Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 09

Širdžių čempionų uždavinys: kaip tapti Lietuvos krepšinio karaliais?

Beveik pusę apdovanojimų LKL uždarymo šventėje susišlavęs Klaipėdos „Neptūnas“ – prožektorių šviesų centre. Antrą kartą per trejus metus klaipėdiečiai iš LKL prezidento Remigijaus Milašiaus rezidencijos išsiveža sidabrinius apdovanojimus. Viršūnėje – vėl Kauno „Žalgiris“. Ar ambicingai pastaraisiais metais kylanti „Neptūno“ organizacija gali jį išversti iš sosto? Ir kaip?
Martynas Mažeika
Martynas Mažeika / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kai žalgiriečiai mėtė ant rankų pirmąjį trofėjų trenerio karjeroje iškovojusį Šarūną Jasikevičių, šalia, „Žalgirio“ arenoje, Kaunas atidavė duoklę ir „Neptūnui“.

Kauniečiai plojo sidabro medalininkams ir padėkojo jiems už kovingą sezoną su fantastišku finišu. Neįsivaizduojamas finalo scenarijus Kaune, jei vietoj „Neptūno“ krepšininkų ten būtų Vilniaus „Lietuvos ryto“ žaidėjai.

Bet „Neptūnas“ užsitarnavo visus šiuos plojimus. Tai gerbiamas klubas Lietuvos krepšinyje.

„Didelė pagarba „Neptūnui“. Klubas eina į priekį. Gal jau reikia susimąstyti, kad atsiranda kita antra Lietuvos komanda“, – klausimą kėlė „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas.

Koks kareivis, kuris nenori būti generolu? Apetitas auga bevalgant. Natūralu, kad „Neptūnas“ po truputį gali galvoti daugiau nei tik apie dalyvavimą LKL finale – aukso žiedus.

Pinigai, pinigai, pinigai...

Naujo dviračio neišrasi – pirmiausia, reikia gerokai didesnių investicijų. „Neptūno“ biudžetas 2015-2016 metų sezoną siekė maždaug 1,5 milijono eurų.

Palyginimui, brangiausias „Neptūno“ žaidėjas Danielis Ewingas sezono pradžioje daugiausiai Lietuvoje uždirbančių krepšininkų penkioliktuke buvo vienintelis Klaipėdos klubo atstovas. Su 13 tūkst. eurų mėnesiniu atlyginimu amerikietis penkioliktuke rikiavosi 13-oje vietoje.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Osvaldas Kurauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Osvaldas Kurauskas

Palyginimui, „Lietuvos ryto“ biudžetas siekė maždaug 3 milijonus eurų, „Žalgirio“ – apie 5 mln. (atskaičiavus skoloms skirtą dalį biudžeto).

„Jau ne vienerius metus garsiname Lietuvos vardą. Bet valstybinės įmonės stipriai finansuoja tik dvi komandas, o „Neptūnas“ visada lieka kažkur šalia, – pastebėjo „Neptūno“ direktorius Osvaldas Kurauskas.

– Turime problemų su sporto bazėmis ir t.t. Faktas, kad mes negalime lygiuotis su „Lietuvos ryto“ biudžetu. Mūsų mažiausiai 2-3 kartus mažesnis. Bet širdimi įrodėme ir kovėmės iki paskutinio kraujo lašo. O po tokių laimėjimų ir šiandien sulaukiu skambučių ir gerų iniciatyvų iš verslininkų, kompanijų, kurios kviečia susitikti, nori prisidėti.

Niekas negalėjo pagalvoti, kad taip išaugsime. Tą galėjai tik susapnuoti“.

„Neptūnas“ dabar ant bangos, bet negali užmigti ant laurų. „Lietuvos rytas“ per vasarą padarys viską, kad mažų mažiausiai susigrąžintų prarastas pozicijas.

Pergalių recepto akcentas – treneris

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./LKL sezono uždarymo šventė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./LKL sezono uždarymo šventė

„Kitas žingsnis – susižerti visus prizus ir laimėti žiedus, – juokėsi „Neptūno“ strategas Dainius Adomaitis.

– Džiaugiuosi už visą „Neptūno“ klubą, valdybą, rėmėjus, kurie įneša ne tik savo finansus, bet ir sveikatą. Buvo labai malonu bendrauti, nes teko dalyvauti valdybos posėdžiuose, gauti ir nemažai velnių. Bet tas jų palaikymas ir atsižvelgimas į tavo nuomonę, kaip reikėtų daryti, yra labai svarbu“.

„Neptūnas“ padarė viską, ką įmanoma išspausti iš tokio biudžeto. O sėkmės recepte klaipėdiečių situacijoje didžiulį indėlį paliko Dainius Adomaitis, išrinktas geriausiu LKL treneriu.

42 metų treneris su „Neptūnu“ turi sutartį ir kitam sezonui. Šiuolaikiniame krepšinyje kontraktas dar nėra šimtaprocentinis garantas, tačiau nepanašu, kad D.Adomaitis galėtų palikti Klaipėdą.

„Nebent valdyba pasakytų, kad esu atleidžiamas. Toks variantas visada yra, – juokavo D.Adomaitis, bet netrukus surimtėjo. – Tikiuosi, kad taip, liksiu“.

VIDEO: LKL sezono uždarymo šventėje – puošnūs krepšininkai, jų žmonos ir svečiai

Viskas prasideda iš naujo

Nuo dugno su „Neptūnu“ kyla komandos kapitonas Martynas Mažeika, su Klaipėda išgyvenęs pirmąjį sezoną VTB lygoje, debiutą Europos taurėje, vėliau – Eurolygoje, pirmąją LKL bronzą ir sidabrą.

Tačiau kalbėdamas apie aukščiausią siekį – auksą, M.Mažeika susimąsto.

„Nuversti „Žalgirį“... Net neįsivaizduoju. Yra naujas sezonas, naujos rungtynės. Reikia stengtis nuo pradžių. Nepavadinčiau to tikslu nuversti „Žalgirį“, – pasakojo kitą sezoną Klaipėdoje planuojantis M.Mažeika. – „Neptūnas“ eina gera linkme. Viskas į gera. Reikia tęsti tą patį“.

Akivaizdu, kad Klaipėda ėmė pulsuoti krepšiniu. Jau antrąjį sezoną „Švyturio“ arena Klaipėdoje yra lankomiausia visoje LKL. Antrosiose LKL finalo serijos rungtynėse uostamiesčio spaudimo neatlaikė ir „Žalgiris“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martynas Mažeika
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martynas Mažeika

„Klaipėdoje jautėsi „Neptūno“ manija. Daug kas serga už „Neptūną“ ne tik Klaipėdoje. Siekiame to ir toliau. Manau, kad bendromis jėgomis galėsime pasiekti šiek tiek daugiau nei antra vieta“, – svajoja M.Mažeika.

D.Adomaitis negali atsidžiaugti žmonių palaikymu, kuris jį pasiekia kad ir feisbuke. Tačiau sidabrinio „Neptūno“ sezono architektas supranta, kad vasarą vėl teks viską pradėti iš naujo.

„Faktas, kad norėtume išlaikyti dalį žaidėjų kitam sezonui. Tačiau esame realistai – kai kurių žaidėjų rinkos vertė mums neįkandama. Faktas, kad nesame ta komanda, kuri dalyvauja pirmajame turguje. Savo kandidatus jau turime ir juos seksime“, – apie komandos komplektaciją kalbėjo D.Adomaitis.

„Neptūno“ lyderis, geriausias LKL sezono legionierius Danielis Ewingas jau parašė atsisveikinimo laišką Klaipėdai. Su juo uostamiestį turėtų palikti dar keli krepšininkai, o D.Adomaičiui reikės iš naujo kurti Lietuvos krepšinio burtą.

Kol kas „Neptūnas“ yra širdžių čempionas. Ar artimiausioje ateityje klaipėdiečiai galės vadintis LKL čempionais?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius