-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 09

Startas Orleane: rizikingą planą pasirinkęs varžovas, kuriam nusispjaut rezultatas su Lietuvos rinktine

Lietuvos rinktinė po truputį įsibėgėja. Trečiadienį Dainiaus Adomaičio auklėtiniai pradeda pasirodymą turnyre Prancūzijoje, kuriame sutiks praėjusių metų skriaudikus kroatus. Kroatams dėl rezultato su Lietuva nusispjaut. Bet ne be reikalo.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Eurobasket '17 pasiruošimas | Lietuva – Kroatija | 21:00 | Orleanas

Kroatijos rinktinė dar niekada taip vėlai nebuvo pradėjusi pasiruošimo Europos ar pasaulio čempionatui.

Kai Lietuvos krepšininkai įsikūrė Palangoje liepos 21-ąją, kroatai į pirmąją stovyklą rinkosi 12 dienų vėliau – rugpjūčio 1-ąją.

Palyginimui, vėliausiai prie Lietuvos rinktinės prisijungę Jonas Mačiulis ir Donatas Motiejūnas vis tiek pradėjo ruoštis Europos čempionatui anksčiau nei visa Kroatijos komanda.

Tam yra svarbi priežastis.

➡[SV. MARTIN] Pripreme službeno krenule! Sada svaki dan samo jako???? Idemo dečki!???? #CROteam

A post shared by Hrvatski košarkaški savez (@hks_cbf_) on

Pernai nelauktai olimpinę atranką įveikę ir dar netikėčiau Lietuvos rinktinės grupėje olimpinėse žaidynėse triumfavę kroatai prisižaidė su NBA taisyklėmis.

Kroatai pagal pirminį planą turėjo pradėti stovyklauti nuo liepos 27-osios. Tačiau pernai kroatai gavo įspėjimą iš NBA, kad Mario Hezonja ir Bojanas Bogdanovičius – du stipriausios krepšinio lygos atstovai iš Kroatijos, per ilgai užsibuvo nacionalinės komandos stovykloje iki pagrindinio turnyro starto.

FIBA reitingas | Lietuva – 5 | Kroatija – 11

Pagal NBA taisykles, krepšininkai gali darbuotis rinktinėje iki čempionato likus 28 darbo dienoms.

Kroatai pernai pasirengimo metu skirdavo saviškiams iš NBA po 2–3 poilsio dienas, bet konkretus dienų skaičius pasimetė ir šie gavo nepatenkintų signalų iš Amerikos.

Tad šįkart Kroatijos rinktinė nusprendė nerizikuoti ir susirinko į stovyklą rugpjūčio 1-ąją.

„Scanpix“/AP nuotr./Jonas Valančiūnas ir Dario Šaričius
„Scanpix“/AP nuotr./Jonas Valančiūnas ir Dario Šaričius

Paklaustas, kodėl nenorėjo anksčiau pradėti stovyklos ir vėliau prijungti NBA žaidėjų, buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ strategas Aleksandras Petrovičius buvo kategoriškas.

„Tai pakenktų komandos mikroklimatui. Matote, vėlesnis prisijungimas prie rinktinės psichologiškai paveiktų nuo pradžių dirbančius žaidėjus. Todėl norėjome visi startuoti nuo to paties taško“, – paaiškino A.Petrovičius, sostinėje išdirbęs kelis mėnesius 2013–2014 metų sezoną.

Mums nerūpi rezultatas Prancūzijoje. Tai ne tas metas, kai privalome laimėti. Dabar svarbiausia šlifuoti žaidimą.

Savo rikiuotėje kroatas turės tris NBA žaidėjus – Bojaną Bogdanovičių („Indiana Pacers“), Dario Šaričių („Philadelphia 76ers“) ir Draganą Benderį („Phoenix Suns“). Jaunieji NBA ginklai Mario Hezonja, Ivica Zubacas ir Ante Žižičius šiemet rinktinei neatstovaus.

A.Petrovičius į turnyrą Prancūzijoje vežasi vos prieš savaitę kartu sportuoti pradėjusią komandą. Jūs matėte, kokia aprūdijusi turnyre Klaipėdoje buvo Lietuvos rinktinė, tad galima nujausti, kokios formos bus pirmieji lietuvių varžovai Orleane.

Bet A.Petrovičius viską supranta ir visai dėl to neišgyvena.

„Mums nerūpi rezultatas Prancūzijoje. Tai ne tas metas, kai privalome laimėti. Dabar svarbiausia šlifuoti žaidimą“, – ramus A.Petrovičius, legendinio kroato Draženo Petrovičiaus brolis.

Vytauto Dranginio nuotr./Aleksandras Petrovičius
Vytauto Dranginio nuotr./Aleksandras Petrovičius

Jis taip pat nustebino Kroatijos krepšinio bendruomenę sprendimu iki čempionato sužaisti tik 6 draugiškas rungtynes. Tokį mažą rungtynių skaičių įprastai sau leidžia nebent tokios rinktinės kaip JAV ar Ispanija. Bet A.Petrovičius vėl pasirodė originaliai. Palyginimui, lietuviai turės 9 repeticijas.

A.Petrovičių spaudė ne tik laikas. Jis nusprendė pagauti formos piką aštuntfinalyje ir ketvirtfinalyje, o grupės varžybose dar šlifuoti formą.

Kroatai tris pastaruosius kartus – 2014-ųjų pasaulio čempionate, 2015-ųjų Europos pirmenybėse ir 2016-ųjų olimpinėse žaidynėse, degė kaip tik pirmajame atkrintamųjų varžybų etape.

Šiemet jau aštuntfinalyje Kroatijos lauks, ko gero, Serbijos, Turkijos, Latvijos ir Rusijos komandos. Kroatai nori nutraukti jau prakeiksmu tampančią tendenciją degti atkrintamosiose.

Kroatų pasiekimai pastarąjį dešimtmetį
2016-ųjų Rio olimpiada Ketvirtfinalis
2015-ųjų Europos čempionatas Aštuntfinalis
2014-ųjų pasaulio čempionatas Aštuntfinalis
2013-ųjų Europos čempionatas 4 vieta
2011-ųjų Europos pirmenybės Grupės varžybos
2010-ųjų pasaulio čempionatas Aštuntfinalis

Beje, A.Petrovičius žadėjo, kad pagrindinės Kroatijos žvaigždės ir viltys – D.Šaričius bei B.Bogdanovičius, su Lietuva ir Prancūzija nežais daugiau nei po 20 minučių.

Treneris nenori rizikuoti ir tausos savo lyderius, drauge tikrindamas mažesnį vaidmenį turėsiančius žaidėjus.

Tarp tokių bus ir gerai „Žalgirio“ sirgaliams pažįstamas Marko Popovičius. Jam šiemet nacionalinėje komandoje numatytas atsarginio įžaidėjo vaidmuo – žais po Roko Ukičiumi.

Popas į rinktinę grįžta po 6 metų pertraukos. Kroatijai reikės jo įgūdžių žaisti svarbias minutes ir charakterio, su kuriuo labai gerai susipažinome per tuos metus Kauno „Žalgiryje“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Marko Popovičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Marko Popovičius

Europos čempionatui kroatai surinko ne stipriausias pajėgas. Žaidėjai patys nežino, ko galima tikėtis iš šios rinktinės, ir apie medalius garsiai nekalba.

A.Petrovičius tarp pretendentų lipti ant medalininkų podiumo mini 12 komandų. Šioje grūstyje jis mato ir Kroatiją.

Pernai Aco sukūrė nedidelį stebuklą, iš pradžių laimėdamas olimpinę atranką, o vėliau kaip grupės nugalėtojas išvedęs rinktinę ir į žaidynių ketvirtfinalį.

Ta komanda pernelyg nesustiprėjo, bet po pernykštės staigmenos lūkesčiai Kroatijoje pakilo.

Bet kroatams, atrodo, nusispjaut. Vos išlindę iš salės, jie jau pirmosiose turnyro Orleane rungtynėse 92:87 parklupdė prancūzus ir dabar ketina susidoroti ir su mūsiškiais.

Kroatų kandidatai
Roko Ukičius Krunoslavas Simonas Bojanas Bogdanovičius Dario Šaričius Darko Planiničius
Marko Popovičius Filipas Krušlinas Marko Tomasas Draganas Benderis Luka Žoričius
Dominikas Mavra Ivanas Ramljakas Tomislavas Zubčičius Ivanas Buva

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius