-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 11

Šeštas Argentinos žaidėjas aikštėje, kurio Lietuva niekaip nesustabdys

Šio priešininko nenukenksmins jokios Jono Kazlausko kompanijos taktinės schemos. Lietuvos rinktinės prieš dvikovą su Argentina laukia ne tik didžiulis taktinis, bet ir psichologinis pasiruošimas. Antraip Lietuvos krepšininkai gali sudegti „Carioca“ pragare, kurį čia Brazilijoje kuria ne tik šeimininkai, bet ir daugiatūkstantinės Argentinos sirgalių pajėgos.
Argentinos sirgaliai
Argentinos sirgaliai / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Rio 2016 | Lietuva – Argentina | 04:30

Jau pirmosiose Lietuvos rinktinės rungtynėse Rio Brazilijos sirgaliai kūrė fantastišką krepšinio atmosferą, kurioje psichologiškai išgyventi gali ne kiekvienas krepšininkas. Visi matėme, koks susijaudinęs buvo Domantas Sabonis, kuris jau ketvirtąją minutę turėjo sėsti ant suolo ir tik vėliau pajuto žaidimo ritmą.

Ir nors natūraliai Argentinos gerbėjų čia mažiau nei brazilų, atrodo, kad jie varžovams kelia dar didesnę baimę.

Priežastis – ilgą laiką pasaulio reitingo trejetuke buvusios Argentinos sirgaliai geriau išmano krepšinį, bet yra gerokai agresyvesni, todėl jautriau reaguoja į epizodus aikštėje.

Ką jie išdarinėjo, teko matyti nervingoje dvikovoje su Kroatija. Tokia ji nervinga buvo ir dėl atmosferos, kurią kūrė maždaug 7 tūkstančiai išprotėjusių argentiniečių.

Argentiniečiai Rio išgarsėjo kaip pikčiurnos dar teniso varžybose. Per Juano Martino Del Potro dvikovą su Joao Sousa žiūrovas iš Argentinos tribūnose vožė brazilui į veidą.

Jei tik būtų galėję, argentiniečiai „Carioca“ arenoje būtų iškaršę kailį ir Mario Hezonjai ar kitiems emocingesniems kroatams, kurie kartais atsakydavo į priešų komandos gerbėjų replikas.

Jokios pagarbos argentiniečiai nerodė jau per himno ceremoniją, kai prieš rungtynes skambant kroatų himnui „Lijepa naša domovino“ („Mūsų nuostabi gimtinė“), argentiniečiai lyg niekur nieko pakankamai garsiai šnekučiavosi, pašūkaudavo ir nesivargino surimtėti.

O kas vyko per argentiniečių „Marcha Patriótica“, labiau priminė ne himno giedojimą, o linksmybes skambant garsiam šlageriui.

Jeigu ankstyvą penktadienio rytą 4 val. 30 min. transliacija prasidės prieš himnus, pasigarsinkite televizorių – patikėkite, Argentinos himno atlikimas greitai išjudins jus iš rytmečio snaudulio.

Himnas argentiniečiams – kaip atlyginimo pakėlimas darbovietėje. Iškart po jo argentiniečiai vėliavomis papuoštose tribūnose traukia pergalės dainas ir šokinėja.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Argentinos rinktinės sirgaliai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Argentinos rinktinės sirgaliai

Beje, kaip lietuviai garsiausiai šaukia per „Vardan tos, Lietuvos“, taip argentiniečiai tokių vietų savo himne turi gal 5-10.

Prie tokio palaikymo krepšinio rungtynės primena ilgą, bet smagią Argentinos kelionę į pergalę. Pergalingą, nes tokią atmosferą kuria jų sirgaliai. Ir kol kas argentiniečiai pasiekė abi pergales.

Kai tik teisėjas už audringą reakciją skyrė techninę pražangą Andresui Nocioni, sirgaliai pasiuto. Teisėjas buvo iškeiktas baisiausiais keiksmažodžiais.

Krepšinyje yra nerašyta taisyklė – „kamuolys nemeluoja“. Jei už nepelnytą pražangą prie baudų metimo linijos stojęs krepšininkas nepataiko, tai esą patvirtina teisėjo klaidą.

Tada kroatai prametė. Kaip į tai reagavo argentiniečiai? Traktavę tai kaip oficialią teisėjo klaidą, nušvilpė arbitrą ir pašokę iš savo vietų užtraukė dar vieną griausmingą dainą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Argentinos rinktinės sirgaliai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Argentinos rinktinės sirgaliai

Beje, kai prie baudų metimo linijos stoja Argentinos krepšininkas, visos žydrai-baltos tribūnos nuščiūva. Jeigu kažkas šnekučiuojasi, kažkas šūkauja ar bando nušvilpti Argentinos krepšininką, pasigirsta tas rūpestingas motiniškas tildymas „šššššš“. Neva turi susitupėti – juk žmogus meta baudas ir jam nevalia trukdyti!

Kaip jau minėjau, Argentina išmano krepšinį. Pavyzdžiui, kai baigiantis kėliniui Facundo Campazzo priėmė sprendimą ne veržtis krepšio link, o pristabdyti ataką ir regzti ją iki pat kėlinio sirenos, sirgaliai pakilo iš savo vietų ir ėmė ploti įžaidėjui.

Leisk jiems pasidžiaugti sėkminga atkarpa, krepšininkas gali sugniuždytas užsimaukšlinti rankšluostį ant galvos. Kaip tą darė nuo už nugaros siautėjusių sirgalių apkurtę kroatai.

Pabandykite neišlaikyti įtampos ir susinervinti. Būsite išjuoktas, vėl pažadinsite argentiniečius ir gausite į ausį gerą skambią dainą. Antai Aleksandras Petrovičius, paskutinę rungtynių su Argentina minutę gavęs antrąją techniną pražangą, ir turėjęs palikti aikštę.

Argentiniečiai sureagavo taip, kad A.Petrovičius liko kvailio vietoje. Pietiečiai iškeikė kroatą ir tarsi sudarę gėdos tunelį išlydėjo jį į rūbinę.

Nuoširdžiai džiugu, kad aikštę iš šonų skiria didesnė erdvė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Argentinos rinktinės sirgaliai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Argentinos rinktinės sirgaliai

Psichologiškai Argentinos gerbėjai gali suvalgyti bet kokį tinkamai nepasiruošusį žaidėją.

Banga. 7 tūkstančiai argentiniečių sustojo, susikabino vieni kitiems už pečių ir pradėjo bangoti į šonus. Ar tai būtų įsitaisę pirmajame, ar antrajame tribūnų aukšte. Mažas, senas, jaunas ar didelis. Moteris ar vyras. Bangavo visi.

Toks emocinis sirgalių užtaisas naujam gyvenimui prikelia ir Argentinos dinozaurus Scolą ir Ginobili.

Argentina yra pati emocijomis paremta komanda. Žaisdama prieš Lietuvą ji jaus psichologinį pranašumą. Kas nejaustų, turėdama tokią sirgalių jūrą?

Pietietiška sirgalių palaikymo kultūra kiek svetima europiečiams. Bet jei manėte, kad išvydę Belgrado „Crvena Zvezda“, „Partizan“ ar Atėnų „Panathinaikos“ sirgalius nebepamatysite nieko grėsmingiau, įsijunkite televizorių 4 val. 30 min.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Argentinos rinktinės sirgaliai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Argentinos rinktinės sirgaliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius