Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 10

„Ryto“ naujokas D.Jacksonas – nauja klubo paieškų kryptis, stiprybės ir abejonės

Lietuvišką branduolį sulipdęs Vilniaus „Rytas“ atskleidė pirmąjį legionierių, kuriuo tapo 26-erių 185 cm ūgio Demetriusas Jacksonas, kitą sezoną savo rankose laikysiantis sostinės klubo puolimo vadžias. Naujas rinkas skanuoti ėmęs „Rytas“ įsigijo Europoje nežaidusią „katę maiše“, tačiau su tinkamu trenerių darbu, sveikata ir asmenine motyvacija šis amerikietis Čempionų lygoje ir Lietuvoje gali virsti sunkiai sulaikomu liūtu.

Pirmąjį legionierių įsigijęs Vilniaus „Ryto“ strategas Donaldas Kairys atvėrė naujus krepšininkų paieškų plotus, kuriuose šalies grandai užklysta itin retai.

26-erių metų Demetriusas Jacksonas ketverius metus trunkančią profesionalo karjerą praleido tik JAV, migruodamas tarp NBA ir G lygų.

Per pastarąjį dešimtmetį vos vienas G lygos žaidėjas be europietiško krepšinio patirties buvo sudaręs sutartį su „Rytu“.

Nors 2011-aisiais traumuotą Khalidą El-Aminą jau turėjo pakeisti amerikietis Sherronas Collinsas, tačiau galiausiai vilniečiai persigalvojo, kontraktas neįsigaliojo, o pakaitalu tapo serbas Aleksandras Rašičius.

Palyginimui, Šarūno Jasikevičiaus eroje Kaune vos vienas žaidėjas buvo atvykęs tiesiai iš G lygos, – Derrickas Waltonas, Lietuvoje išbuvęs vos tris mėnesius.

Strategas dažnai akcentuodavo kitokią krepšinio kultūrą už Atlanto bei kaip sunku pergrupuoti krepšininką pagal europietiško krepšinio filosofiją.

Tai teisybė, tačiau G lygos akvariume talento yra, kad ir koks nepatrauklus bei menko taktinio pasiruošimo krepšinis ten būtų.

JAV krepšinio lopšyje gimsta ir subręsta individualiai stipriausi krepšininkai, tad jei treneris ir vadyba žino, ko tiksliai nori, bei yra pasiryžę su žaidėju stipriai dirbti perkvalifikuojant jį prie kitokios krepšinio kultūros, tokiu atveju „Rytas“ gali ištraukti ir labai laimingą bilietą.

Palankia situacija žvejoti krepšininkus neištyrinėtuose laukuose daro ir paslaptingasis COVID-19 parazitas. Nėra aišku, ar dėl pandemijos įvyks kitas G lygos sezonas, o ant ribos esantys ir užsidirbti norintys žaidėjai vis dažniau ims žvalgytis į Senąjį žemyną.

Koronaviruso skaičiai Lietuvoje nėra dideli, tad amerikiečiai į šią šalį žvelgia kaip į saugią zoną bei galimybę atsiskleisti.

Galbūt Vilniuje įsižiebs nauja žvaigždutė?

Rizikų tikrai yra, bet riboto finansinio pajėgumo klubai, koks šiuo metu yra skolų naštos neatsikratantis „Rytas“, privalo rizikuoti.

„Scanpix“ nuotr./Demetrius Jacksonas (dešinėje) rungtyniavęs Filadelfijoje.
„Scanpix“ nuotr./Demetrius Jacksonas (dešinėje) rungtyniavęs Filadelfijoje.

Prieš pradedant profesionalo karjerą Demetriusas Jacksonas trejus metus atstovavo Notrdamo universitetui, kurį itin pamėgo Lietuvos klubai.

„Fighting Irish“ marškinėlius praeityje be D.Jacksono dar yra vilkėję Kauno „Žalgiriui“ dabar priklausantys Martinas Gebenas ir Steve'as Vasturia, bei prieš du sezonus Vilniuje adaptuotis nesugebėjęs Mattas Farrellas.

Visi šie keturi vyrukai kartu Notrdame rungtyniavo 2015–2016 metų sezone.

Tai prestižinis universitetas, garsėjantis ne tik mokslo, bet ir sporto programomis.

2015–2016 metų sezone šioje ekipoje žaidė ir Zachas Auguste'as, šią vasarą sugrįžęs į Atėnų „Panathinaikos“, bet kapitonu ir ekipos lyderiu buvo NCAA aikštelėse fejerverkus sprogdinęs Vilniaus „Ryto“ naujokas.

Antrajame sezone jis stipriai prisidėjo prie „Fighting Irish“ patekimo į NCAA „Kovo beprotybės“ ketvirtfinalį, o dar geresnius asmeninius rezultatus ėmė demonstruoti trečiajame savo sezone Notrdame.

D.Jacksonas fiksavo po 15,8 taško (52,5 proc. dvit., 33,1 proc. trit., 81,3 proc. baud.), atkovojo po 3,5 ir perėmė po 1,2 kamuolio, atliko po 4,7 rezultatyvaus perdavimo, klydo po 2,2 karto.

Galingai žaidęs gynėjas po trečio sezono Notrdame „Instagram“ tinkle atsisveikino su universiteto bičiuliais bei paskelbė apie dalyvavimą NBA naujokų biržoje.

Svajonė išsipildė – krepšininką 45-uoju šaukimu pasirinko legendinis „Boston Celtics“, tų metų naujokų biržoje šaukęs iš viso net aštuonis krepšininkus.

D.Jacksonas turėjo progą pajusti ir kitų legendinių NBA organizacijų „Houston Rockets“, „Philadelphia 76ers“ bei „Los Angeles Lakers“ aplinkas, tačiau užsikabinti stipriausioje planetos lygoje nepavyko, jis su dvišaliais kontraktais buvo mėtytas ir vėtytas tarp NBA bei G lygų.

Per keturis sezonus po koledžo baigimo D.Jacksonas ant NBA parketo spėjo išbėgti 26 kartus.

Geriausias sezonas buvo 2018–2019 metų, kai atstovaudamas „Philadelphia 76ers“ ekipai per šešerias rungtynes jis rinko po 3,7 taško.

Rezultatyviausias karjeros NBA mačas – 10 taškų, tačiau komanda tuomet pralaimėjo 95:129.

G lygoje įžaidėjas iš viso sužaidė 70 rungtynių, rinko po 15 taškų, 4,3 atkovoto ir 1,2 perimto kamuolio, 5,5 rezultatyvaus perdavimo.

Pirmoji raudona vėliava „Ryto“ sirgaliams – menka žaidybinė praktika per pastaruosius du sezonus.

2018–2019 metų sezone D.Jacksonas per abejas lygas iš viso sužaidė 14 rungtynių, praėjusiame sezone mįslinga kairės kojos trauma bei vos 4 sužaistos dvikovos.

Šios priežastys numušė krepšininko rinkos vertę bei jis tapo įperkamu sostinės komandai.

„Scanpix“ nuotr./Demetrius Jacksonas (dešinėje) žaidė „Philadelphia 76ers“ gretose.
„Scanpix“ nuotr./Demetrius Jacksonas (dešinėje) žaidė „Philadelphia 76ers“ gretose.

Gynyba

25-erių metų įžaidėjo ūgis yra 185 cm, o tai aukštame lygyje uždeda ant nugaros taikinį.

Šį trūkumą D.Jacksonas gali maskuoti įspūdingu kūnu – jėga, šuoliu ir net 195 cm ilgio ištiestomis rankomis.

Perimtų kamuolių karjeros vidurkis NCAA siekia 1,1, G lygoje – 1,2 per mačą, tačiau toks rezultatas gali būti klaidinantis.

D.Jacksonas labai mėgsta rizikuoti perimdamas kamuolius. Kartais tai atveria galimybes greitiems išpuoliams, kartais sugriauna visą komandinę gynybą.

Tai nuotaikos žaidėjas gynyboje. Susikoncentravęs darbui savoje aikštelės pusėje amerikietis gali tapti košmaru varžovams, bet dažniausiai komandinėje gynyboje jis nepersistengia, neretai ginasi stačiomis kojomis bei nespėja uždaryti kelio link krepšio besiveržiantiems priešininkams.

Tačiau krepšininko aukšto intensyvumo motoras turėtų žavėti tokį krepšinį mėgstantį ir propaguojantį Donaldą Kairį.

„Scanpix“ nuotr./Demetrius Jacksonas yra žaidęs „Boston Celtics“.
„Scanpix“ nuotr./Demetrius Jacksonas yra žaidęs „Boston Celtics“.

Puolimas

Krepšininko arkliukas – žaidimas atvirame krepšinyje ir greitose atakose, kuriose į abi puses gerai besiveržiantis atletas išnaudoja savo greičio ir kūno tvirtumo privalumus.

Pagal šiuos įgūdžius D.Jacksonas gali patekti tarp Čempionų lygos gynėjų elito.

Tai daugiau taškų rinkėjas nei atakų organizatorius, nors ir rezultatyvių perdavimų karjeros vidurkis (5,5) G lygoje nėra žemas.

Dažniausiai D.Jacksonas stengiasi pelnyti taškus pats, o tik vėliau ieško perdavimo. Pabrėžtina, jog jis labai medžioja tiesius perdavimus, kai protokole iškart užrašomas rezultatyvus perdavimas.

„Ledo ritulio“ perdavimų, kai ataka taškais baigiasi po dar vieno perdavimo, atlieka labai retai.

Gerai sudėtas kūnas jam leidžia nebijoti kontakto tiek ant žemės, tiek atakuojant po krepšiu.

Tritaškis bei vidutinis metimas nėra stabilus. Žaisdamas universitete iš toli krepšį jis atakavo 38,1 proc., o G lygoje – 31,8 proc.

Tai ryškina būsimą „Ryto“ komandos problemą, kurią klubas privalo žūtbūt maskuoti likusiais pirkiniais. Sostinėje kol kas nėra aiškiai išreikšto bei sėkmingai iš toli varžovus galinčio užbombarduoti krepšininko, kas supaprastina besiginančios ekipos darbą.

D.Jacksonas daug ir sėkmingai žaidžia „du prieš du“ situacijas. Jis gerai jaučiasi prie pasyvios varžovų gynybos, bet agresyvesnė kelia problemų.

Agresyvi gynyba išmuša iš vėžių, atsiranda šalto proto trūkumas, pavėluoti sprendimai, kamuolio perlaikymas ir prastas situacijų skaitymas.

Šie niuansai jam tikrai kištų koją Eurolygoje. Faktas, kad didžioji trenerių užduotis bus paruošti krepšininką Europos krepšiniui, jei planas yra toli žygiuoti Čempionų lygoje.

Kūno kalba G lygos rungtynėse kartais atrodydavo prastokai, tačiau šio turnyro pervertinti nereikėtų. Buvę komandos draugai Notrdame D.Jacksoną įvardija kaip gerą komandos draugą, kalbantį žmogų rūbinėje.

„Scanpix“ nuotr./Demetrius Jacksonas (kairėje) ir Lorenzo Ballas.
„Scanpix“ nuotr./Demetrius Jacksonas (kairėje) ir Lorenzo Ballas.

Išvada

Didžiausias klaustukas šiuo metu kibo ties krepšininko sveikata, nes rungtyniauta per pastaruosius dvejus metus buvo labai mažai.

D.Jacksonas turi ir talento, ir gerą kūną, tačiau privalo būti sveikas, o daugiau viskas priklausys nuo asmeninės motyvacijos ir trenerių įdėto darbo.

G lyga išlieka mažai lietuviams ištyrinėta zona, kurioje taktinis pasiruošimas nėra aukšto lygio, tačiau talentingų krepšininkų šiame akvariume žvitri akis sužvejoti tikrai gali.

Šio sostinės klubo pirkinio rizika nėra didelė, bet galima grįžtama grąža gali būti aukso vertės. Tokį laimės ratą „Rytui“ sukti verta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius