Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 01 22

Septynetas, kurį akylai stebi Kauno „Žalgiris“

Kauno „Žalgiris“ turi sutartis su septyniais žaidėjais, kurie šiuo metu atstovauja kitų miestų klubams. Kaip klostosi jų sezonas ir kokios jų galimybės ateityje užsivilkti žaliai baltą aprangą?
„Žalgiris“ nenuleidžia akių nuo septynių perspektyvių žaidėjų.
„Žalgiris“ nenuleidžia akių nuo septynių perspektyvių žaidėjų. / Donato Gvildžio fotomontažas

Kol „Žalgirio“ vyrai bando išsivaduoti iš traumų ir išgyventi tankų rungtynių ruožą, septyni jauni talentingi žaidėjai lieja prakaitą kitose komandose, o kartais ir patys atakuoja Kauno klubo krepšį.

Gytis Masiulis, Paulius Valinskas, Martinas Gebenas, Donatas Sabeckis, Matas Jogėla, Martynas Varnas ir Arnas Velička turi sutartis su „Žalgiriu“, bet šį sezoną paskolinti kitiems klubams, kad gautų daugiau žaidimo laiko ir galbūt sugrįžtų į stipriausią Lietuvos komandą ateityje.

„Šiai dienai dauguma jų dar nėra pasiekę tokį lygį, kad galėtų sugrįžti. Turbūt nė vienas nepasiekė, kitaip jau būtų grįžę, kai traumą patyrė Antanas Kavaliauskas ar Leo Westermannas, – sakė „Žalgirio“ sporto direktorius Robertas Javtokas. – Visi jie yra jauni ir dar nepasiruošę, tačiau tai nereiškia, kad jie nebus pasiruošę kitą sezoną.

Mes tikime jais ir stebime juos.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Robertas Javtokas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Robertas Javtokas

24sek kartu su R.Javtoku pažvelgė į septyneto žaidėjų sezoną kitose komandose.

Gytis Masiulis (Klaipėdos „Neptūnas“)

„Žalgirio“ trenerių štabe dirbančio Tomo Masiulio sūnus rado vietą Klaipėdoje. LKL varžybose G.Masiulis per 21 min. vidutiniškai pelno po 8,9 taško ir atkovoja po 5,3 kamuolio. Labai panašius rodiklius Gytis rodo ir FIBA Čempionų lygoje.

20-metis 206 cm ūgio puolėjas jau praėjusį sezoną atstovavo „Žalgiriui“, bet vasarą buvo išsiųstas į „Neptūną“, kuriame turi stabilų vaidmenį ir su Klaipėdos komanda jau dukart nugalėjo savo gimtąjį klubą LKL čempionate. Praėjusį lapkritį G.Masiulis debiutavo Lietuvos rinktinėje per pasaulio čempionato atrankos mačą su Kroatija.

Karolis Bakūnas nuotr./Gytis Masiulis
Karolis Bakūnas nuotr./Gytis Masiulis

„Šiemet Gytis jaučiasi atsigavęs, žaidžia daug ir yra svarbi figūra komandoje, kuri užima antrąją vietą Lietuvoje bei rungtyniauja Čempionų lygoje, – vertino R.Javtokas. – Bet ar jis jau pasiruošęs grįžti į „Žalgirį“? Kol kas Gyčiui šiek tiek trūksta fizinės jėgos. „Neptūnas“ jam yra ideali vieta tobulėjimui.“

Paulius Valinskas (Panevėžio „Lietkabelis“)

Praėjusį sezoną „Žalgiryje“ žaidęs ir kelias geras atkarpas Eurolygoje praėjęs 23 metų gynėjas mėgaujasi žaidimo laiku (po 26 min.) Panevėžyje, kur renka po 10,3 taško ir atlieka po 3,3 rezultatyvaus perdavimo LKL varžybose. Praėjusį šeštadienį prie pergalės Vilniuje prieš „Rytą" atakuojantis gynėjas pridėjo 19 taškų.

FIBA Čempionų lygoje jis pelno po 9,5 taško ir atlieka po 2,5 rezultatyvaus perdavimo.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Paulius Valinskas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Paulius Valinskas

Nors dvitaškių taiklumas solidus (56 proc.), šį sezoną išsiderinęs svarbiausias P.Valinsko ginklas – tritaškiai. Tolimų metimų LKL varžybose jis pataikė 13 iš 67 (19 proc.). Čempionų lygoje taikiklis irgi nukrypęs – 22 proc. tritaškių.

„Šnekėjome su juo, žinome, kad jo darbštumas yra superinis, bet reikia žaidybinės patirties, – apie P.Valinską sakė R.Javtokas. – Galbūt išmušė iš vėžių trenerių, permainos sudėtyje.

Linkėtume stabiliau pataikyti, bet jis jau atranda save. Pastarosiose rungtynėse parodė, kad yra aukšto kalibro žaidėjas.“

Martinas Gebenas (Utenos „Juventus“)

24 metų 208 cm ūgio vidurio puolėjas LKL varžybose žaidžia po 20 minučių, renka po 9,8 taško ir 7,2 atkovoto kamuolio – pagal pastarąjį rodiklį pirmauja visoje lygoje. Vasarą iš JAV į tėvynę sugrįžęs M.Gebenas taip pat debiutavo Lietuvos rinktinėje praėjusį lapkritį, žaidęs rungtynėse su Italija ir Kroatija.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martinas Gebenas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martinas Gebenas

„Mums svarbiausia, kad šį sezoną jis prasižaistų europietišką krepšinį, nes tarp NCAA ir vyrų krepšinio Europoje yra didelis skirtumas. Esame patenkinti kaip jis žaidžia Utenoje, kalbėjomės su treneriu (Žydrūnu Urbonu) ir jautėme norą galbūt anksčiau susigrąžinti pas save. Bet yra ir įsipareigojimai Utenos klubui. Dabar atrodo, kad galbūt jis neblogai atrodytų ir pas mus. Lauksime sugrįžtant“, – sakė R.Javtokas.

Matas Jogėla (Alytaus „Dzūkija)

20-metis dvimetrinis lengvasis puolėjas Alytuje pelno po 8,2 taško ir atkovoja po 5,2 kamuolio per 20 minučių vidutiniškai. M.Jogėla įmetė 11 taškų mače prieš „Žalgirį“, o pastarosiose trejose rungtynėse jo rodikliai pakilo iki 14 taškų ir 8 atkovotų kamuolių.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Matas Jogėla
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Matas Jogėla

„Jam teko atlikti didelį šuolį, iš NKL patekus į LKL, – sakė R.Javtokas apie M.Jogėlą. – Jis treniruodavosi su „Žalgiriu“ ir anksčiau, tad supranta reikalavimus.

Alytus labai tiko dėl trenerio (Andrejaus Urlepo) savybių, jis gauna daug žaisti. Matas yra labai atletiškas, bet jam praverstų daugiau pasitikėjimo. Pastarosiose rungtynėse įmetė 19 taškų – progresas matosi.“

Arnas Velička (Tartu „Ulikool“, Estija)

19-mečio 195 cm ūgio gynėjo karjera vingiavo pastaraisiais metais plačiais vingiais. Jis buvo palikęs „Žalgirio“ sistemą, iškeliavęs į Barseloną, bet iš Katalonijos grįžo nusivylęs ir praėjusį sezoną baigė „Lietkabelio“ gretose – ten tenkinosi kukliu vaidmeniu.

K.Kavolėlio/kklietkabelis.lt nuotr./Arnas Velička
K.Kavolėlio/kklietkabelis.lt nuotr./Arnas Velička

Užtat šį sezoną A.Velička žaidžia labai daug (po 35 min.) bendroje Estijos ir Latvijos krepšinio lygoje, kurioje pelnydamas po 20,7 taško yra trečias pagal rezultatyvumą. Pagal rezultatyvius perdavimus (po 5,4) jis yra šeštas.

„Mes kalbėjome su Priitu apie Arną, – pokalbį su Kaune anksčiau dirbusiu estu P.Vene, kuris dabar treniruoja Tartu klubą, prisiminė R.Javtokas. – Treneris – labai patenkintas. Vaikis atvažiavęs iš Barselonos, dabar Estijoje jam labai reikalingas žaidimo laikas. Jo metimų kiekis didelis, bet mes ir norime, kad Arnas sugrįžtų į save, sugrąžintų malonumą žaisti krepšinį. Aišku Estijos krepšinio lygį vertinti sudėtinga, bet mes tikime Arno talentu ir tuo, kad kitais metais jis žengs didelį žingsnį į priekį. Vasarą pažiūrėsime, kaip jis atrodys treniruotėse su mumis.“

Martynas Varnas (Kėdainių „Nevėžis“)

21 metų 195 cm ūgio atakuojantis gynėjas praėjusį sezoną buvo paskolintas Pasvalio „Pieno žvaigždėms“, šį sezoną stažuojasi „Nevėžyje“, bet ir ten savęs dar neatrado. Žaisdamas po 24 minutes LKL varžybose jis renka po 8 taškus, pataikydamas 23 proc., tritaškių.

Praėjusią savaitę jo dėjimas į krepšį vainikavo gražiausių LKL epizodų penketuką:

VIDEO: Šešioliktosios „Betsafe–LKL“ savaitės TOP5

„Martynas geras ir darbštus vaikis, tik norisi, kad jis parodytų kietesnį charakterį aikštėje. Buvo Pasvalyje, dabar Kėdainiuose – dabar norisi ne blyksnių, o pastovaus žaidimo. Anksčiau pas mus jam trukdė atsiskleisti traumos. Dabar labai laukiame iš jo solidumo.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martynas Varnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martynas Varnas

Donatas Sabeckis (Liudvigsburgo „Riesen“)

Praėjusį sezoną „Šiaulių“ klube dominavęs įžaidėjas rudenį pradėjo „Žalgiryje“ ir debiutavo Eurolygoje.

Tačiau vėliau jo vietą užėmė Derrickas Waltonas, o 26 metų kaunietis iškeliavo į Vokietiją, kur apsivilko Liudvigsburgo „Riesen“ aprangą. Komanda rikiuojasi šešta Vokietijos lygoje, bet ten D.Sabeckio indėlis nedidelis – jis pelno po 3,2 taško ir atlieka po 2 rezultatyvius perdavimus. Įžaidėjas kiek ryškesnis FIBA Čempionų lygoje, kur pelno po 8,8 taško ir atlieka po 2,3 rezultatyvaus perdavimo.

„LKL varžybose jis jau daug buvo įrodęs, tad paskolinome į Vokietiją, kur jis pateko į pakankamai aukštą lygį. Stebime Donatą ir laukiame rezultatų, solidesnio žaidimo, kokį jis gali parodyti, nes krepšinio IQ jo yra aukštas“, – apie D.Sabeckį sakė R.Javtokas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Donatas Sabeckis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Donatas Sabeckis

Iki dar vienos komandos trūktų nedaug

Šį sezoną arčiau „Žalgirio“ yra keli jaunesni žaidėjai. 18-mečiai Rokas Jokubaitis, Lukas Uleckas ir Erikas Venskus turi dvigubas licencijas, žaidžia ir NKL varžybose, ir jau spėjo įkelti koją ant Eurolygos parketo pagal Šarūno Jasikevičiaus nurodymus.

„Nesakyčiau, kad jie jau įšoko į pagrindinę komandą. Imame jaunus talentus, nes norime juos motyvuoti, o taip pat ir padėti pagrindinei komandai, kol kiti gydosi traumas.

Jų pagrindinė užduotis šį sezoną atstovauti dublerių ekipai ir pavaduoti pagrindinės komandos lyderius“, – sakė R.Javtokas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rokas Jokubaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rokas Jokubaitis

„Žalgiris“ nesunkiai sudarytų naują konkurencingą komandą, jei suburtų kitiems klubams paskolintus žaidėjus ir dar pridėtų jaunų žaidėjų, kurie šį sezoną migruoja iš NKL rungtyniaujančios dublerių ekipos į pagrindinę komandą.

Tikriausiai tokia sudėtis rimtai patriukšmautų LKL pirmenybėse, bet taisyklės ne tik Lietuvoje neleidžia vienoje lygoje žaisti dvejoms to paties klubo komandoms.

„Mums trūksta vienos grandies dėlionėje, – sakė R.Javtokas. – Lietuvos krepšinio lygos taisyklės antros komandos deleguoti neleidžia, nors mums tai labai padėtų. Tokiu atveju, visi žaistų mūsų sistemoje, dirbtų pagal vienodas gynybos ir puolimo sistemas ir visi būtų vienoje komandoje. Tačiau taip nėra ir mes turime juos skolinti kitiems klubams.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius