Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 07

LKL klubai trenerius keičia kaip kojines: nepraėjo nė du mėnesiai, o darbo neteko jau keturi strategai

Rugsėjo 26-ąją dieną įvyko pirmosios 2013–2014 metų Lietuvos krepšinio lygos (LKL) sezono rungtynės, o lapkričio 7-ąją jau ketvirtasis treneris neteko darbo. Nepraėjo nė du mėnesiai, o Kauno „Žalgiris“, Alytaus „Dzūkija“, Panevėžio „Lietkabelis“ ir Utenos „Juventus“ jau pakeitė trenerius.
Mario Primoračas, Vitoldas Masalskis, Gintautas Vileita, Illias Zouros
Mario Primoračas, Vitoldas Masalskis, Gintautas Vileita, Illias Zouros / 15min.lt fotomontažas

Bosnis neišbuvo nė mėnesio

LKL sezoną trys Lietuvos komandos iš vienuolikos pradėjo treniruojamos užsieniečių, tačiau vienas jų lagaminus į gimtąją Bosniją ir Hercegoviną susikrovė nepraėjus nė trims savaitėms.

Mario Primoračas
Mario Primoračas

Mario Primoračo vadovaujama „Dzūkija“ per pirmas tris LKL rungtynes patyrė tris skaudžius pralaimėjimus – 69:96 „Neptūnui“, 55:80 „Pieno žvaigždėms“ ir 71:100 „Žalgiriui“. To komandos vadovams užteko ir 52-ejų bosnis buvo išsiųstas namo, o jo vietą užėmė 54 metų lietuvis, praėjusį sezoną „Pieno žvaigždes“ treniravęs Mindaugas Lukošius.

Po šio pasikeitimo „Dzūkija“ jau kitose rungtynėse pateikė staigmeną, 66:56 nukaudama „Šiaulius“ ir, nors pralaimėjo kitas dvejas rungtynes, tačiau komandos žaidimas pagerėjo. M.Lukošius dabar turi pakankamai laiko, kad tą žaidimą sustyguotų dar geriau – po pastarųjų „Dzūkijos“ rungtynių spalio 22-ąją kitą mačą alytiškiai LKL žais tik lapkričio 17-ąją.

„Pirmas mano uždavinys buvo – pakelti komandinę dvasią, kurios nebuvo per pirmąsias sezono rungtynes. Tie pralaimėjimai sezono pradžioje būtų buvę patirti, net žaidžiant patį geriausią žaidimą, tačiau pats žaidimas buvo ne toks, kokio laukė vadovai ir sirgaliai.

Iki atėjimo į ekipą mačiau vienerias „Dzūkijos“ rungtynes – tas emocijų nebuvimas, dar prieš rungtynes susitaikymas su pralaimėjimu, tikrai nebuvo tai, dėl ko Alytus įžengė  į LKL. Aišku, kad daug pergalių neiškovosime, tačiau ypač namie bandysime kibti į atlapus visiems ir manau, kad žiūrovai, net ir pralaimėjimo atveju, tai įvertins“, – kovingai po pirmosios pergalės nusiteikęs buvo M.Lukošius.

Treneris Mindaugas Lukošius treniruoja jaunuosius krepšininkus.
Treneris Mindaugas Lukošius treniruoja jaunuosius krepšininkus.

Antrasis krito graikas

Spalio 28 dieną LKL liko dar vienu užsieniečiu treneriu mažiau – „Žalgiris“ namo išsiuntė graiką Ilias Zouros, su kuriuo vasarą komandos vadovai entuziastingai lipdė atjaunėjusią komandą. Šis treneris iš komandos buvo išspirtas dar greičiau nei M.Primoračas – praėjus tik 15 dienų po pirmųjų oficialių komandos rungtynių.

Ilias Zouros
Ilias Zouros

Vis dėlto Graikijos krepšinio specialistas atleistas ne vien dėl blogų rezultatų LKL. Dėl finansinių sunkumų po praėjusio sezono vos nesubyrėjusi Kauno komanda sudėtį formavo pirmiausia žiūrėdama ne į krepšininkų meistriškumą, o į algą, tad ir aukštų rezultatų tikėtis sunku.

Komandos aistruoliai pernelyg nepyko už pralaimėjimą Madrido „Real“ 68:83, o po antrų Eurolygos rungtynių su Milano „Emporio Armani“ net buvo galima įžvelgti teigiamų aspektų ekipos žaidime, nors ir vėl pralaimėta. Tačiau komandos vadovų kantrybė trūko būtent po LKL mačo – „Žalgiris“ sensacingai savo arenoje 78:79 nusileido „Šiauliams“ ir jau kitą dieną buvo paskelbta apie I.Zouros atleidimą. Kauno klubo krepšininkai žaisti pradėjo tik paskutinį kėlinį, o iki tol į „Žalgirį“ buvo gėda žiūrėti.

„Pasigedome aiškių veiksmų komandos valdyme. Nejautėme trenerio tikėjimo mūsų vizija, mūsų žaidėjais ir mūsų strategija. Komanda po truputį ėmė prarasti tą gerąją žalgirietišką atmosferą“, – I.Zouros atleidimą teisino „Žalgirio“ generalinis direktorius Paulius Motiejūnas.

Graikijos trenerį pakeitė iki tol graiko asistentu dirbęs žalgirietis iki kaulų smegenų Saulius Štombergas. Pirmasis 39 metų S.Štombergo blynas neprisvilo – tarsi pančių atsikratęs „Žalgiris“ 88:64 sutriuškino Strasbūro IG.

kk
kk "Lietkabelis"/„Lietkabelio“ treneris Gintautas Vileita ir ekipos legionieriai

Trečioji auka – trenerio karjerą vos pradėjęs G.Vileita

„Puikiai suprantame, kad Gintautui Vileitai debiutuoti trenerio poste LKL nebus lengva. Tikimės, kad jis, kaip specialistas, koja kojon augs kartu su visa komanda, kurią  norėjome suburti kuo ambicingesnę ir ne vieniems metams“ – sezono pradžioje kalbėjo „Lietkabelio“ direktorius Eimantas Pūras.

Vis dėlto 38 metų buvęs krepšininkas LKL treneriu buvo neilgai, be to, taip ir nepatyrė pergalės skonio. „Lietkabelis“ iki trenerio atleidimo spalio 31-ąją sužaidė septynias rungtynes LKL ir BBL lygose ir visas pralaimėjo. Ypač skaudūs buvo pralaimėjimai „Nevėžiui“ (71:100), „Parnu“ ekipai (78:79) bei „Barsy“ (66:73).

Algirdas Brazys
Algirdas Brazys

„Kaip parodė pastarieji klubo rezultatai – ekipa nežengia tuo keliu, kuriuo ją norėtų matyti žengiant klubo vadovybė. Taip, kviesdami jauną, LKL patirties neturintį trenerį nemažai rizikavome. Man truputį gaila, kad Gintautui kartais tiesiog fatališkai nesisekė, o tos sėkmės sporte dažnai reikia nemažai. Visgi manome, jog ateityje šis treneris tikrai gali tapti labai geru strategu, tačiau G.Vileitai dar trūksta patirties rungtynių metu“, – jau po G.Vileitos atleidimo kalbėjo E.Pūras.

Vietoj G.Vileitos „Lietkabelio“ treneriu paskirtas bedarbio duoną krimtęs žinomas treneris, 51 metų Algirdas Brazys, tačiau pirmose rungtynėse jį pavadavo sūnus Mindaugas, iki šio sezono dirbęs Kauno „"Žalgiryje“. Komanda iškovojo pirmą pergalę BBL turnyro rungtynėse su Liepojos „Liepaja/Triobet“, tačiau prie komandos vairo stojus pačiam A.Braziui pralaimėjo „LSU-Baltams“.

V.Masalskis pasitraukė pats

Ketvirtadienį pasitraukė ir ketvirtasis LKL strategas – 59 metų Vitoldas Masalskis, praėjusį sezoną Kauno „Žalgirio“ klube dirbęs ir sporto direktoriumi, ir, kurį laiką, net vyriausiuoju treneriu.

Vitoldas Masalskis
Vitoldas Masalskis

Buvusiam Kauno klubo sporto direktoriui bandymas sugrįžti prie trenerio duonos nenusisekė. V.Masalskio treniruojamas Utenos „Juventus“ LKL pirmenybėse per 6 mačus patyrė 5 pralaimėjimus, dar dukart per ketverias rungtynes pralaimėjo ir BBL čempionate, tad treneris nusprendė išeiti pats.

„Sezono pradžia susiklostė ne taip, kaip tikėjausi aš ir komandos vadovybė. Nepavyko įgyvendinti klubui keltų tikslų, todėl nusprendžiau pasitraukti iš komandos trenerio posto“, – atsisveikindamas su komanda kalbėjo V.Masalskis.

Kas bus kitas?

Šis klausimas, įdomus ne vienam krepšinio sirgaliui. Turbūt ne vienas sporto aistruolis lažintųsi, kad artimiausiu metu LKL pirmenybėse trenerių ne iš Lietuvos gali nelikti. Taip teigiantys prognozuoja Vilniaus „Lietuvos ryto“ trenerio iš Vokietijos Dirko Bauermanno karjeros pabaigą Lietuvoje.

Vilniečiai 2013–2014 metų sezoną pradėjo 9 pergalėmis iš eilės, demonstravo puikų žaidimą, laimėjo antrankos į Eurolygą turnyrą, pirmame Eurolygos mače po puikios kovos įveikė Atėnų „Panathiaikos“, o VTB lygoje išvykoje tiesiog sutriuškino pajėgią Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“ ekipą. Tačiau po šių rungtynių vilniečiai krenta į duobę, kurios gylis – keturi pralaimėjimai iš eilės ir vis silpnesnėms komandoms. Šiandien vilniečiams gresia penktoji nesėkmė, nes jie sostinėje žais Eurolygos rungtynes su Tel Avivo „Maccabi“.

Ar to užteks, kad vokietis keliautų namo? Jei pažvelgsime į praėjusio sezono „Lietuvos ryto“ trenerių keitimo karuselę, galėsime sakyti „taip“. Bet jeigu Vilniaus ekipos vadovai sugebės šią ekipos „duobę“ išlaukti nepakeitę trenerio, tai gali teigiamai atsiliepti ir žaidėjų psichologinei būklei.

15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr./Dirkas Bauermannas
15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr./Dirkas Bauermannas

Ar gali be darbo likti kuris nors kitas treneris? „Prienai“ be Virginijaus Šeškaus jau tapo sunkiai įsivaizduojami, o ir rezultatai LKL (5 pergalės, 1 pralaimėjimas) kol kas neblogi. „Nevėžis“ kol kas šį sezoną apskritai patyrė tik vieną nesėkmę, tad Gintaras Leonavičius gali būti ramus.

Puikiai kol kas rungtyniauja ir „Pieno žvaigždės“, diriguojamos Rimanto Grigo. Vis dėlto, jei ekipa kristų į rimtesnį nesėkmių ruožą komandos vadovų kantrybė gali būti ne geležinė – pinigų komandos stiprinimui vasarą išleista nemažai.

„Šiaulių“ ekipos direktorius Adomas Klimavičius jau ne kartą teigė, kad pagrindinė vidutiniškų ekipos rezultatų priežastis yra sumažėjęs finansinis pajėgumas. Klubo direktorius teigė, kad jo nenuviltų ir aštuntoji vieta LKL – būtent šią vietą šiauliečiai kol kas ir užima. Taigi Gediminas Petrauskas taip pat saugus. Juolab kad pagrindinis klubo rėmėjas – jo tėvas.

Edas Nickus
Edas Nickus

„LSU-Atletas“ kol kas rikiuojasi septintas ir turi dvi pergales, kai per visą praėjusį sezon iškovojo vos penkias. Komandos tikslas – auginti jaunimą, tad ir didesnė duobelė Edo Nickaus iš trenerio kėdės išversti neturėtų.

Labiausiai LKL turnyro lentelėje „ne savo vietoje“ atrodo „Neptūnas“, per penkis susitikimus patyręs jau du pralaimėjimus. Praėjusio sezono trečiosios vietos laimėtojai tikisi šį pasiekimą bent pakartoti, tad Kazys Maksvytis turėtų neramiai miegoti, juolab kad „Neptūnas“ nežiba ir užsienio frontuose, kur dažniausiai pralaimi paskutinėms sekundėmis, – tuomet, kai trenerių sprendimai ir jų autoritetas itin daug reiškia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius