-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 07 25

Robertas Štelmaheris – apie estų pamoką Lietuvai ir gandą dėl Vilniaus „Ryto“

Latvijos rinktinę treniruojantis buvęs Vilniaus „Ryto“ krepšininkas Robertas Štelmaheris Taline sutiko senų draugų. Jis apsikeitė smagiomis replikomis lietuviškai su Lietuvos rinktinės masažuotoju Juozu Petkevičiumi, nepamiršęs, jo pavadinti Juozuku. 45 metų latvis spaudė ranką ir buvusiems varžovams.
Darius Maskoliūnas ir Robertas Štelmaheris
Darius Maskoliūnas ir Robertas Štelmaheris / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

R.Štelmaheris broliškai apsikabino su Dariumi Maskoliūnu.

„Sveikas, senas žmogau?“ – su latviu rusiškai pasisveikino Lietuvos rinktinės treneris.

„Man viskas prieš akis“, – atsakė Latvijos rinktinės strategas.

Broliški santykiai bus pastumti į šalį šeštadienio vakarą per rungtynes Baltijos Kelio turnyre Taline.

Lietuvos rinktinė turėtų būti įpykusi po penktadienį pirmosiose turnyro rungtynėse patirto antausio nuo estų 85:92 po pratęsimo.

O Latvija į Taliną atsivežė alkaną jauną komandą.

Pagal talentus latviai galėtų sukelti pasaulio krepšinio daug triukšmo su savo visais talentais.

Bet NBA žaidėjų Kristapo Porzingio, Daviso Bertanio, Rodiono Kuručo, Anžejaus Pasečneko Taline nėra, kaip nėra Eurolygos senbūvių Janio Timmos, Dairio Bertanio, Janio Strielneko ir dar kelių patyrusių žaidėjų, kurie dėl įvairių priežasčių po pandemijos grįžti į krepšinį rengiasi savaip.

Net septyni latviai laukia debiuto rinktinėje šį savaitgalį, kai žais su lietuviais, o sekmadienį su estais, o garsiausia Taline esančios Latvijos komandos asmenybė yra treneris R.Štelmaheris.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Robertas Štelmaheris
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Robertas Štelmaheris

Pats buvęs ištikimas Latvijos rinktinės ir Vilniaus „Ryto“ įžaidėjas, žaidęs Lietuvos sostinėje ketverius metus (2004-2008 m.), padėjęs laimėti Europos taurę ir garbingai debiutuoti Eurolygoje, o paskui dirbęs trenerio asistentu ir treniravęs „Perlo“ ekipą, po treniruotės šeštadienį stabtelėjo pasikalbėti su 15min .

– Robertai, penktadienio vakarą kartu su komanda jūs iš tribūnos sekėte Lietuvos ir Estijos rinktinių mačą. Ką pamatėte?

– Buvo ypač geras mačas. Aišku, estai parodė daugiau emocijų, jie rengia šį turnyrą, ilgiau jam rengėsi ir turėjo kitokius tikslus nei Lietuvos ir Latvijos komandos.

VIDEO: Darius Maskoliūnas: „Šių rungtynių lyginti su belgais – negalima“

Lietuviai žaidė stabiliai ir tikėjosi, kad pabaigoje laimės. Lietuvos rinktinė labai solidi ir turėjo laimėti, bet neįkrito patogūs metimai, nebuvo emocijų.

Kartais geri veiksmai puolime ir gynyboje suteikia emocijų, o Lietuvos jų trūko. Jei lietuviai būtų pataikę metimus iš laisvų pozicijų, būtų nusimetę įtampą. O kai estai pataikė, ant lietuvių užgulė spaudimas, kad reikia laimėti, o viskas gerai nepavyksta.

VIDEO: Marius Grigonis: „Gėda“

Iš dalies tai normalu. Estai treniravosi drauge visą vasarą, kitaip nei Lietuva ir mes. Todėl manau, kad jokios tragedijos Lietuva dėl pralaimėjimo neturėtų jausti. Šis turnyras tam ir skirtas, kad pažiūrėtume artimiausią rezervą, įvertintume ar jie gali žaisti.

– Ar Latvijos rinktinę Taline galima vadinti rezervine?

– Eksperimentine. Tai balansas tarp žaidėjų, kurie jau yra žaidę rinktinėje ir tokių, kurie dar žais ateityje. Tokiems krepšininkams tai šansas parodyti, ar jie gali rungtyniauti rinktinėje.

Suprasti akimirksniu

  • Latvijos krepšinio rinktinės sudėtis „Baltijos kelio“ turnyrui:
  • Gynėjai: Artis Ate (Rygos VEF), Edmundas Elksnis („Valmiera Glass“/„Vidzeme University College“), Edgaras Lasenbergas (Pasvalio „Pieno žvaigždes“), Artūras Ausējas (Jekaterinburgo „Ural“, Rusija), Andris Misteras („Melilla“, Ispanija), Kristapas Gluditis („Ventspils“); puolėjai - Kristapas Dārgais („Ogre“), Artiomas Butjankovas („Samara“, Rusija), Marcis Šteinbergas („Gran Canaria-2“ Ispanija), Edvardas Mezulis (Latvijos universitetas), vidurio puolėjai – Kārlis Šiliņšas („Atlantic University of Florida“, JAV), Kasparas Bērziņšas („Ogre“).

Keli veteranai, tokie kaip Janis Blūmas, treniravosi su rinktine, bet nežaidė kontaktinio krepšinio, o ir mums nebuvo tikslo tikrinti, nes mes žinome, ką gali J.Blūmas. Kai kurie negalėjo atvykti dėl kontraktų.

Surengėme tik šešias kontaktinio krepšinio treniruotes, turbūt panašiai kaip lietuviai. Bet ir nespaudėme – nekeliame tikslo žūtbūt laimėti turnyrą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Robertas Štelmaheris
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Robertas Štelmaheris

– Latvija tikriausiai kelia dideles ambicijas, daug kas mano, kad Europos čempionate galėtumėte pretenduoti į medalius?

– Na, mums pirmiausia reikia patekti. Juk pralaimėjome pirmąsias dvejas atrankos rungtynes. Formatas toks, kad NBA ir Eurolygos žaidėjai negali rungtyniauti, o kiti visi žaidėjai nėra tokie stiprūs. Jų lygio turėtų užtekti, kad patektume į Europos čempionatą, bet užbėgti įvykiams už akių aš nesiruošiu.

– Pats pernai stojote prie Latvijos rinktinės vairo, o prieš kelias savaites pratęsėte sutartį su Talino „Kalev“. Ar esate patenkintas savo trenerio karjera?

– Žinoma, viskas normaliai. Viskas super. Aišku, kartais norisi dar kažko daugiau, bet žingsnis po žingsnio. Trenerių rinka veikia kitaip, čia reikia daugiau kantrybės, kantriai dirbti, o tada galbūt pasiseks labiau.

„Scanpix“ nuotr./Robertas Štelmaheris
„Scanpix“ nuotr./Robertas Štelmaheris

– Ar buvo kontaktų su Vilniaus „Rytu“, kuriame šią vasarą pasikeitė treneriai (Dainių Adomaitį pakeitė Donaldas Kairys)?

– Man niekas neskambino. Žinau, kad galbūt jie kalbėjo su agentu šią vasarą. Toks gandas buvo, man skambino žurnalistai ir klausė ar tai tiesa.

Iš savo agento girdėjau, kad toks pokalbis buvo, bet žinote: kalbos tėra kalbos. Man niekas nepaskambino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius