Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2016 11 25

Turkų legendos akis išsprogdinęs Sėkla – apie neįprastą rinktinės sirgalių misiją Izraelyje

„Lietuva! Lietuva! Lietuva!“ – nuobodžią Europos čempionato burtų traukimo ceremoniją gaivino „Fans Against Violence“ projekto atstovai iš Lietuvos, kai Turkijos krepšinio legenda Mirsadas Turkčanas iškrapštė iš burtų kamuoliuko lapelį su Lietuvos pavadinimu. Sutrikęs turkas išpūtęs akis žiūrėjo ir į žiūrovų minią, ir į kolegas scenoje. Prabangiuose „Ciragan Palace“ rūmuose nuaidėjo juokas. Geltona-žalia-raudona vėl nuspalvino Europos krepšinio sceną.
Tomas Balaišis-Sėkla
Tomas Balaišis-Sėkla / Tomo Tumalovičiaus nuotr.

„Iš anksto buvome tai suplanavę. Žinojome, kad burtų traukimas dažniausiai būna labai ramus renginys. Manau, kad bent jau tokiu labai paprastu dalyku praskaidrinome ceremoniją. Buvo įdomu pamatyti sutrikusius Turkčano, organizatorių veidus. Manau, kad visiems buvo linksma ir smagu, nes bent kažkas buvo kitaip“, – su šypsena avantiūrą prisiminė Tomas Balaišis-Sėkla.

Viename iš penkiolikos prabangiausių pasaulio viešbučių svečių buvo reikalaujama laikytis griežto oficialaus aprangos kodo. Bet Tomas Balaišis-Sėkla nebūtų Tomas Balaišis-Sėkla, jei nebūtų užsivilkęs Lietuvos rinktinės marškinėlių su Jono Valančiūno pavarde ir užsimaukšlinęs kepurėlės su geltona-žalia-raudona.

Spalvingajam sirgaliui problemų nekilo. Su juo nusifotografuoti norėjo net garsūs renginio svečiai.

Pavyzdžiui, trečiadienio vakarą Tomas tapo ryškiausia vietos Stambulo „Bešiktaš“ ir Šolnoko „Olaj“ rungtynių žvaigžde.

Nusipaveikslavęs bendrai „Fans Against Violence“ projekto dalyvių ir „Bešiktaš“ sirgalių nuotraukai, vyriškis gerokai užtruko, kol įveikė selfių maratoną pakeliui į savo vietą „Bešiktaš“ arenos tribūnoje.

Pamatėme tokį dalyką, kad kuo daugiau mūsų važiuoja, tuo daugiau kelionių kompanijos užkelia kainas.

Bet prie tokio dėmesio T.Balaišis-Sėkla jau įpratęs. Kaip ir iš anksto planuotis vasaros pabaigą ir rudens pradžią su Lietuvos krepšinio rinktine.

Garsioji nacionalinės komandos sirgalių armija rugpjūčio 31-ąją kils į misiją Tel Avive, kur Lietuvos krepšininkai pradės pasirodymą Europos čempionate. O vėliau, jei viskas gerai, būgnų dundesys griaudės Stambule iki pat rugsėjo 17-osios.

– Kaip Lietuvos sirgaliai sutiko Europos čempionato burtus? 24sek Stambule paklausė T.Balaišio-Sėklos.

– Tie burtai niekada nėra kažkastokio. Vis tiek prieš visus reikia žaisti. Jeigu nori laimėti čempionatą ar išeiti kuo toliau, turi laimėti prieš visus.

Aišku, yra psichologinis faktorius. Pavyzdžiui, pernai turėjome ant popieriaus palankiausią grupę istorijoje, bet visi matėme, kiek ten murkdėmės.

– Ar Izraelis yra palankus taškas sirgaliams, kurie nori palaikyti rinktinę Europos čempionate?

– Laukėme burtų, kad viskas būtų oficialiai patvirtinta, o dabar pradėsime ruoštis. Žinome bilietų kiekį, kokio mums reikia. Pažiūrėsime, kiek jų pavyks išplatinti. Ir matysime, kiek maždaug iš Lietuvos planuoja atvažiuoti žmonių, kurie nori prisidėti prie aktyvaus palaikymo. Bet juk bus ir daugiau lietuvių, todėl manau, kad tas palaikymas bus geras ir bus daug žmonių.

– Kiek sirgalių Tel Avive galime tikėtis, kai tai pakankamai tolimas ir nepigus kraštas?

– Pirmiausia, yra tiesioginis skrydis. O ir su tarpiniais skrydžiais yra labai daug variantų. Todėl manau, kad galime tikėtis tarp 500-1000 sirgalių. O kaip bus, pamatysime.

– Ar matote panašumų tarp Tel Avivo ir Gran Kanarijos, į kurią 2014-ųjų pasaulio čempionate sirgaliai leidosi ne tik palaikyti rinktinės, bet tą suderinti ir su šiltomis atostogomis?

– Tikrai taip. Matau labai didelį panašumą, nes žmonės tą derina ir labai smarkiai. Kai šalia jūra, geras klimatas, o pas mus gero oro rugpjūčio pabaigoje ir rugsėjo pradžioje gali nebebūti, tai bus geras motyvas suderinti atostogas ir krepšinio malonumą.

Pauliaus Cuberos nuotr./Las Palmo miesto gatvės
Pauliaus Cuberos nuotr./Las Palmo miesto gatvės

– Tik ar nebus taip, kad lemiame čempionato etape Stambule tų sirgalių smarkiai sumažės, kaip nutiko Ispanijoje prieš dvejus metus?

– Manau, kad taip tikrai bus. Šią tendenciją matome jau labai ilgą laiką. Dauguma suvažiuoja į atostogoms patogesnę vietą. Stambulas nėra atostoginė vieta. O į tokias vietas sirgalių skaičius ima mažėti nepaisant rezultatų. Aišku, visada norisi, kad tas skaičius tik didėtų. Bet apgaudinėtume save, jei sakytume, kad taip nebus.

Be to, veikia žmogiškas faktorius, kad žmonės tikrai žino, jog bus tikrai tiek ir tiek rungtynių. Visi turi limituotą kiekį atostogų. Susideda ir daugiau faktorių.

– Izraelis Lietuvos sirgaliams – dar neatrastas kelionių taškas, bet Turkijoje mūsiškius lydėjo sėkmė 2010-aisiais, o aistruolius, kiek prisimenu, labai mylėjo vietos barai?

– Patys geriausi prisiminimai. Izmiras išvis buvo idealus, o Stambule tada pralaimėjome tik amerikiečiams. Nepaisant to, kad tada patekome į čempionatą su vardiniu kvietimu, rezultatai buvo superpuikūs.

Izmire mus labai mylėjo. Stambule, deja, to negalėčiau pasakyti. Tačiau Izmirą prisimenu kaip idealią vietą. Visiems buvo labai gerai. Vietiniai mus nuostabiai priėmė ir buvo labai smagu.

VIDEO: Lietuvos sirgaliai Izmire (2010 m.)

– Kiek gali kainuoti Lietuvos rinktinės palaikymas Europos čempionate?

– Visos kelionės paketo nedarysime. Bus tik bilietai ir labai limituotas skaičius. Pamatėme tokį dalyką, kad kuo daugiau mūsų važiuoja, tuo daugiau kelionių kompanijos užkelia kainas. Todėl neapsimoka. Geriau susirenkame ten arenoje ir būname kartu, nei 2-3 kartus permokėti, kad važiuotume kartu ir ten būtume kartu. Visi individualiai susirenkame dėl vieno tikslo palaikyti Lietuvos rinktinę.

Bilietai į krepšinį kainuos apie 50 eurų. Su Lietuvos krepšinio federacijos pagalba rezervavome tribūną už krepšio. Bet tikslios visos kelionės kainos pasakyti dar negaliu.

– Stambule viešite kaip „Fans Against Violance“ projekto dalyvis, kurio tikslas nešti taikaus komandų palaikymo idėją be smurto tribūnose. Kokį įspūdį jums paliko ši iniciatyva?

– Manau, kad tai labai geras projektas, ypač Turkijoje, kur yra labai daug problemų. O mums, lietuviams, tai yra geras prevencinis dalykas, kad tribūnose neišsivystytų kažkas tokio, kas vyksta Turkijoje. Manau, tai svarbiausias tikslas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius