Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 12

Puiki žinia Lietuvos rinktinei: į NBA taikantis Kanados lietuvis pasakė „taip“

Lietuvos krepšinio federacija išgirdo tai, ką norėjo, iš Igno Brazdeikio. Dabar lieka sekti jo bandymus prasimušti į NBA ir spręsti Lietuvos pilietybės klausimus.
Ignas Brazdeikis
Ignas Brazdeikis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasirodė panašus į Darių Songailą

Ignas Brazdeikis ne pirmą dieną domina Arvydą Sabonį ir jo vadovaujamą Lietuvos krepšinio federaciją.

Kaune gimęs, bet ketverių metų paskui tėvus į kitą Atlanto pusę nukeliavęs ir ten užaugęs puolėjas atstovavo Kanados jaunimo rinktinei, o šiemet su trenksmu debiutavo JAV studentų lygoje (NCAA).

Tačiau iki šiol Lietuvos krepšinio federacija nebuvo bendravusi su I.Brazdeikiu ir nebuvo garantuota dėl jo noro siekti mūsų šalies pilietybės ir žaisti Lietuvos rinktinėje.

Pokalbis skype'u atsakė į svarbiausius klausimus, – įsitikinęs su I.Brazdeikiu bendravęs Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

„Svarbiausia, kad jis patvirtino, jog nori gauti Lietuvos pilietybę, nes čia yra gimęs ir augęs iki ketverių metų. Pakalbėjome – jis puikiai supranta lietuviškai, – ir susidėliojome planus“, – sakė M.Špokas.

Iš pradžių pokalbis vyko lietuviškai, paskui M.Špokas pasiūlė I.Brazdeikiui šnekėti angliškai, o pats liko prie gimtosios kalbos.

M.Špokui susidarė įspūdis, kad krepšininkas kartais ieško kokio lietuviško žodžio, bet panašiai būdavo ir su Lietuvos rinktinės žaidėjais Artūru Karnišovu ar Dariumi Songaila, kai šie grįždavo namo po studijų NCAA ir kalbėdavo lietuviškai su akcentu.

„Man jis šiaip pasirodė panašus į Darių Songailą. Dėl išvaizdos ir net dėl to, kad gumą kramto, – I.Brazdeikį su ilgamečiu Lietuvos rinktinės ir NBA puolėju palygino M.Špokas. – Be to, labai ambicingas.“

Darius Songaila ir Ignas Brazdeikis
Darius Songaila ir Ignas Brazdeikis

Lauks referendumo rezultato

Nors I.Brazdeikis patvirtino savo norą žaisti Lietuvos rinktinėje, tai neįvyks šiais metais.

Pirmiausia jam reikia gauti Lietuvos pilietybę.

Krepšinio federacija nusiteikusi palaukti, kaip pasisuks referendumas gegužės 12 dieną dėl Lietuvos pilietybės išsaugojimo.

Tiesa, referendumo rezultatai dar nereikštų tiesaus kelio atgauti Lietuvos pilietybę I.Brazdeikiui – nors referendume bus sprendžiamas klausimas dėl galimybės Lietuvos piliečiams, kurie išvyko į Vakarų Europos šalis, JAV ir Kanadą, išsaugoti ir Lietuvos pilietybę, referendumui pateiktas klausimas yra ne apie pilietybės įgijimą ar atkūrimą, o apie jau teisėtai įgytos išsaugojimą.

„Bet kuriuo atveju, ar referendumo rezultatai bus palankūs, ar ne, federacija yra pasirengusi tarpininkauti, kad jis gautų lietuvišką pasą, – sakė M.Špokas. – Juk jis ne šiaip tolimos eilės lietuvis. Jo tėvai – tikri lietuviai, jis pats gimė Kaune, o mūsų federacijoje dirba jo giminaitė – Lina Brazdeikytė (1997 metų Europos čempionė).

Be to, jis pats didelis patriotas – labai aiškiai pasakė, kad nori žaisti už Lietuvą.”

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Sabonis ir Mindaugas Špokas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Sabonis ir Mindaugas Špokas

Nors I.Brazdeikis augo Kanadoje, dabar keliaudamas po Jungtines Valstijas ir lankydamasis NCAA finalo ketverto kovose, M.Špokas įsitikino, kad vieną ryškiausių šio sezono NCAA žaidėjų iš Mičigano universiteto visi vadina lietuviu.

„Tai Lietuvoje jį kartais pavadina kanadiečiu. Tačiau ten visi jį žino kaip lietuvį, nes jo gimimo vieta yra Lietuva, jis pats save laiko lietuviu, – sakė M.Špokas. – Jis žaidė už Kanados rinktinę, nes norėjo kažkur save realizuoti ir pasirodyti, taip jis pateko į rimtų universitetų radarus.

Jis buvo vienas Kanados jaunimo (iki 16 ir iki 17 metų) rinktinių lyderių.”

„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis
„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis

Šiemet tikslas ne Lietuvos rinktinė, o NBA

Jei I.Brazdeikis užsivilks Lietuvos rinktinės aprangą, tai ne šiais metais per pasaulio čempionatą Kinijoje.

Aišku, net ir gavęs pilietybę ir sulaukęs FIBA pritarimo dėl natūralizuoto žaidėjo, nežinia ar jis iškart patektų į galutinį Dainiaus Adomaičio dvyliktuką.

Bet Lietuvos krepšinio federacija jo ir neskubina, o daugiau kalbasi apie ateitį.

Tuo metu I.Brazdeikis pats turi rimtų planų šiai vasarai. Po 14,8 taško per pirmąjį NCAA sezoną Mičigano komandoje rinkęs 20-metis jau paskelbė viešai, kad bandys laimę NBA naujokų biržoje.

Puolėjas planuoja pasirodyti NBA klubų peržiūrose ir turi didelių ambicijų patekti į elitinę pasaulio krepšinio lygą jau šiemet, nors NBA specialistų nuomonės išsiskiria – vieni mato 201 cm ūgio puolėją naujokų biržos antrajame rate, kiti 60-ies žaidėjų reitingą sudaro be jo.

Bet kuriuo atveju, I.Brazdeikis planuoja pasirodymus NBA vasaros lygos varžybose ir stengsis iš visų jėgų brautis pirmyn.

„Pirmiausia mes turime išspręsti jo pilietybės klausimą, o antra – šią vasarą jis nori susitelkti į bandymus patekti į NBA.

Bus įdomu stebėti, nes jį tik dar labiau užveda tai, kad ne visi tiki jo šansais (patekti į NBA), – pasakojo M.Špokas. – Jo ambicijos – didelės. Ir mums būtų smagu matyti ketvirtą lietuvį NBA.“

„Scanpix“/AP nuotr./Ignas Brazdeikis
„Scanpix“/AP nuotr./Ignas Brazdeikis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius