūt išvysite kitokį, nei klube.“

Belgų NBA ir WNBA čempionai

Belgijos krepšinis nėra pilnas ryškiausių žvaigždžių, nors galėjo būti kitaip.

Tony Parkeris gimė Belgijos mieste Briugėje, kur žaidė jo tėvas, ir galėjo pasirinkti ne Prancūzijos, o Belgijos pilietybę. Kaip ir dabartinis NBA prancūzas Frankas Ntilikina, gimęs ir iki trejų metų gyvenęs Belgijoje.

Vienintelis Belgijos rinktinės krepšininkas, rungtyniavęs NBA, yra D. J. Mbenga. Kai per Kongo genčių karą žuvo jo tėvas, pabėgėlių stovykloje rastas 213 cm ūgio 17-metis vaikinas vėlai pradėjo žaisti krepšinį, bet pateko į NBA ir net dukart tapo NBA čempionu su „Los Angeles Lakers“, kur žaidė 2008-2010 m.

„Scanpix“ nuotr./Belgijos krepšininkas NBA – D.J. Mbenga.
„Scanpix“ nuotr./Belgijos krepšininkas NBA – D.J. Mbenga.

Europoje yra žaidusių stiprių asmenybių – pavyzdžiui aštrialiežuvis Tomas van Den Spiegelis, dabar einantis ULEB prezidento pareigas, žaidė Maskvos CSKA, Axelis Hervelle – Madrido „Real“, Mattas Lojeski – Atėnų „Panathinaikos“ ir „Olympiakos“, o dabartinis rinktinės gynėjas Jonathanas Tabu yra vilkėjęs ALBA ir Milano „Olimpia“ aprangą.

Bet savotiškas belgų Arvydas Sabonis būtų ne kažkuris jų, o Ann Wauters.

„Scanpix“ nuotr./Belgijos krepšinio žvaigždė Ann Wauters.
„Scanpix“ nuotr./Belgijos krepšinio žvaigždė Ann Wauters.

Iki šiol krepšinį žaidžianti 39 metų belgė yra penkis metus rinkta geriausia Europos krepšininke. Ji devynerius metus žaidė WNBA, sykį tapusi čempione, o karjera ilga ir įspūdinga nepaisant pertraukos dėl motinystės – A.Wauters yra vedusi buvusią krepšininkę (Belgijoje LGBT santuokos legalios nuo 2003 metų), su kuria augina du vaikus.

Su A.Wauters ir kita 26 metų vidurio puolėja Emma Meeseman, tris kartus tapusia Eurolygos čempione, o pernai WNBA čempione ir finalo MVP, belgų „katės“ jau pralenkė „liūtus“.

„Iš esmės Belgijos krepšinis dabar moterų rankose – jos šį mėnesį pateko į olimpines žaidynes, dabar krepšinis yra svarbesnis šalyje dėl moterų žaidimo“, – pasakojo A.Pečiukevičius.

Taiklūs įvarčiais ir strėlėmis

Užsikariauti daugiau sirgalių dėmesio Belgijos krepšininkams sudėtinga ir dėl neįtikėtinų talentų gausos futbole.

Nuo vartininko Thibaut Courtois iki Kevino De Bruyne'o ir Edeno Hazard'o bei Romelu Lukaku – visose pozicijose belgai turi tikrų žvaigždžių, kurių iškovota bronza 2018 metų pasaulio čempionate niekas negali laikyti staigmena.

„Scanpix“ nuotr./Belgijos futbolo rinktinė
„Scanpix“ nuotr./Belgijos futbolo rinktinė

Kitos pasaulio šalys mokosi iš belgų ir bando perimti paslaptis, kaip Lietuvos futbolo federacija, nusipirkusi Briuselio „Anderlecht“ futbolo programą ir su belgų specialistais bandydama įdiegti kažką panašaus mūsų šalyje.

„Kaip Lietuvoje krepšinis, taip Belgijoje – futbolas. Aikštės, stadionai, barai pilni sirgalių prieš rungtynes, – pasakojo A.Pečiukevičius. – Tai – kultūros dalis.

Visi vaikai žaidžia futbolą, daug atvykėlių iš Afrikos irgi mėgsta šį žaidimą, sirgaliai apsupa barus likus 2-3 valandoms iki rungtynių.

Pats kelis kartus buvau „Anderlecht“ stadione. Atmosfera panaši kaip pas mus per Kauno „Žalgirio“ rungtynes.“

Be to, krepšiniui Belgijoje reikia konkuruoti ne tik su futbolu.

Gal nebūtinai mėtydami į krepšį, bet belgai visada buvo labai taiklūs. Iš 40 medalių, laimėtų per vasaros olimpines žaidynes, belgai net 11 iškovojo šaudymo iš lanko varžybose.

Belgijos teniso žvaigždės Justine Henin ir Kim Clijsters abi buvo užkopusios į pirmąsias pozicijas moterų teniso pasaulio reitinge pirmajame šio amžiaus dešimtmetyje, o per abi laimėjo net vienuolika „Grand Slam“ turnyrų.

„Scanpix“ nuotr./Justine Henin
„Scanpix“ nuotr./Justine Henin

Tarp daugybės sporto šakų, tarp kurių itin populiarus ir dviračių sportas, sunku prasiskverbti krepšiniui.

„Kažkur turi labai pasisekti. Kai mūsų Rūta Meilutytė iškilo plaukime, žmonės susidomėjo dar labiau plaukimu. Belgų moterys atkreipė dėmesį į krepšinį savo pasiekimais, bet kaip bus toliau nežinia“, – svarstė A.Pečiukevičius.

Bet kuriuo atveju, belgai žingsnius į priekį dėlioja ramiai. „Iš pradžių mes turime patekti į kitas Europos pirmenybes, – sakė belgų treneris D.Gjergja. – Mums reikia įtraukti jaunimą, reikia, kad jis pajaustų svarbiausių turnyrų atmosferą. Vyksta kartų kaita, bet turime būti kantrūs.“

Lietuviai pateko į krepšinio miestą

Užtat šią savaitę lietuviai atkeliavo į Belgijos miestą, kur užsitarnavęs pagarbą ir vyrų krepšinis.

Beveik 100 tūkst. gyventojų Monse vietos vyrų krepšinio komanda „Mons-Hainaut Belfius“ šiuo metu rikiuojasi trečioje Belgijos čempionato vietoje.

3,5 tūkst. vietų salė turėtų būti pilna, juo labiau, kad kelių šimtų aistruolių laukiama iš Lietuvos.

Ištikimiausi sirgaliai, atskridę į Monsą vėlyvą ketvirtadienį per Šarlerua, sulaukė pagalbos iš Monse įsikūrusios NATO.

Universiteto ir pramonės miestu vadiname Monse yra ir NATO karinė bazė, o ten tarnaujantis lietuvis yra pažįstamas su Tomu Balaišiu-Sėkla. Kariškis pasiūlė pagalbą sirgaliams gabenant ir saugojant jų didžiuosius atributus – dvi milžiniškas vėliavas ir būgnus.

Aistruoliai Monse turės galimybių išmėginti belgišką virtuvę, kur ne paskutinę vietą užima alus – Monso centre net ir pučiant atšiauriam vėjui prie +5 laipsnių šilumos ketvirtadienį galima buvo išvysti žmonių lauko kavinėje.

„Alus Belgijoje yra labai svarbus. Pamatyti per pietus bare močiutes ir senelius yra įprasta. Panašiai kaip Ispanijoje vynas, taip Belgijoje ragaujamas alus.

Dar šokoladas, vafliai ir … keptos bulvytės, Nors sakoma, kad jos prancūziškos (french fries), belgai tvirtina, kad jas būtent jie atrado pirmieji."

Lietuviai – aiškūs favoritai

Kalbėdamas apie penktadienį 21.30 prasidėsiančią dvikovą A.Pečiukevičius neabejoja jos baigtimi.

Skaičiuodamas belgų traumuotus žaidėjus prieš 2021 metų Europos pirmenybių atrankos mačą jis sakė: „Tokiai komandai prarasti keturis pagrindinius žadėjus yra labai didelė netektis.

Lietuviai gali siųsti trečią sudėtį ir vis tiek būtų stiprūs. Belgams kitaip, jie neturi tokių resursų. Jie stiprūs, kovingi, krepšinio stiliumi kiek panašūs į prancūzus, bet Lietuvos rinktinei neturėtų kilti jokių kliūčių penktadienio vakarą.“

VIDEO: M.Kalniečio mintys apie trumpą pasiruošimą ir galimą belgų metamą iššūkį

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius