Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 01

Šeši svarbiausi 2015-ųjų įvykiai Lietuvos krepšinyje

2015-aisiais, kaip ir kasmet, krepšinyje netrūko daug skambių pergalių, pralaimėjimų, džiaugsmingų akimirkų, skaudžių traumų. Toks jau tasbsportas. 24sek.lt išskyrė svarbiausius metų įvykius, kurie paliko ryškiausią pėdsaką Lietuvos krepšinyje.
Lietuvos krepšinio rinktinė
Lietuvos krepšinio rinktinė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Sidabrinė rinktinė

Ir kaip gi nepradėsime šio sąrašo nuo Lietuvos krepšinio rinktinės. Rugsėjo 20-ąją Lilio Pierre-Mauroy stadione Mantas Kalnietis braukė ašarą, bet viskas nebuvo taip blogai.

Taip pat skaitykite: Sidabrinės rinktinės ašaros

Lietuvos nacionalinė komanda daugelio nuostabai pateko į Europos čempionato finalą ir parvežė tautai sidabro medalius. O svarbiausia – tiesioginį kelialapį į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes.

Lietuvių pasiekimas buvo toks akiplėšiškas, kad su bronza likusi prancūzų žvaigždė Nicolas Batumas dar ilgai negalėjo susitaikyti su mūsiškių pasiekimu.

Lietuviai antrus metus iš eilės žaidė Europos čempionato finale, septintą kartą paeiliui pateko į olimpines žaidynes ir FIBA reitinge pakilo į trečiąją vietą.

Visame pasaulyje nusileidžiame tik ispanams ir amerikiečiams. Daugiau komentarų nereikia.

Nervų čempionatas mums kainavo tiek, kiek pamatysite vaizdo įraše. Bet galutinis rezultatas atsispindi Arvydo Sabonio gestuose.

Neabejotinai, tai buvo metų vaizdo įrašas! Kad ateinančiais metais būtų dar daugiau Lietuvos ir asmeninių pergalių! #2015viral vaizdo įrašas, kuris socialinėje erdvėje buvo pats populiariausias

Posted by 15min on 2015 m. gruodžio 31 d.

Herojišką Lietuvos rinktinės žygį tarptautinėse arenose siūlome įvertinti perskaičius emocingą užsienio žurnalisto tekstą apie lietuvių galybę.

Skaitykite: Jausmingas įspėjimas pasauliui: niekada nenuvertinkite lietuvių

64 milijonai

Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas

Lietuvos rinktinės kelionės Europos čempionato sidabro link metu nutiko dar vienas nuostabus dalykas. Jonas Valančiūnas sudarė didžiausią kontraktą NBA Lietuvos krepšinio istorijoje.

23-ejų „centras“ su „Toronto Raptors“ sutarė dėl ketverių metų 64 milijonų JAV dolerių vertės sutarties.

Metus palaukęs iki kitos vasaros J.Valančiūnas galbūt būtų galėjęs uždirbti daugiau, tačiau 213 cm ūgio krepšininkas nusprendė nerizikuoti. Rimtesnė trauma ar nenumatyta aplinkybė greitai nubrauktų visus tuos milijonus.

Kol kitiems belieka skaičiuoti, ar „Raptors“ žingsnis įsipareigoti J.Valančiūnui ketveriems metams buvo teisingas, pats žaidėjas gali būti ramus dėl finansinės savo gerovės.

Donato Motiejūno trauma

„Facebook“ nuotr./Donatas Motiejūnas
„Facebook“ nuotr./Donatas Motiejūnas

Finansinę gerovę galėjo užsitikrinti ir antrasis lietuvis NBA Donatas Motiejūnas, tačiau visus planus sugriovė negailestinga nugaros trauma.

Praėjusį sezoną 25-erių puolėjas buvo vienas pretendentų į labiausiai patobulėjusio NBA žaidėjo apdovanojimą.

Bet visą nuostabų „Kapitono kablio“ sezoną nustelbė nugaros trauma. 8,5 mėnesio be krepšinio iš puikios D.Motiejūno formos paliko tik gražų prisiminimą.

Bet D.Motiejūnas yra ne to charakterio krepšininkas, kurį sužlugdytų tokie barjerai. Lietuvis entuziastingai grįžo į aikštę ir įnešė į „Houston Rockets“ žaidimą energijos.

Bet trauma buvo tokia sunki, kad niekas nėra tikras, ar aukštaūgis padės Lietuvos rinktinei Rio.

Operacija, pakeitusi viską.

Skaitykite: 24sek.lt interviu su Donatu Motiejūnu apie sunkiausią išbandymą jo karjeroje

„Žalgirio“ sutartis

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rungtynių akimirka

Grandiozinę sutartį sudarė ir Kauno „Žalgiris“. Ir kalbame net ne apie sandorius su Mantu Kalniečiu ar Pauliumi Jankūnu. 

„Žalgiris“ pasirašė dešimties metų trukmės kontraktą su Eurolyga, kurioje nuo 2016-ųjų rudens žais jau tik 16 komandų.

„Žalgiris“ ramus, kad dar bent 10 metų turės garantuotą vietą stipriausiame krepšinio turnyre Europoje.

O tai yra ne tik įvertinimas priklausyti Europos klubinio krepšinio elitui. Tai ir labai patrauklus pranašumas rėmėjams.

Galbūt žalgiriečiai vargiai gali konkuruoti su kitomis A licencijos savininkėmis Maskvos CSKA, „Barcelona“, Pirėjo „Olympiakos“ ir kt., bet yra ir kategorijų, kur „Žalgiris“ nepralenkiamas Europoje.

Pavyzdžiui, pagal rungtynių lankomumą. 2015-2016 m. Eurolygos reguliariajame sezone į „Žalgirio“ areną patraukdavo rekordinis žiūrovų skaičius (11 255).

Taip pat skaitykite: 24sek.lt interviu su P.Motiejūnu, ką Lietuvai ir „Žalgiriui“ reiškia sutartis su Eurolyga

Kito Maironio palikimas

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Jonas Mačiulis
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Jonas Mačiulis

Minėdamas 150 metų sukaktį, Seimas 2012-uosius pripažino Maironio metais. Jei jau taip, 2015-uosius galime vadinti kito Jono Mačiulio – ne poeto, bet krepšininko metais.

2015-aisiais jis tapo Eurolygos, Ispanijos lygos, Ispanijos taurės, Tarpžemyninės taurės čempionu. Šią titulų kolekciją dar papildė Europos čempionato sidabras su Lietuvos rinktine.

Ir jei ne būtent Europos pirmenybės, galbūt visų šių trofėjų nebūtų pakakę Lietuvos metų krepšininko titului.

Lietuvai labiausiai įstrigo J.Mačiulio pasirodymas Europos čempionate, kuriame puolėjas buvo įtrauktas į simbolinį turnyro geriausiųjų penketą.

To pirmojo įrašo šiame straipsnyje galbūt ir nebūtų, jei ne J.Mačiulio šou ketvirtfinalyje su Gruzija. 34 taškai, 50 naudingumo balų ir sunki pergalė, leidusi prasibrauti į pusfinalį.

Jonas Mačiulis-Maironis Lietuvai paliko „Trakų pilį“ ir „Lietuva Brangi“. Jonas Mačiulis iš Madrido „Real“ ir Lietuvos rinktinės mūsų tautai paliko istorinį pasirodymą ir sidabrinį žygį Europos čempionate.

Songailos sudie

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Dariaus Songailos pagerbimas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Dariaus Songailos pagerbimas

Kadangi paskutinį sezoną „Žalgiryje“ Darius Songaila žaisdavo ne daug ir neįspūdingai, daugelis jau seniai ruošėsi puolėjo atsisveikinimui. Todėl visi labai ramiai priėmė žinią, kad D.Songaila kabina sportbačius ant vinies.

Bet tai nebuvo šiaip sau pasitraukimas. D.Songaila yra vienas geriausių visų laikų Lietuvos sunkiųjų krašto puolėjų.

D.Songaila tapo Sidnėjaus olimpinių žaidynių bronzos medalininku, Europos čempionu, o NBA padarė vieną geriausių karjerų iš Lietuvos krepšininkų.

Todėl džiugu dabar matyti jį „Žalgirio“ trenerių štabe, auklėjantį jaunuosius aukštaūgius.

24sek.lt susėdo su Dariumi ir kartu prisiminė įdomią jo kelionę su oranžiniu kamuoliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius