-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 11

Vis ryškiau žibantis Ą.Tubelis: apie įspūdingas sąlygas Arizonoje ir sprendimą dėl NBA

Perspektyviausias savo amžiaus grupės lietuvis krepšininkas 18-metis vilnietis Ąžuolas Tubelis vis geriau jaučiasi anapus Atlanto – tiek krimsdamas mokslus prestižiniame Arizonos universitete, tiek demonstruodamas vis geresnį žaidimą NCAA čempionate. Vilniaus krepšinio perlas 15min papasakojo apie gyvenimą JAV, fantastiškas sąlygas, 31 taško pasirodymą bei išskirtinį „Wildcats“ sprendimą dėl „Kovo beprotybės“.
Ąžuolas Tubelis
Ąžuolas Tubelis / twitter

Brolius dvynius – Ąžuolą ir Tautvilą Tubelius – rugsėjį Arizonos universiteto miestelyje pasitiko geltonkasė lietuvė žaismingu vardu – Gilė Bitė Starkutė.

Tai geriausia Lietuvos golfo žaidėja, Arizonoje pradėjusi antrąjį mokslų ir sporto sezoną. Ji pirmakursius supažindino su Vilniaus dydžio Tusono miestu bei įspūdingas sąlygas studentams siūlančiu universitetu.

Tusonas – 520 tūkst. gyventojų turintis antras pagal dydį Arizonos valstijos miestas, nuo Meksikos sienos nutolęs vos per 98 kilometrus.

Kaip galite suprasti, šventės broliams Tubeliams buvo neįprastos. Ne tik dėl naujos aplinkos ir COVID-19 pandemijos, bet ir dėl temperatūros lauke, šiuo metu svyruojančios tarp 17 ir 26 laipsnių.

„Viskas mums buvo nauja, – startą Amerikoje 15min prisiminė Ą.Tubelis. – Reikėjo prisitaikyti prie laiko skirtumo. Čia labai šilta, dar neturėjome progos pajusti kokio nors šaltuko. Komandoje daug naujų žaidėjų, tad į kolektyvą įsilieti pavyko gana nesunkiai. Nuo pirmos treniruotės mikroklimatas komandoje buvo labai geras. Atskridau čia žaisti krepšinio ir mokytis. Kiekvieną dieną tenka bendrauti su treneriais ir žaidėjais, nelabai yra laiko kur nors nuvažiuoti, ką nors aplankyti. Viskas tikrai yra suprantama, aš džiaugiuosi čia būdamas.“

Arizonos universitetas, 2019-ųjų metų duomenimis, iš viso turėjo net 45 918 studentų.

273 vietą pasaulio universitetų reitinge užimantis universitetas siūlo net 277 bakalauro mokslų studijas, tarp kurių – žemės ūkis ir gyvybės mokslai, verslo valdymas, inžinerija, humanitariniai mokslai, medicina ar visuomenės sveikata.

Studijų kaina per metus įprastai siekia 35 tūkst. JAV dolerių, tačiau broliams Tubeliams stipendiją garantavo neįtikėtinas Ąžuolo talentas krepšinio aikštelėje, artimoje ateityje galintis nutiesti jam kelią ir į NBA.

Mokslai dėl COVID-19 pandemijos vyksta nuotoliniu būdu. Pažymiai yra svarbūs. Kaip sako Ąžuolas, turi gerai mokytis, kad turėtum galimybę žaisti krepšinį.

„Stengiuosi viską atlikti laiku, nors tikrai nėra lengva“, – šypteli kovo pabaigoje 19-ąjį gimtadienį švęsiantis krepšininkas.

Lietuvio atsidavimas darbui – pavyzdinis, o rutina universitete kartais gali priminti armiją.

Broliai Tubeliai iš lovų kyla šeštą ryto ir linguoja link treniruoklių salės padirbėti su svoriais, tuomet – bendri komandos pusryčiai, valandėlė poilsio, po kurios – iki pietų besitęsiantys mokslai, antra treniruotė, vėl poilsis ir laikas namų darbams.

JAV skęsta COVID-19 nasruose, o Arizonos „Wildcats“ žaidėjai testuojami po šešis kartus per savaitę.

„Nuo viruso saugomės kiek įmanoma, stengiamės neiti į susibūrimus, liekame namuose. Visada vaikštome su kaukėmis ir laikomės atstumo. Kelionių metu kambariuose gyvename po vieną, niekur neiname, net ir valgome po vieną“, – 15min pasakojo Ą.Tubelis.

„Scanpix“ nuotr./14,5 tūkst. žiūrovų talpinanti „McKale Center“ arena, kurioje namų rungtynes žaidžia Ą.Tubelis
„Scanpix“ nuotr./14,5 tūkst. žiūrovų talpinanti „McKale Center“ arena, kurioje namų rungtynes žaidžia Ą.Tubelis

Universiteto teikiamos sąlygos studentams yra NBA lygio, sako Ą.Tubelis. Dvi krepšinio salės, viena treniruoklių patalpa, aukščiausio lygio rūbinė bei videoperžiūrų kambarys, primenantis kino teatrą.

Daugybė šio „Wildcats“ žaidėjų vėliau padarė sėkmingas karjeras stipriausioje planetos lygoje: Damonas Stoudamire'as, Seanas Elliottas, Jasonas Terry, Gilbertas Arenas, Mike'as Bibby, Ryanas Andersonas, Lauri Markkanenas, Deandre Aytonas.

„Wildcats“ keturis kartus žaidė NCAA finalo ketverte, o 1997-aisiais tapo čempione.

„Arizona turi viską, ko reikia norint tobulėti“, – teigė perspektyvus lietuvis.

Ąžuolas tobulėja, tai matoma ir plika akimi, ir žvelgiant į skaičius.

Arizonos universiteto atstovai teigia, jog 207 cm ūgio ir 108 kg svorio krepšininkui atvykus į JAV jo kūno riebalų procentas siekė 11, dabar – apie 7,5 proc. Ąžuolas atrodo galingai, bet ir aukštai kyla – vertikalus šuolis iš vietos – beveik 87 cm.

„Jaučiuosi stipresnis ir aukščiau šokantis“, – beveik pusmetį JAV įvertino kuklus vilnietis.

„Scanpix“/AP nuotr./Ąžuolas Tubelis
„Scanpix“/AP nuotr./Ąžuolas Tubelis

Šiame universitete prieš 21-erius metus rungtyniavo Robertas Javtokas. Tiesa, ne taip sėkmingai – jis aštuoneriose rungtynėse rinko vos po 0,8 taško.

Tuomet lietuviui buvo sudėtinga iš Lietuvos persikelti į JAV kultūrą, adaptuotis naujoje aplinkoje. Susikrovęs lagaminus, jis grįžo į Lietuvą ir sudarė sutartį su Vilniaus „Lietuvos rytu“.

Laiko priprasti reikėjo ir naudingiausiam 2020-ųjų metų Eurolygos jaunimo turnyro Kaune žaidėjui Ą.Tubeliui. Tačiau šalia savęs jis turi brolį Tautvilą ir geru bičiuliu tapusį estą Kerrą Kriisą, kuris prieš tai priklausė Kauno „Žalgirio“ sistemai.

„Daug lengviau, kai brolis yra šalia. Nesijaučiu vienišas. Mes su Tautvilu vienas kitam padedame įvairiose srityse, o su Kerru irgi bendraujame labai artimai. Mes esame labai geri komandos draugai“, – teigė Ą.Tubelis.

Elitinėje Pac-12 konferencijoje Ąžuolas Tubelis sužaidė 12 rungtynių, o paskutinės 6 – starto penkete.

Pirmajame savo sezone JAV studentų lygoje vilnietis žaidžia po 22 minutes, pelno po 10,8 taško (38,5 proc. trit., 64,9 proc. baud.), atkovoja po 6,1 ir perima po 0,8 kamuolio, atlieka po 0,9 rezultatyvaus perdavimo, blokuoja po 0,6 metimo, klysta po 1,9 karto, prasižengia po 3,2 karto.

„Kaip ir tikėjausi, tai tikrai pamačiau ir pajaučiau kitokį krepšinį, kuris čia yra greitesnis, sprendimai priimami sparčiau. Tikrai nesijaučiu per jaunas. Manau, kad turiu ir galiu priimti logiškesnius sprendimus puolime. Aš tobulinu tai. Čia yra kitokios taisyklės ir labai daug talentingų žaidėjų, bet sezono startą vertinu labai gerai.

Mūsų komanda yra labai jauna, daug naujų veidų. Asmeniškai aš stengiuosi žaisti kaip moku geriausiai ir padėti komandai siekti pergalių“, – teigė Ą.Tubelis, kurio atstovaujama „Wildcats“ per pirmąsias 12 rungtynių iškovojo 9 pergales.

arizonawildcats.com/Ąžuolas Tubelis
arizonawildcats.com/Ąžuolas Tubelis

„Wildcats“ lietuvio pradžia nebuvo tokia, kokios jis tikėjosi.

Pasitaikė ir prastų rungtynių (11 min., 2–3 taškai), tačiau krepšininko bičiuliai sakė nesikrimsti, parodęs Domanto Sabonio skaičius pirmajame jo sezone NCAA.

Tuometis Gonzagos „Bulldogs“ dičkis debiutiniame sezone rinko po 9,7 taško bei 7,1 atkovoto kamuolio. Panašiai, kiek dabar fiksuoja Ąžuolas.

Ą.Tubelis kiekvieną rytą po treniruotės lavina savo metimą, atlikdamas serijas tolimų ir baudų metimų.

Jis nepamiršta laiko skirti ir įvairių judesių šlifavimui.

Nereikėjo ilgai laukti ir krepšininkas sprogo. Dvikovoje su Pietų Karolinos „Trojans“ krepšininkais sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje rungtyniaujantis lietuvis, kurioje jis ir jaučiasi patogiausiai, pelnė net 31 tašką, atkovojo 8 kamuolius ir atliko 3 rezultatyvius perdavimus.

„Džiaugiuosi, jog aikštelėje jaučiausi patogiai ir pavyko surinkti tiek taškų. Komandos draugai po mačo pagyrė mane, bet kai pralaimi, niekada nėra smagu“, – teigė Ą.Tubelis, kurio atstovaujama komanda pralaimėjo 73:87.

„Tai buvo nuostabios rungtynės, – Ąžuolo Tubelio 31 taško pasirodymą įvertino vyriausiasis treneris Seanas Milleris, komandai vadovaujantis jau 13-ąjį sezoną. – Nesu treniravęs daug pirmakursių, kurie pelnytų 31 tašką Pac-12 konferencijoje prieš tokį talentingą varžovą. Ąžuolas jaučiasi vis geriau ir patogiau. Jis yra didžiulė priežastis to, kodėl mes išlikome kovoje. Tai dėl jo individualių pastangų. Pirmuosiuose 10 mačų buvo rungtynių, kai Ąžuolas būdavo priverstas palikti aikštę dėl greitų pražangų. Jis pirmakursis, tad turi išgyventi naujokui būdingas klaidas.“

Pastarosiose trejose rungtynėse atletiškas puolėjas žaidžia po 32 minutes bei yra užsitarnavęs didelį trenerio pasitikėjimą.

Nors pokalbio metu susidarė įspūdis, jog krepšininkas gali bandyti pasekti Sabo keliu ir į NBA naujokų biržą žengtų po dvejų metų universitete, bet galingas pastaruoju metu demonstruojamas Ą.Tubelio žaidimas gali per artimiausius mėnesius stipriai užauginti jo akcijas ir stumtelėti link NBA jau artėjančią vasarą.

„Aš tikrai dar nežiūriu į NBA pusę. Dar yra laiko tobulėti. Turiu dar ne vieną dieną, tad reikia dirbti“, – 15min sakė „Wildcats“ lietuvis, stengiantis neapsikrauti papildomomis mintimis apie ateitį.

Pagal dabartinį tvarkaraštį paskutinės „Wildcats“ rungtynės numatytos kovo 6-ąją dieną, su reguliaraus sezono pabaiga.

Ryškiausių NCAA sezono „Kovo beprotybės“ turnyro šviesų pajusti lietuviui šįmet dar neteks. „Wildcats“ nubaudė save dėl korupcijos nusižengimų ir atsisakė dalyvauti atkrintamosiose varžybose.

Nuo 2017 metais Arizonos krepšinio ekipos vadovai ir treneriai įtariami korupcija ir kyšiais žaidėjų agentams.

Mokėti pinigus krepšininkams draudžia NCAA taisyklės, bet įtariama, kad DeAndre Aytono agentui buvo mokama po 10 tūkst. dolerių per mėnesį.

„Žinoma, kad liūdna ir nesmagu, nes tikrai labai norėjau pamatyti ir pajusti, kaip vyksta šis turnyras. Žaidėjams nėra smagu, bet žiūrime į priekį. Viskas bus gerai“, – sakė Ą.Tubelis.

Panašu, kad su Ą.Tubeliu viskas iš tiesų bus gerai. Tik į priekį, Ąžuolai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius