Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 24

Pylos davęs Dainius Adomaitis: „Po pertraukos vyrai žengė kita galva“

Tai buvo pirmasis mačas Dainiui Adomaičiui po nelemto Europos čempionato aštuntfinalio su Graikija ir vėl buvo karšta taip, kad Lietuvos rinktinės treneris kelis kartus įžengė į aikštę patarinėdamas naujai suburtai Lietuvos rinktinei. Sunkiai išjudėjusi, ji nulėkė it ant sparnų ir laimėjo pirmąsias pasaulio čempionato atrankos rungtynes Kosove 99:61.
Dainius Adomaitis
Dainius Adomaitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tokio įsitempusio D.Adomaičio dar neteko matyti net Europos čempionate. Gynybos planas visiškai neveikė per pirmą kėlinį.

Kai šeštą minutę Kosovas atsiplėšė 16:11, treneris neiškentė ir paprašė minutės pertraukėlės.

Bet netrukus jis irgi įsmuko į rungtynių įkarštį – vis lipo į aikštę, ironiškai juokėsi po nepalankios pražangos, o atgalia ranka jau kvietė kilti nuo suolo Vaidą Čepukaitį vietoj trečia pražanga nubausto Evaldo Kairio.

„Gedai, Gedai“, – šaukė Gediminui Orelikui, susitrenkė su puolėju delnais ir rodė jam, kad ir toliau verždamasis perduotų kamuolį likusiam laisvam po krepšiu vidurio puolėjui.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Orelikas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Orelikas

Nežinia, kokius žodžius jis pasitelkė per rungtynių pertrauką, bet veikiausiai jie nebuvo labai švelnūs.

„Bravo, pagaliau“, – sakė jis sau, kai A.Juškevičius sužaidė išmintingai, suklaidinęs du varžovus prie tritaškio linijos ir reidu prapjovęs varžovų gynybą.

„Akcentavome agresyvią gynybą, o puolime privalome turėti gerą energiją kovoje dėl atšokusių kamuolių. Žinojome, kad kai kuriose pozicijose jų žaidėjai gal kiek žemesni. Turėjome juos versti dirbti gynyboje“, – po mačo Prištinoje sakė D.Adomaitis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė

– Treneri, dvi skirtingos rungtynių dalys. Kas tai lėmė?

– Manau, kad pirmojoje rungtynių pusėje padarėme per daug klaidų gynyboje. Galbūt nervingumas, starto jaudulys – nesugebėjome padaryti pražangų, kai jas turėjome padaryti, bet padarėme, kai jau buvo po bonuso (po keturių komandinių pražangų). Jie ėjo prie baudų metimų linijos.

O antrojoje pusėje mūsų energija buvo kita – žaidėme taip gynyboje, kad jie nieko negalėjo padaryti lengvai. Todėl ir skirtumas.

VIDEO: D.Adomaičio komentaras po pergalės prieš Kosovą

– Ar jautėte papildomą įtampą dėl naujos komandos, dėl sirgalių?

– Taip, atmosfera buvo karšta, nors tam ruošėmės įvairiais būdais. Per treniruotes net būdavo karštesnė atmosfera nei čia. Buvome pasirengę ir žinojome, kad su savo gynyba galime kontroliuoti rungtynes ir žiūrovus. Tai ir pasimatė antroje dalyje. Praėjo įtampa. Žaidėjai ženkliai lengviau pasijautė.

VIDEO: Siaučiantys Kosovo rinktinės fanai

– Gediminas Orelikas sakė, kad per pertrauką treneris davė pylos ir tada viskas susitvarkė. Ką pasakėte?

– Tai, kas buvo rūbinėje, tegu lieka ten. Viską lėmė smulkios detalės. Jie pelnė 35 taškus pirmojoje dalyje, iš kurių 20 po mūsų individualių klaidų gynyboje arba pražangų. Antroje pusėje tai sutvarkėme.

Vyrai šaunuoliai, kad po pertraukos žengė kita galva. Žaidė protingiau.

Jie pelnė 35 taškus pirmojoje dalyje, iš kurių 20 po mūsų individualių klaidų gynyboje arba pražangų. Antroje pusėje tai sutvarkėme.

– Buvo keli debiutai – kaip tai atsiliepė rungtynėms?

– Kažkam tai buvo debiutas, kažkam sugrįžimas, kažkam gal labai netikėtas sugrįžimas. Aš labiausiai džiaugiuosi, kad kiekvienas parodė didelį norą atvažiuoti į rinktinę.

– Nepaisant didelio skirtumo, atrodė, kad abu įžaidėjai (Mindaugas Girdžiūnas ir Šarūnas Vasiliauskas) strigo organizuodami žaidimą.

– Jie rizikavo, ypač gynyboje. Mes nenorėjome, kad jie mestų tokius metimus, todėl stengėmės truputį daugiau žaisti per kitus.

– Kurie krepšininkai pirmiausia susitvarkė su nervais?

– Manau, kad kiekvienas įnešė savo indėlį skirtingose situacijose. Pirmojoje pusėje Brolis (K.Lavrinovičius) žengė užtikrintai, žinodamas, ką gali padaryti.

Gediminas Orelikas – taip pat. Kiekvienas, galiu vardinti kiekvieną, nes antrojoje pusėje nebeklydome gynyboje.

– Ar G.Orelikas ir A.Juškevičius ir turėtų likti rinktinės lyderiais?

– Manau, kad gali atsirast ir kitų. Ado žaidimas jau, manau, nebėra staigmena. Svarbiausiu momentu jis buvo geras ir gynyboje, ir puolime.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Adas Juškevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Adas Juškevičius

– Dabar lauks rimtesni varžovai, ar ne?

– Taip, šioje naujoje sistemoje komandų pajėgumas apsilygina. Lenkai yra susižaidę, beveik neturi nuostolių. Yra gerai susižaidusi komanda ir įpratusi prie trenerio.

– Stebuklų nebus ir rinktinės sudėtis nesikeis mačui su Lenkija?

– Pažiūrėsime. Reikia sulaukti ryto, o šeštadienį bus treniruotė ir pasižiūrėsime.

Po mačo Lietuvos rinktinė tiesiu taikiniu iškeliavo į Prištinos oro uostą.

Iš ten užsakytu „Boeing“ lėktuvu pustrečios valandos skrydžio atgal į Palangą, kur mūsų šalies krepšininkų mažiau nei po dviejų parų laukia antrasis pasaulio čempionato mačas.

Varžovas Klaipėdos arenoje bus rimtesnis – Lenkijos rinktinė, kuri pirmosiose rungtynėse namie 70:60 įveikė Vengrijos krepšininkus.

Pergale turnyrą pradėjusių lietuvių taikinys grupėje ne tik pirmasis trejetas, atversiantis duris į kitą etapą, bet ir pergalės – jos bus skaičiuojamos tęsiant kovą naujoje grupėje, į kurią ateis trys D grupės ekipos: Italija, Kroatija, Nyderlandai arba Rumunija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius