Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 15

T. Pačėsas apie pasaulio čempionato pabaigą – pagyros Argentinai ir ispanų pranašumas

Kinijoje vykstantis pasaulio krepšinio čempionatas priartėjo prie kulminacijos. Sekmadienį dėl trečiosios vietos kovos Australijos ir Prancūzijos ekipos, o finale lauks Ispanija – Argentina dvikova. Šios komandos, prieš turnyro pradžią, nebuvo laikomos favoritėmis. Kalbėdamas apie tai, kas užsikabins aukščiausios prabos medalius, krepšinio treneris Tomas Pačėsas laukia įtemptų rungtynių ir užsimena apie vieną Senojo žemyno atstovų stiprybę.
Tomas Pačėsas
Tomas Pačėsas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 1 Tomas Pačėsas

Pirmoji į finalą žengė pergalę po dviejų pratęsimų dramos pergalę rezultatu 95:88 išplėšusi Ispanijos komanda. Ją į priekį vedė 33 taškus Marcas Gasolis bei Ricky Rubio, pelnęs 19 taškų ir atlikęs net 12 rezultatyvių perdavimų. Pastarasis komandos lyderiu buvo ir viso Pasaulio čempionato metu – vidutiniškai pelnydavo po 15,9 taško ir atlikdavo po 6,4 rez. perdavimo, o M. Gasolio sąskaitoje – vid. 14,4 tšk. ir 5,3 atkovoto kamuolio. Dėl įspūdingo pasirodymo pusfinalyje ir tolygaus žaidimo viso turnyro metu, jį „Betsafe“ krepšinio lažybų analitikai laiko pagrindiniu kandidatu iškovoti naudingiausio turnyro žaidėjo apdovanojimą – to tikimybė siekia net 40 proc.

Nuo trečio pralaimėjimo ispanams iš eilės pasaulio krepšinio čempionatų istorijoje australų neišgelbėjo netgi 34 Patty Millso pelnyti taškai. Kalbėdamas apie šias rungtynes T. Pačėsas išskyrė puikų Okeanijos atstovų žaidimą ir prastai jiems susiklosčiusią rungtynių pabaigą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Patty Millsas ir Rudy Fernandezas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Patty Millsas ir Rudy Fernandezas

„Tai buvo labai lygi kova, susitiko dvi labai panašaus pajėgumo komandos. Australai praktiškai visas rungtynes pirmavo, demonstravo labai brandų, solidų žaidimą, tačiau pritrūko šiek tiek sėkmės, susidėjo įvairios detalės, kas ir apsprendė, kad jie ne finale. Jie buvo jo verti, tačiau verti jo ir charakterį parodę ispanai“, – teigia treneris.

Kitame pusfinalyje intrigos buvo kur kas mažiau. Ten rezultatu 80:66 nugalėjo jau nuo antrojo kėlinio persvarą prieš Prancūzijos komandą išlaikiusi Argentinos rinktinė. Šioje dvikovoje spindėjo net 28 taškus pelnęs Luisas Scola, 13 pridėjo Gabrielis Deckas, o dar 12 – Facundo Campazzo. Įdomu, kad rugpjūčio pabaigoje vykusias draugiškas tarpusavio rungtynes rezultatu 77:58 laimėjo prancūzai, tačiau pasaulio čempionatų istorijoje prieš šią Pietų Amerikos komandą nelaimėjo nė karto.

„Bravo Argentinos rinktinės trenerių štabui, kuris puikiai išanalizavo prancūzų žaidimą. Taktinėmis gudrybėmis, žinojimu, kaip įstumti į nepatogias atakavimui padėtis, gera gynyba, ypač – perimetre nesuteikiant jokių progų laisviems metimams, buvo eliminuoti varžovų lyderiai Evanas Fournier ir Nicolas Batumas. Tiek F. Campazzo, tiek Nicolas Laprovittola palaikė didelį rungtynių intensyvumą, o L. Scola sužaidė tiesiog fantastines rungtynes. Du jo tritaškiai rungtynių pabaigoje prancūzams atėmė bet kokį norą kovoti“, – pagyrų negailėjo pašnekovas.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Nicolas Laprovittola ir Facundo Campazzo
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Nicolas Laprovittola ir Facundo Campazzo

Dabar Serbiją ir Prancūziją įveikusių argentiniečių kelyje – dar viena Europos komanda. Abi rinktinės čempionate žengia be pralaimėjimų, o susitikimas sekmadienį bus jau aštuntoji jų tarpusavio dvikova pasaulio čempionatų istorijoje. Čia daugiau pergalių – net penkias – yra iškovoję ispanai, o kone svarbiausia buvo iškovota dar 2006 metais. Tuomet europiečių naudai 75:74 pasibaigusios rungtynės atvėrė jiems kelią į finalą, o vėliau leido džiaugtis ir nugalėtojų titulu.

Šias rungtynes puikiai prisimena tuomet aikštėje buvęs, Kinijoje po 19,3 tšk. renkantis ir 8,1 kamuolio atkovojantis L. Scola. Dėl tokio puikaus pasirodymo, jo galimybės iškvoti MVP titulą siekia 35 proc. Motyvaciją 39-erių metų veteranui, kuriam iki aukso medalio vieno žingsnio pritrūko 2002 metais, gali didinti ir tai, kad tai galbūt jau paskutinis jo, kaip žaidėjo, pasaulio čempionatas.

Tą lemtingą pusfinalį prisimena ir tuomet jame žaidęs Rudy Fernandezas ir ant atsarginių suolelio likęs M. Gasolis. Būtent pastarasis gali lemti itin daug ir neleisti argentiniečiams pakartoti dar 1950 metų komandos triumfą.

„Manau, kad susitiks labai panašaus pajėgumo komandos, nors ūgio, jėgos, masės persvarą po krepšiu turės Ispanijos rinktinė. Todėl duočiau didesnę tikimybę, kad būtent jie ir taps pasaulio čempionais“, – prognozuoja T. Pačėsas.

Jam pritaria ir lažybų bendrovės „Betsafe“ ekspertai, kurių manymu, pergale 15 val. Lietuvos laiku prasidėsiančiame finale džiaugtis turėtų ispanai – tikimybė jiems pakartoti 2006 metų triumfą siekia 56 proc., kai argentiniečių šansai triumfuoti – 38 proc. Tuo metu kiek anksčiau – 11 val. Lietuvos laiku – prasidėsiančiose rungtynėse dėl trečiosios vietos laukiama prancūzų revanšo už pralaimėjimą antrame turnyro etape 98:100 – tikimybė jiems iškovoti bronzos medalius siekia 49,4 proc. Tiesa, gerai vertinami ir australų šansai – 44 proc., tad ir ši dvikova turėtų būti ne mažiau įtempta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius