Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 06 22

Skeptikus pritildęs ir į rinktinę pasibeldęs T.Sedekerskis: „Tai būtų viso sezono desertas“

Tado Sedekerskio gyvenimas per metus laiko apsisuko 180 laipsnių. Dar prieš praėjusį sezoną baskų žurnalistai prognozavo „paskutinį lietuvio šokį Vitorijoje“, tačiau griežtojo Duško Ivanovičiaus pasitikėjimą užsitarnavęs Tadas atsiskleidė, sužaidė proveržio sezoną, o už savaitės olimpinėje atrankoje Kaune jam veikiausiai bus patikėta ir misija sustabdyti Slovėnijos vunderkindą Luka Dončičių.

„Tai būtų viso sezono desertas, tiesiog vyšnia ant torto“, – apie galimą atstovavimą Lietuvos rinktinei olimpinių žaidynių atrankoje 15min sakė Tadas Sedekerskis.

Iš Nidos kilęs krepšininkas nuo mažumės buvo laikomas itin perspektyviu žaidėju, kuris dar būdamas 15 metų amžiaus susikrovė lagaminus ir išvyko į Ispaniją.

Asmeninių bei sirgalių lūkesčių ir spaudimo ant T.Sedekerskio pečių nugulė daug, bet pastaruosius keletą sezonų 204 cm ūgio įspūdingų fizinių galimybių krepšininkas vis atsimušdavo į trenerių pasitikėjimo bei žaidimo minučių sieną.

Ledus karštasis Tadas tirpdyti ėmėsi šį sezoną, kai Vitorijos „Baskonia“ piniginė dėl COVID-19 atneštų sunkumų susiaurėjo, o griežtasis strategas Duško Ivanovičiaus žvilgsnis vis dažniau atsisukdavo į lietuvį, sėdintį ant atsarginių suolelio.

„Trenerio pasitikėjimas ir minučių skaičius, – 15min T.Sedekerskis įvardijo sėkmingo sezono priežastis. – Aš pradėjau gauti minučių. Manau, kad niekada nebuvo sezono, jog dirbčiau mažiau ar daugiau. Aš visada išlaikydavau lygį. Prisidėjo ir tai, jog ir praeitą sezoną gavau minučių ir atvykau labiau pasitikėdamas savimi. Pirmoje vietoje – Duško pasitikėjimas manimi. Minutės ėmė augti. Prasidėjo nuo penkių, vėliau – dešimt, o tuomet atėjo ir dvidešimt minučių. Kiekvienose rungtynėse žinojau, kad turėsiu mažą šansą. Buvo labai svarbu įrodyti, kad galiu ką nors duoti komandai. Kiekvienoje treniruotėje turėjau rodyti 100 proc. koncentraciją. Turėjau įrodyti, kad noriu būti ir žaisti Vitorijoje. Taip pat, kad galiu padėti komandai. Jei žiūrėtume dar plačiau, tai per COVID-19 pandemiją krepšinis nukentėjo, klubų biudžetai sumažėjo. Galbūt mano vietoje būtų atsidūręs dar vienas žaidėjas? Bet neatsidūrė, o treneris turėjo ieškoti išeities.“

Ispanijos čempionate T.Sedekerskis rungtyniavo po 18,1 minutės, pelnė po 5,2 taško, atkovojo po 4,2 kamuolio ir rinko po 9,6 naudingumo balo.

Pagreitį pagavęs 23-ejų lietuvis reguliaraus ACB sezono pabaigoje devynerių rungtynių atkarpoje buvo fiksavęs net 17,8 efektyvumo balo.

Eurolygoje – 3,5 taško, 2,9 atkovoto kamuolio ir 5,6 naudingumo balo per 16,3 minutės ant parketo.

„Jaučiuosi įrodęs sau, kad galiu žaisti. Visi kalba apie mano sezoną. Manau, kad jis buvo tikrai geras. Padėjau pamatus „Baskonia“ klube ir pakeičiau žmonių požiūrį, įrodžiau, kad galiu žaisti. Ar nutildžiau kritikus? Man dar reikia daug ką parodyti, kad taip būtų. Parodžiau, kad jūs tyliai pabūkit, nekalbėkite. Aš nenoriu koncentruotis į žurnalistus ir kritikus, klausiau trenerio, artimų draugų ir patyrusių žaidėjų. O jūs visada kalbėsite, kiekvienas dirba savo darbą“, – 15min sakė T.Sedekerskis.

VIDEO: PIKENROLAS: T.Sedekerskis – nuo siūlymų baigti karjerą iki misijos sustabdyti L.Dončičių

Ir ne skaičiai statistikos protokole yra svarbiausi, kadangi didžiausią naudą baskų klubui Tadas davė savo aikštelės pusėje, gindamasis ir prieš didelius, ir prieš mažus varžovų komandos žaidėjus.

Puošmena tapo dvikova Vitorijoje prieš CSKA. „Baskonia“ laimėjo 95:93, T.Sedekerskis surinko tik 6 naudingumo balus, bet lietuvio gynyba prieš Mike'ą Jamesą ir Tornikę Šengelija tapo itin svarbia pergalės dalimi.

„Rungtynės su CSKA statistiškai man nebuvo geros. Nei daug taškų, nei daug naudingumo. Bet visi apie jas kalbėjo dėl gynybos prieš Šengeliją ir Mike'ą Jamesą. Namo važiavau su didele šypsena, kad pagaliau tai vyksta ir kad žmonės pagaliau vertina mano darbą. Darbas davė savo vaisių. Galiausiai apie mane ne blogai, o gerai kalba. Buvo žinučių – ir sirgaliai, ir draugai sveikino, ir tėvai, kurie daugiausiai seka ir pergyvena už mane. Bet negaliu užsisvajoti, nes pora rungtynių neapsiginsiu ir viskas baigsis. Reikia išlaikyti formą ir toliau judėti į priekį“, – sakė T.Sedekerskis.

Tadas supranta, jog puolime turi būti naudingesnis. Jis džiaugiasi, kad į priekį jį stipriai stumia ir treneris D.Ivanovičius, prašydamas agresyvesnio žaidimo.

„Galvoju, kad kitą sezoną Vitorijoje jausiuosi geriau. Neatvažiuosiu kaip tiesiog dvyliktas žaidėjas. Puolimo arsenalo man netrūksta, trūksta atsipalaidavimo. Noriu visada viską padaryti idealiai, nors tiesiog reikia žaisti ir mėgautis krepšiniu, o tuomet pavyks visi dalykai, kuriuos gludinu treniruotėse ir į kuriuos įdedu daug darbo. Įsitempimas kartais priverčia žiūrėti į kitus, ne į krepšį. Tai didelis minusas, kurį turiu išgyvendinti. Atėjo laikas parodyti kiaušus“, – sakė „Baskonia“ lietuvis.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Tadas Sedekerskis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Tadas Sedekerskis

Ketvirtoje pozicijoje save atradęs krepšininkas šio fakto nesutirština ir teigia, kad geriausiai jaučiasi tiesiog rungtyniaudamas, o ne sėdėdamas ant suolo.

Tokio profilio žaidėjų Eurolygoje, kurie būtų gana vikrūs prieš gynėjus ties tritaškio linija, bet ir fiziški atstovėti prieš varžovą baudos aikštelėje, nėra daug.

T.Sedekerskio kelrodė žvaigždė – geriausias visų laikų Rusijos krepšininkas Andrejus Kirilenko.

Išskirtinių fizinių savybių 206 cm ūgio rusas per karjerą yra laimėjęs Europos čempionato ir Eurolygos MVP, kartą buvo išrinktas į NBA „All-Star“ renginį, vieną sezoną stipriausioje planetos lygoje pirmavo pagal blokuotus metimus (vid. 3,3).

„Andrejus Kirilenko man visada imponavo. Tai geresnė Nikita Kurbanovo versija. Aukštesnė, atletiškesnė ir talentingesnė versija. Pamenu, kai Europos čempionatas vyko Lietuvoje (2011 m.), jis man paliko didžiulį įspūdį. Andrejus galėdavo keisti žaidimą būdamas be kamuolio – gerais sprendimais gynyboje ir puolime. Jis turėjo puikią karjerą NBA, bet priminė apie save ir grįžęs į Europą“, – sakė T.Sedekerskis.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jonas Kazlauskas ir Andrejus Kirilenko 2012 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jonas Kazlauskas ir Andrejus Kirilenko 2012 m.

T.Sedekerskis turi dar vienerių metų kontraktą ir niekur iš Vitorijos vykti neplanuoja, akcentuodamas Tornikės Šengelijos, Adamo Hangos ir Shavono Shieldso karjeros pasirinkimus.

Šie krepšininkai nusprendė ilgiau likti „Baskonia“ klube, o tai jiems vėliau atvėrė vartus į didžiausius Europos klubus.

Tadas viliasi, jog kitą sezoną Vitorijoje jis nebus vienintelis lietuvis. Jis sukūrė amžiną ryšį su Roku Giedraičiu, kuris į Ispaniją pernai vasarą atvyko iš Berlyno ALBA.

„Rokas yra NBA lygio žaidėjas. Duok Dieve, jam pasisektų ir jo svajonės išsipildytų, – sakė T.Sedekerskis. – Sezono metu mes labai artimai sutarėme, kadangi esame lietuviai. Ir rūbinėje, ir autobuse sėdėdavome šalia vienas kito. Užteko laiko gerai susipažinti. Kalbėjome begalę valandų – ir apie krepšinį, ir apie kitus dalykus. Vienas kitą palaikėme ir stengėmės vienas kitam padėti, kai ateidavo sunkios akimirkos. Mes radome bendrą kalbą ir liksime draugais visam gyvenimui. Aš jį kalbinu pasilikti dar bent sezonui.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tadas Sedekerskis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tadas Sedekerskis

Atsiskleidęs 23-ejų metų krepšininkas tikėjosi kvietimo į rinktinės stovyklą, tad Dariaus Maskoliūno skambutis jo nenustebino.

„Tikėjausi būti pakviestas. Aišku, nebūčiau nusiminęs, jei kvietimo ir nebūčiau sulaukęs, nes tai pirmas mano sezonas, kai gavau minučių ir priminiau apie save. Aš suprantu olimpinės atrankos ir olimpiados reikšmę. Labai malonu, kad treneris manimi pasitikėjo, tikiuosi atsilyginti, būti naudingu komandai ir iškovoti vietą dvyliktuke. Tai būtų tokio sezono desertas, vyšnia ant torto. Bet svarbiausia yra pergalės. Lietuva privalo būti olimpinėse žaidynėse“, – sakė T.Sedekerskis.

Jei jis tikėjosi kvietimo į stovyklą, tai dėl vietos galutiniame dvyliktuke krepšininkas nenori užbėgti įvykiams už akių.

„Būčiau visiškas beprotis, jei būčiau ramus dėl savo vietos rinktinės dvyliktuke. Atvažiuoji pirmą kartą į rinktinę, neturi jokios patirties ir esi ramus dėl savo vietos? Tai būtų visiška nesąmonė. Reikia eiti, įrodyti save, būti naudingam visame procese ir išsikovoti tą vietą. Nebūtų teisinga sėdėti ir sakyti, kad jau esu rinktinės žaidėjas. Mano filosofija nėra tokia. Daug žmonių man piešia vietą rinktinėje, bet praeis pora savaičių ir pamatysime. Tai būtų didelis svajonės išsipildymas, bet ir didelis spaudimas laimėti atranką“, – pasakojo „Baskonia“ legionierius iš Lietuvos.

Olimpinių žaidynių atranka Kaune startuos liepos 29-ąją dieną. Grupėje lietuvių laukia akistatos su Venesuelos ir Pietų Korėjos krepšininkais, tuomet reikės peržengti pusfinalio ir finalo barjerus, kuriuose lauks Lenkijos, Slovėnijos arba Angolos rinktinės.

T.Sedekerskiui galimai bus patikėta Slovėnijos vunderkindo Luka Dončičiaus priežiūra, jei šios komandos susikirs turnyre.

Absoliutų krepšinį rodantis „Dallas Mavericks“ lyderis po trejų metų NBA lygoje susitarė dėl naujo 201,5 mln. JAV dolerių vertės kontrakto.

„Kawhi Leonardui nepavyko sustabdyti Lukos, tai man nebūtų jokio spaudimo (juokiasi). Žinoma, tai aukščiausio lygio žaidėjas Jis pasaulyje yra Top3 ar Top5 krepšininkas. Supertalentas, kuris puikiai pažįsta europietišką krepšinį. Tornikės Šengelijos man nepavyko vienam sustabdyti, reikia komandos draugų pagalbos. Nereikia šnekėti apie vieną Luka Dončičiaus stabdytoją, nes reikės visos komandos pagalbos. Tokie žmonės po vieną nestabdomi. Net jei pristabdytume, sau laurų neužsikraučiau. Jis daug žaidžia „du prieš du“. Svarbu bus tai, kaip aukštaūgiai ir mažesni žaidėjai atliks savo darbą. Reikės atiduoti visą save ir bandyti kautis, o pavyks ar ne, matysime“, – sakė T.Sedekerskis.

KZS/alesfevzer.com nuotr./Luka Dončičius
KZS/alesfevzer.com nuotr./Luka Dončičius

Kai gyvenimas per metus laiko apsiverčia aukštyn kojomis. Tadas Sedekerskis dabar siekia olimpinės svajonės, nors dar praėjusį rugsėjį baskų žurnalistai skalambijo apie paskutinį lietuvio šokį Vitorijoje.

„Stengiausi per daug apie tai negalvoti, – kandžias žurnalistų žinutes prisiminė T.Sedekerskis. – Kažkiek jautriai sureagavau, nes tie žmonės nemato, kiek aš įdėjau darbo. Visada norėjau žaisti, visada norėjau įrodyti, ką iš tikrųjų galiu. Niekada nenumojau ranka ir nenorėjau pasiduoti. Viena gera žinutė gali tave pastūmėti į priekį, o viena bloga žinutė gali padaryti kažkiek žalos. Bet toks yra krepšinis. Vieną dieną kritikuoja, kitą – jau giria. Vieną dieną nori išmesti iš komandos, kitą jau prašo interviu.“

Laimingas Tadas, laimingi tėvai, kurie vienturtį sūnų į Vakarų Europos miestą išleido jam būnant vos 15-os metų amžiaus. Pastarieji keleri metai buvo sunkūs, bet dabar nidiškio įdėtas darbas pagaliau grįžta.

„Kai pradžioje išvažiavau į Klaipėdą, mamai buvo šokas. O vėliau išvykau ir į Ispaniją. Neturiu nei brolių, nei seserų. Vienintelis vaikas šeimoje. Tėvai anksti prarado sūnų, o dar atrodo, kad sprendimai ir darbas neduoda vaisių. Matai sūnų nuliūdusį. Tėvams turėjo būti sunku. Bet šis sezonas buvo kitoks, buvo daug gerų rungtynių, emocijų ir žinučių. Tikiuosi, kad pavyks tai išlaikyti. Tikiuosi, kad senatvėje jie pamatys mane geriausios formos“, – sakė T.Sedekerskis.

Visa PIKENROLO tinklalaidė su Tadu Sedekerskiu:

VIDEO: PIKENROLAS: T.Sedekerskis – nuo siūlymų baigti karjerą iki misijos sustabdyti L.Dončičių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius