Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 03

Šaro efektas Kaune: besąlygiškas sirgalių tikėjimas, tramplinas žaidėjams ir pergalės

Žaliai balta sirgalių armija gedi. Klubo simboliu buvęs Šarūnas Jasikevičius išvyksta į Barseloną, tačiau Kauno „Žalgirį“ jis palieka visai kitokį, nei rado perėmęs vairininko šturvalą iš savo pirmtako Gintaro Krapiko. Dabar „Žalgirio“ organizacija yra laikoma viena geriausių Europoje, o Šaras nuo šiol savo svajones bandys realizuoti maksimalius tikslus sau keliančioje Katalonijos ekipoje.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Visą laiką pabrėžiu, kad bus sunku mane iš čia ištraukti. Reikės galbūt išspirti dviem kojomis pro duris, nebent bus kažkas labai įspūdingo“, – prieš metus žurnalistams sakė Šarūnas Jasikevičius, kai Eurolygos ketvirtfinalio serijoje „Žalgiris“ 1-3 nusileido Stambulo „Fenerbahče“ krepšininkams.

„Kažkas įspūdingo“ pasitaikė šią vasarą, kai 44-erių kaunietį pirmiausia ėmė judinti ta pati Željko Obradovičiaus netekusi „Fenerbahče“, o vėliau – Ispanijos pirmenybių finalą pralaimėjusi ir Svetislavą Pešičių paleidusi „Barcelona“.

Šarą labai viliojo legendinio Turkijos klubo variantas, bet katalonų pasiūlymo atmesti jis jau negalėjo. Tai jo svajonių ekipa.

Specialisto meilė Barselonos miestui ir komandai užgimė dar prieš 20 metų, kai 2000-aisiais pasirašė sutartį su Katalonijos klubu, o 2003-aisiais iškovojo pirmąjį karjeroje Eurolygos čempiono titulą.

40 milijonų eurų viršijantis biudžetas, milijoninis atlygis trejus metus, gyvenimas svajonių mieste bei šansas kautis dėl pirmosios vietos visuose turnyruose.

Kas galėtų to atsisakyti?

„Barcelona“ klube Š.Jasikevičiaus laukia nauji ir dar didesni iššūkiai, tačiau Kaune jis palieka tokį ryškų įspaudą, kurį pranokti bet kokiam naujam treneriui taps kone neįmanoma misija.

Gimtajame Kaune profesionalo karjerą 2014-aisiais užbaigęs legendinis Lietuvos rinktinės įžaidėjas užsivilko kostiumą bei tapo Gintaro Krapiko asistentu „Žalgiryje“.

Dar po pusantrų metų, kai pirmtakui buvo parodytos durys, Š.Jasikevičius paėmė brėžinių lentą į savo rankas ir komandai vadovavo daugiau nei ketverius metus, kol galiausiai sulaukė neatremiamo „Barcelona“ kvietimo.

„Žalgiris“ prie Šaro tapo ne tik laiminčia, bet ir patrauklia organizacija, kaip magnetas traukusi naujus krepšininkus bei suteikusi jiems sparnus į dar aukštesnį lygį.

Šis laikotarpis – sėkmingiausias „Žalgiriui“ šiame amžiuje.

Nuo trečiosios vietos Eurolygoje ir pastovaus balansavimo ant „Top 8“ ribos, iki dominavimo vietiniame fronte – penki iš penkių Lietuvos krepšinio lygos titulų bei trys iš penkių Karaliaus Mindaugo taurių.

Svarbiausias pokytis – pasikeitęs komandos mentalitetas, kuris į Nemuno saloje įrengtą areną ėmė traukti sirgalius.

„Žalgiris“ tapo pavojingas, o Kaunas – atšiauriausia arena visiems varžovams.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Rimtu „Žalgirio“ užnugariu virto žaliai balta sirgalių armija, kuri ne tik varė baimę ir jaudulį varžovams, bet tuo pačiu ir prisidėjo prie finansinės klubo gerovės.

Žaliai baltų piniginė iki klastingosios COVID-19 pandemijos kasmet plėtėsi, o praėjusį sezoną siekė net 11,9 milijono eurų.

Jei pirmajame Šaro sezone Kaune pagal lankomumą Eurolygoje žalgiriečiai tik nežymiai nusileido Vitorijos „Baskonia“ aistruoliams – 11,418 prieš 11,633 žiūrovus, tai vėliau trejus metus šioje kategorijoje jie buvo nepralenkiami.

2017-2018 metų sezone „Žalgirio“ arenoje vidutiniškai rinkosi po 13,560 žiūrovų, 2018-2019 metų sezone – 14,808, o 2019-2020 metų sezone – vidutiniškai 14,221 sirgalius stebėjo kauniečių namų rungtynes Eurolygoje.

Už tokį palaikymą Š.Jasikevičius su kompanija dėkojo po kiekvienų rungtynių, o pagarbą rodė ir varžovai.

Vieni jų akcentavo sunkumą žaisti tokioje atmosferoje, kiti aiškino, kad tai suteikia didžiausią motyvaciją ir sparnus.

Faktas tas, kad abejingų šiam reiškiniui nebuvo.

„Atrodo, kad komanda surinkta iš profesionalų, bet šį sezoną dar nemačiau jų tokių sutrikusių, kaip kad šiandien pirmajame kėlinyje. Galiu nulenkti galvą prieš „Žalgirio“ sirgalius dėl jų sukurtos atmosferos. Manau, kai kurie žaidėjai šiandien su tuo nesusitvarkė“, – po pralaimėjimo Kaune praėjusį vasarį kalbėjo Maskvos srities „Chimki“ treneris Rimas Kurtinaitis.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Įveikti Š.Jasikevičiaus vadovaujamą „Žalgirį“ sunku buvo visiems, nesvarbu, žaistų jie išvykoje ar namuose.

Per 140 Eurolygos rungtynių Šaras iškovojo 66 pergales ir patyrė 74 pralaimėjimus. Jei skaičiuotume rezultatus tik pastaruosiuose trijuose sezonuose, balansas yra teigiamas – 50 pergalių ir 48 pralaimėjimai.

Akiplėšiškai Europoje rungtyniavęs „Žalgiris“ skalpavo grandus bei įsitvirtino tarp komandų, keliančių sau tikslus kasmet žaisti atkrintamosiose.

Pirmajame pilname sezone Šaro kariauna finišavo 10-oje vietoje, antrajame – 3-oje, trečiajame – 8-oje, o paskutiniame, kurį sustabdė COVID-19 pandemija, – 9-oje pozicijoje.

Pergalių būta labai skambių.

Įsimintinas buvo smūgis Maskvos CSKA ekipai, kai dėl diskvalifikacinės pražangos pergalę 79:74 Š.Jasikevičius stebėjo rūbinėje.

Tai buvo pirmoji „Žalgirio“ pergalė prieš Rusijos gigantę po 17 pralaimėjimų iš eilės.

„Sveikinu savo komandą, personalą ir gerbėjus. Šios principinės pergalės mes laukėme labai ilgai. Tik su geromis treniruotėmis galima tai pasiekti. Tai fantastinė pergalė. Tai parodo, koks buvo atsidavimas. Tai – fantastinis vakaras“, – kalbėjo Š.Jasikevičius.

VIDEO: Highlights: Zalgiris Kaunas-CSKA Moscow

Fantastiška buvo ketvirtfinalio serija su Pirėjo „Olympiakos“, kai žaliai baltai nudažytų tribūnų užkurtas „Žalgiris“ suvalgė graikinį riešutą 3-1 bei pirmą kartą šiame amžiuje pateko į Eurolygos finalo ketvertą.

Magija nesibaigė ir kitame sezone, kai reguliarųjį sezoną šiaudo besigriebę kauniečiai užbaigė šešiomis pergalėmis iš eilės ir vėl pateko į ketvirtfinalį.

Paskutinė reguliaraus sezono pergalė iškovota Madride. Tai vienintelė pergalė „Real“ tvirtovėje modernios Eurolygos istorijoje.

„Dabar galvoju, kaip kur gerai eiti švęsti, – paklaustas, kas dedasi galvoje po svaiginančio reguliariojo sezono finišo su šešiomis pergalėmis iš eilės, juokavo Šarūnas Jasikevičius. – Sąžiningai, taip smagu... Žinau, kad Kaunas švenčia, daug fanų Lietuvoje švenčia...

Manau, mūsų organizacijai tai puikus žingsnis. Turime tuo džiaugtis ir vertinti tai, kas vyksta. Reikia suprasti, kad tokie dalykai yra galimi tik kai turi žaidėjus su didžiuliu charakteriu, kurie toliau stengiasi, dirba ir nepalūžta. O momentų šiais metais buvo labai sunkių. Ypač po tokio sezono kaip pernai, kai išaugo visų lūkesčiai.“

VIDEO: Kauno „Žalgirio“ kelias į atkrintamąsias

2019-2020 metų sezonas prasidėjo labai sunkiai, atrodė, kad tai bus pirmasis prisvilęs Šaro blynas Kaune, tačiau neeilinio pasitikėjimo sulaukęs specialistas išgyveno net devynių pralaimėjimų atkarpą, o vėliau pakilo į dar vieną stebuklingą šturmą.

Įspūdingą puolimo efektyvumo pademonstravęs „Žalgiris“ laimėjo 9 mačus iš 12 bei buvo per plauką nuo trečio iš eilės vizito Eurolygos atkrintamosiose.

Nors Lietuvos čempionai rodė dideles ambicijas, tačiau paskutinis Šaro mačas vadovaujant „Žalgiriui“ Eurolygoje baigėsi skaudžiu pralaimėjimu per pratęsimą Sankt Peterburge. Per Š.Jasikevičiaus 44-ąjį gimtadienį.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas

Šaro eroje „Žalgiris“ virto traukos centru žaidėjams, siekiantiems patobulėti, parodyti save ir šauti į dar aukštesnį lygį.

Ne vienas žaliai baltą uniformą vilkėjęs krepšininkas vėliau pasirašė pelningą sutartį.

Tai tapo žanro klasika kiekvieną tarpsezonį „Žalgiryje“. Tokią sėkmės istoriją jutusius žaidėjus galima vardinti ir vardinti.

Dvejus metus Kaune rungtyniavęs ir „Žalgirį“ iki Eurolygos finalo ketverto vedęs kanadietis įžaidėjas Kevinas Pangosas ne tik įšoko į antrąją simbolinę turnyro komandą, bet ir sulaukė dosnaus „Barcelona“ kvietimo.

Į Kataloniją išvyko ir geriausiu visų laikų „Žalgirio“ centru, neskaičiuojant Arvydo Sabonio, Šaro vadintas Brandonas Daviesas.

Sirgalių numylėtiniu Kaune tapęs centras pateko į pirmąją Eurolygos sezono komandą, o kitą sezoną sujungs su treneriu jėgas „Barcelona“ klube.

Sėkmingai savo vertę Kaune dukart kėlėsi prancūzas Leo Westermannas, po pirmojo sezono išvykęs į Maskvos CSKA, po antrojo – į Stambulo „Fenerbahče“.

Įspūdingus šuolius darė ir kiti krepšininkai – universalusis serbas Vasilije Micičius „Žalgirį“ iškeitė į Stambulo „Anadolu Efes“, į kurią persikėlęs buvo ir australas Brockas Motumas.

Šaro pamokas sugėręs Lukas Lekavičius tapo Atėnų „Panathinaikos“ žaidėju, Aaronas White'as – Milano „Olimpia“ nariu, Axelis Toupane'as išvyko į Pirėjo „Olympiakos“, Deonas Thompsonas – Malagos „Unicaja“, o Nate'as Woltersas – į Tel Avivo „Maccabi“.

Darbas su Šarūnu Jasikevičiumi ant žaidėjų nugaros uždėdavo kokybės štampą, kuris labai viliojo Senojo žemyno didžiuosius klubus.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./„Karštasis“ Šaras rungtynėse su Milano „Olimpia“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./„Karštasis“ Šaras rungtynėse su Milano „Olimpia“

Aukščiausio lygio krepšinio supratimas, mikli reakcija į įvykius aikštelėje, autoritetas ir gebėjimas išsireikalauti iš žaidėjų norimų detalių bei didžiulėje „Žalgirio“ arenoje netelpanti charizma.

Jausmas toks, kad viskas, prie ko Kaune prisilietė Šaras, virto auksu.

„Šis klubas yra vienas geriausių Europoje. Daugelis Europoje žavisi „Žalgiriu“. Jeigu žaidėjai ar treneriai paliks komandą, tai yra tik piramidės dalis. Nėra šansų, kad „Žalgiris“ sugrįš į tą situaciją, kokia buvo prieš 5 metus. Organizacija dabar yra per daug stipri“, – po patekimo į Eurolygos finalo ketvertą 2018-aisiais kalbėjo Š.Jasikevičius.

Kaip sakė Paulius Jankūnas, visiems geriems dalykams kažkada ateina pabaiga.

Šaras sieks svajonių išsipildymo Barselonoje, tuo metu „Žalgiris“ bandys realizuoti per šiuos metus sukauptą patirtį.

Bet širdyje lieka nuojauta, kad tai nebuvo paskutinė žaliai baltų ir Š.Jasikevičiaus sąjunga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius