-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 01 28

Vilties spindulys: „Žalgirio“ ir kitų klubų pandeminiai nuostoliai vėl sudomino valdžią

Pandemijos akivaizdoje nuostolius skaičiuojantys Lietuvos krepšinio klubai mato viltį, kuri jau, atrodė, buvo užgesusi. Nors konkretumo dar mažai, atsirado galimybė, jog bent dalinai didžiuliai finansiniai nuostoliai bus kompensuoti.
Mindaugas Špokas ir Paulius Motiejūnas
Mindaugas Špokas ir Paulius Motiejūnas / 15min nuotr.

Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisija gavo du laiškus: vieną atsiuntė Kauno „Žalgiris“, kitą – Lietuvos krepšinio federacija (LKF).

Lietuvos čempionų klubas paskaičiavo, kiek pajamų negavo dėl to, kad rungtynės vyksta be žiūrovų, o LKF Seimo nariams pateikė orientacinius senesnius visų savo narių skaičiavimus su nuostoliais, kuriuos sukėlė pirmoji banga.

Seimo nariai, svarstę šį klausimą, pabrėžė, kad Europos Sąjungos šalys skirtingai, tačiau padeda sporto klubams, bandantiems nusimesti sunkią finansinę naštą.

Štai Prancūzija lapkritį paskelbė apie 400 milijonų paketą sportui, Švedija sportui ir kultūrai bendrai numatė beveik 100 mln. eurų, Airija sporto gaivinimui numatė 85 mln. eurų, Čekijoje kiekvienas klubas gali tikėtis iki 380 tūkst. eurų siekiančios paramos.

Galiausiai Jaunimo ir sporto reikalų komisija pritarė siūlymui kreiptis į Vyriausybę, kad ši peržiūrėtų finansinės pagalbos sporto klubams galimybes.

Ledai pajudėjo.

15min susisiekė su „Žalgirio“ direktoriumi Pauliumi Motiejūnu, kuris plačiau papasakojo apie klubo kreipimąsi į Seimo narius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas

„Mes konkrečiai nieko neprašėme, jei klausiate apie pinigų sumą, nieko tiksliai neįvardinome. Pasakėme, kiek mes nesurinkome praeitą, šį sezoną. Prašėme išanalizuoti, ar mes patenkame tarp kompensacijos gavėjų, kuriems kompensuojamos dėl COVID-19 negautos pajamos kaip kitiems verslams“, – sakė P.Motiejūnas.

15min gavo dalį „Žalgirio“ rašto, kuriame klubas atkreipė dėmesį į skirtingas kitų šalių praktikas, gelbstint finansines problemas išgyvenančius klubus.

„Kovo mėnesio 16 dieną įvedus visuotinį karantiną ir atšaukus visas likusias reguliariojo sezono rungtynes, „Žalgirio“ klubas grąžino 625 740 eurų sirgaliams už parduotus, bet nepanaudotus bilietus bei papildomai nesurinko dar 45 tūkst. eurų“, – rašoma kreipimesi.

„Žalgiris“ skaičiuoja, kad nuostolis dėl bilietų už praėjusį ir einamą sezoną siekia apie 3,3 mln. eurų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pergalingos rungtynių akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pergalingos rungtynių akimirkos

LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas taip pat patvirtino, kad Jaunimo ir sporto reikalų komisijai siuntė raštą. Tiesa, beveik identišką, kokį dar praėjusių metų birželį siuntė tuometės Vyriausybės atstovams.

„Čia net nebuvo konkretaus kreipimosi. Buvo praėjusiais metais praeitos valdžios kreipimasis į mus dėl nuostolių, susijusių su COVID-19. Mes tada surinkome visų mūsų narių patirtus nuostolius. Klubai, lygos pateikė savo, mes nuo federacijos pridėjome savo, sudėjome viską į bendrą raštą. Dabar tai komisijai tik perteikėme tą patį, kas buvo siųsta tada“, – 15min pasakojo M.Špokas.

Jo teigimu, dėl finansinės pagalbos ranką tiesė ir FIBA, kuri nurodė, jog Europos Sąjunga iš tam tikrų fondų kompensuoja būtent šios srities nuostolius.

„Pridėjome ir tokį raštą, kur nurodomi įrankiai. Verkti ir prašyti pagalbos yra viena, kita yra dar nurodyti šaltinį, iš kurio tų pinigų galima gauti“, – įsitikinęs M.Špokas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./KMT: Utenos „Juventus“ – Vilniaus „Rytas“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./KMT: Utenos „Juventus“ – Vilniaus „Rytas“

Bendras LKL, NKL, RKL klubų, taip pat sporto mokyklų nuostolis birželio 22-ąją siųstame rašte buvo 8,8 mln. eurų.

Kadangi išsiųstame kreipimesi yra suskaičiuoti tik pirmojo karantino metu patirti nuostoliai, dabar suma būtų gerokai didesnė. Kokia? Paaiškėtų tik tokiu atveju, jei mechanizmas nuostolių kompensacijai būtų rastas. Kitu atveju skaičiuoti nežinant, ar pagalbos ranką kas nors išties, LKF ir jos nariai dar nemato prasmės.

„Niekas nesitiki visų nuostolių kompensavimo, bet bent dalinis jau būtų gerai“, – įsitikinęs M.Špokas.

Jis 15min pripažino nustebęs, kuomet sulaukė vieno iš Jaunimo ir sporto reikalų komisijos narių skambučio.

„Paklausė, kodėl mes tylim. Mes netylėjom, bet mums buvo visos ministerijos parašiusios, kad nėra galimybių“, – pasakojo M.Špokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius