-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 21

D.Adomaitis – apie „Neptūno“ žingsnį į priekį, santykius su T.Pačėsu ir Lietuvos rinktinę

Jei prieš 8 metus Dainiui Adomaičiui kas būtų pasakęs, kad ateityje jis su Utenos „Juventus“ iškovos istorinę LKL bronzą, o dar po metų su Klaipėdos „Neptūnu“ pusfinalyje nukaus Vilniaus „Lietuvos rytą“, suvalkietis būtų atsakęs „fainai“. 42-ejų specialistas nesimėto nepamatuotomis frazėmis ir savo mintis dėlioja apgalvotai. Panašiai jis ir darbuojasi, todėl ateina logiškas rezultatas. Jam trenerio kelias nebuvo rožėmis klotas, bet D.Adomaitis mokėsi iš klaidų ir vis svajoja po truputį nužingsniuoti iki aukščiausio lygio.
Dainius Adomaitis
Dainius Adomaitis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tomas Pačėsas buvo supykęs po Vilniaus „Lietuvos ryto“ pralaimėjimo „Neptūnui“ Vlado Garasto taurės finale 68:82. Keiksnodamas jis atsisakė ateiti į neprivalomą spaudos konferenciją po rungtynių.

„Lietuvos rytas“ dabar taikosi ne tik į Kauno „Žalgirį“, bet ir „Neptūną“, kuriam kiek nelauktai ir labai skausmingai nusileido pernykščiame LKL pusfinalyje.

Tuo tarpu „Neptūnas“ dabar bando perimti antrosios Lietuvos komandos vardą. Natūralu, kad „Lietuvos rytui“ tai nepatinka. Po LKL pusfinalio serijos tiek Tomas Pačėsas, tiek Vilniaus klubo prezidentas Gedvydas Vainauskas skaičiavo, jų teigimu, dešimtis teisėjų klaidų.

O tas pats Dainius Adomaitis sezonui einant į pabaigą stebėjosi „Lietuvos ryto“ taktiniais žaidimėliais prieš atkrintamąsias varžybas. Neva tai vilniečiai rinkosi priešininką pusfinalyje. Ir apsiskaičiavo.

Nauja priešprieša Lietuvoje? Dainius Adomaitis purto galvą.

„Su Tomu Pačėsu mes kartu esame žaidę rinktinėje, viename klube. Nuo seno esame kolegos. Mus sieja normalūs darbiniai santykiai. O čia tai nežinau.... Visos tos konfrontacijos... Manau, kad daugiau tą daro spauda, kad intriga būtų didesnė. Bet nesakau, kad tai blogai“, – šypteli D.Adomaitis.

Klaipėdiečiams spaudimą kelia ne tik kerštaujantis Vilnius.

„Neptūnas“ dar nėra nei Europos, nei Lietuvos grandas. Ir darbas tokiuose mažuose klubuose yra visada sunkus. Sužavėjęs ne tik Klaipėdą, bet ir visą Lietuvą, D.Adomaitis vėl iš naujo turi įrodyti uostamiesčio krepšinio vertę.

Kaip treneris, noriu dirbti aukščiausiame lygyje. O aukščiausias lygis yra Eurolyga ir rinktinė.

Vieną dieną tu herojus, bet kaip parodė Kazio Maksvyčio pavyzdys, visi nedideli stebuklai netolimoje ateityje gali būti pamiršti.

Dainius Adomaitis bandys sukurti dar vieną klaipėdietišką stebuklą. O jo kūryba prasideda trečiadienį „Švyturio“ arenoje – per LKL atidarymo rungtynes su Prienų „Vytautu“.

– Užpernai su „Juventus“ laimėjote LKL bronzą. Pernai tapote metų treneriu ir atvedėte „Neptūną“ į LKL finalą. Kas toliau?

Asmeniniai iššūkiai kylą kiekvieną dieną. Kažkada labai seniai, prieš 7-8 metus, manęs paklausė, kokius tikslus ir iššūkius sau keliu. Nenorėjau būti arogantiškas, bet pasakiau, kad kaip treneris, noriu dirbti aukščiausiame lygyje. Stengsiuosi, tobulinsiu savo žinias, domėsiuosi maksimaliai, kiek tik galiu. O aukščiausias lygis yra Eurolyga ir rinktinė.

Manau, nemažai trenerių Lietuvoje svajoja apie tą patį. Aš irgi tikrai pasvajoju ir turiu tokį tikslą. O ar pasieksi, ar ne, parodys rezultatai.

– Kalbant apie rinktinę, kaip tik neaiškus Jono Kazlausko likimas trenerio poste, o jūs minimas kaip vienas potencialių kandidatų. Ar jau būtumėte pasirengęs nacionalinės komandos iššūkiui?

– Bus galima kalbėti, kai bus konkretus pasiūlymas. O dabar svaičioti nebūčiau linkęs.

– 9 iš 10 LKL trenerių sako, kad sezoną pradeda nevisiškai pasiruošę. Ar jūs irgi patenkate į šį skaičių?

– Manau, kad laiką išnaudojome tikrai produktyviai. Įgyvendinome daug suplanuotų dalykų. Tik viena, kas neramina, yra traumos Vlado Garasto taurėje, kai kiekvienerios rungtynės mums kainavo po vieną žaidėją.

Bet čia yra mūsų darbo dalis. Tikimės, kad jie galės žaisti greitu metu. Manau, kad nesame pasiruošę šimtu procentų. Trūksta kai kurių dalykų, prie kai kurių dar net nepriėjome. Bet tam yra ilgas sezonas.

Karolio Bakūno nuotr./Martynas Mažeika
Karolio Bakūno nuotr./Martynas Mažeika

– Galbūt pergalė prieš „Lietuvos rytą“ pasirengimo finiše kiek nuramino?

– Draugiškos rungtynės yra draugiškos rungtynės. Jos niekada nenuramina. Ar pergalėje, ar pralaimėjime visada ieškau taisytinų dalykų. Buvo gerų dalykų, bet yra tokių, kuriuos reikia gerinti. Kažkiek pasikeitėme, todėl naujiems ir jauniems žaidėjams dar reikia apsiprasti. Kad jiems tie veiksmai taptų įpročiu.

– Naujas sezonas ir vėl tenka viską įrodyti iš pradžių. „Neptūne“ buvo nemažai rokiruočių. Ar Klaipėdos klubas per vasarą sustiprėjo? Ar individualiai pajėgų Danielį Ewingą pakeitęs perdavimų labiau žiūrintis Larry Drew keis ir „Neptūno“ veidą?

– Faktas tas, kad būsime komanda, kuri žais greitesnį krepšinį nei pernai. Norime tą akcentuoti. Labai tikiuosi, kad geriau dalinsimės kamuoliu. Tam įtakos turi Larry Drew įsigijimas. Jis visada pirmiausia ieško perdavimo, tik vėliau galimybės atakuoti. Jis tikrai labai talentingas įžaidėjas. Manau, kad būsime kažkiek greitesnė komanda. Galbūt galima pasakyti, kad ir įvairiapusiškesnė.

Klaipėdos „Neptūnas“ 2016-2017 m.
Įžaidėjai Larry Drew, Mindaugas Girdžiūnas
Atakuojantys gynėjai Martynas Mažeika, Jimmy Baronas, Laurynas Beliauskas
Lengvieji krašto puolėjai Arvydas Šikšnius, Arnas Butkevičius, Arūnas Mikalauskas
Sunkieji krašto puolėjai Mindaugas Kačinas, Vytautas Šarakauskas
„Centrai“ Jerai Grantas, Tadas Klimavičius, Matas Jucikas

– Minėjote, kad net ir pergalėse bandote įžvelgti taisytinų dalykų. Ką turi padaryti komanda, kad treneris Adomaitis būtų ramus ir patenkintas?

– Laimėti čempionatą (Šypsosi.). Mano didžiausias noras dabar – kad komandinėje gynyboje darytume kuo mažiau taktinių klaidų. Bet kol kas tai natūralu, kai kiekvienoje pozicijoje turime bent po vieną naują žaidėją. Iš viso dvyliktuke – bent trys jauni krepšininkai, kaip Mikalauskas, Jucikas ir Beliauskas, kurie dar neseniai žaidė NKL. Turime Kačiną, kuris tik ką baigė mokslus.

Man patinka klubo požiūris neprisiimti įsipareigojimų, kurių vėliau gali tekti nevykdyti.

Reikia truputį kantrybės. Pirmiausia – man ir trenerių štabui. Bet tik laiko klausimas, kada viskas vėliau pradės gerai funkcionuoti. Tuo tikrai tikiu, nes vyrai dirba gerai ir tai mane tenkina.

– Ar esate patenkintas tuo, kaip sukomplektavote „Neptūną“?

Komandos vadovas Kurauskas paaiškino visą situaciją. Planavome truputį kitokią komplektaciją – dar ieškojome sunkiojo krašto puolėjo. Bet viską diktuoja finansinė situacija. Vadovai nusprendė, kad turime duoti šansą Mindaugui Kačinui.

Šiai dienai esu patenkintas vadybos sprendimais. Man patinka klubo požiūris neprisiimti įsipareigojimų, kurių vėliau gali tekti nevykdyti. Jau geriau turėsime pigesnį žaidėją ar vienu mažiau, bet visi atsiduos kovai maksimaliai. Esu dėkingas vadovams už jų atvirumą. Toks ir turi būti bendravimas.

– Kokius tikslus „Neptūnui“ iškėlė vadovai?

– Valdybos posėdyje labai aiškiai buvo pabrėžta, kad LKL ir Karaliaus Mindaugo taurėje turime būti tarp prizininkų. O Europos taurėje turime patekti į kitą etapą ir vėliau kelti naują tikslą.

zalgiris-chimik-draugisku-rungtyniu-epizodai-ir-komentarai
zalgiris-chimik-draugisku-rungtyniu-epizodai-ir-komentarai

– Kokį įspūdį paliko didžiausių konkurentų LKL – „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ vasaros darbai?

– Visi supranta, kad „Žalgiris“ taikėsi į sustiprėjusią Eurolygą. Jų komplektacija – labai gera ir įdomi. Tai tikras kokteilis, kuris gali iššauti.

„Žalgiris“ vienareikšmiškai susikomplektavęs stipriausiai. Kažkam prilygti bus sunku.

Labai daug talentingų žaidėjų, kurių žaidimo kreivė gali kilti į viršų. O kita žaidėjų dalis – su didžiule tarptautine patirtimi. Lietuviai – rinktinės žaidėjai. Manau, kad „Žalgiris“ vienareikšmiškai susikomplektavęs stipriausiai. Kažkam prilygti bus sunku.

„Lietuvos rytas“ pakvietė stiprius legionierius ir pasiliko pajėgius lietuvius. Vardinčiau ir kitas LKL komandas. Tas pats „Lietkabelis“. Yra daug labai įdomių ir gerų komandų.

Bet tai tik komandos ant popieriaus. Aikštė viską parodys.

– Dar praėjusio sezono pabaigoje teko kalbėti su klubo vadovais apie „Neptūno“ siekį vystytis kaip organizacijai. Ką per vasarą nuveikė Klaipėdos krepšinis?

– Labai malonu būti to vystymosi dalimi. Gera, kad tokie klubai žiūri į priekį. Neatsitiktinumas, kad šiemet dvyliktuke yra nemažai jaunų žaidėjų. „Neptūnas“ subūrė RKL komandą, kurioje žaistų Klaipėdos jaunimas. Planuose yra turėti ir savo komandą NKL. Jau ir dabar bendradarbiaujama su NKL komanda Klaipėdos „Nafta-Universitetu“.

Klubas siekia turėti piramidę, kurios viršuje būtų „Neptūnas“, o pamatinėje dalyje – Klaipėdos krepšinio mokyklos.

Tai yra labai sveikintina. Pats matau, kiek daug darbo įdeda valdybos pirmininkas Vytautas Lygnugaris ir valdybos nariai. „Neptūnas“ eina teisinga linkme. Labai tikiuosi, kad sistema po kelerių metų duos vaisių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius