Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 21

Š.Sakalauskas – apie tautos kritiką D.Adomaičiui ir medalius, kurių gali nebūti

Rimas Kurtinaitis ir Kazys Maksvytis garsiai pareiškė, kad iš Lietuvos rinktinės Europos čempionate laukia medalių. Krepšinio treneris Šarūnas Sakalauskas po rungtynių su Latvija buvo daug atsargesnis ir palinkėjo sirgaliams kantrybės. „Būtų gerai, jeigu mes demonstruotume gerą žaidimą ir būtume pirmiausia tarp aštuonių stipriausių komandų“, – apie naujai suformuotos Lietuvos rinktinės šansus Europos čempionate kalbėjo specialistas.
Jonas Mačiulis
Jonas Mačiulis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuvos rinktinė šiame pasirengimo cikle itin nenuspėjama. Su Dainiumi Adomaičiu priešakyje lietuviai vos vos, 59:58, įveikė Lenkiją ir tiesiog nušlavė principinę varžovę Prancūziją 96:71. Šalia dviejų pergalių patirti ir tokie patys permainingi pralaimėjimai Gruzijai, Kroatijai, Prancūzijai ir Latvijai.

Rygoje latviai parodė, kaip gerai gali žaisti su pilnų tribūnų palaikymu ir Kristapu Porzingiu. Latvijos rinktinė išryškino ir lietuvių bėdas, kurias buvo užtemdžiusi pergalinga kova su prancūzais.

„Gynyba. Ypač antros pozicijos žaidėjų. Latvių atakuojantys gynėjai pelnė tikrai nemažai taškų ir dar svarbiausiu metu, kai mes buvome sumažinę skirtumą iki kelių taškų. Jie pataikė tritaškius, o mūsų komandinė gynyba šlubavo“, – apie tai, kas labiausiai neramina lietuvių žaidime, kalbėjo Š.Sakalauskas.

Lietuviams dar liko pasitikrinti jėgas su Islandija ir Ispanija, o po to – svarbiausi startai Europos čempionate.

Š.Sakalauskas mano, kad ten medalius skaičiuoti būtų drąsu ir vertėtų žvelgti į šios rinktinės ateitį.

Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Šarūnas Sakalauskas
Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Šarūnas Sakalauskas

– Lietuvos rinktinė ir vėl dažnai klydo – 17-a klaidų prieš latvių 10. Kas lemia tokį nesusikaupimą?

– Šį mačą aš prilyginčiau Europos čempionato rungtynėms. Latviai jų labai laukė ir mes labai laukėme. Susitikome kaip pagrindiniai varžovai. Abi komandos labai norėjo laimėti, bet Latvija buvo labiau susižaidusi ir pajautusi žaidimo ritmą. Jie atsikratė psichologinės įtampos pirmi ir jiems tada pradėjo sektis. Iš toli pataikė net tie žaidėjai, kurie paprastai retai meta.

– Latvių treneris džiaugėsi, kad jiems nemenką paspirtį jau duoda ir atsarginiai. Galima sakyti, kad Latvijos rinktinė jau tikrai subrendo?

– Latvijos rinktinė jau nuo 2010 metų grįžo tarp stiprių Europos rinktinių. Jie savo žaidimu džiugino sirgalius, o atsiradęs Kristapas Porzingis užpildė daug buvusių skylių gynyboje, pagerino kovą po krepšiu ir puolimą. Atakuojančių ir gebančių pataikyti iš toli žaidėjų Latvijos krepšinis visada turėjo. Pagrindinį darbą padarė starto penketo žaidėjai, kurie greitai išvedė rinktinę į priekį, o atsarginiai jau prisijungė garsiai palaikomi sirgalių ir pasitikėdami savimi. Pirmaujant rinktinei jie gali padėti, bet nemanau, kad jie būtų tokie geri, jeigu latviai būtų atsilikinėję.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ainaras Bagatskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ainaras Bagatskis

– Lietuvos rinktinėje dar sprendžiasi dvyliktuko klausimas. Ar tai prideda žaidimui neužtikrintumo?

– Taip. Dar liko 15-a žaidėjų ir traumos pakeitė rinktinės trenerio apsisprendimo laiką. Galbūt jau anksčiau būtų aiškus tas dvyliktukas. Dabar žaidėjai konkuruoja dėl vietos rinktinėje. Tai atsiliepia – žaidėjai nori parodyti save, bet tai kartais sujaukia komandinius tikslus. Tai yra natūrali kova. Todėl tas žaidimas ir banguoja.

– Jūsų nuomone, kas greičiausiu metu paliks Lietuvos rinktinę?

– Labai sunku nuspėti. Treneriai tai nusprendžia stebėdami treniruočių procesą. Įtakos gali turėti ir Mariaus Grigonio trauma. Ar jis gali ir kada galės žaisti visa jėga? Kokia jo savijauta? Būtent nuo jo priklausys ir kitų žaidėjų likimas. Jis gali ir gintis, ir pataikyti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Grigonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Grigonis

– Pergalių trokštantys sirgaliai skuba kritikuoti naująjį trenerį Dainių Adomaitį. Kaip jūs vertinate trenerio debiutą rinktinėje?

– Reikia sutikti, kad sirgaliams ramiau, kai jų komanda laimi. Kai ji pralaimi, atsiranda nepasitikėjimas ir kritika. Aš siūlyčiau palaikyti mūsų naują trenerių štabą. Jiems didelis spaudimas ir kritika nepadeda. Reiktų žiūrėti atlaidžiau. Turime suprasti, kad tai nauja rinktinė. Jie ieško savo stiliaus ir tai užtrunka daugiau laiko nei su treneriu, kuris jau ilgai treniruoja rinktinę.

Palinkėčiau visiems kantrybės. 2009 metais Europos čempionate ispanai tapo čempionais, nors mes juos nugalėjome draugiškose rungtynėse. Mes tada važiavome namo po grupių etapo. Vadinasi, draugiškos rungtynės parodo ne viską.

– Žvelgiant į Europos čempionatą. Daug kas kalba, kad esame pajėgūs kovoti dėl medalių, nors pasirengimo ciklas ir neblizga. Ką jūs manote?

– Sakyčiau, kad būtų gerai, jeigu mes demonstruotume gerą žaidimą ir būtume tarp aštuonių stipriausių komandų. Kitas žingsnis galbūt būtų patekti tarp keturių stipriausių. Naujai formuojamai rinktinei ir šiam trenerių štabui tai būtų visai geras pasiekimas. Medalius galbūt reiktų planuoti kituose Europos ar pasaulio čempionatuose.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Davis Bertanis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Davis Bertanis

Lietuvos rinktinės repeticijos iki Europos čempionato

Rugpjūčio 4 d. Klaipėda. Lietuva – Lenkija 59:58

Rugpjūčio 5 d. Klaipėda. Lietuva – Gruzija 70:81

Rugpjūčio 9 d. Orleanas (Prancūzija). Lietuva – Kroatija 80:82

Rugpjūčio 10 d. Orleanas (Prancūzija). Lietuva – Prancūzija 77:98

Rugpjūčio 15 d. Kaunas. Lietuva – Prancūzija 96:71

Rugpjūčio 18 d. Ryga. Lietuva – Rumunija 97:64

Rugpjūčio 19 d. Ryga. Lietuva – Latvija 77:87

Rugpjūčio 23 d. Šiauliai. Lietuva – Islandija

Rugpjūčio 25 d. Vilnius. Lietuva – Ispanija

Europos čempionatas Lietuvos krepšininkams prasidės rugpjūčio 31 dieną Tel Avive, kur B grupės varžybose mūsų šalies komanda žais su Gruzija, Izraeliu, Italija, Ukraina ir Vokietija.

Visi Lietuvos rinktinės kandidatai:

Gynėjai Puolėjai „Centrai“
Mantas Kalnietis Marius Grigonis Mindaugas Kuzminskas Donatas Motiejūnas Jonas Valančiūnas
Lukas Lekavičius Artūras Milaknis Edgaras Ulanovas Jonas Mačiulis Artūras Gudaitis
Martynas Gecevičius Deividas Gailius Eimantas Bendžius Evaldas Kairys
Adas Juškevičius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius