Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 11 24

Užsidėkite kaukę ir užeikite vidun: ekskursija po krepšinio burbulą Vilniuje

Dabar tai ne pats geriausias laikotarpis gidams Lietuvoje. Bet Vilniuje savaitei išdygo įdomus objektas, į kurį negali patekti joks smalsus prašalaitis, o papasakoti apie jį yra ką. 15min kviečia į ekskursiją po krepšinio burbulą Vilniuje, kuris išpūstas Lietuvos krepšininkams, dar trims 2022-ųjų Europos čempionato atrankos dalyvėms, FIBA atstovams ir labai ribotai grupei žmonių.

Pirmieji krepšinio burbulo svečiai pradėjo rinktis pirmadienį, maždaug nuo 10 val. ryto. Vilniaus oro uoste juos pasitiko Lietuvos krepšinio federacijos atstovai.

Lietuvos, Danijos, Belgijos ir Čekijos krepšininkams, taip pat FIBA atstovams sostinėje skirti komandiniai autobusai. Pavyzdžiui, belgų krepšininkas Haris Bratanovičius Belgijos rinktinės autobuse turi savo vardinę vietą, kurioje keliaudamas iš viešbučio į areną ir atgal turės sėdėti per kiekvieną trumpą pasivažinėjimą iki pat paskutinių rungtynių lapkričio 29-ąją.

Kitaip nei įprastai į tarptautinius krepšinio turnyrus, komandos atvyko ne visos kartu, o atskirai. Mat dar sekmadienį nemažai krepšininkų žaidė nacionalinių čempionatų rungtynes skirtinguose Europos kampeliuose. Bet kiekvieną atvykėlį pasitiko ir į viešbutį suvežiojo atskiras vienai konkrečiai komandai priklausantis autobusas ir jo vairuotojas. Beje, irgi turėjęs pereiti COVID-19 testą.

Oficiali 2022-ųjų Europos čempionato atrankos burbulo būstinė – šalia Baltojo tilto Vilniuje stūkstantis „Radisson Blu“ viešbutis. Jis šią savaitę tapo oficialiais krepšinio namais. Šie priims keturias rinktines, teisėjus, FIBA ir Lietuvos krepšinio federacijos atstovus – iš viso apie 150 žmonių. Visas viešbutis bus skirtas tik burbulo dalyviams – čia negalės patekti joks kitas pašalinis žmogus, o testuotis turės ir patys „Radisson Blu“ darbuotojai.

Vienas pirmųjų į burbulą įžengusių Lietuvos rinktinės narių buvo Benas Matkevičius. Su kauke – ją bus privaloma nešioti vos tik iškišus nosį iš savo kambario.

Atvykdamas į viešbutį jis ir visi kiti burbulo gyventojai FIBA platformoje turėjo pateikti COVID-19 formą ir deklaraciją su dviejų testų rezultatais. Be abejo, neigiamais. Kai kuriems ši procedūra šiek tiek užstrigo, todėl jie valandėlę turėjo izoliuotis specialioje viešbučioje patalpoje.

Lietuvoje jau kurį laiką apsistojusiam B.Matkevičiui nesklandumų nekilo. Dariaus Maskoliūno asistentas gavo raktelius į savo kambarį, kuris taps laikinais jo namais visą artėjančią savaitę.

„Radisson Blu“ nuotr./„Radisson Blu“ viešbutis
„Radisson Blu“ nuotr./„Radisson Blu“ viešbutis

Ir viskas – užsiregistravęs viešbutyje esi Europos čempionato atrankos burbulo gyventojas. Nuo tos akimirkos iš viešbučio gali patekti tik į komandos autobusą ir „Siemens“ areną bei atgal.

„Burbule bus aiški taisyklė – jeigu žmogus iš jo vos tik išeina, jis daugiau ten nebegrįžta“, – 15min pasakoja LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas, pats liksiąs suktis darbuose išorinėje burbulo dalyje ir gyvensiąs atskirai nuo komandos.

Prie viešbučio įėjimo nestovi kareivis, kuris pagautų už rankos, bet protokolas griežtas ir nediskutuojamas.

„Radisson Blu“ nuotr./„Radisson Blu“ viešbutis
„Radisson Blu“ nuotr./„Radisson Blu“ viešbutis

Visi 150 burbulo dalyvių bus apgyvendinti atskiruose kambariuose. Kiekviena komanda turės visą atskirą aukštą, o judėjimas viešbutyje sudėliotas taip, kad gyvendami vienoje vietoje ir treniruodamiesi toje pačioje arenoje, keturių rinktinių krepšininkai tarpusavyje susitiks tik po kartą – kai vieni prieš kitus turės žaisti Europos čempionato atrankos rungtynes „Siemens“ arenoje. Kiekviena komanda viešbutyje netgi turės savo atskirus įėjimus ir išėjimus.

Tiesą pasakius, išeiti iš savo aukšto ir taip nebus didelio poreikio. Visų komandų aukšte tiekiami užkandžiai, o maisto stalas su pusryčiais, pietumis ir vakariene bus suruoštas šalia krepšininkų kambarių, kur pastiprinimą į lėkštes žaidėjams lyg bufete sudės viešbučio virtuvės darbuotojai.

Taisyklės griežtos – FIBA protokolas leistų švedišką stalą, tačiau pagal naujausius Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) nurodymus, susidėję į lėkštes maistą, krepšininkai galės pasisotinti tik kiekvienas atskirai savo kambaryje. Vos į jį atėjęs kiekvienas jų ant lovos rado FIBA prašymą laikytis nurodytų saugumo taisyklių.

„Radisson Blu“ nuotr./„Radisson Blu“ viešbutis
„Radisson Blu“ nuotr./„Radisson Blu“ viešbutis

Vienintelė bendra zona viešbutyje visiems gyventojams – treniruoklių salė. Tačiau ji bus reguliariai dezinfekuojama, o jos laikas viešbučio gyventojams bus paskirstytas taip, kad jie niekaip nesusitiktų vienas su kitu. Be to, vienu metu sportuoti galės daugiausiai penki žmonės.

Išmanieji telefonai, planšetiniai kompiuteriai ar knygos yra jau įprastas krepšininko pakeleivis krepšinio sezoną. Bet Lietuvos krepšinio federacija pasistengė dar šiek tiek paįvairinti gyventojų laisvalaikį ir kiekvienos komandos aukšte įrengė pramogų zoną.

LKF turėjo daug įdomių idėjų – tokių kaip virtualios realybės (VR) akiniai ar kazino stalas, tačiau griežtas FIBA protokolas, neleidžiantis burtis į kompanijas – net jei esi tos pačios komandos narys (pavyzdžiui, vienu liftu gali naudotis ne daugiau dviejų tos pačios komandos narių), kiek apribojo pramogų spektrą.

Tačiau visos keturios burbulo dalyvės savo aukšte turės zoną su saugiu atstumu išstatytais sėdmaišiais ir televizoriumi, kuriame galima žiūrėti „Netflix“ arba žaisti „PlayStation“.

Beje, LKF išpildė specialų komandos kapitono Manto Kalniečio prašymą – lietuvių aukšte su „PlayStation“ atnešti ne du, o keturis pultelius. Kalbama, kad rinktinės stovykloje įprastai verda karštos „FIFA“ kompiuterinio žaidimo kovos.

„Radisson Blu“ nuotr./„Radisson Blu“ viešbutis
„Radisson Blu“ nuotr./„Radisson Blu“ viešbutis

Dėl stalo teniso stalo turėtų apsidžiaugti nacionalinės komandos trenerių štabas. Vienas šio žaidimo meistrų rinktinėje – vyr. treneris Darius Maskoliūnas, su Benu Matkevičiumi ar kitais varžovais laisvą poilsio akimirką galės persimesti savotiškoje stalo teniso arenoje konferencijų erdvėje vestibiulyje.

LKF bandė visaip paįvairinti krepšininkų laisvalaikį, bet pagrindinis žaidėjų poreikis buvo gan aiškus – greitas internetas.

„Visi žaidėjai turi savo įrenginius – telefonus, kompiuterius, planšetes, tai jų per daug užiminėti nereikia. Krepšininko gyvenimo būdas toks, kad jis turi mokėti save užimti tomis akimirkomis, kai reikia užmušti laiką. Ar tai knygos, ar planšetės, ar kompiuteriniai žaidimai...“, – 15min pasakojo LKF rinkodaros vadovas Justinas Liaudinskas.

Lietuvos rinktinės personalas viešbutyje įsirengė įspūdingą gydymo kambarį, kuriame krepšininkai galės pasikrauti baterijas prieš ir po krepšinio kovų.

Vilniaus burbulo tvarkaraštis
Data Rungtynės Laikas
Lapkričio 27 d. Čekija – Belgija 16:30
Lapkričio 27 d. Lietuva – Danija 19:30
Lapkričio 29 d. Danija – Čekija 16:30
Lapkričio 29 d. Lietuva – Belgija 19:30

Trys burbulo zonos

FIBA burbulas Vilniuje buvo suskirstytas į tris skirtingas zonas. Į pirmąją – jautriausiąją, patenka visi apie 150 „Radisson Blu“ gyventojų.

Pagal FIBA protokolą, burbulo dalyviai turėjo atlikti tris privalomus COVID-19 testus. Antras testas turėjo būti atliktas ne vėliau nei likus 72 valandoms iki išvykimo į burbulą (dėl paskutinėmis dienomis sugriežtintų SAM nurodymų, iš Danijos atvykstantiems piliečiams reikėjo ne vėliau kaip 48 val. iki atvykimo į Lietuvą daryto testo, todėl danų rinktinei teko organizuoti atskirą testavimą ir laikiną izoliaciją), o pats pirmas testas – ne vėliau kaip likus dar 5 dienoms iki antrojo testo. Trečią testą jau reikėjo atlikti prisistačius į FIBA burbulą Vilniuje.

Pavyzdžiui, Lietuvos rinktinė užtruko gerą pusvalandį, kai dalis jos stabtelėjo prasitestuoti specialiame FIBA dalyviams skirtame punkte prie „Siemens“ arenos. Jei bent vienas iš trijų testų teigiamas – iškrenti iš šio žaidimo be galimybės sugrįžti į burbulą.

Dėl tokių žaidimo taisyklių į rinktinės burbulą negalėjo prisistatyti Panevėžio „Lietkabelio“ aukštaūgis Gytis Masiulis, kuris nors pagal Lietuvos protokolą laikomas pasveikusiu, jo testas vis dar rodomas kaip aktyvus, todėl pagal FIBA protokolą burbule jo būti negali.

Kitas „Lietkabelio“ atstovas – gynėjas Paulius Valinskas, gavo teigiamą COVID-19 testo rezultatą atvykęs po dvejų Europos taurės rungtynių Krasnodare ir Bolonijoje, todėl paskutinę akimirką turėjo būti pakeistas Mindaugu Girdžiūnu.

Dar vienas kandidatas – įžaidėjas Šarūnas Vasiliauskas, į Lietuvą neatvyko, nes įsižiebus židiniui jo atstovaujamoje Izmiro „SOCAR Petkim“ ekipoje, lietuvis pradėjo negaluoti ir jausti viruso simptomus.

Jeigu koronavirusas bus diagnozuotas šią savaitę jau pačiame burbule, viešbučio gyventojas bus perkeltas į kitą aukštą, o jei prireiks didesnės pagalbos – į pirmos pagalbos zoną. Pajutus negalavimus „Siemens“ arenoje, toks žmogus bus iškart palydėtas į specialų izoliacijos kambarį.

Į situaciją iškart reaguos speciali grupė, kurią sudarys SAM, LKF ir FIBA atstovai. Visą informaciją apie burbulo dalyvių savijautą jai reguliariai teiks kiekvienos komandos priežiūrai paskirtas specialistas, kuris bus atsakingas už temperatūros matavimą ir simptomų identifikavimą. Tam FIBA įvedė naują pareigybę.

„Šios pozicijos asmens viena iš funkcijų būtent ir yra supažindinti bei instruktuoti delegacijos narius – žaidėjus, aptarnaujantį personalą, su apribojimais, taisyklėmis bei atsakomybėmis, kurių privaloma laikytis, norint užtikrinti ne tik savo komandos dalyvių saugumą, bet ir visų su renginiu susijusių asmenų, – 15min pasakojo MKL direktorius Irmantas Birbalas, burbule atsakingas už COVID-19 protokolą. – Šis žmogus taip pat atsakingas už COVID-19 pateikimą organizatoriams, keliavimo procedūrų į skirtingas šalis įgyvendinimą, turi tiesioginį kontaktą su COVID-19 viruso valdymo komitetu, kurį sudaro organizatoriai, FIBA atstovai ir atitinkamų šalies institucijų žmonės.“

FIBA COVID-19 protokolas sunegalavus dalyviui:

1. Simptomų atveju informuojama FIBA ir LKF;

2. Asmuo / asmenys izoliuojamas;

3. Organizuojamas papildomas testavimas:

3.1. jeigu testo rezultatas TEIGIAMAS --> žaidėjas hospitalizuojamas, jeigu simptomai sunkūs, jeigu ne – toliau izoliuojamas viešbutyje --> tada organizuojamas antras tyrimas --> jeigu neigiamas – žaidėjas testuojamas dar ir trečią kartą, jeigu ir tada neigiamas – grįžta į rikiuotę.

Jeigu po antro tyrimo jis vis tiek teigiamas – jis patenka į karantiną ir yra stebimas specialistų;

3.2. jeigu testo rezultatas NEIGIAMAS --> nutraukiama izoliacija, žaidėjas grįžta į treniruočių procesą;

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Špokas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Špokas

Į antrąją burbulo zoną patenka LKF atstovai, kurie lango metu darbuosis arenoje, arenos personalas, apsaugos darbuotojai, televizijos operatoriai, transliacijų teisių turėtojai, vairuotojai. Visi jie bus testuojami, nors šios zonos atstovai ir neturės jokio sąlyčio su pirmos zonos dalyviais.

Juos „Siemens“ arenoje skirs ir specialūs atitvarai, todėl Mindaugas Špokas ir Arvydas Sabonis net ir norėdami negalėtų pasveikinti Dariaus Maskoliūno su pergale pliaukštelėdami delnais. Arenoje bus nubraižyta speciali judėjimo viduje schema, kuri padės suvaldyti visus trijų zonų srautus. Beje, arenos koridoriuose jau matomas arenos pervardinimo virsmas. „Siemens“ užrašus čia jau keičia „Avia Solutions Group“ pavadinimas.

Trečioje burbulo zonoje bus likusi žiniasklaida, kuriai testuotis prieš patenkant į areną nereikės – žurnalistai prie įėjimo bus tikrinami termovizoriais. Žiniasklaidos atstovai neturės jokio sąlyčio su žaidėjais, o spaudos konferencijos vyks nuotoliniu būdu. Į šią zoną turėjo patekti ir sirgaliai, bet dėl karantino apribojimų Lietuvoje atrankos langas vyks be žiūrovų.

„Veiklos labai daug, nes praktiškai viskas nauja. Ne pandemijos laikotarpiu, toks renginys įprastai apima 13-15 skirtingų organizacinių sričių. Šį kartą turime atskirą sritį COVID-19 protokolo valdymui ir taikymui, – 15min pasakojo LKF direktorius Justas Kalinauskas. – Ji kelia daugiausiai iššūkių, su kuriais kovojame kiekvieną dieną. Viena pagrindinių taikomų taisyklių – griežtesni apribojimai ir reikalavimai. Turime suderinti dviejų protokolų – FIBA ir valstybės, taikymą. Šiuo atveju – griežtesnį, kuris galioja.

Kiekviena diena buvo naujas iššūkis išskirtinai dėl pasiruošimo burbului, nes pradžioje planavome darbus pagal kitą protokolą. Bet, manau, esame pasiruošę, nes turime profesionalų LKF kolektyvą ir tikimės, kad susirgimų išvengsime.“

VIDEO: „urBONUSas“: „Žalgirio“ reakcija į kritiką ir geriausia nepakviesta Lietuvos rinktinė

Virtualus palaikymas ir siurprizai

Tas nedidelis takelis tarp autobuso ir įėjimo į viešbutį ar tarp autobuso ir įėjimo į „Siemens“ areną bus vienintelis, kuriame burbulo dalyviai galės įkvėpti gryno oro ir pamatyti dienos šviesą. Visą savaitę jie gyvens viešbutis-autobusas-arena režimu.

Prie arenos žaidėjams bus pastatyti didžiuliai termovizoriniai vartai, kurie iškart patikrins visos pro duris einančios grupės kūno temperatūrą. Paprastai jie labai tikslūs – nustato kūno temperatūrą tik su 0,1-0,3 laipsnio paklaida. Beje, į areną trijų zonų atstovai pateks per keturis skirtingus įėjimus.

LKF nuotr./FIBA burbulo zonos ir jų judėjimas arenoje
LKF nuotr./FIBA burbulo zonos ir jų judėjimas arenoje

Visos keturios komandos turės atskiras rūbines, kuriose rengsis Europos čempionato atrankos kovoms nuo pirmos, iki paskutinės burbulo dienos. Pagal FIBA protokolą, po rungtynių ir treniruočių krepšininkams nebus leidžiama maudytis rūbinės duše – tą jie galės padaryti tik grįžę į viešbutį.

Komandos iki rungtynių turės po dvi treniruotes per dieną, o po kiekvienų pratybų „Siemens“ arenos parketas bus dezinfekuojamas specialiais skysčiais ir purškalais. Tokia tvarka numatyta ir tarp Europos čempionato atrankos rungtynių.

Lietuvos rinktinės Europos pirmenybių atrankos mūšiuose neturės šešto žaidėjo. Tačiau krepšininkų ir transliacijos žiūrovų laukia siurprizas, neleisiąs komandai pasijausti vienišai.

LKF atstovų manymu, jie bus turbūt pirmieji Europoje, kurie krepšinio arenoje patupdys virtualius žiūrovus.

LKF toks sprendimas nieko nekainuos – tai bus skirtingų prekės ženklų, organizacijų ir iniciatyvų darbo vaisius.

„Turėjome svajonę tai padaryti ir ji išsipildė, nepareikalavusi jokių tiesioginių išlaidų ir finansų, – džiaugėsi J.Liaudinskas. – Verčiamės per galvas, bet jau turėjome keletą gerų darbinių skambučių ir matome, kad viską išpildysime ir padarysime.“

Organizatoriai „Siemens“ arenos tribūnas puoš specialiomis dekoracijomis ir didžiulėmis vėliavomis.

Garsinį sirgalių palaikymą su rinktinę pergalių link lydinčiomis skanduotėmis bandys imituoti arenos didžėjus. Tiesa, dėl FIBA taisyklių dirbtinis triukšmo fonas bus naudojamas tik rungtynių pauzių metu.

„Mačiau visas instaliacijas – atrodo, kosmosas. Bet viskas susideda į tai, kaip žais komanda“, – šypteli M.Špokas.

Pirmas burbulas – tik pradžia?

LKF generalinis sekretorius džiaugiasi, kaip visai komandai pavyko išpūsti kokybišką krepšinio burbulą.

„Didžiuojuosi mūsų komanda. Buvo kelios priežastys, kodėl pasisiūlėme organizuoti burbulą, – 15min pasakojo M.Špokas. – Pirmiausia, klausimas, kodėl ne mes, jei turime tokį puikų kolektyvą? Visi tam pritarėme. Aišku, tada dar nežinojome, kad teks žaisti be žiūrovų, bet rūpinomės sąlygomis, kurias galime sukurti – apgyvendinimą, maitinimą, visą organizavimą.

Pavyzdžiui, belgai atiduoda organizuoti tokius dalykus renginių organizavimo įmonėms, nes jie neturi patirties. Bet mes viską darome patys ir džiaugiuosi, kad kolektyvas viską daro nuo A iki Z.

Kodėl ėmėmės to tokiu sunkiu metu? Apklausėme viešbučius, kurie yra mūsų partneriai, draugaujame su arenomis, autobusų nuomos kompanijomis. Priėjome nuomonės, kad visiems tai kaip vanduo žuviai. Finansų nėra, renginių nėra, todėl visi buvo už.

Lietuvoje turime fantastines sąlygas. Ir kodėl nesugeneruoti mūsų šaliai pinigų? Juk jie visi liks čia, Lietuvoje: viešbučiai, transportas, sekretoriatas. Atvažiuoja FIBA teisėjai, kuriems atlyginimą moka FIBA.

Detaliau kalbėti apie pinigus galėsime tik po paties renginio, kai bus aiškiau, kiek visko sugeneravome. Bet užsidėjome ribą, kad 250-300 tūkst. eurų išlaidoms būtų realistinė kaina.“

Jeigu gaus Vyriausybės pritarimą, gruodžio pradžioje LKF galbūt vėl teiks kandidatūrą organizuoti dar vieną Europos čempionato atrankos burbulą Lietuvoje vasarį.

„Bet jeigu matysime, kad skaičiai kosminiai, o darbo daugiau nei naudos, galėsime atsiimti kandidatūrą“, – pridūrė M.Špokas.

Jis tikisi, kad jeigu LKF pavyks sėkmingai suorganizuoti šį Europos čempionato atrankos burbulą, tai gali tapti pavyzdžiu ir kitų komandinių sporto šakų atstovams bandant Lietuvoje surengti finalinius tarptautinių turnyrų etapus. Jau anksčiau Kaunas ir Vilnius buvo tarp realiausių pretendentų organizuoti Eurolygos burbulo kovas, saugių šeimininkų gali prireikti ir FIBA Čempionų lygai.

Beje, šis burbulas galėjo būti suorganizuotas ir Kaune, tačiau kaip tik šią savaitę „Žalgirio“ arenoje vyks Eurolygos rungtynės tarp „Žalgirio“ ir Sankt Peterburgo „Zenit“.

„Turime labai didžiulę komandą. Burbulas burbului, bet jis primena Europos čempionato Lietuvoje organizavimą, nes į viską glaudžiai įtrauktos ir ministerijos. Su SAM bendradarbiaujame dėl testavimų, saugumo protokolo, maitinimo. Toliau turime Valstybės sienos apsaugos tarnybą, kuri užtikrina komandų patekimą į Lietuvą. Įsijungusi ir Vidaus reikalų ministerija, Vyriausybė, Vilniaus miesto savivaldybė. Daug komandų nemato darbo, kuris jau padarytas. Bet čia dirba daug puikių žmonių, kurie visi prisideda, jog burbulas praeitų sėkmingai. Mums visiems tai bus neišdildoma patirtis“, – neabejoja M.Špokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius