Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 10

Rimas Kurtinaitis – apie ateitį „Lietuvos ryte“, būtinus pirkinius ir kodėl jam nereikia Lavrinovičiaus

„Eisiu išgersiu alaus, perdžiūvau kaip statinė“, – galiausiai po rungtynių ir spaudos konferencijos šyptelėjo Rimas Kurtinaitis. Seniai teko regėti jį tokį įsitempusį mačo metu, bet Vilniaus „Lietuvos ryto“ treneris su komanda baigė sezoną pergale ir iškovotu bronzos medaliu, serijoje dėl trečios vietos pranokęs Klaipėdos „Neptūną“ 3:2.
Rimas Kurtinaitis
LKL mažasis finalas: „Lietuvos rytos“ -„Neptūnas“" / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

R.Kurtinaitis turėtų pastatyti savo taip mėgiamo atostogų metu alaus iš Klaipėdos atvykusiems vyrams.

„Neptūne“ sezoną pradėjęs Jimmy Baronas pelnė 23 taškus, klaipėdietis Deividas Gailius – 16, tarp jų du kertinius tritaškius iš krašto paskutinėmis minutėmis, o dar vienas klaipėdietis Artūras Gudaitis įmetė 12 taškų, o šio trejeto vedamas „Lietuvos rytas“ 75:66 paskandino „Neptūną“ lemiamose LKL rungtynėse dėl bronzos ir taip išgelbėjo sudėtingus Vilniaus komandai metus.

„Norėčiau padėkoti vyrams už atsidavimą. Buvo ir gerų, ir prastų momentų, bet be užsieniečių likusi komanda liko su didesniu noru ir užsidegimu – to tikrai netrūko“, – sakė R.Kurtinaitis.

Tai buvo audringas sezonas „Lietuvos rytui“, kuris pasitiko rudenį su Tomu Pačėsu prie komandos vairo.

Muštruojant komandą šiam treneriui iš Alytaus įsitempę vilniečiai klupinėjo LKL pirmenybėse ir nepasiekė Europos taurės turnyro atkrintamųjų rungtynių.

Žiemą atsistatydinusį T.Pačėsą pakeitęs R.Kurtinaitis rado, kaip jis pats sakė, tarpusavyje nesikalbančius žaidėjus, kurie akivaizdžiai buvo praradę pasitikėjimą savimi ir aistrą savo darbui.

Ne prie tokio „Lietuvos ryto“ buvo įpratęs R.Kurtinaitis, kurio treniruojamas Vilniaus klubas pastarąjį kartą tapo LKL čempionu 2010 metais.

Į Vilnių sugrįžęs 57 metų treneris su komanda iškart patyrė antausį Karaliaus Mindaugo taurės varžybų ketvirtfinalyje nuo Utenos „Juventus“, bet po truputį atgaivino ir pagreitino komandos žaidimą.

Vis dėlto LKL pusfinalyje sostinės krepšininkų laukė Panevėžio „Lietkabelio“ pamoka, po kurios vilniečiai antrą sezoną iš eilės liko už LKL finalo borto, nepaisant antrosios vietos reguliariajame čempionate.

Po pusfinalio serijos atleidęs keturis naktinėti mėgusius amerikiečius, „Lietuvos rytas“ jau nebebuvo favoritas mače dėl bronzos su „Neptūnu“, bet su nauja energija užmezgė ir laimėjo kovą su klaipėdiečiais, kurie pernai buvo antri, o šiemet liko ketvirti.

Daug klausimų turės išspręsti Vilniaus klubas per vasarą – ne tik dėl vėluojančių kredito įmokų nuo gegužės pabaigos areštuotos „Lietuvos ryto“ arenos.

„Lietuvos rytas“ turi galiojančias sutartis su keliais savo svarbiausiais žaidėjais – Artūru Gudaičiu, Jimmy Baronu ir Roku Giedraičiu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Deividas Gailius ir Artūras Jomantas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Deividas Gailius ir Artūras Jomantas

Vilniaus komanda nori išlaikyti ir Deividą Gailių, kuris taip pat atsigavo per mažojo finalo seriją ir įrodė, jog gali būti vienu iš lyderių, kai trauktis nėra kur.

Tačiau tai per mažas žaidėjų branduolys komandai, siekiančiai susigrąžinti šlovingus laikus, per kuriuos „Lietuvos rytas“ penkis kartus buvo tapęs LKL čempionu (2002, 2006, 2007, 2009 ir 2010 m.).

Žinote, anksčiau apie 50 proc. sėkmės priklausydavo nuo komplektacijos, šiais laikais apie 70-80 proc. priklauso nuo to.

Apie tai daug kalbėjo R.Kurtinaitis per spaudos konferenciją po dramatiškų pergalingai pasibaigusių rungtynių Vilniuje.

Apie trečią vietą. Trečia vieta netenkina. Visada norime būti pirmi. Bet kartais nėra galimybių. Žinote, anksčiau apie 50 proc. sėkmės priklausydavo nuo komplektacijos, šiais laikais apie 70-80 proc. priklauso nuo to. Reikia turėti žaidėjus, kurie įmeta. Treneriams nesunku deriniais išlaisvinti žaidėjus, bet individualus meistriškumas lemia pataikymus.

Apie savo ateitį klube. Esu pasakęs, kad apsisprendžiau, prieš savaitę apie tai pasakiau, kad liksiu „Lietuvos ryte“. Tikiuosi, kad sprendimus priimsime kartu. Žinoma, valdyba yra valdyba, bet norėčiau prisidėti prie komandos komplektavimo.

Kartais už 5 tūkst. gauni gerą žaidėją, o kartais ir už 200 tūkst. gali gauti nereikiamą krepšininką. Žinau, kad net ir surinkus geriausius Europos žaidėjus nepadarysi geriausios komandos. Aš susidūriau su tuo dirbdamas „Chimki“. Tikiuosi, kad Vilniaus klubas atsižvelgs į mano nuomonę.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimas Kurtinaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimas Kurtinaitis

Apie būtinybę pirkti įžaidėją. „Taip. Jimmy Baronas iš bėdos žaidė ketverias rungtynes įžaidėju, bet kaip jis atsiskleidė šiandien, kai leidau jam žaisti jam įprastoje atakuojančio gynėjo pozicijoje. Esu sakęs, kad komplektuojant komandą svarbiausia turėti vieną gerą įžaidėją ir vieną gerą „centrą“. O kitais reikia aplipdyti juos.

Žinoma, įžaidėjui reikia pinigų. Daug komandų stringa ieškodamos įžaidėjų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jimmy Baronas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jimmy Baronas

Apie tai, kiek žaidėjų turėtų likti klube. Dabar nenoriu kalbėti, nes nežinau, kas turi kontraktus, o kas ne. Pirmiausia reikėjo pabaigti gerai sezoną, kaip matome, tai mums pavyko. Džiaugiuosi, kad užėmėme trečią vietą.

Man labai gerą įspūdį paliko D.Gailius, pagaliau radau, kaip jį panaudoti. Sezono metu jis turėjo sveikatos problemų, bet pas mus ketvirtoje pozicijoje sužaidė puikiai. Nežinau, ar jis turi kontraktą, bet jis įdomus žaidėjas ir mano pageidavimu turi galimybes likti „Lietuvos ryte“.

Apie galimus pirkinius Lietuvoje. Yra lietuvių žaidėjų problema. Tai ne tik Lietuvos problema. Štai O.Olisevičius jau išvyko į Vokietiją, matyt, striuka visur. Mes norėtume jaunesnių žaidėjų. Tokių kaip Margiris Normantas – jis per porą mėnesių atliko puikų progresą. Taip, kartais jame drąsos daugiau nei meistriškumo. Bet negalima užmušti tokios drąsos. Man labai patiko jo energija. Tokio kalibro žaidėjų norėčiau daugiau, kad su jais galima būtų dirbti. Bet šiaip Lietuvoje nieko ypatingo nepastebėjau.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Margiris Normantas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Margiris Normantas

Apie savo indėlį šį sezoną. Anksčiau neturėdavau teisės klube rinktis žaidėjus. Bet ir nesiskundžiau. Dabar visiems atrodo, kad atėjo Rimas Kurtinaitis ir iškart bus efektas. Emocinis pagerėjimas neįvyko, dar po pergalės prieš „Šiaulius“ vienu tašku apie tai sakiau. Viską pasiekėme savo darbu.

Man, kaip treneriui, maloniau buvo dirbti su šiais lietuviais žaidėjais, o ne užsieniečiais. Manau, kad pastebėjote, jog energijos atžvilgiu mes dominavome prieš Neptūną.

Apie dvikovą su D.Adomaičiu. „Aš nebuvau pretendentu į Lietuvos rinktinės trenerio postą. Tai jūs padarėte mane konkurentu. Bet aš dirbau užsienyje, o tarp trenerių konkurencijos nebuvo. Nenorėčiau grįžti prie tos temos, bet vėlgi daug priklauso nuo komplektacijos. Pernai gal „Neptūnas“ buvo geriau sukomplektuotas, gal šiemet kartais traumos, kartais nevykę žadėjai, kuriuos teko išsiųsti, sutrukdė geriau pasirodyti.

Nebent galime eiti pamėtyti baudų su Adomaičiu, kas daugiau įmes. O šiaip konkurencijos tarp mūsų nėra.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Adomaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Adomaitis

Apie Š.Jasikevičiaus ateitį „Žalgiryje“. „Žalgiris“ turėjo vieną geriausių sezonų nuo Jono Kazlausko laikų, kai „Žalgiris“ laimėjo Eurolygą. Su Joanu Plaza atrodė gerai pusę metų, bet paskui pabiro, gal pinigų pritrūko.

Galbūt man nebūtų etiška Šarūnui dalinti pasiūlymus. Kiek skaitau, jis turi gerų pasiūlymų, bet turi ir Kauno „Žalgirį“. Svarbu vėl bus pataikyti su komplektacija, gauti reikiamus žaidėjus. Jam pačiam reikės priimti sprendimą. Jis kaunietis, žmonės, spauda jį myli. Būtų gerai, kad jis liktų Kaune. Visiems būtų gerai, kad jis liktų „Žalgiryje“.

Apie komandos biudžetą. „Apie biudžetą kalbame paviršutiniškai, kaip Karbauskis apie alkoholio įstatymą.

Jei palygintume mūsų ir „Lietkabelio“ finansus – mūsų biudžetas didesnis. Bet nepamirškite, kad broliai Lavrinovičiai, Lukauskis yra žaidę ir uždirbę milijonus aukšto lygio komandose – jie yra to lygio žaidėjai. Jei „Lietkabelis“ ėmėsi pirkti patyrusius žaidėjus, galima įsivaizduoti, kaip jie būtų žaidę, jei dar būtų paėmę Tomą Delininkaitį ir Dainių Šalengą. Būtų sudaręs didesnę konkurenciją „Žalgiriui“ finale.

Jei „Lietuvos rytas“ nori priartėti iki „Žalgirio“ – pirmas dalykas – pinigai, antras – teisingai suburti komandą.

Manau, kad „Lietuvos rytui“ reikėtų strategijos trejiems metams.

Apie tai, ar domintų broliai Lavrinovčiai. Prie visos pagarbos – ką jau padarėme, tai padarėme – Brolio neliko praėjusį sezoną, mums dabar reikėtų žiūrėti į priekį. Margiris Normantas yra to pavyzdys. Manau, kad „Lietuvos rytui“ reikėtų strategijos trejiems metams.

Labai geras modelis buvo, kai Vilnius turėjo ir „Sakalų“ komandą. Daug žaidėjų, kurie praėjo „Sakalus“, paskui pateko į „Lietuvos rytą“ ir į Lietuvos rinktinę.

Tad „Lietuvos rytas“ neturėt dairytis atgal, reikėtų žvelgti į priekį.

Apie klubo direktorių Martyną Purlį. Aš esu patenkintas Martyno darbu ir tikėjausi, kad jis liks toliau darbuotis. Esu nustebintas jo pareikštu noru trauktis. Mane tenkintų, kad jis liktų.

Apie arenos areštą ir finansinę situaciją. Nesu ekonomistas, bet, jei jus pagaus zuikiu važiuojant troleibusu, antstoliai areštuos visą jūsų sąskaitą, jei nesumokėsite 20 eurų baudos. Aš tiksliai nežinau, bet, manau, tai nėra bankroto požymis.

Esu gerokai pagyvenęs ir supratęs vieną tiesą – nelįsk, kur nereikia. Turiu salę, žaidėjus, kamuolį ir man to užtenka.

Nežinau koks turėtų būti biudžetas kitą sezoną. Paskaitau apie tai spaudoje, bet manęs tai nedomina. Ko man reikia, tai žinoti, kiek kainuoja mano norimas žaidėjas, ir kokios yra galimybės jį gauti.

Manau, „Lietuvos ryto“ biudžetas Europos mastu nėra labai mažas, kad negalima būtų sukomplektuoti komandos Europos taurės varžyboms.

Nežinau. Esu gerokai pagyvenęs ir supratęs vieną tiesą – nelįsk, kur nereikia. Turiu salę, žaidėjus, kamuolį ir man to užtenka.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimas Kurtinaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimas Kurtinaitis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius