Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 08

Taip ar ne? Arvydo Sabonio žodžio laukia ir jo galimi įpėdiniai

Arvydas Sabonis palieka intrigą savo kolegoms. Antradienį Lietuvos krepšinio legenda turėtų pranešti, ar lieka dar metams vadovauti šalies krepšiniui.
Kas pakeis Arvydą Sabonį? Robertas Javtokas, Remigijus Milašius, Vydas Gedvilas svarstytų tokią galimybę.
Kas pakeis Arvydą Sabonį? Robertas Javtokas, Remigijus Milašius, Vydas Gedvilas svarstytų tokią galimybę.

Suprasti akimirksniu

  • LKF prezidento rinkimai
  • A.Sabonio antroji kadencija federacijos prezidento poste turėjo baigtis 2020 metų rugsėjo 9 dieną, o per tądien numatytą ataskaitinę-rinkiminę konferenciją būtų renkamas naujas vadovas.
  • Pernai gruodį A.Sabonis patvirtino, kad nesiruošia toliau dalyvauti krepšinio federacijos veikloje ir siūlyti galimą įpėdinį. „Tai jau jūsų problemos. Aš jau, kaip sakant, laukiu olimpiados – duok Dieve, ten patekti“, – žurnalistams sakė A.Sabonis.
  • Tačiau dėl pandemijos į 2021 m. metus persikėlus olimpinės atrankos turnyrui Kaune ir olimpinėms žaidynėms, siūloma A.Saboniui likti poste iki 2021 metų rudens.
  • Šis pasiūlymas oficialiai bus svarstomas birželio 9 dieną Kaune, kai laukiamas ir A.Sabonio apsisprendimas.

Antroji Arvydo Sabonio kadencija Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidento poste tiksi į pabaigą.

Vladą Garastą 2011 metų spalį pakeitęs 55 metų legendinis krepšininkas aštuntus metus vadovauja populiariausiam šalies sportui, tik sykį 2013 metais trumpam paskelbęs apie pasitraukimą, bet nurimus aistroms grįžęs į ofisą viename iš Kauno verslo centrų.

Pastarąjį kartą gruodį viešai kalbėjęs A.Sabonis tada patvirtino, jog rudenį baigs savo pareigas.

Tačiau dabar dvi Lietuvos krepšinio organizacijos raštu pasiūlė A.Saboniui vadovauti federacijai dar metus, nes dėl pandemijos į 2021 nusikėlė ir svarbiausi krepšinio įvykiai – olimpinė atranka ir olimpinės žaidynės.

Atsižvelgiant į olimpinius etapus pratęsti kadenciją leidžia ir federacijos įstatai.

Bet ar norės tęsti darbus pats A.Sabonis?

Pastaraisiais mėnesiais 222 cm ūgio milžinas turėjo rimtų problemų dėl nugaros, o viešumo ir taip niekada nemėgo.

Jo dešinioji ranka federacijoje Mindaugas Špokas siūlė palaukti antradienio.

„Tada paaiškės „taip“ ar „ne“, – sakė LKF generalinis sekretorius. – Savo sprendimą jis turėtų pasakyti vykdomajame komitete tada ir bus aiškūs faktai.

Mes geranoriškai tikimės, kad jis liks, nes be Arvydo būtų sunku. Bet ir spausti nenorime, jis turi pasirinkimo laisvę. Tai nėra greitkelis, kuriuo galima būtų lėkti toliau nesidairant.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Špokas ir Arvydas Sabonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Špokas ir Arvydas Sabonis

Jei A.Sabonis sutiktų vadovauti krepšinio federacijai iki 2021 metų rudens, tokiu atveju į šią datą persikeltų ir ataskaitinė-rinkiminė konferencija.

Tada 131 federacijos juridinių narių atstovai rinktų naują prezidentą. Jei A.Sabonis vis dėlto atsisakytų tęsti darbus 2021 metais, naują vadovą šalies krepšiniui reiktų surasti iki šių metų rudens.

Ar federacija turi oficialių kandidatų tapti A.Sabonio įpėdiniu?

„Kol kas apie juos daugiau girdėjome tik iš jūsų, – sakė M.Špokas. – Kad ir kur jie bedirbtų, dabar jiems yra geras laikas parodyti, kaip galima prisidėti prie krepšinio. Dėl pandemijos krizės iššūkių yra daug.“

Remigijus Milašius: „Daugiau procentų neigiamam atsakymui“

Dalis krepšinio bendruomenės idealiausiu A.Sabonio įpėdiniu įsivaizduotų Joną Kazlauską, bet nuo krepšinio trenerio darbų besiilsintis 65 metų vilnietis kelis kartus viešai yra pareiškęs, kad federacijos vadovo pareigos yra ne jam.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Sabonis ir Jonas Kazlauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Sabonis ir Jonas Kazlauskas

Vienu pretendentų tapti LKF vadovu laikomas LKL prezidentas Remigijus Milašius teigė, jog antradienį palaikys federacijos narių prašymą siūlyti A.Saboniui pratęsti darbus.

„Reikia pabaigti olimpinį ciklą. Jis pradėjo organizuoti olimpinę atranką Kaune, surado finansus, o viskas nusikėlė dėl pandemijos, – sakė R.Milašius. – Manyčiau, kad jam reikėtų pabaigti. Kitiems perimti darbus kiltų problemų. O jis jau pradėjo, žino kaip tai daryti.“

R.Milašius mano, kad A.Sabonis sutiks likti poste dar metams, bet jo žodžiuose mažiau tvirtumo dėl to, kas vyktų, kai Sabas galiausiai pasitrauks.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Milašius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Milašius

„Aš nesakau nei „taip nei „ne“, bet man valdiški darbai nelabai patinka,“ paklaustas, ar domintų pareigos LKF viršūnėje, sakė R.Milašius.

Nuo 2013 m. LKL vadovaujančio 62-ejų verslininko paties antroji kadencija LKL prezidento poste baigsis po metų.

Jis teigė, kad jam labiau patinka verslo aplinka.

„Federacija apima ir moksleivių, moterų krepšinį. Ten daug biudžetinių dalykų. Moterų lygą irgi labai sunku sukurti be valstybės finansų“, – kalbėjo R.Milašius.

Manekenus gaminančioje IDW kompanijoje turtus uždirbęs verslininkas teigė, kad šiuo metu veikiausiai atsisakytų sėsti į A.Sabonio kėdę Kaune. „Jei atvirai, tai šiuo metu daugiau procentų neigiamam atsakymui, – sakė R.Milašius. – Nebent susidarytų reikiamos aplinkybės. Bet sau nusiteikęs mieliau su LKL pasidarbuoti.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Milašius, Mindaugas Špokas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Milašius, Mindaugas Špokas

Skirtingai nei federacijoje, LKL prezidento kadencijų skaičius nėra ribojamas, nors ir ten klubai renka vadovą lygai kas ketverius metus.

Dairantis į krepšinio federaciją R.Milašius lieka paslaptingas.

„Aš turiu savo nuomonę, bet nenorėčiau kalbėti apie pavardes. Mano mintyse yra kitas kandidatas nei minimas žiniasklaidoje“, – sakė R.Milašius.

Robertas Javtokas: „Jei susiklostys, kodėl gi ne?“

Robertas Javtokas, ilgametis Lietuvos rinktinės kapitonas įvardinamas kaip dar vienas realus pretendentas į LKF prezidento postą.

Iš Šiaulių kilęs, Vilniuje gyvenantis, o Kaune dirbantis 40-metis turėtų gerus ryšius tarptautinėje bendruomenėje, nes ir tarp kitų krepšinio federacijų prezidentų yra tos krepšinio žvaigždės, prieš kurias R.Javtokas pats yra ne kartą rungtyniavęs.

Pavyzdžiui, Ispanijos krepšinio federacijai vadovauja Jorge Garbajosa, Serbijos – Predragas Danilovičius, Rusijos – Andrejus Kirilenka, Turkijos – Hidayetas Turkoglu, Kroatijos – Stojko Vrankovičius, Šiaurės Makedonijos – Pero Antičius.

211 cm ūgio lietuvis neprapultų tarp jų ūgiu ir tarptautinių rungtynių patirtimi, be to jau pradėjo semtis vadybinės patirties.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Robertas Javtokas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Robertas Javtokas

Bet dabartinės atsakingos pareigos gali ir sulaikyti nuo pokyčių – pastaruosius dvejus metus R.Javtokas dirba Kauno „Žalgirio“ sporto direktoriumi.

„Sunku pasakyti, ar domintų, – paklaustas apie LKF prezidento pareigas, sakė R.Javtokas. – Žinoma, tai – labai svarbios ir įdomios pareigos. Bet manau, kad metams rinkimai bus atidėti, o aš tiesiog dirbu savo darbą „Žalgiryje“.

Jei kažkada susiklostys, kad bus įmanoma, kodėl, ne?“

Vydas Gedvilas: „Svarstyčiau“

Panašiai, kaip R.Javtokas galvoja ir dar vienas patyręs krepšinio ir ne tik politikas.

61 metų Vydas Gedvilas ir šiuo metu priklauso Lietuvos krepšinio federacijos vykdomajam komitetui kaip trenerių asociacijos vadovas.

„Kaip vykdomojo komiteto narys balsuosiu už tai, kad Arvydas (Sabonis) liktų dar metus. Aišku, jei tiks jis pats sutiks, jei leis sveikata, – antradieniui ruošėsi V.Gedvilas. – Aš balsuosiu „už“, nes reikia pabaigti olimpinį ciklą. O tada tegu jau vyksta kiti rinkimai.“

O jose buvęs Lietuvos moterų krepšinio rinktinės treneris, kurio vadovaujama komanda 1997 metais tapo Europos čempione, taip pat ir buvęs Seimo pirmininkas, galėtų dalyvauti aktyviai.

„Aš visada esu su krepšiniu. Ir dabar esu Klaipėdoje moterų krepšinio reikalais. Svarstyčiau, jei siūlytų, jei būtų krepšinio bendruomenės palaikymas. Bet dabar apie tai negalvoju“, – tvirtino V.Gedvilas.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Vydas Gedvilas
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Vydas Gedvilas

2004-2012 metais Seime Darbo partijai atstovavęs politikas visų krepšinio užkulisių ėjimų nenorėjo atskleisti.

„Visada pagalvoju, kas tai galėtų būti, – paklaustas apie kitus galimus A.Sabonio įpėdinius, – sakė V.Gedvilas. – Tikriausiai tai galėtų būti žmogus iš krepšinio bendruomenės. Jų yra, bet nenorėčiau jų įvardinti. Norėčiau pirmiau išgirsti Arvydo (Sabonio) sprendimą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius