-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 02

R.Seibučio ir M.Echodo vedama lenktyninė Lietuva sudaužė Kroatiją

Lietuvos krepšininkai surengė du įspūdingus spurtus per rungtynes, o po antrojo nudūmė į įtikinamą pergalę prieš Kroatiją 79:62 (26:11, 17:28, 24:10, 12:13). Pasaulio čempionato atrankos varžybose lietuviai sutvirtino pirmąją poziciją J grupėje, pasiekę devintąją pergalę.
Adas Juškevičius
Adas Juškevičius / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Renaldas Seibutis (15 taškų) užtikrino gerą mačo Vilniuje pradžią, o Martynas Echodas dvigubu dubliu (12 taškų ir 10 atk. kamuolių) įtvirtino antrąjį lietuvių pabėgimą banguotose rungtynėse sekmadienį.

Anksti įgiję didelę persvarą (29:13) mūsų šalies krepšininkai buvo išblaškę šį skirtumą ir trečiojo kėlinio pradžioje rezultatas dar buvo lygus (43:43).

Tačiau nuo tada Dainiaus Adomaičio vyrai vėl pradėjo dominuoti abejose aikštės pusėse.

Jie laimėjo kovą dėl kamuolių (36:29), bet didžiausius darbus nuveikė gynyboje, sukaustę kroatų atakas ir palikę juos su 19 klaidų ir tik 2 pataikytais tritaškiais iš 20.

Šis smūgis skausmingas Kroatijai, kuri be savo NBA žaidėjų krito į penktąją grupės vietą, o bilietų į pasaulio čempionatą gaus tik trys komandos.

Viena jų, žinoma, Lietuva, jau anksčiau pasirūpinusi kelialapiu į pirmenybes kitais metais Kinijoje. Tai buvo devintoji lietuvių pergalė J grupėje per dešimtąjį mačą.

Kitoms komandoms, kaip prieš rungtynes juokavo Arvydas Sabonis, kelnės dar yra pilnos.

Lietuvos rinktinė: Renaldas Seibutis 15, Martynas Echodas 12 (10 atk. kamuolių), Rokas Giedraitis 10, Arnas Butkevičius ir Mantas Kalnietis po 8, Jonas Mačiulis ir Mindaugas Girdžiūnas po 7, Adas Juškevičius 5, Eimantas Bendžius 3, Martinas Gebenas ir Gytis Masiulis po 2 (E.Želionis);

Kroatijos rinktinė: Miro Bilanas 12, Tomislavas Zubčičius 11, Jakovas Mustapičius 10, Marinas Rožičius 8, Domagojus Bošnjakas 5, Luka Babičius 4, Hrvoje Peričius ir Karlo Žganecas po 3, Martinas Junakovičius, Luka Božičius ir Marijanas Čakarunas po 2;

Rinktinė Perg. Pral. +/-
1. Lietuva 9 1 +175
2. Italija 7 3 +83
3. Lenkija 6 4 +55
4. Vengrija 5 5 +2
5. Kroatija 4 6 -6
6. Nyderlandai 3 7 -31

Svarbiausius dvikovos Vilniuje momentus fiksavome mūsų portale

Ketvirtasis kėlinys

40 min. Lietuvos komanda iškovojo įtikinamą pergalę 79:62.

38 min. G.Masiulis pelnė pirmuosius taškus Lietuvos rinktinėje – geras vaizdas jo tėvui Tomui Masiuliui, kuris irgi yra arenoje.

37 min. Martinas Junakovičius keikdamasis palieka aikštę. Kroatijos gynėjas už replikas teisėjų buvo diskvalifikuotas. O lietuvių pranašumas auga – 77:53.

36 min. M.Echodas fantastiškas abejose aikštės pusėse. Jis jau surinko dvigubą dublį (12 taškų ir 10 atkovotų kamuolių), o dabar atliko ir įspūdingą bloką. Lietuviai artėja prie devintosios pergalės (75:53).

35 min. Gytis Masiulis debiutuoja Lietuvos rinktinėje! Geriausiu jaunuoju (iki 20 metų) krepšininku prieš kelias valandas išrinktas puolėjas gražiai pašokdino varžovą, bet pirmą dvitaškį prametė. Po M.Echodo taškų Lietuvos rinktinės persvara rekordinė – 73:53.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Martynas Echodas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Martynas Echodas

34 min. krepšinis tampa vis greitesnis ir chaotiškesnis. Štai T.Zubčičius dusyk krito ant grindų per vieną ataką.

32 min. A.Juškevičius pajuto karštą ranką. Po jo taškų 71:53.

Žiūrovai ploja išgirdę pranešimą – prieš kelias valandas įvykusiuose federacijos geriausių krepšininkų rinkimuose triumfavo Domantas Sabonis ir Kamilė Nacickaitė. Bus įdomu matyti D.Sabonį rinktinėje, kuri šįvakar sėkmingai tvarkosi ir be NBA žaidžiančių lietuvių.

Trečiasis kėlinys

30 min. M.Echodas rėkia atsisukęs į sirgalius – tai jis išrašė įspūdingą bloką T.Zubčičiui, nupūtęs kamuolį, kai kroatas mintyse jau buvo įrašęs sau dvitaškį. Lietuva baigia kėlinį pirmaudama 67:49 – tai didžiausia persvara šiose banguotose rungtynėse.

29 min. A.Juškevičius tritaškiu švenčia puikų lietuvių spurtą 11:0. Vėl ramu, o tribūnose girdisi skanduotė „Šiandien Lietuva laimės“, nes rezultatas jau 65:49.

27 min. M.Echodas gerai pasidarbavo aikštėje, M.Girdžiūnas pataikė svarbų tritaškį, o Lietuvos rinktinės pranašumas vėl šoktelėjo – 60:49.

25 min. J.Mačiulis įkrovė kamuolį po A.Butkevičiaus perdavimo ir užvedė sirgalius. Lietuva priekyje 50:47.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jonas Mačiulis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jonas Mačiulis

22 min. Viskas prasideda iš naujo. Kroatai ištirpdė lietuvių turėtą 16 taškų pranašumą ir išlygino rezultatą – 43:43.

Antrasis kėlinys

20 min. Kroatijos rinktinė įsibėgėjo ir sumažino skirtumą iki 4 taškų. Lietuva eina ilsėtis į pertrauką, pirmaudama 43:39, bet turėdama apie ką pagalvoti per pasitarimą.

Per pirmuosius du kėlinius Lietuvos rinktinei daugiausia taškų pelnė R.Seibutis (14), A.Butkevičius ir M.Kalnietis (po 6).

Kroatiją tempia buvęs Vilniaus „Ryto“ žaidėjas T.Zubčičius (9 taškai) ir M.Bilanas (8).

19 min. Gal verta į „Siemens“ areną sugrąžinti plakatą „Seibuti, pavaryk“? Renaldas jau pelnė 14 taškų, jis vėl žaidžia taip rezultatyviai, kaip rungtyniaudavo šioje arenoje prieš 5–6 metus. Po R.Seibučio tritaškio Lietuva priekyje 43:33.

17 min. Kroatijos rinktinės treneris D.Anzulovičius blaškosi prie savo suolo, panašiai, kaip tais laikais, kai treniravo Vilniaus „Rytą“ (kelis mėnesius 2010 metų rudenį). Jo vyrų atakos rezgasi sunkiai, lietuviai priekyje 38:27.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Krepšinio klasika Vilniuje: Lietuva – Kroatija
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Krepšinio klasika Vilniuje: Lietuva – Kroatija

15 min. Kaip gražiai akimirkomis lietuviai dalijasi kamuoliu – lyg „Barcelona“ futbolininkai. Krepšinio tiki-taka.

13 min. Po E.Bendžiaus taškų didžiausia lietuvių persvara – 29:13.

Arenoje visi žiūrovai pakilo ant kojų bei suskandavo „ačiū“ ir „Rimai, Rimai“. Visa tai skirta Rimantui Kaukėnui – ilgamečiui Lietuvos rinktinės gynėjui, šiemet nusprendusiam baigti savo ilgą karjerą.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rimantas Kaukėnas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rimantas Kaukėnas

40-metis vilnietis iš A.Sabonio rankų gavo stikle įrėmintus marškinėlius, pažymėtus 4-uoju numeriu.

Pirmasis kėlinys

10 min. Po M.Echodo metimo lietuviai baigė kėlinį 26:11.

8 min. Lietuva nesustabdoma rungtynių pradžioje. R.Seibučio tritaškis, A.Butkevičiaus dėjimas, Martyno Echodo bauda – galingą bangą pagavę lietuviai spurtavo 11:0 ir pirmauja jau 24:11.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Arnas Butkevičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Arnas Butkevičius

7 min. Dvi iš eilės greitos lietuvių atakos! A.Butkevičius uždirbo varžovų nesportinę pražangą, o M.Kalniečio skrydžio nesulaikė niekas – 18:9.

5 min. Kroatai išsijudino (6:6), bet M.Gebenas dalija perdavimus lyg A.Sabonis – iš pradžių J.Mačiuliui prie tritaškio, o paskui po krepšiu surado A.Butkevičių – 11:6.

3 min. Sklandi Lietuvos rinktinės pradžia R.Seibučio ir M.Kalniečio taškais – 6:0.

1 min. R.Seibutis metimu iš kraštu atidarė taškų sąskaitą – 2:0.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Renaldas Seibutis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Renaldas Seibutis

Lietuvos starto penketas: Mantas Kalnietis, Renaldas Seibutis, Arnas Butkevičius, Jonas Mačiulis ir Martinas Gebenas.

Likus 8 minutėms iki mačo

Aikštės viduryje su gimtadieniu pasveikintas rinktinės administratorius Žydrūnas Vilenčikas. Tai nematomas komandos juodadarbis, besirūpinantis įvairiausiais svarbiais darbais, kad krepšininkams ir treneriams nieko netrūktų.

Likus 15 min iki mačo

Baigėsi mačas Vengrijoje, kur šeimininkai po pratęsimo 91:86 palaužė Nyderlandus. Šios komandos lietuvių nebepavys, bet rezultatas svarbus kroatams, kurie smuktelėjo į penktąją vietą grupėje po vengrų.

Likus 30 min. iki mačo

Žiūrovai lėtai pildo „Siemens“ arenos tribūnas. Manoma, kad rungtynes turėtų stebėti arti 5 tūkst. žiūrovų. Viršutinė tribūnų dalis uždengta.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Krepšinio klasika Vilniuje: Lietuva – Kroatija
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Krepšinio klasika Vilniuje: Lietuva – Kroatija

Nors ištikimiausi rinktinės sirgaliai, kurių dalis buvo ir Brešos mieste, rungtynėse su Italija, jau paruošę trispalves ir būgnus, antplūdžio nebus.

Netobulas varžybų tvarkaraštis, kai rinktinėse trūksta geriausių žaidėjų iš NBA ir Eurolygos klubų, lemia, kad rinktinė nesulaukia pilnų tribūnų. Apie tai, kad tokie varžybų langai atneša nuostolių, užsiminė ir Lietuvos krepšinio prezidentas Arvydas Sabonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius