Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 11 03

LKL prezidentas laiko pagalbos rato variantą Kauno „Žalgiriui“ dėl Eurolygos

Lietuvos krepšinio lygos (LKL) prezidentas Remigijus Milašius yra pasiruošęs scenarijui, jei dėl pandemijos sujaukto tvarkaraščio šalies čempionai iškeliautų į Eurolygos varžybų burbulą.
Remigijus Milašius ir Paulius Motiejūnas pasikalba apie pandemijos keliamas bėdas.
Remigijus Milašius ir Paulius Motiejūnas pasikalba apie pandemijos keliamas bėdas.

Pandemija vis labiau jaukia krepšinio sezoną.

Elitinėse žemyno krepšinio varžybose Eurolygoje koronavirusu užsikrėtusių žaidėjų skaičius jau artinasi prie pusšimčio.

Ne visi klubai įvardina COVID-19 susirgusius krepšininkus, bet virusas išblaškė visą Sankt Peterburgo „Zenit“ ir Vilerbano ASVEL sudėtį, Berlyno ALBA – pusę komandos, Maskvos CSKA ir „Chimki“ po kelis žaidėjus, pavienių atvejų būta ir kitose ekipose.

„Barcelona“ treneriai Šarūnas Jasikevičius ir Darius Maskoliūnas, „Zenit“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis jau persirgo pavojinguoju virusu, o Kauno „Žalgirio“ gynėjas Rokas Jokubaitis laikėsi per atstumą nuo savo komandos draugų grįžtant iš pastarųjų rungtynių Prancūzijoje ir šiuo metu yra saviizoliacijoje.

Iš suplanuotų Eurolygos rungtynių per šešis pirmuosius turus tik pusė klubų sužaidė tiek mačų, kiek numatyta.

Dėl užsikrėtimų antirekordų šalyje Prancūzijos krepšinio lyga pastarąjį savaitgalį atšaukė visas rungtynes. Prieš tai Vilerbano ASVEL žaidėjas Norrisas Cole'as buvo išimtas iš aikštės po 40 sekundžių žaidimo, o Ispanijos moterų lygoje rungtynės buvo nutrauktos įpusėjus dėl žaidimo metu atskriejusių pranešimų apie teigiamus testų rezultatus.

Dėl devynių koronaviruso atvejų Panevėžio „Lietkabelio“ artimiausios rungtynės Europos taurės ir LKL pirmenybėse nukeltos, kaip nustumti tolyn koronaviruso ataką patyrusio Utenos „Juventus“ klubo mačai.

Milano „Olimpia“ treneris Ettore Messina pirmadienį viešai pareiškė, kad atėjo laikas imtis sprendimų.

„Dabar vienintelis logiškas sprendimas būtų sustabdyti Europos varžybas ir leisti nacionalinėms lygoms pabaigti jų sezonus per artimiausius keturis mėnesius, nes keliauti šalies viduje bus lengviau“, – atvirame laiške teigė garsusis Italijos krepšinio specialistas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ettore Messina
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ettore Messina

Tačiau ruošdamasis pokalbiui su Eurolyga LKL prezidentas Remigijus Milašius įsitikinęs, kad E.Messinos siūlomas scenarijus yra nerealus.

R.Milašius įsitikinęs, kad dabar yra toks metas, kai lyga pati turi laikytis savo atsarginio plano, pagal kurį keturių ratų reguliarusis čempionatas būtų tęsiamas.

„Gal praleisime kažkiek rungtynių, – 10 ar 15. Dar prieš sezoną turėjome tokiems atvejams planą – nukelti rungtynes, o paskui jas sužaisti: nebūtinai savaitgalį, bet galima ir savaitės viduryje. Tai yra įmanoma, mes čempionatą tikrai pabaigsime – niekas mums nesutrukdys. Su 300 žiūrovų rungtynėse ar be žiūrovų – kaip lems Lietuvos Vyriausybė, taip laikysimės, bet sužaisime čempionatą“, – tvirtino LKL prezidentas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Milašius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Milašius

Daugiausiai bėdų gresia tarptautinėse varžybose rungtyniaujantiems klubams. Iš Lietuvos klubų Kauno „Žalgirio“ tvarkaraštis yra labiausiai užkrautas rungtynėmis, nes prie 36 LKL reguliariojo sezono mačų žalgiriečiai turėtų sužaisti 34 dvikovas ir Eurolygos reguliariajame čempionate.

R.Milašius ne kartą kalbėjosi su Kauno „Žalgirio“ vadovu Pauliumi Motiejūnu, kai jie aptarinėjo įvairius iššūkius, labiausiai kylančius ir dar kilsiančius dėl sugrūsto tvarkaraščio. O šį ketvirtadienį LKL laukia pokalbio su Eurolygos atstovais nuotoliniu būdu.

„Nežinau dar, ar tai bus bendras pokalbis su visais, bet, mano nuomone, Eurolyga bendraus atskirai su kiekviena lyga, – svarstė R.Milašius. – Kol kas tikrai nėra konkretaus pasiūlymo. Tikriausiai tai bus labiau pasikalbėjimo forma svarstymas, kaip išspręsti tvarkaraščio klausimus.“

LKL vadovas pabrėžė, kad nacionalinės lygos veikiausiai laikysis savo nusibrėžtų linijų.

„Aš įsivaizduoju, kad nacionaliniai čempionatai vyks taip, kaip numatyta, nes nacionalinės lygos yra sudariusios kontraktus dėl televizijos transliacijų. Sutrumpinti ar kažkaip pakeisti nacionalines pirmenybes būtų labai sudėtinga. Negaliu kalbėti už visas lygas, bet nėra paprasta 4–5 mėnesius žaisti ir per juos baigti sezoną. Pavyzdžiui, mes turime įsipareigojimų LNK, yra sudarytas programos tinklelis, daug kitų detalių“, – sakė R.Milašius.

Jis mano, kad Eurolyga labiau ne bruks, o domėsis įvairiais variantais. Tarp jų būtų realūs krepšinio „burbulai“, kai komandos suvažiuoja į vieną miestą, gyvena vientisoje teritorijoje, laikosi griežtų sveikatos saugumo rėmų ir žaidžia rungtynes tankiu ritmu – dažniausiai kas antrą dieną.

„Galima būtų suteikti Eurolygai kelias savaites, kad jie pasidarytų kelis varžybų „burbulus“, – sakė R.Milašius. – 2–3 savaites mes galėtume išimti „Žalgirį“ iš savo čempionato – jie išvažiuotų, mes tęstume čempionatą, o žalgiriečiai sugrįžę galėtų sužaisti labiau suspaustu grafiku praleistas rungtynes. Taip padėtume „Žalgiriui“. Bet ar tai būtų įmanoma kitose lygose – aš to nežinau. Negaliu už jas kalbėti.“

nuotr. „Getty Images"/euroleague.net/Kauno „Žalgiris“
nuotr. „Getty Images"/euroleague.net/Kauno „Žalgiris“

R.Milašius mano, kad Eurolygai gali būti keblu susitarti su visomis nacionalinėmis lygomis, nes dalis santykių tiltų buvo sudeginta anksčiau.

Prieš kelerius metus Eurolyga nutraukė pokalbius su nacionalinėmis lygomis ir derino veiksmus tik su savo klubais.

Pats R.Milašius pastarąjį kartą Eurolygos susirinkime dalyvavo gal prieš ketverius metus, nes, kaip ir kiti nacionalinių lygų vadovai, tiesiog nebebuvo kviečiamas į Eurolygos būstinę Barselonoje.

Kažkada ULEB (tarptautinių krepšinio lygų sąjunga) įkurta Eurolyga dabar veikia savarankiškai, o belgo Tomo Van Den Spegelio vadovaujama motininė organizacija suartėjo su FIBA, nutolusi nuo Jordi Bertomeu diriguojamos Eurolygos.

„Aš palaikau ir Eurolygą, ir FIBA, bet manau, kad tam tiktas antspaudas bus likęs. Turbūt yra įsižeidusių lygų. Pati ULEB jau pakrypusi į FIBA pusę. Labai svarbu, kaip elgsis Ispanijos, Italijos ir kitų šalių lygos. Rusijos ir Turkijos lygos labiau valdiškos, remiamos valstybių, tad jų veikimo modelis vėlgi kitoks.

Susitarti su visomis lygomis gali būti didelių problemų“, – kalbėjo R.Milašius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Milašius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Milašius

Vakcinos Lietuvoje tikisi pavasario antrojoje pusėje

Prancūzijos lygos klubo „Elan Chalon“ prezidentas Dominique'as Juilliot praėjusią savaitę pasiūlė ilgam sustabdyti Prancūzijos krepšinio pirmenybes. Jis tvirtino, kad nėra prasmės žaisti be sirgalių, o jų tikėtis tribūnose galima būtų pavasarį, kai pandemija nuslūgtų, jau būtų sukurta vakcina.

Bet R.Milašius laukti vakcinos nuo COVID-19 siūlo atsargiai.

„Po pokalbių su sveikatos specialistais manau, kad visiems mums reikės palaukti pavasario, galbūt balandžio ir gegužės, – sakė jis. – Bet iki tol ekonomikos neuždarysime, mes planuojame vykdyti savo čempionatą. Ir jei reikės, ištiesti pagalbos ranką Kauno „Žalgiriui“.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius