Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 03 05

Su jubiliejumi, Šarai! 40-imt Šaro perliukų

Vienas geriausių visų laikų Lietuvos krepšininkų Šarūnas Jasikevičius kovo 5-ąją švenčia 40-ąjį gimtadienį. Jubiliejų Šaras pasitinka naujame amplua – Kauno „Žalgirio“ vyr. trenerio poste. 40-ojo gimtadienio proga 24sek pateikia 40 Šaro karjeros perliukų.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Evaldo Virkečio nuotr.

Perliukai dažnai asocijuojami su nusišnekėjimais, pavyzdžiui – komentatorių per krepšinio rungtynių transliacijas. Bet čia bus kitokie perliukai.

Šaro karjera buvo be galo spalvinga. O pats Šarūnas Jasikevičius – kaip tikras Lietuvos krepšinio perlas.

Taigi, 24sek pateikia 40 istorijų apie Šarą, kurios gali būti ir rimtos, ir negirdėtos, ir linksmos.

Su gimtadieniu!

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Šarūnas Jasikevičius
  • 1. Debiutas. Šaras Lietuvos rinktinėje debiutavo 1997-ųjų Europos čempionate, būdamas 21-erių. Debiutinėse rungtynėse čempionate su Izraeliu jis pelnė 2 taškus ir atliko 3 rezultatyvius perdavimus. Pagrindinis įžaidėjas rinktinėje tada buvo Darius Lukminas, nuo suolo kildavo dabartinis jo kolega „Žalgiryje“ Darius Maskoliūnas.
  • 2. Šūvis. 2007-aisiais per draugiškas rungtynes su Ispanijos rinktine Šaras pataikė tolimiausią metimą savo karjeroje.
VIDEO: Beprotiškas Šaro metimas
  • 3. Apatiniai. Šaras išbandė save ir reklamoje. Ne bet kokioje, o apatinių. Joje jis pozavo su buvusia žmona Linor Abargil.
     
    Redakcijos archyvo nuotr./Šarūnas Jasikevičius su buvusia žmona Linor Abargil nuotaikingoje reklamoje
    Redakcijos archyvo nuotr./Šarūnas Jasikevičius su buvusia žmona Linor Abargil nuotaikingoje reklamoje
  • 4. Dainavimas. Š.Jasikevičius į NBA išvyko būdamas 29-erių, tačiau  niekur nepabėgo nuo NBA naujokų prievolės. Prieš debiutą „Indiana Pacers“ ekipoje jis tūkstančių sirgalių akivaizdoje turėjo sudainuoti dainą. Šaras užtraukė „Ant kalno mūrai“, bet buvo nedrąsus ir... nušvilptas. 

Kur kas drąsiau jis jausdavosi traukdamas „Tris milijonus“ po Lietuvos rinktinės pergalių.

VIDEO: Š.Jasikevičius ir trys milijonai
  • 5. Taškai. Š.Jasikevičiaus rezultatyviausias savo karjeros rungtynes NBA sužaidė vos debiutuodamas. Vilkėdamas „Indiana Pacers“ aprangą pirmosiose savo oficialiose rungtynėse NBA jis į „Charlotte Bobcats“ krepšį įmetė 20 taškų. Šią taškų žymą jis vėliau pasiekė dar du kartus.
  • 6. Apako. Vienas emocingesnių Šarūno Jasikevičiaus interviu po pergalės prieš Vokietijos rinktinę 2007-ųjų Europos čempionate, kai lietuviai šventė pergalę 84:80, o Dirkas Nowitzki įmetė 28 taškus. „Aš apakęs“, – sunkiai žodžius apie Dirko pasirodymą rinko Šaras.
VIDEO: Šarą apakino vokiečių Birdas
  • 7. Metimas. Šis tolimas Šarūno Jasikevičiaus šūvis galėjo sudrebinti krepšinio istoriją. Sidnėjaus olimpinių žaidynių pusfinalyje Lietuvos rinktinė tik per plauką nepalaužė JAV žvaigždžių komandos 83:85. Vėliau Šaras pasakos, kad įmesti to tritaškio nebuvo įmanoma.
VIDEO: Apžvalga
  • 8. Kerštas. Šaras už tą netaiklų metimą atsigriebė jau po ketverių metų – 2004-ųjų Atėnų olimpiadoje. Subrendęs įžaidėjas per 69 paskutiniąsias rungtynių sekundes pelnė 12 taškų ir su Lietuva patiesė amerikiečius 94:90.

Dvikovos su amerikiečiais Šarui buvo principinės, nes Amerikoje visi manė, kad nors atakų organizatorius Europoje spindi visu ryškumu, žaisti NBA yra neva per prastas.

VIDEO: S.Jasikevicius - USA [LTV]
  • 9. Klaida. 2003-aisiais pasirašęs sutartį su Tel Avivo „Maccabi“ Šaras suklydo pirmajai spaudos konferencijai pasirinkdamas aprangą. Į ją jis atėjo vilkėdamas raudonus marškinėlius – principinio varžovo Jeruzalės „Hapoel“ spalvos. „Maccabi“ aistruoliams toks Š.Jasikevičiaus pasirinkimas nepatiko, bet po pergalę Eurolygoje išplėšusio metimo lietuvis pribėgo prie tribūnų demonstratyviai baksnodamas į geltoną „Maccabi“ aprangą. Šaras greitai išpirko nuodėmę.
  • 10. Geriausias darbas. „Ką betektų daryti gyvenime, žinau, kad tai nebus geriau už krepšinį“, – kalbėdamas apie profesionalaus krepšininko karjeros pabaigą teigė Šaras. Nenuostabu, kad net ir pakabinęs sportbačius ant vinies jis nesitraukia iš didžiojo krepšinio. Tik sportbačius iškeitė į trenerio kostiumą.
  • 11. Nostalgija. „Kai būna bloga nuotaika, neužmiegu, užsidedu rungtynes ir pasižiūriu, kokie geri buvome prieš dešimt metų, pasisemiu gerų emocijų. Jei sužaidi blogai, ar neleidžia žaisti ir nori gerų emocijų, tai įsijungi „Youtube“, ačiū Dievui, kad yra „Youtube“. Ir vaikams bus ką parodyti, kurie gal jau nematys žaidžiančio. Gerai žaidžiančio tai jau tikrai nematys“, – karjeros saulėlydyje kalbėjo Š.Jasikevičius.
  • 12. Kontraktas. Baigęs studijas Merilendo universitete, Š.Jasikevičius karjerą pradėjo Vilniaus „Lietuvos ryte“. Svajojo apie Kauno „Žalgirį“, bet tuomet Lietuvos čempionai įžaidėjo pozicijoje jau turėjo Tyusą Edney ir Darių Maskoliūną. Neoficialiais duomenimis ir pagal įvairius šaltinius, pirmosios jo sutarties su sostinės klubu vertė siekė 50-70 tūkst. JAV dolerių.
  • 13. Užprogramuotas treneris. Rimas Kurtinaitis apie Šarūną Jasikevičių trenerio poste: „Būna tokių krepšininkų, kurie nuo mažens, dar bėgiodami aikštelėje jau yra treneriai, nes turi galvoti už visus. Šarūnas – vienas tokių. Tapti geru treneriu tokiam žaidėjui, kuris aikštėje puikiai išmanė ir suprato krepšinį, yra kur kas lengviau nei tam, kuris išmano teoriją.“
  • 14. Žudikas. Š.Jasikevičius visuomet garsėjo savo fantastiškais rezultatyviais perdavimais, bet galbūt jau buvome primiršę jo gebėjimą gniuždyti priešininkus pergalingais metimais. Tokių savo karjeroje jis pataikė ne vieną ir ne du.
VIDEO: Sarunas Jasikevicius Top 10 Plays
  • 15. Plakatas. Kai 2010-aisiais iki Eurolygos „Top 16“ varžybų Š.Jasikevičius pasirašė sutartį su „Lietuvos rytu“ ir keliems mėnesiams grįžo į sostinę, toks „Žalgirio“ gerbėjų plakatas jį pasitiko Lietuvoje. 
Krepšinio Širdis/Plakatas „Šarai, paklydai“ ant Rumšiškių tilto sparčiai paplito interneto platybėse
Krepšinio Širdis/Plakatas „Šarai, paklydai“ ant Rumšiškių tilto sparčiai paplito interneto platybėse
  • 16. Įskaudino. Š.Jasikevičius tikėjosi užsivilkti „Žalgirio“ aprangą po kauniečių triumfo Eurolygoje 1999-aisiais. Bet buvęs jo treneris Jonas Kazlauskas pasirinko ne lietuvį, o vėliau šešėliu tapusį Corey Becką.

„Kazlauskas nemanė, kad esu pasirengęs žaisti aukščiausiame lygyje Eurolygoje. Man buvo skaudu suvokti, kad nuo pat jaunučių mane auginęs treneris nerodė pasitikėjimo manimi. Beckas pasirodė visiškai netikęs „Žalgirio“ pasirinkimas“, – vėliau autobiografijoje rašė Š.Jasikevičius.

  • 17. Bernvakaris. Per Žydrūno Ilgausko bernvakarį Š.Jasikevičius dalyvavo bulių bėgime Pamplonoje, nors pagal sutarties su Tel Avivo „Maccabi“ sąlygas to daryti negalėjo.
  • 18. Nepasiruošė. Dvejus metus NBA praleidęs Š.Jasikevičius nusivylė savo karjera už Atlanto ir grįžo į Europą. Bet vėliau pats krepšininkas pripažino, kad jei galėtų atsukti laiką atgal, kitaip ruoštųsi NBA.
  • 19. Nušvilptas. Š.Jasikevičių „apėmė keistas jausmas“ per paskutiniąsias 2011-ųjų Europos čempionato rungtynes su Graikija, kai jis buvo nušvilptas: „Lietuvos sirgaliai labai reiklūs, tačiau aš buvau patenkintas savo žaidimu per tą čempionatą“.
FIBA/Liusjeno Kulbio nuotr./Šarūnas Jasikevičius
FIBA/Liusjeno Kulbio nuotr./Šarūnas Jasikevičius
  • 20. Vakarėlis. – 2012-aisiais olimpiniame atrankos turnyre iškovoję kelialapį į žaidynes Londone rinktinės krepšininkai šventė iki kitos dienos pirmos valandos popiet. Nuo trenerio Kęstučio Kemzūros labiausiai kliuvo Jonui Valančiūnui: „Tu, Valančiūnai! Jie bent jau šį tą pasiekė per savo karjeras ir gali sau leisti prisigerti, bet tu?“
  • 21. Košmaras. 2004-ųjų pavasarį nutiko vienas didžiausių košmarų „Žalgirio“ istorijoje. Lemiamose rungtynėse dėl patekimo į Eurolygos finalo ketvertą Š.Jasikevičius jau sveikino žalgiriečių trenerį Antaną Sireiką su pergale, bet visi puikiai prisimena, kuo baigėsi Giedriaus Gusto baudų metimai, per anksti į baudos aikštelę įžengusio Tanoka Beardo kvailystė ir kosminis Derricko Sharpo tritaškis.

Šaras vėliau prisipažino, kad labiau liūdėjo dėl „Žalgirio“, nei džiaugėsi „Maccabi“ pergale. Krepšininkas atsiprašinėjo visų – ir A.Sireikos, ir tuomet „Žalgirio“ aprangą vilkėjusio A.Sabonio, ir kitų.

  • 22. Verslas. Kai 2006 m. „Pacers“ iškeitė Š.Jasikevičių į „Golden State Warriors“, jų treneris, D.Nelsono tėvas Donas Nelsonas, apie Š.Jasikevičių nežinojo nieko ir pirmą kartą pasisveikindamas su lietuviu tarė: „Gerai. Koks tu žaidėjas?“
  • 23. Universitetas. Taip Šaras atrodė jaunas ir pasiutęs Merilando universitete, kuriame žaidė 1994-1998 m. Beje, prieš 1998-ųjų NBA naujokų biržą Šaras dalyvavo tradicinėse būsimų naujokų stovyklose, bet naujokų biržoje nebuvo pakviestas. Tai lietuviui nebuvo netikėta.
     
    VIDEO: Š.Jasikevičius Merilando universitete
  • 24. Dėmesys. Po trijų sezonų „Barcelona“ klube Š.Jasikevičiaus 2003-iaisiais nebenorėjo tuometis treneris Svetislavas Pešičius, bet labai rimtai domėjosi „San Antonio Spurs“. NBA klubas nepasiūlė garantuotos sutarties ir Šarui paskambino Davidas Blattas.
  • 25. Perspektyva. Ianas Vougioukas: „Kaip vienas legendinių žaidėjų, jis galėtų tapti puikiu treneriu. Jis žino, kaip elgtis su žaidėjais. O krepšininkai labai gerbia tokius trenerius, kurie patys buvo jų kailyje. Šaras dirbo su puikiais treneriais ir iš jų pasisėmė geriausios patirties. Neįvardinsiu klubo, bet akivaizdu, kad po metų ar dvejų, jis galėtų treniruoti elitines Europos komandas.“
  • 26. Teisėjai. Š.Jasikevičiaus replika teisėjams po Lietuvos ir JAV rinktinių akistatos Londono olimpinėse žaidynėse: „Žingsnius reikia švilpti visiems: nesvarbu, ar bėga Petrauskas, ar Kobe Bryantas“. 
Alfredo Pliadžio nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Alfredo Pliadžio nuotr./Šarūnas Jasikevičius
  • 27. Žiedas. Š.Jasikevičius pirmąjį LKL čempiono žiedą iškovojo paskutiniajame savo profesionalo karjeros sezone. Su pirmąja jo svajonių komanda – Kauno „Žalgiriu“.
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Šarūnas Jasikevičius
  • 28. Titulai. Nors geriausiais laikais žaidė Tel Avivo „Maccabi“ ir „Barcelona“ klubuose, daugiausiai titulų – septynis, iškovojo atstovaudamas Atėnų „Panathinaikos“: tris Graikijos čempionų titulus, tris Graikijos taures ir Eurolygos trofėjų. 
„Scanpix“ nuotr./Š.Jasikevičius triumfuoja – jo komanda pateko tarp keturių stipriausių Eurolygos komandų.
„Scanpix“ nuotr./Š.Jasikevičius triumfuoja – jo komanda pateko tarp keturių stipriausių Eurolygos komandų.

29. Palyginimai. Geriausiais savo metais Š.Jasikevičius buvo nuolat lyginamas su vienu geriausių europiečių NBA Tony Parkeriu. Bet vienam buvo lemta žibėti Europoje, kitam – NBA.

„Masinės informavimo priemonės nenuilsdamos lygino mane su Tony Parkeriu kaip geriausius Europos įžaidėjus. TP idealiai tiko amerikietiškam žaidimo stiliui: nebuvo pats įžvalgiausias “skaitydamas„ žaidimą, patobulėjo laikui bėgant, tačiau jau tada buvo puikus žaidžiant vienas prieš vieną ir mokėjo judėti erdvėse, kurias matydavo tik jis“, – 2003-uosius prisiminė Š.Jasikevičius. Beje, Europos čempionato pusfinalyje tada lietuviai pranoko prancūzus, o vėliau tapo čempionais.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Eurobasket 2011“ žvaigždės – T.Parkeris ir Š.Jasikevičius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Eurobasket 2011“ žvaigždės – T.Parkeris ir Š.Jasikevičius
  • 30. Kvapas. Kai Lietuvos rinktinė 2011-ųjų Europos čempionato grupės varžybose apsigyveno Panevėžyje, komandos apartamentus pasiekdavo stiprus miesto nuotekų kvapas. Smarvė tapo savotišku anekdotu.

„Sąlygos visur panašios. Tik lietuviškas kvapas va, vakarais ateina. Langą atsidarius, daug nepakvėpuosi. Lietuviškai. Namuose žaidžiame. Duok Dieve, kad padėtų“, – tada juokavo Šaras.

  • 31. Rezultatyviausias. Rezultatyviausios Šaro karjeros rungtynės – būtent prieš „Žalgirį“ Tel Avivo pragare su velnišku D.Sharpo tritaškiu. Tada Š.Jasikevičius pelnė net 37 taškus, nors ir nebaigė rungtynių dėl penkių asmeninių pražangų limito.

Beje, LKL čempionate 1998-aisiais į „Neptūno“ krepšį jis įmetė 35 taškus.

  • 32. Dėjimas. Kiek kartų esate matę Š.Jasikevičių dedantį į krepšį? Siūlome retą progą tai pamatyti. Tokiu lietuvio veiksmu stebėjosi net ir „Maccabi“ žaidėjai, po epizodo pratrūkę juokais.
VIDEO: Šaro dėjimas
  • 33. Žvaigždžių savaitgalis. 2006-aisiais Šaras dalyvavo NBA Visų žvaigždžių savaitgalyje, naujokų ir antramečių rungtynėse. Lietuvis buvo vienoje komandoje su Chrisu Paulu, Andrew Bogutu, Nate'u Robinsonu, Deronu Williamsu, bet pralaimėjo Andre Iguodalos vedamiems antramečiams. 30 taškų pelnęs A.Iguodala tapo MVP. Beje, šiai komandai dar atstovavo Dwightas Howardas. Šaras per 13 minučių pataikė tritaškį.
  • 34. Parakas. Dar būdamas 36-erių Šaras tapo Graikijos taurės finalo MVP ir atvedė „Panathinaikos“ į sostą dvikovoje su „Olympiakos“. 2013-aisiais penktosiose Ispanijos čempionato finalo serijos rungtynėse į Madrido „Real“ krepšį įmetė 23 taškus.
  • 35. Frazė. Paklaustas, kodėl nežaidžia NBA, po pergalingų rungtynių prieš JAV rinktinę 2004-aisiais Atėnuose jis drėbė: „Turbūt tiesiog aš lėtas, storas baltaodis“.
  • 36. Pravardė. „Auksinis berniukas“ – po šlovingų 2003-ųjų ir 2004-ųjų ši pravardė prie Jasikevičiaus buvo vartojama turbūt dažniau nei trumpinys Šaras. Labiausiai prilipusi pravardė.
    sarunas-jasikevicius-top-10-plays
    sarunas-jasikevicius-top-10-plays

37. Problema.  Kalbama, kad geriausias pravardes NBA išrinkdavo būtent „Warriors“ treneris D.Nelsonas. Taip pat kalbama, kad jis nesugebėdavo ištarti Šarūno pavardės, todėl vietoj to, kad tartų įprastą „Šaras“, jį vadindavo „Jazzy Cabbages“. Tiesiog.

  • 38. Trauma. Prieš debiutą NBA Š.Jasikevičius patyrė traumą. Ir ne bet kaip, o Barselonoje lankydamasis U2 koncerte. Šaras šoko, dainavo ir šokinėjo. Kol prisišokinėjo. Nesėkmingai nusileidęs ant kojos kitą dieną jis negalėjo vaikščioti. Beje, Š.Jasikevičius tada šventė D.Maskoliūno žmonos gimtadienį.
  • 39. Sprendimas. 1999-aisiais Š.Jasikevičių į Liublianos „Olimpija“ pasikvietęs Zmago Sagadinas nesigaili: „Galiu drąsiai pasakyti, kad tai buvo vienas geriausių mano sprendimų gyvenime. Šarūnas buvo unikalus žaidėjas. Jis turėjo viską: talentą, techniką, charakterį, lyderio savybes. Man jis yra tarp dešimties geriausių visų laikų Europos krepšininkų“. Įdomu, kad griežtumu garsėjantis specialistas po ilgų lietuvio epizodų peržiūrų dar dvejojo, ar pasirašyti su juo sutartį. Būtent Liublianoje Šaras atsispyrė į aukštumas.
  • 40. Mokytojas. Vladimiras Stankovičius: „Jeigu kažkam reikėtų mokyti, kaip žaidžiamas krepšinis, tai nebent tik pačiam Ponui Krepšiniui – Šarūnui Jasikevičiui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius