Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 07

Progresu nepatenkintas K.Maksvytis apie naują rinktinės kapitoną: „Nebuvo klausimų“

Kovingumą pademonstravusius estus palaužusios Lietuvos rinktinės strategas Kazys Maksvytis po antrosios pergalės pasiruošimo cikle reziumavo: progresas netenkino.
Lietuva – Estija
Kazys Maksvytis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Jei ketvirtadienį Klaipėdoje estai nepirmavo nė karto, o Lietuvos rinktinė kontroliavo rungtynes praktiškai visas 40 minučių, išskyrus ketvirtojo kėlinio atkarpą, tai šį kartą svečiai iš šiaurės davė rimtą testą mūsų šalies nacionalinei komandai.

Sėkmingiau susitikime startavę estai pirmavo didžiąją pirmojo kėlinio dalį ir turėjo 6 taškų pranašumą (19:13), bet į aikštę pamažu žengęs antrasis Lietuvos rinktinės penketas reikalus sutvarkė.

Varžovų klaidas ėmę provokuoti lietuviai bėgo į greitas atakas, didžiąją dalį taškų rinko iš baudos aikštelės arba baudų metimais, o Tomas Dimša ir Kristupas Žemaitis džiugino Alytaus publiką dėjimais.

Visiškai rungtynių kontrolę savo rankose sugniaužę lietuviai spurtavo net 18:0 ir antrajame ketvirtyje jau turėjo dviženklį pranašumą (31:19).

Be to, kad vertė estus dažnai klysti, o patys puikiai brangino kamuolį, pavyko lietuviams išvengti ir K.Maksvytį pirmajame susitikime kamavusios antrųjų šansų problemos – tokiu būdu estai per pirmąją mačo pusę įmetė tik 2 taškelius.

Tiesa, ši bėda vėl smogė lietuviams po pertraukos – iš viso estai po savo netaiklių metimų nusiėmė net 16 kamuolių bei antrais šansais įmetė 9 taškus.

Trečiajame kėlinyje daug bėdų lietuviams kėlė Panevėžio „Lietkabelio“ naujokas ir pirmojo Kauno „Žalgirio“ legionieriaus Gerto Kullamae sūnus Kristianas Kullamae, rinkęs taškus tritaškiais ir sudėtingu metimu kaire ranka bei vienu metu priartinęs estus iki 6 taškų (48:54), tačiau keli K.Maksvyčio atlikti pakeitimai leido lietuviams vėl suimti rungtynių kontrolę ir susigrąžinti dviženklę persvarą (73:59).

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Lietuva – Estija
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Lietuva – Estija

Bet kelis kartus iš duobių lipę estai demonstravo kovingumą ir ketvirtajame kėlinyje vėl pūtė intrigą į rungtynes, kai tolimais metimais lipo lietuviams ant kulnų ir palaikė vos 4-5 taškų skirtumą tarp komandų.

Galiausiai, 3,5 tūkst. priešiškai nusiteikusių sirgalių nepabūgęs K.Kullamae likus daugiau nei sekundei net nukirpo Lietuvos rinktinės pranašumą iki vieno metimo (88:90), bet estai nebespėjo prasižengti ir lietuviai išnešė sveiką kailį.

„Iškovojome pergalę, bet norėjosi matyti didesnį progresą po pirmų rungtynių, - reziumavo K.Maksvytis antrąjį susitikimą su estais. - Negaliu sakyti, kad viskas buvo labai blogai, buvo gerų atkarpų, bet tų atkarpų neišlaikėme. Didžiausi priekaištai eina gynybai. Estai, žinome, kad meta daug tritaškių – jų įmetė 14. Pasyviai gynėmės išeidami ant jų metikų. Buvo keli momentai, kai galėjome subauduoti, bent dviejų kėlinių pabaigose. Puolime paėmė 16 kamuolių, gerokai per daug. Šitie dalykai blogi.

Iš geresnių dalykų, kelis kartus gana neblogai pavyko paspausti kamuolį, perimti, nubėgti į greitą puolimą. Parotavome žaidėjus, patikrinome ir iškovojome pergalę, bet progreso norėtųsi didesnio.“

– Jau po pirmų rungtynių prieš Estiją turėjote priekaištų dėl varžovų puolime atkovojamų kamuolių. Šiandien estai jų sugriebė net 16. Kodėl turite tokių problemų prieš atrodytų ne pačią stipriausią priekinę liniją?

– Estai išmetė gana nemažai tolimų metimų, čia turėjome problemų. Buvo ir labai toli atšokusių kamuolių. Kai kas gavosi iš situacijų, kai vienu metu keitėmės ginamaisiais ir atsirado missmatchai. Einame į rungtynes po rungtynių ir į tai reaguosime. Turėjome tik vieną dieną treniruočių, reikės į tai reaguoti rimčiau.

– Martynas Echodas sužaidė antras geras rungtynes. Kaip vertinate jo perspektyvą rinktinėje ir kaip jis atrodo prieš tuos du centrus, kurie pasijungė į treniruotes?

– Pirmas Martyno išėjimas gal buvo prastesnis, po to jau geresnis, tvirtesnis, gerai kovojo dėl kamuolių. Be abejo, konkurencija vyksta. To paties Gyčio Masiulio galimybes apsunkino tai, kad nikstelėjo čiurną, bet jis dalyvavo procese, nenusiėmė, tas kelerias rungtynes žaidė su skaudama čiurna. Matau tą patį, ką ir jūs – kad Echodas atrodo geriausiai iš dabar esančių didelių žaidėjų.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Lietuva – Estija
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Lietuva – Estija

– Gytį pakeitėte pirmajame kėlinyje po 42 sekundžių. Kodėl?

– Ten jis gavo dvi greitas pražangas ir nenorėjome rizikuoti. Sureagavome, nes jis žaidė prieš sau neparankų Vene. Galvojome, kad mes turėsime pranašumą, bet reagavome į tai ir dėl to buvo toks keitimas.

– Kiek prie komandos prisijungę Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis keičia emocinį foną rinktinėje?

– Klausėme saviškių vakar treniruotėje, tikrai emocinis lygis pakilęs, daug kontakto, daug agresyvesnis žaidimas. To galbūt trūko šiandien, klausiam kodėl jie vakar buvo tokie agresyvūs, o šiandien minkštesni. Pakeitė, aišku, nauji žmonės. Kartais nesimato krepšio, kai jie stovi baudos aikštelėje. Pasikeitė visa mūsų komanda ir dabar reikės išmokti žaisti su jais.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Lietuva – Estija
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Lietuva – Estija

– Ar galime tikėtis Jono ir Domanto jau kitose rungtynėse ir kokia yra traumą patyrusio Mindaugo Kuzminsko situacija?

– Galime tikėtis visų trijų. Nesiruošiu jų laikyti ant suolo. Rungtynių mažėja, reikia ir jiems įeiti į formą. Turbūt tai buvo paskutinės rungtynės, kai mes dar koncentravomės į tuos žaidėjus, kurie galbūt pateks ar nepateks. Dabar jau labiau koncentruosimės į pagrindinius žaidėjus ir jų minutes, jų formą.

– Jonas Valančiūnas buvo paskirtas rinktinės kapitonu. Kaip atrodė tas procesas, buvo kažkoks balsavimas, ar paskyrė trenerių štabas? Ir kaip jis paaugo per tuos visus metus, nuo tada, kai jį pamatėte pirmą kartą?

– Čia net nėra didelių klausimų. Balsavimo nebuvo, trenerių kolektyvas nusprendė. Pagal savo įtaką, pagal balsą rūbinėje Jonas yra didžiausias. Marių palikome vicekapitonu, kuris taip pat turi nemažą įtaką rūbinei. Šitas įvyko natūraliai.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Lietuva – Estija
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Lietuva – Estija

– Ar galime daryti kažkokias išvadas iš šitų dvejų rungtynių, ar tai buvo tik įėjimas į ritmą?

– Kažkokius atsakymus gavome, bet ir patys žinote, kad nelabai įvardinsiu. Yra ir klaustukų, kurių vis dar negalime atsakyti. Po pirmų rungtynių ne per daug ką keitėme, nors vieną dieną turėjome laisvą, o vieną treniravomės. Progresas netenkino, bet konkurencija toliau vyksta, ji vyksta treniruotėse, kuo esu patenkintas. Gaila, kad šiandien neperkėlėme to į rungtynes.

– Kada planuojate pokyčius, ar jau per kitas dvejas rungtynes su Suomija?

– Ten reikės mažinti žaidėjų skaičių. Važiuosime į turnyrą Ispanijoje, jau ten reikės šiek tiek sumažinti. Paskutinėje treniruotėje treniravomės trimis penketais, bet manau, kad po šių rungtynių reikia fokusuotis į du penketus ir pagrindinius žaidėjus. Tą ir darysime.

– Daug problemų jums abejose rungtynėse pridarė „Lietkabelio“ naujokas K.Kullamae. Kaip vertinate šį žaidėją, su kuriuo teks susidurti ir LKL?

– Neblogai. Gal kiek pasyviai prieš jį gynėmės, nemažai atliko rezultatyvių perdavimų, su geru metimu. Turbūt prieš jį reiktų agresyvesnės gynybos, agresyvesnio gynėjo, skirti jam didesnį dėmesį, nes puolime jis labai talentingas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius