-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 16

Siurprizai, intrigos ir klaustukai, kuriais emocingai prisistatė Vilniaus „Rytas“

Tai buvo krepšinio šventė, kurios negalėjo sugadinti net ir rungtynių su Atėnų „Panathinaikos“ rezultatas. Vilnius pasiilgo krepšinio ir tą parodė pirmosiose atvirose „Ryto“ rungtynėse prieš pat LKL sezono startą. Jau 10 metų LKL titulo laukianti sostinė pasiilgo ir didžiųjų pergalių, apie kurias vėl pasvajoti jai leido efektingas naujųjų Vilniaus „Ryto“ pirkinių pasirodymas. Kokį „Rytą“ pamatėme pirmą kartą šį sezoną atvėrus „Jeep“ arenos duris?

Atrodo, krepšinio išsiilgo net „Jeep“ arenos apsaugos darbuotojai, maloniai patikrinę kuprinę, o netrukus dar maloniau paprašę išsitrinti rankas dezinfekcinio skysčio stotelėje.

„Tik ilgai nelaikykite, skystis labai riebus“, – draugiškai patarė prižiūrėtojas.

Laikydamasi Vyriausybės nurodymų ir saugumo reikalavimų, „Jeep“ arena antradienio vakarą priėmė 1012 žiūrovų.

„Ryto“ krepšininkai apšilimo pabaigoje nekantraudami susibūrė arenos užkulisiuose laukdami, kada juos ant parketo iškvies rungtynių pranešėjas Jonas Radzevičius.

Sirgaliai su trenksmu pasveikino du pirmuosius į aikštę iškviestus žaidėjus, su kuriais sostinės krepšinio publika sieja didžiules viltis – Andrew Goudelocką ir Chrisą McCulloughą. Ko gero, didžiausių ovacijų sulaukė naujuoju „Ryto“ kapitonu išrinktas Arnas Butkevičius. Tribūnos rodė meilę puolėjui už ištikimybę, pademonstruotą ekipai vasarą prie sunkių derybų stalo.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Draugiškas mačas: „Rytas“ – „Panathinaikos“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Draugiškas mačas: „Rytas“ – „Panathinaikos“

Kai „Rytas“ per komandos pristatymą išrikiavo net 15 krepšininkų, arena staiga nutilo. „B tribūna“ inicijavo galingą skanduotę „Trys gražiausios spalvos yra... JUODA BALTA RAUDONA“, kuri nuaidėjo taip galingai, kad turėjo pašiurpti „Ryto“ žaidėjų oda.

Bet net ištikimiausi „Ryto“ aistruoliai nesitikėjo to, kokio atsako sulaukė nuo parketo. Vilniečių strategas Donaldas Kairys čiupo į rankas mikrofoną ir rėžė nedrąsią, bet nuoširdžią kalbą. Lietuvos krepšinyje to seniai neteko matyti.

„Sveiki, Vilniaus fanai! – į tūkstantinę minią prieš rungtynes kreipėsi D.Kairys. – Smagu susitikti ir matyti jus čia. Esate svarbiausia klubo dalis – žaidžiame dėl jūsų. Subūrėme talentingą ir ambicingą komandą, kuriai labai reikia jūsų palaikymo. Todėl kovokime kartu!“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Donaldas Kairys
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Donaldas Kairys

Martynas Echodas jau pirmoje atakoje supakavo Mindaugo Girdžiūno virš lanko pakabintą parašiutą į krepšį ir prasidėjo – „Jeep“ arena užsikūrė krepšinio šventei nuo pirmos minutės. Nepaisant sąlyginai kuklaus žiūrovų skaičiaus, atmosfera „Ryto“ namų tvirtovėje buvo tokia nuostabi, kad po ilgos pertraukos leido vėl prisiminti tą tikrąją krepšinio atmosferą.

Demetrius Jacksonas, Andrew Goudelockas, Chrisas McCulloughas ir visi su „Ryto“ apranga debiutavę žaidėjai turėjo būti sužavėti, sulaukę tokio šilto palaikymo. Plojimų banga nuplaudavo kiekvieną ant parketo įžengusį krepšininką. Aplodismentais vieną po kito lydėdavo ir tuos, kas sėsdavo ant suolo. Vilniaus publika ypač įvertino pasiaukojančiai ant parketo kritusius ir daug gražių akimirkų suteikusius žaidėjus. Tačiau šis „Ryto“ aistruolių dėmesys kartu užtraukė žaidėjams atsakomybę, gerbti šį nuolankumą ir atsakyti į tai pasiaukojimu organizacijai.

Greitai ryšį su vietos sirgaliais užmezgė gynėjų duetas. Demetrius Jacksonas demonstravo aktorinius sugebėjimus po taiklių savo metimų, bet dar labiau pakerėjo publiką per kraštus trykštančiomis emocijomis ir energija. 185 cm ūgio įžaidėjas po „Panathinaikos“ krepšiu atkovojo 4 kamuolius – daugiau už jį puolime kamuolių nesugriebė joks kitas ant parketo pabuvojęs krepšininkas. Vietomis D.Jacksonas net pranoko save – pelnė net 24 taškus ir surinko 27 naudingumo balus, o krepšį atakavo net 16 kartų (pataikė 10 metimų, 62,5 proc.). Mačo pabaigoje sėsdamas ant suolo DJ dar atsisukęs į pagrindinę tribūną plojimais padėkojo už palaikymą. Vėliau jis reiškė padėką savo instagramo profilyje.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Demetrius Jacksonas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Demetrius Jacksonas

Pirmu taikliu metimu į mačą įėjęs Andrew Goudelockas greitai prisitaikė prie „Jeep“ arenos lankų. Vos per 21 minutę į „Panathinaikos“ krepšį jis suvertė 19 taškų ir tėškė ankstyvą pareiškimą apie savo sportinę formą Eurolygos klubams.

31-erių amerikietis aikštėje paliko visą save ir sunkiai gaudė kvapą vos tik atsisėsdavo ant suolo. D.Kairys bandė jo neperlaikyti aikštėje, prisitaikydamas prie legionieriaus sportinės kondicijos. Mambos mentalitetą demonstravęs A.Goudelockas pagautas emocijų po vieno iš trijų taiklių savo tritaškių pirštais smagiai užvedė „Jeep“ arenos publiką. Sirgaliams tai labai patiko – triukšmo lygis prieš minutės pertraukėlę pakilo dvigubai.

Šie efektingi epizodai užgoždavo tuos gynybos liapsusus kitoje aikštės pusėje. Ateityje skaičiuojant A.Goudelocko rezultatyvumą, reikės atsižvelgti ir į priešingoje aikštės pusėje buvusių gynėjų pelnytus taškus. Bet tai neabejotinai visai kito lygio puolimo talentas, vien dėl kurio bus įdomiau žiūrėti „Ryto“ rungtynes.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Andrew Goudelockas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Andrew Goudelockas

„Panathinaikos“ gan greitai pražiodė „Ryto“ žaidimo skyles. Bet tai nebuvo netikėta, nes Donaldas Kairys pats ėjo į mūšį mediniu skydu.

Vos po vienos treniruotės su komanda į aikštę įmestas Kristjanas Kitsingas pirmoje atakoje pramiegojo savo dengiamą varžovą, o netrukus nepasinaudojęs ūgio pranašumu po krepšiu kabinosi ant rankų 16 cm žemesniam priešininkui. Sunkiai nuo parketo atsiplėšiantis estas trenkė smarkiai pro šalį visus keturis savo tritaškius. Tačiau daug iš šio žaidėjo antradienį ir nereikėjo tikėtis – jis rungtyniavo praktiškai vos išlipęs iš lėktuvo. Po geriausio savo sezono karjeroje atvykęs į Vilnių, karjeros piką pasiekęs 29-erių aukštaūgis ateityje galbūt duos taiklias poilsio minutes starto penketo aukštaūgiams.

rytasvilnius.lt nuotr./Kristjanas Kitsingas
rytasvilnius.lt nuotr./Kristjanas Kitsingas

Po aikštę plaukiojo ir šoklusis Chrisas McCulloughas, taip pat pirmą kartą su komanda treniravęsis rungtynių su „Panathinaikos“ rytą. Amerikietis sunkiai gaudėsi gynyboje, o priešingoje aikštės pusėje paleido tritaškį, kuris nė nesiekė lanko. Kalbama, kad 25 metų puolėjas atvyko į Vilnių gan prastos formos, o pats D.Kairys neslėpė, kad į šią įeiti legionieriui reikės dar gero mėnesio. Tai akivaizdžiai matėsi ir „Jeep“ arenoje, nors įspūdingas jo šuolis, vos neužkabinęs nepasiekiama trajektorija paleisto 220 cm ūgio graiko Georgios Papagiannio metimo, kalbėjo apie atleto iš JAV potencialą.

rytasvilnius.lt/Chrisas McCulloughas
rytasvilnius.lt/Chrisas McCulloughas

Gerai užsukę kamuolį PAO rado daug laisvų koridorių vilniečių krepšio link ir baudė šeimininkus tiek nardydami baudos aikštelėje, tiek kabindami kamuolį į antrąjį aukštą. „Ryto“ aukštaūgiams ne tik patiems reikėjo cementuoti savo gynybą baudos aikštelėje, bet ir dangstyti gynėjų neužbaigtus darbus. Dvigubu etatu teko darbuotis gaudžiusiems Andrew Goudelocko pro perimetrą be didesnio pasipriešinimo praleistus priešininkų gynėjus.

Trečią mačą per keturias dienas žaidę svečiai iš Graikijos trečiojo kėlinio pabaigoje buvo susikrovę 21 taško persvarą (58:37) ir kontroliavo žaidimą. „Rytas“ grįžo į rungtynes tada, kai žengė į aikštę kovoti dėl pergalės, o „Panathinaikos“ – apžaisti atsarginių žaidėjų. Trys PAO lyderiai Nemanja Nedovičius, Georgios Papagiannis ir Pierre'as Jacksonas visą ketvirtą kėlinį prasėdėjo ant suolo, o D.Kairys kovai dėl garbės į aikštę metė savo branduolį – Arnas Butkevičius paskutiniame ketvirtyje išbuvo beveik visas 10 minučių, Demetrius Jacksonas – 8, Martynas Echodas – 7, Andrew Goudelockas – 5,5 minutės.

„Rytas“ puolime geriausiai atrodė ir, ko gero, geriausiai ateityje ir atrodys, lėkdamas į greitas atakas ir ten užklupdamas varžovus nepasiruošusius. Daugiausiai naudojantis legionierių atletiškumu, taip pat jų individualiu meistriškumu bei jiems į kompaniją tinkančiais lekiančiais lietuviais. Daug klampiau „Ryto“ žaidimas atrodė poziciniame puolime, kuris daugiausia bus pastatytas ant legionierių talento draskyti gynybą. Todėl D.Kairys dažnai vijo savo auklėtinius į priekį, kaskart ieškodamas galimybių greitai užpulti priešininką, o gynyboje reikalavo intensyvumo ir kibumo.

Vertinant Eurolygą ir Čempionų lygą, pastarajame reikėtų sumažinti reiklumo kriterijus. Demetrius Jacksono fizinės savybės ir Andrew Goudelocko greitis gali padėti užklijuoti plyšius jų žaidime gynyboje. Komandinės gynybos supratimas visai ekipai bus jau Donaldo Kairio treniruočių ir jose įdėto darbo rezultatas. Iš pirmo žvilgsnio, ši „Ryto“ rikiuotė bus pajėgi sprogti prieš rimtą varžovą ir staigiu žaidimu užklupti nepasiruošusį. Bet toks laukinis žaidimas lygiai taip pat turi ir atvirkštines pasekmes.

VIDEO: „urBONUSas“: Donaldas Kairys – Amerika Šilutėje ir į didįjį krepšinį per video programą

„Rytas“ dar pasiliko erdvų kambarį tobulėjimui. Pirmiausia – puolime. Vilniečiai pelnė mažiausiai šiame pasiruošimo cikle – 67 taškus, „Panathinaikos“ krepšį atakuodami tik 42,4 proc. taiklumu.

„Rytas“ prieš graikus žaidė paprastesnį krepšinį, bandydami nesusukti galvų krūvai prie komandos prisijungusių naujų žaidėjų. To pasekmės labiausiai pasijuto poziciniame puolime, kuriame sostinės klubas daugiausiai rėmėsi individualiomis D.Jacksono ir A.Goudelocko pastangomis. Šeimininkai atliko tik 14 rezultatyvių perdavimų ir suklydo net 24 kartus.

VIDEO: „urBONUSas“: M.Schillerio keistenybės, nauja realybė arenose ir „Ryto“ korekcijos

D.Jacksonas su A.Goudelocku prisiėmė net 39 proc. visų „Ryto“ metimų, pelnė 64 proc. komandos taškų (43) ir vieninteliai pataikė tritaškius – 6 iš 10, kai visa likusi komanda – 0 iš 15.

Šie gynėjai ir sezono metu bus didžiulis D.Kairio puolimo ramstis. Tačiau akivaizdu, kad komandai gerokai daugiau galės duoti ir kiti krepšininkai. Tiesa, jiems dar reikės išmokti žaisti su kamuolį uždominavusiais amerikiečiais.

Martynas Echodas blyksėjo draugiškų rungtynių starte ir agresyviai pradėjo dvikovą su „Panathinaikos“. Aukštaūgis turi Donaldo Kairio leidimą drąsiai atakuoti krepšį iš vidutinio nuotolio, bet dar turės kiek priderinti savo taikiklį. Vis tik šis laiptelis M.Echodo tobulėjimo programoje yra aiškiai nubraižytas. Po vieno iš taiklių metimų lietuvis siuntė linkėjimus atsarginių suolui, kaip pasirodė, konkrečiai Karoliui Giedraičiui.

Su PAO, kurio radare pats buvo šią vasarą, per 25 minutes M.Echodas pasižymėjo 6 taškais, 7 atkovotais kamuoliais, 3 dvitaškiais iš 9 ir 4 klaidomis. Neatrodo, kad priaugti raumenys būtų smarkiai pakenkę 23-ejų centro greičiui ar šoklumui, nors šis sykį ir nesuspėjo paskui 220 cm ūgio G.Papagiannį. Tuo tarpu gynyboje baudos aikštelėje didesnė masė M.Echodui padėjo atstovėti prieš tiesioginius oponentus. Pavyzdžiui, nuo krepšio atmušęs Beną Bentilą, centras sulaukė žiūrovų aplodismentų. Gynyba vienas prieš vieną yra dar vienas svarbus punktas M.Echodo uždavinių sąraše.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Perprasti „Ryto“ gynybos grandinę laiko dar reikės ir naujajam vilniečių vidurio puolėjui Rokui Gusčiui. Antrąjį mačą su „Ryto“ apranga žaidęs aukštaūgis per 15 minučių pasižymėjo 8 taškais, 2 atkovotais kamuoliais ir 4 klaidomis. Per du mačus jis kol kas rinko vid. po 10 taškų, bet dar gali atsinešti daugiau ryžtingumo savo veiksmuose. Tai turi ateiti su laiku geriau pažinus komandos draugus ir D.Kairio žaidimo schemas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rokas Gustys
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rokas Gustys

Laiko perlipti į kitą lygį reikės ir „Ryto“ naujokams Gyčiui Radzevičiui bei Lukui Uleckui. Pirmasis su „Panathinaikos“ žaidė nervingai ir neužtikrintai, o to neslėpė tėkšdamas vandens butelį į žemę. L.Uleckas, kaip ir kiti vilniečių snaiperiai, neišnaudojo gerų progų ir liko nepasižymėję. Tvirtą vietą starto penkete turinčiam Arnui Butkevičiui, kuris gali ruoštis 30 minučių per rungtynes pamainai, sezono metu reikės patikimesnio dublerių pasirodymo.

„Rytą“ supančiame gandų sūkuryje yra net kelios lietuviškos pavardės, tarp kurių pastaruoju metu atsidūrė ir to paties G.Radzevičiaus. Beveik neabejojama, kad bus skolinamas Karolis Giedraitis, kuris, pavyzdžiui, su Atėnų klubu aikštėje taip ir nepasirodė. 22-ejų gynėjas siūlomas LKL komandoms.

Ant slenksčio tarp „Ryto“ ir klubo, kuriam būtų išnuomotas, kurį laiką vaikščiojo Dovis Bičkauskis. Pagal žaidimo laiką, įžaidėjas buvo vienas trumpiausiai prieš „Panathinaikos“ rungtyniavusių krepšininkų (8,5 min.). 27-erių gynėjui siūloma susimažinti kontraktą ir persirašyti sutartį iš vienerių į dvejų metų.

31-erių Mindaugas Girdžiūnas tinka D.Kairio žaidimo braižui, pastaruoju metu žaidžia daug (buvo rezultatyviausias su „Pieno žvaigždėmis“, o su PAO rungtyniavo 19 minučių) ir neturėtų būti skolinamas. O kur dar 18-metis Augustas Marčiulionis, kuriam planuojama suteikti žaidimo laiko LKL čempionate. Tarp kitko, Šarūno Marčiulionio sūnus pasirengimo cikle išsiskyrė veržliu ir kibiu žaidimu bei pasitikėjimu savo jėgomis.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Draugiškas mačas: „Rytas“ – „Panathinaikos“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Draugiškas mačas: „Rytas“ – „Panathinaikos“

Įdomu, kad nepaisant grūsties gynėjų grandyje, su „Rytu“ siejamas 32-ejų šilutiškis Deividas Dulkys. 15min šaltiniai teigė, kad keletą pastarųjų savaičių su Vilniaus komanda sportavęs žaibiškas gynėjas gali galiausiai užsilikti sostinės klube iki sezono pabaigos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Deividas Dulkys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Deividas Dulkys

Klausimas, kaip išsispręs Sauliaus Kulviečio likimas Vilniuje. „Jeep“ arenos pasitarimų kambaryje kilo triukšmas dėl puolėjo čiurnų, o aplink kabinetus sklindantys gandai kol kas labai dviprasmiški. Nors 29-erių puolėjas su Vilniaus klubu sudarė dvejų metų kontraktą, vilniečių rūbinėje jau pamėgtas lietuvis su „Ryto“ apranga gali taip ir nedebiutuoti. Vieni šaltiniai teigia, kad S.Kulviečio dienos Vilniuje greičiausiai suskaičiuotos ir „Rytas“ gali bandyti nutraukti sutartį be kompensacijos, kiti – jog pavyks rasti kompromisą ir sulaukti Sauliaus sveiko grįžtančio į rikiuotę. Viena aišku, kad dėl problemų su čiurnomis snaiperis nerungtyniautų dar mažiausiai mėnesį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Kulvietis ir Donaldas Kairys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Kulvietis ir Donaldas Kairys

Kaip tik mėnesio-dviejų laikotarpyje Vilniuje laukiamas naujokas. 15min šaltiniai vis sufleruoja apie Arnetto Moultrie pavardę. Sudėtingo charakterio 29-erių aukštaūgis iš JAV prieš porą metų buvo D.Kairio treniruoto Talino „Kalev“ klubo lyderis ir neabejotinai pridėtų sostinės ekipai talento baudos aikštelėje. Svarbiausia, kad neišsklaidytų chemijos iš „Ryto“ rūbinės, kurioje kol kas tvyro puiki darbinė atmosfera.

Roko Lukoševičiaus nuotr./Vilniaus „Rytas“
Roko Lukoševičiaus nuotr./Vilniaus „Rytas“

Jeigu „Ryto“ komanda būtų D.Kairio darbo stalas, tai šią akimirką jis atrodytų užverstas popieriais.

Likus keturioms dienoms iki oficialaus sezono starto tik pirmą kartą rungtynėse dalyvavo trys „Ryto“ žaidėjai (A.Goudelockas, Ch.McCulloughas ir K.Kitsingas). Daugiau nei pusę pasirengimo ciklo savo rikiuotėje treneris turėjo tik vieną sveiką aukštaūgį – M.Echodą, o R.Gustys dėl peties skausmų prisijungė tik priešpaskutinėse draugiškose rungtynėse su „Pieno žvaigždėmis“. Starto penketo sunkusis kraštas Ch.McCulloughas į Vilnių atvyko prastos sportinės formos, o jo dubleriu turėjęs būti S.Kulvietis dar visai negali žaisti krepšinio. Pagrindinis atakų organizatorius pirmą kartą gyvenime žaidžia Europoje, jo partneris dar bando atgauti kvapą sužaidęs tik keletą rungtynių per dvejus pastaruosius metus, o už šių vyrų nugarų susidarė dar bent šešių žaidėjų, galinčių žaisti gynėjais, spūstis.

D.Kairiui reikės iškuopti visą šitą jovalą. Tačiau jeigu treneriui tik pavyks susitvarkyti, galutinis Vilniaus „Ryto“ rezultatas gali būti labai simpatiškas. Ar toks, kuris neštų didžias pergales? Dar gerokai per anksti taip svajoti. Sezono eigoje žiūrovo akis pripras prie efektingų legionierių epizodų ir bus gerokai reiklesnė pergalėms, o ne akiai patrauklaus krepšinio siekiui, koks patenkino krepšinio alkį po karantino pertraukos. Bet viena aišku, kad tokį energingą „Rytą“ bus smagu stebėti nepriklausomai nuo galutinio rezultato.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius