Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 03

„Ryto“ legendos apie atleistą D.Sirvydį: „Neįsivaizduojame, koks yra jo lygis“

Deivido Sirvydžio aplinkoje – nežinomybė. Metus laiko „Detroit Pistons“ klube praleidęs 21-erių vilnietis praėjusią savaitę buvo atleistas, tačiau NBA svajonės neatsikrato ir vietos stipriausioje planetos lygoje sieks per Vasaros lygą. Bet realus yra ir grįžimo į Europą variantas. 15min laidoje „PIKENROLAS“ – dviejų Vilniaus „Ryto“ legendų mintys apie perspektyvaus lietuvio situaciją.

„Detroit Pistons“ strategas Dwane'as Casey ne kartą už darbą, tvirtėjantį kūną ir perspektyvas gyrė jaunąjį auklėtinį Deividą Sirvydį, už kurį Mičigano valstijos klubas 2019-aisiais paklojo du šaukimus, o po metų Jeruzalės „Hapoel“ sumokėjo ir solidžią išpirką, tačiau jau po pirmojo sezono snaiperiui iš Lietuvos buvo parodytos durys.

21-erių krepšininkas buvo sudaręs trejų metų sutartį, pagal kurią pirmųjų dviejų sezonų uždarbiai – garantuoti.

Vilnietis per metus laiko, įskaičiuojant ir gautą kompensaciją už antrąjį sezoną, uždirbo apie 2,4 mln JAV dolerių. Atskaičiavus mokesčius, apie pusė šios sumos įkris į D.Sirvydžio kišenę.

„Nustebino Deivido atleidimas, nes jis buvo pašauktas 37-u šaukimu, kuriuo bet ko NBA klubai nekviečia, – „PIKENROLAS“ laidoje sakė Steponas Babrauskas. – Žinoma, jie turi pakankamai pinigų, jog duotų naujoko kontraktą, tačiau nustebino, jog klubas kažką pabandė daryti ir galiausiai Deividą paleido. Imi žaidėją, investuoji, žiūri į ateitį, o tada atleidi.. Tai yra NBA.“

VIDEO: PIKENROLAS: slovėniškas balius, (ne)įdomus „Žalgirio“ naujokas ir kas laukia D.Sirvydžio?

Debiutiniame sezone NBA kairiarankis žaidėjas sužaidė 20 rungtynių, ant parketo išbėgdavo įprastai mačų pabaigose, kai rezultatas būdavo aiškus, o per 7 minutes rinkdavo po 2,1 taško (35,7 proc. trit.) ir 1,5 atkovoto kamuolio.

Sėkmingiausias mačas – sezono pabaigoje, kai gegužės 14-ąją per 19 minučių jis į „Denver Nuggets“ krepšį įmetė 16 taškų (4/7 tritaškių).

„Jis gaudavo žaisti, kai viskas būdavo aišku. Ir įmesdavo tų tritaškių. Tokia yra NBA, kur pasižaisti duoda visiems. Galime pagirti jo agentą, kuris išmušė gerą kontraktą ir NBA šaukimą. Bet jis dar uždirbs, jei kažkur nueis ir gaus gerą kontraktą“, – pridėjo S.Babrauskas.

Kitas buvęs Vilniaus „Ryto“ žaidėjas Martynas Gecevičius, irgi garsėjantis snaiperio savybėmis, įvertino D.Sirvydžio talentą ir stebėjosi, jog NBA krepšininkas net nebuvo kviečiamas į rinktinės stovyklą.

„Deivido metimo technika yra gera. Jis turi visus duomenis ir medžiagą, į kurią dėmesį kreipia NBA. Bet kaip tu tą medžiagą naudoji ir kaip ją tobulini, yra kitas klausimas. Jonas Valančiūnui prognozavo žaidimą NBA ir jis padarė viską, kad ten žaistų. Deividas nėra pirmas, kurį šitaip atleido, ir tikrai nebus paskutinis, nes NBA yra biznis, – „PIKENROLAS“ laidoje kalbėjo M.Gecevičius, dabar atstovaujantis Utenos „Juventus“ klubui. – Atvažiavo, davė šansą, o jis juo nepasinaudojo. Galbūt klubui atrodė, jog davė šansą, o Deividui ne. Galbūt jis nepatobulėjo ir klubui netiko? Klausimų yra daug. Įdomiausia, kur jis žais dabar? „Ryte“ jis daug nežaidė, Izraelyje irgi, o tada paėmė į NBA. Kvietė kaip perspektyvų žaidėją, kurį po metų atleido. Į rinktinės stovyklą net nepakvietė. Kaip jau juokaudamas buvau minėjęs, esame prabangi šalis, turime NBA žaidėją, bet jo nekviečiame.“

S.Babrausko manymu, D.Sirvydis į NBA turėjo vykti iškart, dar 2019-aisiais metais, kai jį 37-uoju šaukimu pasirinko „Detroit Pistons“, o ne po metų praleistų „Ryte“ ir Jeruzalės „Hapoel“ komandose.

„Klaida buvo likti Lietuvoje, kai jį pašaukė. Bet „Pistons“ tuo metu negalėjo jo pasiimti. Deividas sulaukė spaudimo. Visi Lietuvoje yra ekspertai, žino, kaip uždengti Dončičių ar iš Sirvydžio padaryti žaidėją, – neslėpdamas šypsenos kalbėjo buvęs krepšininkas. – Jam tie metai Lietuvoje buvo labai sunkūs. Kiti prieš jį žaisdavo su papildoma energija, kaip prieš NBA žaidėją. Norėdavo jį lupti. Deividui gavosi labai sunkūs metai.“

D.Sirvydis tapo laisvuoju agentu, kuris į Europą dar nesižvalgo ir vietos NBA dabar sieks per Vasaros lygą, vyksiančią rugpjūčio 8–17 dienomis Las Vegase.

Krepšininko laukia akistatos prieš „Oklahoma City Thunder“, „Houston Rockets“, „New York Knicks“ su Roku Jokubaičiu ir „Los Angeles Lakers“ komandas.

„Pistons“ marškinėlius turnyre vilkėsiantis žaidėjas bandys išsikovoti NBA kontraktą arba dvišalią sutartį, kuri mėtytų žaidėją tarp NBA ir G lygų.

„Logiškas sprendimas žaisti Vasaros lygoje, kadangi daugelis klubų siunčia savo skautus ten. Negali žinoti, gal kažkam Deividas patiks. Jei jis žais daugiau, gal duos kažkokius atsakymus ir pakankamai informacijos klubams, besidomintiems juo, – sakė M.Gecevičius. – Jis niekur neturėjo normalaus šanso parodyti savęs – nei LKL, nei Izraelyje, nei NBA. Mes jo žaidžiančio nematėme praktiškai trejus metus.“

„Scanpix“ nuotr./Deividas Sirvydis
„Scanpix“ nuotr./Deividas Sirvydis

„Neįsivaizduoju, koks yra Deivido žaidimo lygis. Kalbame, kad elitinis metikas, bet ar jis yra kada įmetęs penkis tritaškius per rungtynes? Tikriausiai, kad nėra“, – sakė S.Babrauskas.

NBA tolimus metimus krepšininkas metė 35,7 proc. taiklumu, trys sezonai LKL – 23,1 proc., 31,6 proc. ir 33,3 proc.

Izraelyje per ketverias rungtynes – 14,3 proc.

Statistiką taiso du sezonai Europos taurėje, kuriuose per 35 mačus suleido 40 tritaškių vidutiniu 41,7 proc. taiklumu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Deividas Sirvydis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Deividas Sirvydis

Kaip bebūtų, jei ir NBA įsitvirtinti nepavyks, „PIKENROLO“ laidos dalyviai neabejoja, jog D.Sirvydis sulauks Europos klubų dėmesio.

„Dabar priklausys ne nuo to, kur jis pasirašys, bet kaip jis ten žais, – sakė M.Gecevičius. – Jei grįš į LKL ir dominuos, viskas bus gerai. Aišku, taip nebus, nes iš NBA į LKL jis tikrai nevažiuos. Įdomu, kokiame lygyje žais. Klubai daro analizes ir perka žaidėjus. Tikrai įdomu – Eurolyga, Europos taurė, FIBA Čempionų lyga ar FIBA Europos Iššūkio taurė? Tai atsakys į daug klausimų. Kiek jis yra patobulėjęs ir pasiruošęs žaisti. Tai įdomiausia.“

„NBA žaidėjas net nebuvo pakviestas į rinktinės stovyklą. Nematėme jo lygio. Pažiūrėsime. Linkime sėkmės, niekas jo nenurašo. Jaunas talentas, kuris tikrai ras vietą Europoje. Tarp bendraamžių tikrai gerai žaidė ir Eurolygos jaunimo turnyrą laimėjo“, – sakė S.Babrauskas.

„Reikia vis tiek turėti talento, kad tave pakviestų į NBA. Darbą Europoje jis tikrai susiras“, – pridėjo M.Gecevičius.

Visa 15min laida „PIKENROLAS“:

VIDEO: PIKENROLAS: slovėniškas balius, (ne)įdomus „Žalgirio“ naujokas ir kas laukia D.Sirvydžio?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius