Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 28

„Žalgirio“ vasaros ėjimai: ką sugalvojo Šarūnas Jasikevičius?

Kauno „Žalgiris“ rekordiniu tempu susidėliojo sudėtį 2017–2018 m. sezonui ir pasiruošė naujam Eurolygos ketvirtfinalio šturmui. Lietuvos čempionai pakeitė bemaž trečdalį žaidėjų. Kai kurios netektys žaliai baltiems bus skausmingos, tačiau Šarūnas Jasikevičius išsirinko kareivius pagal aiškią viziją.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Š.Jasikevičius, praėjusį sezoną apibūdindamas varžovus, dažnai kartojosi, jog priešininkai atletiškesni ir didesni.

Po paskutinių 2016–2017 m. sezono rungtynių tapęs LKL čempionu, Šaras irgi minėjo, kad kitą sezoną „Žalgiris“ bus greitesnis ir atletiškesnis.

Taip pat ir jaunesnis: iš rikiuotės pasitraukė ne tik 31-erių R.Seibutis, bet ir 37-erių Robertas Javtokas. Atkreipkite dėmesį – keturių „Žalgirio“ naujokų amžius – 23–25 m.

Galbūt tai sutapimas, bet „Žalgirio“ naujokai atvyksta iš kūrybiškiausių, agresyviausių ir geriausiai besiginančių komandų rato Ispanijoje, Prancūzijoje, Turkijoje ir Rusijoje.

Tai akivaizdūs atsinaujinusio „Žalgirio“ potėpiai kitam sezonui.

Tačiau „Žalgirio“ vasaros ėjimai turės savų aukų.

Kad „Žalgiris“ būtų sėkmingas ir pretenduotų patekti į ketvirtfinalį, komanda turės greičiau nei praėjusį sezoną įsisavinti Š.Jasikevičiaus detales.

Ar „Žalgiris“ sustiprėjo – parodys laikas.

Potencialo yra, bet kad jis virstų rezultatu aikštėje, dar reikės įdėti ne tik daug darbo, bet ir tikėtis sėkmės.

Krepšinio protų rokiruotė

„Leo protas mūsų komandai yra viskas. Jis iš pusės žodžio supranta, ko nori treneris. Tai žaidėjas, kuris turi fantastinį krepšinio intelektą“, – po paskutinių „Žalgirio“ sezono rungtynių Eurolygoje geriausiais žodžiais Leo Westermanną apibūdino Šarūnas Jasikevičius.

Prancūzas kartais priimdavo ir už galvos verčiančių griebtis sprendimų. Antai numesdavo niekur nesuprantamą pasą ar paleisdavo neparuoštą tritaškį.

Tačiau L.Westermannas „Žalgiriui“ buvo svarbus lyg pailgoji smegenų dalis, atsakinga už gyvybiškai svarbias žaliai baltų funkcijas aikštėje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Leo Westermannas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Leo Westermannas

Kad Leo yra „Žalgirio“ protas, liudija „Courts Side NewsPaper“ pateikiami duomenys. Per 100 atakų prancūzas atlikdavo vid. 35,8 rezultatyvaus perdavimo, o tai yra antras rezultatas tarp daugiau žaidžiančių Eurolygos krepšininkų, į priekį užleidžiant tik Stevaną Jovičių iš Belgrado „Crvena zvezda“.

Ne tik fantastinis krepšinio intelektas gali toli vesti šį 24-erių prancūzą. L.Westermannas buvo, ko gero, drąsiausias, karingiausias ir teigiama prasme įžūliausias žalgirietis. Tokių žmonių reikia čempioniško charakterio ugdymui ir su tokiais galima kabintis į gerkles favoritams.

Porcelianinis V.Micičiaus kūnas yra vienas iš nedaugelio serbo trūkumų.

Tad „Žalgiris“ prarado ne tik fantastišką krepšinio intelektą, bet ir didžiulį charakterį.

Tačiau vietoj prancūzo atvyksta labai panašaus stiliaus serbas Vasilije Micičius.

Trumpai ir aiškiai, atvyksta dvejais metais jaunesnė, impulsyvesnė ir atletiškesnė L.Westermanno kopija, kuri patikimiau atakuoja krepšį, bet ne taip patikimai valdo komandą.

Leo įpėdinis taip pat yra labai aukštas žaidimo kūrėjas – 196 cm ūgio, dviem centimetrais žemesnis nei L.Westermannas. Galbūt jums tie centimetrai atrodo tik statistika, formalumas, tačiau prieš žemesnius varžovus jie suteikia pranašumų matant aikštę ar ginantis.

V.Micičius taip pat yra fantastiško krepšinio IQ žaidėjas, kuris turėtų labai patikti Šarui. Tik gal kiek karštakošiškesnis nei L.Westermannas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vasilije Micičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vasilije Micičius

V.Micičius praėjusį sezoną atstovavo aštuntąją vietą Turkijoje užėmusiai Bursos „Tofaš“ komandai, kurioje buvo antras kuriantis žmogus šalia įžaidėjo Bario Ermio.

Panašus vaidmuo jo gali laukti „Žalgiryje“ šalia Luko Lekavičiaus ir Kevino Pangoso. Turkijoje V.Micičius atliko daugiau metiko funkcijas, nors taip pat pridėdavo ir 3,9 rezultatyvaus perdavimo.

Prieš tai augęs Belgrado „Crvena zvezda“ ir Miuncheno „Bayern“ klubuose, V.Micičius pernai nusprendė pasukti į Turkiją dėl finansiškai labai patrauklaus pasiūlymo. Bet dabar jam reikia „Žalgirio“ kaip tramplino į Eurolygos elitą.

Kitų žalgiriečių pavyzdys įrodė, kad Šaras ir „Žalgiris“ jau gali pasigirti puikia tramplino konstrukcija.

V.Micičius patikimiau nei L.Westermannas šaudo iš trijų taškų zonos – jo pataikymas siekė 38,9 proc. Turkijoje jis buvo vienas agresyviausių snaiperių visoje lygoje pagal tolimų metimų bandymų skaičių – vid. 5,2 per rungtynes.

Savo įžaidėjo sugebėjimus V.Micičius atskleidė dar Belgrado „Crvena zvezda“ klube 2015–2016 m. sezoną. Eurolygoje jis netaikliai atakavo krepšį (34,1 proc.), bet atlikdavo daugiau rezultatyvių perdavimų, nei L.Westermannas būdamas jo metų Limožo CSP ar Belgrado „Partizan“ klubuose (skaičiuojant statistiką per 40 minučių).

VIDEO: V.Micičiaus žaidimo epizodai Belgrade

V.Micičius dievina žaidimą du prieš du ir greitą puolimą, kuriame išnaudoja savo driblingą, kuris yra stebėtinai geras europiečių įžaidėjų fone.

Dėl savo fizinių savybių – ūgio ir tvirto kūno, serbas, atsidūręs po krepšiu, gali išnaudoti pranašumą žaisdamas vienas prieš vieną.

Kitas panašumas su Leo, bet toli gražu ne pats maloniausias – trapus kūnas.

Pakeliui į „Žalgirį“ L.Westermannas Belgrado „Partizan“ klube nusiplėšė kryžminius kelio raiščius. V.Micičiaus ligos istorija dar įvairesnė: 6 mėnesiai be krepšinio dėl kelio traumos, pusantro mėnesio dėl lūžusios rankos, mėnuo dėl alkūnės traumos.

Bet porcelianinis V.Micičiaus kūnas yra vienas iš nedaugelio serbo trūkumų.

Tai jaunas ir ambicingas serbas, kuriuo labai tiki jo globėjas iš „Beobasket“ agentūros Miško Raznatovičius.

Viena, ką prarado „Žalgiris“, tai atsidavusį ir Eurolygos kovų patikrintą kovotoją.

V.Micičius turi visus duomenis L.Westermanno kelnėms užpildyti, bet tam jis turi atskleisti savo potencialą „Žalgiryje“. Čia reikės ir Šaro pagalbos.

Vasilije Micičius (23 m., 196 cm) Leo Westermannas (24 m., 198 cm)
Bursos „Tofaš“ (Turkija) Kauno „Žalgiris“ (Eurolyga)
Min. 27,1 25,2
Tšk. 13,3 8,2
Dvit.% 56,3 49,1
Trit.% 38,9 34,4
Baud.% 83 88,6
Puol. kam. 0,4 0,5
Gynyb. kam. 2,3 2,7
Rez. perd. 3,9 5,5
Per. kam. 1,4 0,5
Kl. 2,1 2,4
Blk. 0,1 0
Naud. 13,8 11

Tritaškių auka

Brockas Motumas buvo dar vienas darbui ir komandai atsidavęs žalgirietis, kurį „Žalgiris“ būtų mielai matęs su žaliai balta apranga ir kitą sezoną.

Jis taip pat buvo taikliausias „Žalgirio“ žmogus Eurolygoje (58,2 proc. dvit., 46,2 proc. trit.).

Bet su turkų pinigais nepalenktyniaujantys Lietuvos čempionai buvo priversti dairytis naujo žaidėjo. Ir pasirinko visai kitokio plano sunkųjį krašto puolėją.

„Žalgiris“ bus atletiškesnis su naujuoju aukštaūgiu Aaronu White'u.

zalgiris.lt nuotr./Aaronas White'as
zalgiris.lt nuotr./Aaronas White'as

A.White'as neužtikrintai atakuoja iš trijų taškų zonos, kaip tą net 46 proc. taiklumu Eurolygoje darė Brockas Motumas. Anaiptol, geriausiai per savo karjerą NCAA ir Europoje A.White'as iš toli atakavo 37 procentų taiklumu.

Bet NCAA jis baigė kaip šeštas produktyviausias žaidėjas puolime. Daugiausia – dėl didžiulės savo energijos, ilgų rankų ir atletiškumo.

Paskutiniaisiais metais NCAA kirsdamas į baudos aikštelę ir bėgdamas į greitą puolimą A.White'as susirinko 40 proc. savo taškų.

A.White'as tvirtai kovoja dėl atšokusių kamuolių, tačiau statistika rodo, kad jis nėra kažkoks mitologiškai gerai kamuolius puolime graibstantis krepšininkas. „Court Side NewsPaper“ duomenimis, tas pats B.Motumas puolime nuimdavo daugiau kamuolių nei A.White'as, kurį pagal šį rodiklį VTB Vieningoje lygoje lenkė tokie aukštaūgiai kaip, pavyzdžiui, Ianas Vougioukas.

Šarūnui Jasikevičiui reikia kūrėjų. Jeigu tik galėtų, aikštėje jis turėtų penkis įžaidėjus.

Tačiau kuriantis žaidėjas gali rungtyniauti ne tik prie perimetro. A.White'as brangina kamuolį ir gudriai skaitydamas žaidimą sugeba iškišti rezultatyvius perdavimus.

Racionalesnių sprendimų su kamuoliu rankose kartais pritrūkdavo būtent B.Motumui.

Lino Žemgulio nuotr./Brockas Motumas ir Edgaras Ulanovas
Lino Žemgulio nuotr./Brockas Motumas ir Edgaras Ulanovas

Gynyboje vienas prieš vieną po krepšiu A.White'as turi rimtų problemų, tačiau Š.Jasikevičiui jis pravers keičiant dengiamuosius. Dėl greitų kojų A.White'as galės dengti žemesnių pozicijų žaidėjus, ypač pravers prieš prie tritaškio linijos „stovyklaujančius“ varžovų aukštaūgius.

Apibendrinimas – „Žalgiris“ su B.Motumo išvykimu prarado aikštės išplėtimą su iš toli pataikančiu puolėju kraštuose. A.White'as niekaip neįneš nuo suolo taiklesnių metimų nei B.Motumas.

Bet tą Š.Jasikevičius tikisi kompensuoti A.White'o agresija aikštėje ir aikštės matymu.

Su A.White'u turėsime būti kantrūs, kaip iš pradžių sukandę dantis stebėjome B.Motumo klaidas pirmąjį sezoną „Žalgiryje“.

Aaronas White'as (24 m., 206 cm) Brockas Motumas (26 m., 207 cm)
Sankt Peterburgo „Zenit“ (EuroCup) „Žalgiris“ (Eurolyga)
Min. 23,6 23,1
Tšk. 8,7 10,8
Dvit.% 54,3 58,2
Trit.% 30,8 46,2
Baud.% 65,9 70,9
Puol. kam. 0,9 1,3
Gynyb. kam. 4,3 2,1
Perd. 1,2 0,5
Per. kam. 0,9 0,6
Kl. 1 1
Blk. 0,4 0,1
Naud. 10,9 10,5
VIDEO: Aaron White Highlights 20 pts, 5 reb, 3 ast vs VEF [03.05.2017]

Puolimas vietoj gynybos

Pamenate, kaip keikdavotės išvydę Augusto Limą po krepšiu prieš gerokai žemesnį gynėją, kurio brazilas negalėdavo apžaisti nugara į krepšį nepaisant akivaizdžių fizinių pranašumų?

Tai tokių epizodų, ko gero, nebereikės prisiminti, nes „Žalgiris“ vietoj vidurio puolėjo pasikvietė gerokai puolime įdomesnį aukštaūgį Brandoną Daviesą.

Jis gali įmesti iš vidutinio nuotolio, pataikyti kas ketvirtą–penktą tritaškį (24,1 proc.) ir sužaisti nugara į krepšį, o tai iškart atims iš „Žalgirio“ varžovų galimybę drąsiai keistis dengiamaisiais gynyboje, paliekant mažesnį gynėją prieš žalgiriečių „centrą“.

Daug ką pasako faktas, kad B.Davieso rankų ilgis prilygsta NBA žvaigždės Anthony Daviso gabaritams.

„Twitter“ nuotr./Brandonas Daviesas
„Twitter“ nuotr./Brandonas Daviesas

Bet neapsigaukite dėl įspūdingų 208 cm ūgio amerikiečio fizinių duomenų – jis ne toks staigus ir neturi tokios sprogstamosios jėgos, kad taškytų varžovus baudos aikštelėje. Anaiptol, tai B.Daviesas yra tas, kurį gana lengvai pastums priešininkai.

Kaip supratote – pasigesime A.Limos gynybos.

VIDEO: Stagione 2015-2016: gli highlights di Brandon Davies

B.Daviesas silpnokai ginasi vienas prieš vieną po krepšiu. Kai varžovai mes į kovą sunkų fizinį žaidėją, „Žalgiriui“, ko gero, reikės atsakyti po krepšiu statant Antaną Kavaliauską.

„Court Side Newspaper“ duomenimis, A.Lima Eurolygoje atkovojo ketvirtadaliu daugiau kamuolių ir blokavo dvigubai daugiau metimų nei B.Daviesas gerokai kuklesnėje Prancūzijos lygoje.

A.Lima buvo didžiulė priežastis to, kodėl „Žalgiris“ buvo viena agresyviausių Eurolygos komandų – geriausiai visame turnyre kovojo dėl atšokusių kamuolių ne tik po abiem krepšiais, bet ir puolime.

Brazilas buvo aštuntas Eurolygoje pagal atkovotų kamuolių puolime procentą, devintas pagal iš viso atkovotų kamuolių procentą ir šeštas pagal blokuotų metimų procentą.

Mielieji, tai labai solidūs skaičiai.

Tose pačiose kategorijose, tik jau ne tokioje elitinėje Prancūzijos lygoje, B.Davieso pavardę atrasite tik trisdešimtuko pabaigoje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Augusto Lima
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Augusto Lima

B.Daviesas kažkuo primena Ianą Vougiouką, kuris taip pat buvo pakankamai minkštas, bet puikus du prieš du žaidėjas.

Tik B.Daviesas dėl savo lengvumo yra efektyvesnis už graiką greitajame puolime.

Geriausia, kad B.Daviesas taip pat gerai jaučia kamuolį ir, kitaip nei kiti vidurio puolėjai, nesutrinka gavęs jį į rankas, leisdamasis žemyn krepšio link.

Tai dar vienas kūrybingas žaidėjas į Š.Jasikevičiaus kūrėjų kompaniją. Bet „Žalgiris“ dėl to paaukos gynybą.

Rizikinga, bet tą žino ir Š.Jasikevičius. Ko gero, jis jau numatė, kaip kompensuos B.Davieso gynybos spragas kitų universalių žalgiriečių pagalba.

Brandonas Daviesas (25 m., 208 cm) Augusto Lima (25 m., 208 cm)
„Monaco“ (Prancūzija) „Žalgiris“ (Eurolyga)
Min. 21,2 14,9
Tšk. 10,4 6,2
Dvit.% 53,4 67,7
Trit.% 24,3 0
Baud. 64,6 44,2
Puol. kam. 1,9 1,6
Gynyb. kam. 3,2 2,8
Rez. perd. 1,7 0,6
Per. kam. 0,9 0,3
Kl. 1,5 1
Blk. 0,7 0,9
Naud. 12 9

Akivaizdus žingsnis į priekį

Iš Las Palmaso „Gran Canaria“ atvykstantis puolėjas Royce'as O'Neale'as suteiks „Žalgirio“ puolimui aštrumo, kurio negalėjo pasiūlyti Renaldas Seibutis.

Prasiveržimai krepšio link yra mėgstamiausias 24-erių lengvojo krašto puolėjo žaidimo komponentas.

Gali būti, kad varžovai bandys rizikuoti palikdami R.O'Neale'ą laisvą prie trijų taškų linijos. Jis turi duomenis bausti varžovus išmetant tritaškį iš vietos – praėjusį sezoną Ispanijoje pataikydavo 33,3 proc. tritaškių, kartais – ir po 2–3 per rungtynes.

Tačiau statistiškai R.O'Neale'as pagal pataikymo procentą buvo vienas neefektyviausių „Gran Canaria“ žaidėjų.

Youtube.com stopkadras/Royce'as O'Neale'as
Youtube.com stopkadras/Royce'as O'Neale'as

Jeigu B.Daviesas „Žalgiriui“ patikimos kovos dėl atšokusių kamuolių neduos, R.O'Neale'as yra tas žaidėjas, kuris savo agresija po abiem krepšiais gali bent iš dalies kompensuoti A.Limos praradimą.

198 cm ūgis gali apsunkinti jam žaidimą ketvirtuoju numeriu (šis vaidmuo jam buvo neįprastas ir Las Palmase), bet centimetrų, rankų ilgio ir polinkio lipti per galvas R.O'Neale'ui gali užtekti kompensuoti ūgio skirtumą.

Palyginti su E.Ulanovu, R.O'Neale'as yra bemaž dvigubai agresyvesnis kovojant dėl atšokusių kamuolių. Faktas, kad „Gran Canaria“ praėjusį sezoną Ispanijoje buvo viena geriausiai dėl atšokusių kamuolių kovojančių komandų, nemažai pasako ir apie R.O'Neale'o indėlį.

Tiesa, jis nebuvo pirmūnas – statistiškai 3-as–5-as geriausias kovotojas dėl kamuolių.

VIDEO: Royce O'Neale Highlights - Gran Canaria • 2016/17 ᴴᴰ

Akivaizdu, kad R.O'Neale'o fizinės savybės jam leidžia sėkmingai gintis net ir prieš žemesnius priešininkus.

Tai suteiks prabangą Š.Jasikevičiui naudoti amerikietį įvairiems penketams.

Tik R.O'Neale'as nėra pats aktyviausias žaidėjas puolime. O jo ribotas puolimo arsenalas – arba metimas iš vietos, arba prasiveržimai su nenuspėjama pabaiga sulaukus pasipriešinimo baudos aikštelėje, kartais gali palikti legionierių stebėtojo vaidmenyje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renaldas Seibutis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renaldas Seibutis

Jo nestabilumas pasireiškė Ispanijos čempionato ketvirtfinalyje. Laimėtose rungtynėse su Vitorijos „Baskonia“ R.O'Neale'as rinko 20 taškų, pralaimėtose – po 3.

Bet 24-erių amerikietis irgi patenka į Š.Jasikevičiaus kūrėjų būrelį – jis buvo vienas daugiausia rezultatyvių perdavimų išdalijantis žaidėjas Las Palmase.

R.Seibučio praradimas „Žalgiriui“ neturėtų būti labai skausmingas. Jo gynybinius sugebėjimus puikiai kompensuos R.O'Neale'o greitis ir ilgos rankos, o puolime 31-erių lietuvis statistiškai buvo neefektyviausias „Žalgirio“ žaidėjas Eurolygoje.

R.O'Neale'as taip pat su E.Ulanovu dalysis minutes lengvojo krašto puolėjo pozicijoje ir sugrąžins Artūrą Milaknį į jam mielesnę atakuojančio gynėjo poziciją.

Vienareikšmiškas pastiprinimas „Žalgiriui“.

Royce'as O'Neale'as (24 m., 198 cm) Renaldas Seibutis (31 m., 196 cm)
„Gran Canaria“ (Ispanija) „Žalgiris“ (Eurolyga)
Min. 19,8 12,5
Tšk. 7,5 2,5
Dvit.% 48,4 40,8
Trit.% 33,3 20,8
Baud.% 88,9 76
Puol. kam. 1,4 0,2
Gynyb. kam. 3,6 1,1
Rez. perd. 2,1 0,9
Per. kam. 0,7 0,3
Kl. 1,7 0,6
Blk. 0,4 0,1
Naud. 10,1 2,7
„Žalgirio“ sudėtis
Įžaidėjai: Lukas Lekavičius, Kevinas Pangosas, Paulius Valinskas
Atakuojantys gynėjai: Vasilije Micičius, Artūras Milaknis
Lengvieji krašto puolėjai: Edgaras Ulanovas, Royce'as O'Neale'as
Sunkieji krašto puolėjai: Paulius Jankūnas, Aaronas White'as
Vidurio puolėjai: Brandonas Daviesas, Antanas Kavaliauskas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius