Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 05 22

Europos taurės laimėtojas prognozuoja: „Vis tik „Rytas“ turėtų patekti į finalą“

Trečiadienį Klaipėdos „Neptūnas“ ir Vilniaus „Rytas“ pradės kovą dėl vietos LKL finale. Vilniečių pastarųjų metų regresas sukėlė daug abejonių, kas gi yra tikrasis šios poros favoritas.
LKL aistros stambiu planu: „Rytas“ – „Neptūnas“
LKL aistros stambiu planu: „Rytas“ – „Neptūnas“ / Alfredo Pliadžio nuotr.

Pernai šios ekipos susitiko pusfinalyje. Tada kova vyko iki trijų pergalių, o Vilniaus komanda laimėjo 3:2.

Šįkart pusfinalio serijoje kovojama iki dviejų pergalių. Nuo pernai skiriasi ir tai, kad vilniečiai prarado namų aikštės pranašumą. Trumpesnėje serijoje mačai namų aikštėje gali būti kertiniai. Nors šio sezono tarpusavio susitikimų istorija sako ką kita.

Šį sezoną ekipos susitiko 5 kartus (vieną kartą iš jų KMT pusfinalyje). Tris kartus pergalę iškovojo „Rytas“, o du kartus laimėjimu džiaugėsi Kazio Maksvyčio auklėtiniai.

Ekipos po kartą laimėjo ir varžovų teritorijoje, tad „Neptūno“ korta trumpesnėje serijoje gali ir nesuveikti. Akivaizdu, kad klaipėdiečiai svajoja laimėti pirmąjį mačą. Juk pralaimėjus jį serija kelsis į sostinę, o ten jau lauktų „mirk gyvenk“ rungtynės prieš kraujo skonį pajutusį „Rytą“.

Buvęs „Ryto“ komandos žaidėjas ir Kinijos klubo Fudziano „Sturgeons“ trenerio asistentas Rolandas Jarutis prisijungė prie LKL trenerių nuomonės, jog priimtinesnė yra ilgesnė atkrintamųjų serija norint išvengti atsitiktinumų.

„Manau, kad įveikti „Rytą“ tris kartus būtų buvę daug sunkiau nei du. Vis tiek manau, kad „Rytas“ turėtų patekti į finalą“, – teigė R.Jarutis.

Augusto Didžgalvio nuotr./Rolandas Jarutis
Augusto Didžgalvio nuotr./Rolandas Jarutis

Klaipėdiečių duetas „Ryto“ kortų kaladėje

Jei įmanoma ieškoti pliusų Dainiaus Adomaičio kariaunos žaidime prieš „Juventus“, tai neabejotinai reikia pradėti nuo klaipėdiečio Arno Butkevičiaus.

Praėjusį sezoną puolėjas padarė karjeros šuolį – persikėlė iš „Neptūno“ į „Rytą“. Jau Klaipėdoje Arnas dažnai girtas už begalinę energiją ir atliekamą juodą darbą abiejose aikštės pusėse. Šį sezoną jaunimo pasaulio čempionas svariai prisidėjo ir prie komandos puolimo.

Roko Lukoševičiaus nuotr./Arnas Butkevičius
Roko Lukoševičiaus nuotr./Arnas Butkevičius

„Rytas“ ketvirtfinalyje rinko vidutiniškai po 87 taškus, o Arno statistika buvo tiesiog stulbinanti – vidutiniškai rinko po 21,7 tšk., 7,3 atk. kam., 2,3 rez. perd. Viską vainikuoja fantastinis naudingumas – 30 balų per rungtynes.

Įsibėgėja ir kitas „Ryto“ klaipėdietis. Mindaugui Girdžiūnui serija prasidėjo labai prastai – surinko -5 naudingumo balus ir nepataikė nė vieno metimo „iš žaidimo“. Antros rungtynės jau buvo geresnės, o lemiamose rungtynėse gynėjo taikiklis varė į neviltį uteniškių gynybą (6/7 metimų ir 17 naud. balų).

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mindaugas Girdžiūnas ir Marius Runkauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mindaugas Girdžiūnas ir Marius Runkauskas

Arnui ir Mindaugui sugrįžti į Klaipėdą lengva tikrai nebus. Neabejojama, kad „Švyturio“ arenoje klaipėdiečiai sulauks išskirtinio sirgalių dėmesio, o tai gali atsiliepti jų sprendimams krepšinio aikštelėje.

„Arnas ir Mindaugas yra profesionalūs žaidėjai ir jie savo žaidimu įrodė jau tai. Žaidėjų perėjimas yra normalus dalykas ir galvoju, kad ta tema yra „ištempta“. Aikštelėje bus atkakli kova, o tai yra tik žibalo pylimas į ugnį. Juk jie turi ir draugų „Neptūno“ klube“, – dėstė Europos taurę 2005 metais su „Rytu“ laimėjęs R.Jarutis.

Dar vienas „bokštų“ susirėmimas

Jerai Grantas galima sakyti apšilo kojas prieš Darjušą Lavrinovičių, nes dabar jo laukia daug rimtesnis išbandymas – baltarusis Arciomas Parachouskis.

A.Parachouskis ketvirtfinalyje lengvai sudorojo reguliariojo sezono MVP Martiną Gebeną. Milžino masė po krepšiu tapo lemiamu faktoriumi pirmose serijos su „Juventus“ rungtynėse. M.Gebenas atrodė bejėgis ketvirtajame kėlinyje, kai „Ryto“ gynėjai vis įmetinėdavo kamuolius net 122 kilogramus sveriančiam centrui.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arciomas Parachouskis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arciomas Parachouskis

J.Grantas „Skycop“ ekipai parodė vieną geriausių savo versijų. Centras per tris rungtynes rinko po 21,7 naudingumo balo. Broliai Lavrinovičiai tiesiog buvo per lėti tvarkytis su tokiu mobiliu centru.

J.Grantas, anot R.Jaručio, turi pranašumų prieš A.Parachouskį: „Jei Grantas sugebės išnaudoti savo greitį prieš Parachouskį, šiam gali būti problemų“.

Anot R.Jaručio, „Neptūnas“ turi ir kitų ginklų: „Faktorius bus Gailius, kuris yra atstovavęs „Ryto“ komandai, savo žodį gali tarti ir Tomas Delininkaitis, jei jam duos mesti laisvus metimus. Kažkiek savo arenos faktorius gali irgi turėti svarbos.“

Karolio Bakūno nuotr. /Jerai Grantas
Karolio Bakūno nuotr. /Jerai Grantas

Kaip spaudos konferencijoje minėjo Prienų „Skycop“ treneris Virginijus Šeškus, „Neptūnas“ labai mėgsta gynyboje nuo įžaidėjo iki centro keistis ginamaisiais. Serijoje su „Rytu“ tai gali suvaidinti labai didelį vaidmenį.

„Skycop“ tai išnaudoti sekėsi puikiai. Žygimantas Janavičius pasižymi puikiu dirigavimu komandos puolimui bei savalaikiais perdavimais. Žaidžiant „du prieš du“ ir D.Lavrinovičiui likus su žemesniu žaidėju, brolis galėjo rinktis net du variantus – žaisti nugara į krepšį iki galo arba atakuoti iš distancijos.

Tuo tarpu baltarusis visiškai neatakuoja iš toli, rečiau meta iš vidutinio nuotolio, tad vieninteliu variantu lieka žaisti nugara į krepšį. „Įvesti“ kamuolį baltarusiui gali būti sunku, nes įžaidėjams Derekui Needhamui ir Rokui Stipčevičiui stinga ūgio, o M.Girdžiūnas niekad nepasižymėjo užtikrintu žaidimo organizavimu.

Pagalbos šioje situacijoje vilniečiams gali suteikti D.J.Seeley, tačiau jo forma vis dar kelia abejonių. Neaišku, ar žaidėjui dar trūksta laiko įsivažiuoti po traumos, ar stinga elementariausios motyvacijos.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./DJ Seeley
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./DJ Seeley

„Ne vieną kartą esu sakęs, kad legionieriai yra labai svarbūs, bet didžiausia vertybė yra vietiniai žaidėjai. Gerą sportinę formą demonstruoja ir Butkevičius, ir Girdžiūnas, ir Bendžius, kuris kilęs iš pajūrio. Seeley irgi yra aukšto lygio žaidėjas ir turės gerą seriją. Manau, Dainius Adomaitis sugebės jį motyvuoti ir Seeley sužais gerų rungtynių šioje serijoje.“

Nesenai spaudoje pasirodė pranešimų, kad uostamiesčio klubo treneris Kazys Maksvytis jau sutarė dėl kontrakto su Permės „Parma“ klubu, kuriame rungtyniauja Eigirdas Žukauskas.

Karolio Bakūno nuotr. /Kazys Maksvytis
Karolio Bakūno nuotr. /Kazys Maksvytis

R.Jarutis mano, kad „Neptūno“ žaidimo kokybės tokie gandai nepaveiks.

„Aš galvoju, kad jokios įtakos komandos žaidimui nebus, nes, kiek seku Kazio Maksvyčio karjerą, tai yra tikrai puikus treneris ir neduos komandai atsipalaiduoti“, – „Neptūno“ vyr. treneriu tikėjo R.Jarutis.

Pusfinalis tarp „Ryto“ ir „Neptūno“ startuoja trečiadienį 18:50 Klaipėdoje, „Švyturio“ arenoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius