-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 16

Vilnius išgirdo? Šimtai vaikų susirinko protestui, kai nebeliko dėl ko

Apie penki šimtai sportuojančių vaikų, pusšimtis jų tėvų ir net olimpinis čempionas susirinko antradienio popietę Vilniaus savivaldybės aikštėje, kad padėtų savo sporto įstaigoms kovoti už lygias teises nuomojant sporto sales. Bet triukšmauti prasmės liko mažai, nes jie ten išgirdo gerą žinią.
Renginio akimirka
Renginio akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Egzorcisto nereikės?

Naujos salių nuomos sistemos rengėjai keičia žaidimo taisykles.

Nors daugybė įvairių sporto šakų vaikų – krepšinio, futbolo, karatė ir kitų bei olimpinis čempionas Virgilijus Alekna atėjo į Europos aikštę, kad išreikštų paramą privačių sporto būrelių rengiamai akcijai, klausimas buvo išspręstas renginio išvakarėse.

„Vakar (pirmadienį) jau sutarta, kad viskas bus daroma lygiomis teisėmis“, – pareiškė Vilniaus tarybos narė Donalda Meiželytė.

Vilniaus savivaldybės vadovai renginyje nepasirodė, bet naujo projekto autorius Adomas Bužinskas 15min telefonu patvirtino, kad įsiklausyta į kitos pusės argumentus.

„Mes jau prieš tai padidinome privačioms įstaigoms valandų skaičių, bet kilo diskusija dėl prioritetų – ar palikti biudžetinių įstaigų pirmenybę prieš privačias. Po ilgų diskusijų nusprendėme, kad, išlaikydami tą pačią valandų proporciją, dėl pirmumo išspręsime per visiems vienodų sąlygų konkursą.

Iš principo šis klausimas turėtų būti baigtas. Jei ne, reikės egzorcisto, – sakė A.Bužinskas. Išgirdome privačių mokyklų argumentus. Mes nematėme, kad kils joms pavojus, bet jei jie matė riziką, kad išmes iš sporto salių, tai galime užtikrinti, kad niekas neišmes. Tikimės, kad tai bus patvirtina trečiadienį Vilniaus taryboje.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renginio akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renginio akimirka

Ne visi antradienį akcijoje dalyvavę vaikai ir jų tėvai buvo įsigilinę į renginio esmę, bet kai kurie reagavo džiaugsmingai.

„Jei taip bus, sveikinu, vadinasi, mus išgirdo, – sakė privačios Sostinės krepšinio mokyklos (SKM) auklėtinio tėvas Albertas. – Reikėjo daug derybų ir argumentų. Tėvams reikėjo įdėti pastangų, kad pavyktų įtikinti. Džiugu, kad pavyko.“

Rengia skaidresnę sistemą

Didžiausia sostinės krepšinio mokykla SKM akcijos ėmėsi, kai Vilniaus savivaldybė pradėjo keisti salių nuomos tvarką, – apie tai 15min jau rašė praėjusį ketvirtadienį.

Pagal nuo spalio žadamą įdiegti sistemą „Active Vilnius” bus leidžiama visiems norintiems realiu laiku internete matyti visas laisvas sales ir aikštynus 250 sostinės įstaigų ir jas išsinuomoti sumokant per elektroninę bankininkystę.

Per šią sistemą su įstaigomis ilgalaikes sutartis sudarys ir sporto būrelių atstovai, kurie bus atrenkami pagal savivaldybės nustatytą formulę, paremtą geografiniais, masiškumo ir socialiniais kriterijais.

Pagal koreguotą projektą, iš 28,5 val., skirtų ugdymo įstaigoms, 16,5 skirta privačioms, o 12 val. – biudžetinėms.

Šį projektą savivaldybės komitetams pristatęs Vilniaus miesto administracijos direktoriaus pavaduotojas A.Bužinskas įsitikinęs, kad nauja tvarka bus skaidresnė ir leis atsikratyti senų įpročių gauti palankesnį laiką pagal asmeninius ryšius su mokyklų direktoriais ar ūkvedžiais.

Nerimo lieka

Konflikto esmė buvo ta, kad iš pradžių konkretų laiką užsiėmimams buvo planuojama suteikti rinktis pirmoms biudžetinėms įstaigoms, tarp kurių yra ir antra pagal dydį Vilniaus krepšinio mokykla, skaičiuojanti 1,4 tūkst. vaikų.

Juos treniruojantys treneriai būtų pasirinkę patogesnius laikus ir sales nei kolegos iš SKM.

„Tikimės, kad taip nevyks, nes kitaip būsime patraukti į šalį, nors jau daug įdirbio sudėta. Tėvai pasiryžę mokėti daugiau pinigų, nes mumis pasitiki“, – sakė vienas SKM trenerių Donatas Sabaliauskas.

Dar vienas buvęs LKL krepšininkas Gintautas Vileita, taip pat dirbantis SKM, teigė, kad visada buvo noras varžytis lygiomis konkurencijoms sąlygomis.

„Mes norėjome konkuruoti (su VKM), o ne, kad iš anksto parodytų nugalėtoją“, – sakė G.Vileita.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renginio akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renginio akimirka

SKM vadovai – Andrius Čerškus ir Rūtenis Paulauskas išgirdo palankias žinias iš savivaldybės, bet džiaugtis neskubėjo.

„Nauja sistema vis tiek įneš chaoso“, – nerimavo A.Čerškus ir dėl trečiadienį vyksiančio balsavimo, ir dėl to, kad nauja nuomos sistema startuos spalį, o sezonas prasidės nuo rugsėjo.

„Palankūs garsai ateina. Duok Dieve, kad taip būtų, nes tai naudinga ne tik privačioms mokykloms, bet ir bendrai sportui, – sakė Rūtenis Paulauskas. – Jei nebūtų konkurencijos, kažkas gyvens taip, kaip jam norisi. Krepšinis be konkurencijos neaugs.

Bet Vilnius dar turi daug investuoti į sporto infastruktūrą. Juk ir dabar dar sąlygos nevienodos – VKM ir „Tauro“ sporto mokykla turi sales, o SKM ir kitoms privačioms įstaigoms reikia jų ieškoti. O tokios prastos padėties su sporto objektais nėra nė viename kitame mieste.“

Vilniaus savivaldybės taryba salių klausimą galutinai tvirtins trečiadienį popiet.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius