-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 12

„Žalgirio“ svajonių komanda: nuo primirštų legendų iki šių laikų žvaigždžių

Lietuvos krepšinio flagmanas Kauno „Žalgiris“ skaičiuoja jau 76-uosius gyvavimo metus, o seniausiam ir skambiausias pergales iškovojusiam šalies klubui per šį laikotarpį atstovavo daugybė įsimintinų ir daug pasiekusių krepšininkų. 15min pristato simbolinę „Žalgirio“ istorijos komandą – nuo primirštų pirmųjų klubo legendų, Eurolygos čempionų iki modernių laikų ekipos vedlių.
Kauno „Žalgirio“ legendos
Kauno „Žalgirio“ legendos / D.Gvildžio montažas / Scanpix

Kauno „Žalgirio“ sporto draugija įkurta dar antrojo pasaulinio karo metais, 1944-aisiais. Žaliai baltą uniformą pasirinkę krepšininkai staigiai ėmė demonstruoti aukštą meistriškumą.

Pergales žalgiriečiai skynė ne tik vietiniame fronte, bet tapo ir SSRS čempionais 1947-aisiais ir 1951-aisiais metais, taip įžiebę kelrodę žvaigždę ateities krepšininkų kartoms.

Septintasis dešimtmetis priklausė legendiniam Modestui Paulauskui, didžiausiai ne tik tuomečio „Žalgirio“, bet ir SSRS krepšinio žvaigždei.

Nors lietuvis rodė tam laikmečiui įspūdingą krepšinį ir fiksavo fantastiškus rezultatus su SSRS rinktine, tačiau skambių pergalių su „Žalgiriu“, išskyrus dvi bronzas SSRS čempionate, nebuvo.

Nuo paskutinio SSRS titulo kauniečiams teko laukti tris dešimtmečius, kol šalyje užgimė Arvydo Sabonio fenomenas.

Vidurio puolėjas su bendražygiais ėmė dominuoti SSRS čempionate, iškovojęs tris titulus iš eilės, o pergalingą laikotarpį papuošė ir Tarpkontinentiniu W.Joneso titulu Argentinoje.

Praėjus daugiau nei 10 metų – dar viena titulų banga Kaune. Jono Kazlausko diriguojamas „Žalgiris“ 1998-aisiais triumfavo antrajame pagal pajėgumą Senojo žemyno Saportos turnyre, o po metų – auksinis debiutas Eurolygoje.

„Žalgiris“ jau dešimt metų neturi sau lygių šalies pirmenybėse, o kartą nužygiavo iki Eurolygos finalo ketverto (2018 m.). Pastarąjį pasiekimą inspiravo komandos veidu tapęs treneris Šarūnas Jasikevičius.

15min sporto skyriaus žurnalistai (Kęstas Rimkus, Donatas Urbonas, Marius Bagdonas, Marius Milašius, Mantas Krasnickas ir Rokas Pakėnas) balsavimo būdu išrinko 12 geriausių visų laikų Kauno „Žalgirio“ žaidėjų bei šios simbolinės ekipos trenerį.

Rinkdami šią sudėtį 15min žurnalistai atkreipė dėmesį į tuometį krepšininkų žaidimo lygį, praleistą laikotarpį ekipoje, įtaką rezultatams ir pasiekimus.

Alfredo Pliadžio nuotr./Valdemaras Chomičius – 1987 m.
Alfredo Pliadžio nuotr./Valdemaras Chomičius – 1987 m.

Valdemaras Chomičius

Geležiniu žmogumi dėl savo ilgaamžiškumo vadintas įžaidėjas, karjerą baigęs 40-ies metų amžiaus.

V.Chomičius „Žalgiryje“ debiutavo 1979-aisiais, būdamas 19-os, bei ekipoje rungtyniavo 11 sezonų. Šis laikotarpis Kaune vadinamas aukso amžiumi.

Žaliai balti buvo dominuojančia jėga ne tik Lietuvoje, bet ir visoje SSRS, laimėję tris titulus iš eilės. Nuostabų kauniečių laikotarpį papuošė 1986-aisiais Argentinoje iškovota Tarpkontinentinė V.Joneso taurė.

V.Chomičius buvo šios komandos kapitonu, pirmasis kėlęs trofėjus į viršų. Krepšininkas pasižymėjo neįtikėtinu kovingumu ir darbštumu, apie kuriuos legendos sklinda ligi šiol.

AFP/„Scanpix“ nuotr./ Tyusas Edney ir Anthony Bowie
AFP/„Scanpix“ nuotr./ Tyusas Edney ir Anthony Bowie

Tyusas Edney

„Edney yra Dievas“, – Karmėlavos oro uoste, po laimėto Eurolygos titulo, sirgalių jūroje skelbė vieno „Žalgirio“ fano laikytas plakatas.

Nedidukas 178 cm ūgio amerikietis Kaune rungtyniavo vos sezoną, tačiau ryškiausiomis raidėms įsirašė į klubo istorijos metraščius.

„Žalgiris“ debiutas Eurolygoje 1998-1999 metų sezone nudažytas čempioniškomis spalvomis, o komanda į priekį vedė pirmąjį sezoną Senajame žemyne žaidęs reaktyvinis gynėjas.

Uraganinį žaidimą užsukęs T.Edney Eurolygoje rinko po 12,5 taško, 2,6 atkovoto ir 1,8 perimto kamuolio, 6,1 rezultatyvaus perdavimo. Jis tapo naudingiausiu Miunchene vykusio finalo ketverto krepšininku.

Puikus atakų organizatorius, pasižymėjęs geromis greičio, veržlumo ir atakų arčiau krepšio užbaigimo savybėmis.

Alfredo Pliadžio nuotr./Rimas Kurtinaitis – 1990 m.
Alfredo Pliadžio nuotr./Rimas Kurtinaitis – 1990 m.

Rimas Kurtinaitis

Šis lietuvis turi vietą abejose stipriausiose visų laikų Lietuvos komandose. Jei simbolinėje „Ryto“ ekipoje Kurtis vietą užsitarnavo kaip treneris, tai „Žalgiryje“ yra nepamirštamas dėl fantastiško pataikymo ir gebėjimo rinkti taškus.

Tai dar vienas „auksinės žalgiriečių kartos“ atstovas. Karjerą R.Kurtinaitis pradėjo Maskvos CSKA klube, į kurį jį pakvietė legendinis strategas Aleksandras Gomelskis, tačiau po dvejų metų snaiperis grįžo į gimtąjį Kauną ir „Žalgiriui“ su pertraukomis atstovavo aštuonis sezonus.

196 cm ūgio krepšininkas buvo viena didžiausių tuometės SSRS žvaigždžių, iš viso laimėjęs penkis čempionų titulus, iš kurių tris – su „Žalgiriu“.

Auksinė R.Kurtinaičio rankelė taip skambėjo per pasaulį, kad atstovaudamas „Žalgiriui“ jis 1989-aisiais buvo pakviestas į NBA tritaškių konkursą.

Alfredo Pliadžio nuotr./Saulius Štombergas
Alfredo Pliadžio nuotr./Saulius Štombergas

Saulius Štombergas

Klaipėdietis „Žalgiriui“ su pertraukomis atstovavo ketverius, tačiau labai įsimintinus metus.

Profesionalo karjerą S.Štombergas pradėjo būtent šioje ekipoje, dar 1992-aisiais, į kurią sugrįžo 1997-aisiais bei labai prisidėjo prie dviejų didžiausių titulų klubo istorijoje.

1998-aisiais „Žalgiris“ triumfavo antrajame pagal pajėgumą Senojo žemyno turnyre, kuris tuo laiku buvo vadinamas Saportos taure. Finale į Milano „Stefanel“ krepšinį S.Štombergas įmetė net 35 taškus.

Po metų – auksinis sezonas Eurolygoje, kurioje puolėjas vėl buvo ryškus, rinkęs po 13,2 taško (43,6 proc. trit.), 3,5 atkovoto ir 2 perimtus kamuolius, 1,7 rezultatyvaus perdavimo.

Įvairiapusis krepšininkas, varžovus baudęs įvairiais būdais puolime, bet galėjęs juos surakinti ir gynyboje.

Stepas Butautas ketvirtas eilėje
Stepas Butautas ketvirtas eilėje

Stepas Butautas

Primiršta Lietuvos krepšinio legenda. Buvusio Lietuvos rinktinės trenerio Ramūno Butauto tėtis „Žalgirio“ marškinėlius vilkėjo devynerius metus, nuo 1947-ųjų iki 1956-ųjų.

Per šį laikotarpį krepšininkas dominavo ne tik Lietuvoje, bet ir SSRS čempionate. Dukart iškovojo pirmąją vietą, keturiskart – bronzos apdovanojimus.

„Pagal šiuolaikinius parametrus jis 2-3 pozicijos žaidėjas. Tuometis FIBA generalinis sekretorius buvo pasakęs, kad S.Butautas gali pralįsti ir pro rakto skylutę“, – 15min pasakojo krepšininko sūnus Ramūnas Butautas, garsus Lietuvos treneris.

Veržlumu, atletiškumu ir greičiu pasižymėjęs S.Butautas buvo įvairiapusis krepšininkas. Šis žaidėjas buvo pirmasis, pradėjęs atakuoti krepšį viena ranka šuolyje.

S.Butautas labai gerai žaidė ir futbolą, tad pradžioje teko rinktis tarp šios sporto šakos ir krepšinio. Galiausiai laimėjo meilė oranžiniam sviediniui.

„Mano tėtį buvo labai stipriai apvogę. Jis buvo keturiskart Europos čempionas, bet medaliai buvo pavogti. Vieną medalį po kurio laiko grąžino, bet jis neėmė, atidavė į muziejų. Aš vis dar saugau jo olimpinį sidabro medalį“, – sakė R.Butautas.

Trenerio V.Knašiaus šeimos archyvo nuotr./Modestas Paulauskas
Trenerio V.Knašiaus šeimos archyvo nuotr./Modestas Paulauskas

Modestas Paulauskas

Absoliuti Lietuvos krepšinio legenda. Lengvojo krašto puolėjo pozicijoje rungtyniavęs M.Paulauskas „Žalgiriui“ atstovavo 14 sezonų (1962-1976 m.).

„Labai stiprus ir atletiškas krepšininkas, draskydavęs varžovų gynybą prasiveržimais ir žaidimu „du prieš du“. Dėl savo fizinio stiprumo išprovokuodavo daug pražangų, turėjo gerą vidutinį metimą. Modestas puikiai matė aikštelę ir gerai skirstė kamuolius“, – 15min apie M.Paulausko žaidimą kalbėjo R.Butautas.

Kauno ekipoje M.Paulauskas debiutavo būdamas 17 metų, o per karjerą „Žalgiryje“ iškovojo dvi SSRS bronzas.

Didžiausi pasiekimai užfiksuoti žaidžiant SSRS rinktinėje: 10 skirtingų medalių, jauniausias visų laikų Europos čempionato MVP bei komandos kapitonas.

„Tuomet buvo labai sunku papulti į SSRS rinktinę. Jie nemėgo ne tik lietuvių, bet visų Baltijos šalių, vadino fašistais. Turėjai būti dviem galvomis geresnis, kad pakliūtum į komandą. O kad lietuvį išrinktu kapitonu, tai yra neįtikėtinas pasiekimas“, – sakė R.Butautas.

Penktuoju numeriu pažymėti M.Paulausko marškinėliai kaba „Žalgirio“ arenos palubėse.

Alfredo Pliadžio nuotr./1986 Sergejus Jovaiša
Alfredo Pliadžio nuotr./1986 Sergejus Jovaiša

Sergejus Jovaiša

„Gudriuoju lapinu“ vadintas krepšininkas Kauno ekipoje žaidė net 17 sezonų. Karjerą puolėjas baigė 1998-aisiais, Vokietijos klube „ATS Cuxhaven“, būdamas 44 metų amžiaus.

S.Jovaiša su „Žalgiriu“ triskart triumfavo SSRS čempionate, keturiskart – Lietuvos pirmenybėse.

Garsiąją lapino pravardę krepšininkui davė SSRS treneris A.Gomelskis dėl jo sumanaus ir protingo žaidimo stiliaus.

„Kam be reikalo bėgioti, jeigu gali sugalvoti ir atlikti tai mažesnėmis pastangomis? Atspėdavau varžovų veiksmus, jausdavau, kur bus perduodamas kamuolys, bet tai atėjo kartu su patirtimi“, – kadaise sakė pats S.Jovaiša.

Ilgarankis 194 cm ūgio krepšininkas „Kauno dienai“ duotame interviu yra pasakojęs apie gebėjimą įdėti į krepšį beveik nuo baudų metimų linijos bei sporto salėje daryti pritūpimus su 200 kg svorio štanga.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Jankūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Jankūnas

Paulius Jankūnas

Šių laikų Kauno sirgalių herojus. Su vienerių metų pertrauka Maskvos srities „Chimki“ klube puolėjas „Žalgiriui“ atstovavo jau 16 sezonų ir vis dar tęsia karjerą.

„Žalgirio“ kapitonas yra tikrasis „žiedų valdovas“, savo kolekcijoje turintis jau 14 LKL čempiono žiedų.

Ryškiausias krepšininko karjeros sezonas buvo 2017-2018 metais, kai „Žalgiris“ Eurolygoje nukulniavo iki pat finalo ketverto, o puolėjas pateko į antrąją simbolinę sezono komandą.

Įsimintiniausias pasirodymas – trigubas dublis 2014-ųjų metų LKL finalo trečiosiose rungtynėse prieš Klaipėdos „Neptūną“. Tuomet P.Jankūnas surinko 15 taškų, atkovojo 12 kamuolių, atliko 10 rezultatyvių perdavimų ir surinko 31 naudingumo balą.

eurohoops nuotr./Gintaras Einikis
eurohoops nuotr./Gintaras Einikis

Gintaras Einikis

Kretingiškis „Žalgiryje“ debiutavo 1987-aisiais, neseniai sulaukęs pilnametystės.

G.Einikis į komandą atvyko pakeist traumą patyrusį Arvydą Sabonį. Pūkis pasižymėjo fiziška ir agresyvia gynyba, solidžiais judesiais po krepšiu, mirtinu kabliu bei solidžiu pataikymu iš toli.

A.Saboniui išvykus į Ispaniją, G.Einikis perėmė pagrindinio „Žalgirio“ vidurio puolėjo pareigybes.

Viską šluojančia jėga tapęs centras iškovojo šešis titulus Lietuvoje, po dukart tapo naudingiausiu lygos krepšininku bei finalo serijos žaidėju.

Ryškiausią pasirodymą jis surengė 1995-aisiais, pelnęs 61 tašką bei taip pasiekęs LKL rekordą, kurio niekas nepagerino ligi šiol.

Alfredo Pliadžio nuotr./Arvydas Sabonis – LKL čempionas. 2004 05 15
Alfredo Pliadžio nuotr./Arvydas Sabonis – LKL čempionas. 2004 05 15

Arvydas Sabonis

Vyrukas, kurio pristatinėti nereikia. Arvydas Sabonis yra garsiausias ir geriausias visų laikų Lietuvos krepšininkas

Sabas „Žalgiryje“ debiutavo būdamas 17 metų amžiaus, o per pirmuosius aštuonerius metus klube įtvirtino savo, kaip geriausio aukštaūgio Senajame žemyne statusą.

Centro vedami žaliai balti laimėjo tris titulus iš eilės SSRS čempionate, o 1985-aisiais jis buvo išrinktas geriausiu krepšininku Europoje.

Garsiai apdainuota buvo ir žalgiriečių 1986-aisiais iškovota Tarpkontinentinė taurė Argentinoje

2003-aisiais Sabas ištesėjo pažadą bei po aštuonerių metų NBA sugrįžo užbaigti krepšininko karjeros ten, kur ją ir pradėjo. Centras paskutinį sezoną „Žalgiryje“ žaidė negaudamas atlyginimo.

Būdamas 39-erių jis tapo naudingiausiu Eurolygos krepšininku bei buvo per plauką, jog nutemptų komandą į finalo ketvertą.

Sunkiai sustabdomas krepšininkas pelnė po 16,7 taško, atkovojo po 10,7 ir perėmė po 1 kamuolį, atliko po 2,4 rezultatyvaus perdavimo, blokavo po 1,6 metimo ir rinko po 26,3 naudingumo balo.

Vidurio puolėjo marškinėliai, pažymėti 11-uoju numeriu, visiems laikams iškilo į „Žalgirio“ arenas palubes.

„Scanpix“ nuotr./Tanoka Beardas
„Scanpix“ nuotr./Tanoka Beardas

Tanoka Beardas

Ko gero ryškiausias legionierius „Žalgirio“ istorijoje, Kauno klube praleidęs ketverius metus.

Per šį laikotarpį galingo sudėjimo centras iškovojo keturis titulus bei keturiskart tapo naudingiausiu LKL krepšininku.

2005-aisiais T.Beardas buvo išrinktas į antrąją simbolinę Eurolygos komandą bei pirmavo lygoje pagal atkovotus kamuolius (vid. 10,6).

206 cm ūgio bei 121 kg svorio vidurio puolėjui priklauso visų laikų Eurolygos rekordas, kai dvikovoje su Bolonijos „Skipper“ jis pelnė pelnė 35 taškus (11/14 dvit., 13/13 baud.), atkovojo 19 ir perėmė 2 kamuolius, blokavo 2 metimus, išprovokavo 11 varžovo pražangų ir surinko net 63 naudingumo balus.

Karjeros etapas Kaune emocingajam T.Beardui baigėsi nusiauta sportine avalyne Eurolygos dvikovoje su Sopoto „Prokom Trefl“. Vis dėl krepšininkas pėdsakas „Žalgiryje“ – neužmirštamas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas

Brandonas Daviesas

Šarūno Jasikevičiaus diriguojamame „Žalgiryje“ sužibėjęs amerikietis, Kaune praleidęs dvejus, bet labai įsimintinus metus.

Daugkartinių Lietuvos čempionų gretas B.Daviesas papildė 2017-aisiais. Nors sezono pradžia buvo sunki, tačiau centras įgavo pagreitį, o Eurolygos ketvirtfinalio serijoje į šipulius draskė Pirėjo „Olympiakos“ bokštus.

Amerikietis buvo neatsiejama dalis „Žalgirio“, po 19 metų pertraukos sugrįžusio į Eurolygos finalo ketvertą.

Antrasis sezonas Kaune B.Daviesui buvo dar įspūdingesnis. Krepšininkas rinko po 14,2 taško, 5,5 atkovoto ir 1 perimtą kamuolį, 16,9 naudingumo balo.

Tokia statistinė eilutė jam leido pakliūti į pirmąją simbolinę turnyro komandą. Jis tapo pirmuoju žalgiriečiu susilaukusiu tokio pripažinimo po Arvydo Sabonio.

„Geriausias centras „Žalgirio“ istorijoje, kurio marškinėliai neiškelti į viršų“, – auklėtinio žaidimą sykį pakomentavo Š.Jasikevičius.

Tai įspūdingas energijos užtaisas, Kaune per dvejus metus labai stipriai patobulėjęs bei užsitarnavęs vieno iš geriausių Europoje vidurio puolėjų vardą.

„Scanpix“/AP nuotr./Istorinė „Žalgirio“ pergalė Eurolygoje
„Scanpix“/AP nuotr./Istorinė „Žalgirio“ pergalė Eurolygoje

Treneris: Jonas Kazlauskas

„Žalgiris“ yra turėjęs ne vieną puikų strategą – nuo auksinei komandai vadovavusio Vlado Garasto iki šių laikų ekipos simboliu tapusio Šarūno Jasikevičiaus.

Vis dėlto didžiausi ir skambiausi pasiekimai užfiksuoti vadovaujant Jonui Kazlauskui.

Kauno komandos vairą panevėžietis perėmė 1994-aisiais, būdamas 40-ies. Per šešerius metus J.Kazlausko treniruojamas „Žalgiris“ penkiskart tapo LKL čempionu, po kartą triumfavo Saportos taurėje bei Eurolygoje.

Trenerio darbas ir pasiekimai Kauno klube buvo įprasminti marškinėlių iškėlimo ceremonijoje, kurioje jis prisijungė prie M.Paulausko, A.Sabonio ir Vlado Garasto.

15min žurnalistų balsų dėl simbolinės komandos sulaukę žalgiriečiai: Ennisas Whatley, Anthony Bowie, Darius Lukminas, Kevinas Pangosas, Edgaras Ulanovas, Mantas Kalnietis, Marcusas Brownas, Jonas Mačiulis, Sonny Weemsas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius