Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 13

Ryškus prezidentas, iš kurio Sabas galėtų imti pavyzdį: „Lietuva mane nustebino“

Andrejus Kirilenka pašoko nuo trečiosios VIP žiūrovų eilės ir žengė ant parketo. Lyg artistas, nusilenkęs žiūrovams, Aleksejus Švedas džiaugsmingai pribėgo prie Rusijos krepšinio federacijos prezidento ir apsikabino žvaigždę. Rusai su A.Kirilenka priešakyje džiūgauja. Pastaraisiais metais Rusijos krepšinį siaubęs pergalių badas didžiuosiuose turnyruose baigėsi. Bet A.Kirilenkai labiausiai patinka ne tai.
Andrejus Kirilenka
Andrejus Kirilenka / „Scanpix“/AP nuotr.

Stebint Andrejaus Kirilenkos komunikaciją, kyla pavydas.

Lyg dar pats būtų žaidėjas, A.Kirilenka paskui Rusijos krepšininkus žengė į žurnalistų zoną, per kurią jie patenka į rūbinę.

„Vos neišėjau į aikštę ir neįdėjau į krepšį“, – šyptelėjo A.Kirilenka, labai emocingai sutikęs rusų pergalę prieš Kroatiją Europos čempionato ketvirtfinalyje.

Maniau, kad Lietuvos rinktinė bus šiek tiek tobulesnė komanda.

Žurnalistų erdvėje A.Kirilenką kalbino vienas, antras, o vėliau ir penktas–šeštas Rusijos žurnalistas.

Netrukus jį paskui save nusitempė visas būrys Graikijos žiniasklaidos atstovų, nekantravę pašnekinti Rusijos krepšinio galvą apie būsimą ketvirtfinalį.

Penkias minutes pasikalbėjęs su graikų žurnalistais, jis sutiko trumpai šnektelėti apie Rusijos krepšinį ir su 24sek.

Panašu, kad A.Kirilenka nesitikėjo, jog Graikija, o ne Lietuva, bus Rusijos varžovė pakeliui į stipriausiųjų ketvertą.

„Nustebau, kad Lietuva pralaimėjo. Bet nepasakyčiau, kad buvau šokiruotas, – pasakojo A.Kirilenka. – Maniau, Lietuvos rinktinė bus šiek tiek tobulesnė komanda.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dainius Adomaitis ir Mantas Kalnietis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dainius Adomaitis ir Mantas Kalnietis

Lietuvos pralaimėjimas aštuntfinalyje Graikijai nešokiravo dėl priešininko pajėgumo.

Tą akcentavo ir Lietuvos rinktinė – graikai, nors vos ir neprasmego Helsinkio pelkėje, bet lemiamu metu pademonstravo aukščiausio lygio rungtynių patirtį.

„Graikija turi labai patyrusius žaidėjus. Jie įstūmė lietuvius į sunkią situaciją ir pradėjo kontroliuoti mačą. Graikai žino, kaip atlaikyti ir kontroliuoti spaudimą. Tai mums bus didžiulis iššūkis. Sunkiais momentais turėsime būti protingi ir kantrūs, nes kitaip graikai ateis ir užatakuos tave.“

A.Kirilenka kalbėdamas vis tampė Europos čempionato akreditacijos virvelę. Jis persisvėrė tai ant vienos, tai kitos kojos. Nors keliomis kalbomis kartais sulaukė tų pačių klausimų, energingai mosuodamas rankomis buvo toks ekspresyvus, lyg tuos klausimus būtų išgirdęs pirmą kartą.

Bet nereikia stebėtis, kadangi A.Kirilenka ilgai neturėjo tokios progos džiaugtis Rusijos rinktinės rezultatais.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Andrejus Kirilenka
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Andrejus Kirilenka

Po Davido Blatto eros ir 2012-ųjų olimpinės bronzos rusai per 2013 ir 2015 metų Europos čempionatus kartu sudėjus pasiekė 3 pergales ir abukart neperžengė grupės barjero.

17 ir 24 vieta – tokie paskutiniai rusų įrašai Europos čempionatuose.

Maža to, Rusiją sudrebino finansinis šalies krepšinio federacijos skandalas, dėl kurio rusai turėjo pradėti naujo vedlio paieškas. Prieš dvejus metus profesionalo karjerą baigęs A.Kirilenka ėmėsi gelbėtojo vaidmens ir tapo šalies krepšinio federacijos prezidentu.

Tai nereiškia, kad mes laimėsime Europos čempionatą. Nors norėčiau!

Po 5 metų laukimo Rusija vėl beldžiasi į elitinį Senojo žemyno komandų vakarėlį.

Kiek netikėtai nepalikę vilčių Kroatijai aštuntfinalyje (101:78), rusai, įveikę graikus, visų nuostabai patektų į Europos čempionato pusfinalį.

Ir kai Rusija taip žaidžia, toks scenarijus nebeatrodo nerealus.

„Ką aš matau šiame Europos čempionate, tai, kad žaidžiame elitinių komandų lygiu. Tai nereiškia, kad mes laimėsime Europos čempionatą. Nors norėčiau! Tačiau bent jau žaidžiame taip, kad turėtume šansą ir galėtume kautis su visais.

Serbija, Latvija, Turkija, Kroatija... Žaidėme labai susikaupę ir man tai patiko. Noriu, kad komanda toliau žaistų tokia susitelkusi.

To nori kiekvienas treneris. Labai solidaus, protingo žaidimo.“

FIBA nuotr./Aleksejus Švedas
FIBA nuotr./Aleksejus Švedas

Sergejus Bazarevičius puikiai sudėliojo Rusijos rinktinės žaidimą.

Per šešerias Europos čempionato rungtynes rusai pralaimėjo tik sykį – 69:84 latviams. Bet po protingai valdomu ir gerai sukonstruotu Rusijos krepšinio tanku krito ir šeimininkai turkai (76:73), ir vieni favoritų serbai (75:72).

Nuostabų čempionatą žaidžia gynėjas Aleksejus Švedas. Sunkiu charakteriu išgarsėjęs rusas pelno net 23,7 taško per rungtynes (geriausias rezultatas Europos čempionate) ir atlieka 6,7 rezultatyvaus perdavimo (3 rezultatas).

„Mačiau tobulas Rusijos rungtynes su Kroatija, kai kontroliavome jas nuo pat pradžių. Neįmanoma išvengti duobių, bet sugebėjome išvengti didesnių nuopuolių. Švedas darė nuostabų darbą diktuodamas tempą, įtraukdamas visus į žaidimą, todėl visi krepšininkai puikiai atliko savo vaidmenis.

Švedas šiame čempionate labai ūgtelėjo. Ne tik kaip individualiai stiprus žaidėjas, bet kaip lyderis. Jis visada buvo individualiai stiprus, bet dabar jis įtraukia į žaidimą ir komandos draugus. Taip žaidžia geriausi krepšininkai.“

Dar 13,3 taško ir 6,3 atkovoto kamuolio prideda Timofejus Mozgovas, o kitų rusų indėlis labai panašus.

Bet šįkart daug žvaigždžių šiai Rusijos rinktinei nereikėjo. Jai užteko aiškaus lyderio ir gero vadovavimo komandai.

„Yra posakis – nurodymai nugali talentą. Mes turime labai gerą vadovavimą. Kai visi atlieka savo vaidmenis ne kaip robotai, o jais mėgaujasi ir didžiuojasi, tai net 11–12-as nuo suolo pakilęs žaidėjas įneša didelį indėlį.

Aš tą ir noriu matyti.

Aš laimingas. Aš labai laimingas tuo, kaip einame į priekį. Man rezultatas nėra prioritetas. Aišku, mums labai patiktų matyti komandą aukštoje vietoje. Tačiau dar labiau noriu matyti, kad ta komanda būtų pavyzdys vaikams ir sirgaliams, kaip save sukontroliuoti, kaip didžiuotis savo darbu, kaip būti ypatingo proceso dalimi.

Net jeigu būtume pralaimėję Kroatijai, aš būčiau patenkintas tokiu žaidimu. Tą aš ir noriu matyti. Su tokiu požiūriu, manau, viskas bus gerai.“

„Ei, vyručiai, paskutinis klausimas!“ – gnybtelėjo į nugarą A.Kirilenkos draugė, kantriai visą tą laiką laukusi 36-erių vyriškio.

A.Kirilenka dar galėjo kalbėti apie Rusijos rinktinę dešimtis minučių. Bet gal dar turės tokią progą po ketvirtfinalio rungtynių trečiadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius