-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 22

Rezultatyviausias LKL žaidėjas – apie Davidą Loganą, Baronų šeimą ir Rimo Kurtinaičio pamokas

Ar daug pažįstate krepšininkų, kuriems nerūpi statistika? O amerikiečių krepšininkų, kuriems nerūpi statistika? Tada susipažinkite su Jimmy Baronu – JAV krepšininku, kuris nežino, kad yra rezultatyviausias LKL žaidėjas.
Jimmie Baronas
Rungtynių akimirka / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kai Davidas Loganas panorėjo palikti „Lietuvos rytą“ ir išvyko į Italiją, J.Baronas pakeitė jį iškart dviejuose vaidmenyse.

Iš Klaipėdos „Neptūno“ į Vilnių persikėlęs 30-metis amerikietis tapo nauju „Lietuvos ryto“ komandos atakų lyderiu ir įsitvirtino daugiausia taškų pelnančių LKL žaidėjų viršūnėje.

Po 13,76 taško per rungtynes renkantis 191 cm ūgio snaiperis turi geras galimybes tapti rezultatyviausiu LKL žaidėju reguliariajame sezone, jei per likusius du turus atlaikys Tomo Delininkaičio konkurenciją.

Pastaruoju metu įsibėgėjusio Prienų „Vytauto“ veterano vidurkis pakilo iki 13,69 taško ir per likusias dvejas rungtynes T.Delininkaitis gali pavyti J.Baroną, juo labiau kad šiam liko du sudėtingi mačai.

Rezultatyviausi LKL žaidėjai
1. Jimmy Baronas „Lietuvos rytas“ 13,76 tšk.
2. Tomas Delininkaitis „Vytautas“ 13,69
3. Kšištofas Lavrinovičius „Lietkabelis“ 13,24
4. Evaldas Žabas „Pieno žvaigždės“ 13,08
5. Jamaras Diggsas „Juventus“ 13,03
6. Derrickas Low „Pieno žvaigždės“ 12,85
7. Vytautas Šulskis „Juventus“ 12,82
8. Osvaldas Olisevičius „Pieno žvaigždės“ 12,41
9. Benas Madgenas „Lietkabelis“ 11,97
10. Vaidas Čepukaitis „Juventus“ 11,94

Nuo vasario pradžios „Lietuvos ryto“ aprangą vilkintis amerikietis šeštadienį pirmą kartą su Vilniaus komanda žais prieš Kauno „Žalgirį“, o trečiadienį dar keliaus į Pasvalį rungtyniauti su „Pieno žvaigždėmis“.

Bet lenktynės dėl geriausio taškų medžiotojo titulo J.Baronui nerūpi.

Iki pokalbio su 24sek, jis nesekė, kuris žaidėjas pelno daugiausia taškų lygoje. „Net nežinojau to, – sakė J.Baronas. – Asmeniniai rodikliai nėra man svarbūs. Aš treniruojuosi tam, kad laimėtų komanda, bet rezultatyvumas man nėra reikšmingas.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Komandinės sėkmės svarbą J.Baronui įskiepijo tėvas – NCAA legendinis treneris Jimas Baronas, pernai baigęs ilgą karjeros kelią, kuriame buvo ir jo vadovaujamos Panamos rungtynės su Michaelo Jordano ir Magico Johnsono vedama JAV rinktine.

Bet pergalių nepasieksi, nepataikęs į krepšį, o kas jau kas, bet broliai Baronai tai moka daryti gerai.

Jimmy Baronas visada buvo žinomas dėl savo tritaškių – nuo NCAA laikų, kai „Atlantic 10“ konferencijoje buvo pasiekęs tritaškių rekordą, iki karjeros Europoje, kur jis atstovavo Turkijos, Ispanijos, Rusijos, Italijos, Belgijos klubams.

Praėjusį sezoną Šarlerua (Belgija) jis žaidė drauge su savo ketveriais metais jaunesniu broliu Billy Baronu – 2014–2015 m. „Lietuvos ryte“ žaidusiu taikliarankiu, kuris šį sezoną yra vienas „Murcia“ klubo lyderių Ispanijos lygoje.

Tačiau skirtingai nei jaunesnysis brolis, J.Baronas dar turi galimybių šį sezoną ką nors laimėti. Ir tai padaryti jam būtų svarbiau su komanda, o ne vienam.

– Jimmy, nejaugi tikrai nesidomite, kas rezultatyviausių sąraše yra pirmas, kas antras?

– Dabar jau žinau, nes jūs man pasakėte. Bet visa tai asmeniniai rodikliai. Kas iš tiesų yra svarbu, tai – komandos žaidimas. Jei žaidžiame kaip komanda, asmeniniai rodikliai ateis savaime.

Vis dėlto antras rezultatyviausių žaidėjų sąraše yra Tomas Delininkaitis, kuris vejasi ir dabar yra labai arti jūsų. Galbūt tokiu atveju užmesite akį į statistiką?

– Ne. Aš žinau, kad jis yra geras žaidėjas. Mačiau T.Delininkaitį dar prieš man atvykstant į Lietuvą – esu stebėjęs jį per televizorių ir žinau, jog jis yra tikras metikas, kaip ir aš.

Mes kartais mėgstame ką nors perimti iš gerų žaidėjų, ir aš gerbiu jį, kaip ir daugumą Lietuvos krepšininkų.

– Jūs atvykote į Vilniaus „Lietuvos rytą“ ir klube pakeitėte Davidą Loganą. Kaip pačiam atrodo – panašus ar skirtingas jūsų žaidimo stilius?

– Jis yra truputį greitesnis už mane, mėgsta žaisti greitai. Galbūt daugiau ir geriau valdo kamuolį.

K.Bakūno nuotr./J.Baronas ir D.Loganas
K.Bakūno nuotr./J.Baronas ir D.Loganas

Aš tikriausiai esu labiau išreikštas metikas. Vos atvykęs į Vilnių dar nežinojau, kad jis išvyks į Italiją. Tuo metu rengiausi būti tarsi jo pagalbininku aikštėje. Tačiau D.Loganas išvyko ir man teko didesnė atsakomybė. Bandžiau išlaikyti tokį patį žaidimo lygį, kokį Vilniuje demonstravo D.Loganas. Jis yra geras žaidėjas ir supratau, kad turėsiu užpildyti didelius batus.

Davidas Loganas yra geras žaidėjas ir supratau, kad turėsiu užpildyti didelius batus.

– Žinome jus kaip snaiperį, kuris gali įmesti 30 ar net 40 taškų (atstovaudamas „Neptūnui“ Čempionų lygos mače su Ušako „Sportif“ J.Baronas įmetė 42 taškus, pataikęs 10 tritaškių). Tačiau „Lietuvos ryte“ jums dažniau tenka žaisti su kamuoliu ir kurti atakas, ar ne?

– Būtent. Treneris suteikė man platesnės atsakomybės aikštėje. Negaliu savęs vadinti įžaidėju, bet turiu laisvės priimti sprendimus, žaisti du prieš du. Esu tuo patenkintas, nes tai man naujas iššūkis, aš galiu tobulėti kaip krepšininkas.

Nebūtinai tik mesdamas galiu padėti komandai. Būdamas universalesniu žaidėju, dirbdamas ne tik puolime, bet ir gynyboje, kovodamas dėl kamuolių taip pat galiu prisidėti prie pergalių. Darau tai, ko prašo treneris.

– Rimas Kurtinaitis yra Lietuvos krepšinio legenda, jis taip pat įdomi asmenybė, galinti pasakoti juokingas istorijas valandų valandas. Kokį įspūdį jis palieka jums?

– Pirmiausia, jis pats buvo puikus žaidėjas.

Nejaugi matėte jį žaidžiantį?

– Žinoma. Mano tėvas dešimt metų – nuo 1982 iki 1992 – treniravo Panamos rinktinę. Todėl aš matydavau daug krepšinio, taip pat ir Lietuvos rinktinę. Gerai pamenu Barselonos olimpines žaidynes ir Lietuvos rinktinės rungtynes su amerikiečių „Svajonių komanda“.

Alfredo Pliadžio nuotr./Rimas Kurtinaitis 1996 m. žaidynėse Atlantoje
Alfredo Pliadžio nuotr./Rimas Kurtinaitis 1996 m. žaidynėse Atlantoje

Aš domiuosi tarptautiniu krepšiniu, domiuosi istorija – nors nesu visažinis, bandau sužinoti daugiau.

Rimas Kurtinaitis buvo geras žaidėjas, puikus snaiperis. Atstovaudamas Krasnodaro „Lokomotiv“ kelis kartus žaidžiau prieš jo treniruojamą komandą „Chimki“. Jo komanda visada žaisdavo labai kietai ir greitai.

Jūs galite pamatyti, kad tą patį jis stengiasi įdiegti ir dirbdamas su mumis „Lietuvos ryte“.

Stengiuosi išmokti iš jo, kiek įmanoma daugiau. Užduodu daug klausimų, visada stengiuosi būti dėmesingas jo aiškinimams.

– Jūsų jaunesnysis brolis žaidė „Lietuvos ryte“ prieš dvejus metus. Ar galite palyginti Billy Barono ir savo karjeros etapus Vilniuje?

– Aš daug kalbėdavausi su Billy apie Vilnių. Jam tai buvo naujas karjeros etapas, nes jis pirmą kartą atvažiavo iš JAV žaisti profesionaliai. Kiekvienam krepšininkui pirmieji metai Europoje nebūna lengvi, nesvarbu, kokioje šalyje pradėtum – Ispanijoje ar Lietuvoje; man pačiam tai buvo Turkijoje.

Pirmaisiais metais reikia laiko prisitaikyti, kartais nežinai, ką darai gerai, ką blogai, ko iš tavęs tikisi ir ko nesitiki. Billy neblogai susitvarkė su nauja patirtimi ir pirmojo sezono pabaigoje žaidė geriau.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Billy Baronas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Billy Baronas

Mano padėtis yra kitokia. Negaliu sakyti, kad esu arti karjeros pabaigos, bet nesu ir naujokas. Kasmet stengiuosi pasinaudoti susikaupiančia patirtimi ir žaisti geriau, kad visada būčiau pasirengęs.

Vilnius yra gražus miestas, mano žmona ir mano dukros dvynės yra čia laimingos. Mes stengiamės pasidžiaugti nauja galimybe.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jimmy Baronas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jimmy Baronas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius