Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 04 08

Nutekintas laiškas sukėlė įtarimų: ar LKL klubai sudarė draudžiamą susitarimą?

Nutekintas Klaipėdos „Neptūno“ vadovo laiškas pasiuntė dviprasmišką žinutę. LKL klubams adresuotoje žinutėje, kurią Lietuvos žiniasklaidai paviešino anonimas, gali būti draudžiamo susitarimo požymių. 15min kalbinti advokatų kontoros atstovai teigia, kad LKL valdybos posėdyje galimai pasiekti susitarimai, susiję su žaidėjų atlyginimų mokėjimų klausimu, pažeistų Konkurencijos įstatymą. Tačiau LKL atstovai išsižada „Neptūno“ dalininkų atstovo žodžių ir neigia bet kokius susitarimus.
Romualdas Brazauskas
Romualdas Brazauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Praėjusį savaitgalį anonimas Lietuvos sporto žurnalistams adresavo laišką, kurį esą devynioms likusioms LKL ekipoms išsiuntė „Neptūno“ vadovas Sigitas Ambrazevičius:

„Sveiki Kolegos, ir ne kolegos, man labai liūdna, kad mūsų tarpe yra gudresnių už gudrius. Mes visi buvome prie bendro stalo sutarę, kad laikysimės vieningos pozicijos dėl atlyginimų krepšininkams mokėjimo. Deja Pasvalys ir Utena nusprendė pabūti gudresniais.

Kreipiuosi į Jus Pasvaly, ir Utena. Kam reikėjo pasisakyti už bendrą pozicija prie posėdžių stalo? Jei Jūs netaupote rėmėjų, bei miesto paramos ( o tai yra miestiečių pinigų ) yra Jūsų reikalas, tai tik parodo, kad Jūs savo lėšų į krepšinį nededate…. o tik leidžiate svetimus finansus.

Jei aš būčiau laužęs susitarimus, ir bandęs su man reikalingais krepšininkais tartis, tai būčiau padaręs taip, kad kad nei agentai, nei visi Lietuvos krepšininkai nebūtų to sužinoję. Dabar Jūs mums visiem likusiem „pakišote kiaulę“.

Visus Jus krepšinio aikštelėje laikiau priešininkais, o už aikštelės ribų kolegomis, tai nuo šiol Jūs Utena bei Pasvaly nebesate kolegos, o tik priešininkai iš kažkur. Klaipėdoje tikrai nebesate laukiami.“

Klaipėdos savivaldybės nuotr./„Neptūnas“ turi naują savininką – Sigitą Ambrazevičių.
Klaipėdos savivaldybės nuotr./„Neptūnas“ turi naują savininką – Sigitą Ambrazevičių.

15min šaltiniai patvirtino šio laiško autentiškumą – jis buvo adresuotas LKL komandoms.

Būtent kritikos sulaukusios Utenos „Juventus“ ir Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ komandos buvo pirmos Lietuvoje, kurios pasiekė taikos susitarimus su savo žaidėjais ir pateikė jiems simbolines kompensacijas.

Sprendžiant iš laiško turinio, būtent tai galėjo supykdyti „Neptūno“ vadovą.

Bet teisiškai kliūva keli sakiniai, išdėstyti S.Ambrazevičiaus laiške. Verslo teisės advokatų kontoros „Motieka ir Audzevičius“ vyr. teisininkė Rita Paukštė įžvelgė, kad LKL klubai galėjo sudaryti draudžiamą susitarimą.

Jei šie faktai yra tiesa, tai yra „klasikinė“ asociacijos sudaromo draudžiamo susitarimo situacija.

„Klaipėdos „Neptūno“ klubo savininko laiškas, „gėdinantis“ kitus du klubus nesilaikius susitarimo ir išmokėjus žaidėjams algas, rodo galimą susitarimą, pažeidusį konkurencijos teisę, – 15min siųstame komentare teigė „Motieka & Audzevičius“ vyr. teisininkė. – Kovo 13 d. LKL posėdyje buvo nuspręsta dėl karantino nutraukti lygos sezoną. Tinklalapio BasketNews.lt žiniomis, kelios komandos, tarp jų Vilniaus „Rytas“, Klaipėdos „Neptūnas“, „Šiauliai“ ir Alytaus „Dzūkija“, pasisakė už atlyginimų nutraukimą tą pačią dieną. Tačiau Pasvalio ir Utenos klubai veikė savarankiškai ir sumokėjo atlyginimus ar kompensacijas už visą kovo mėnesį. Tai sukėlė kitų narių nepasitenkinimą, o Klaipėdos „Neptūno“ savininkas Sigitas Ambrazevičius paviešino laišką, kuriame teigia, kad „buvome prie bendro stalo sutarę, kad laikysimės vieningos pozicijos dėl atlyginimų krepšininkams mokėjimo.“

Jei šie faktai yra tiesa, tai yra „klasikinė“ asociacijos sudaromo draudžiamo susitarimo situacija.

Klubai yra ekonominę veiklą vykdantys ir tarpusavyje (ne tik žaidimo aikštelėje) konkuruojantys ūkio subjektai. Pagal Konkurencijos įstatymą įmonės, susibūrusios į asociaciją, neturi dalytis individualia strateginio pobūdžio informacija ar riboti viena kitos savarankiškumo rinkoje. Asociacijose nariai neturėtų aptarinėti kainodaros, savo sąnaudų, pirkimo ar pardavimo kainų, pajėgumų, konkretaus savo elgesio rinkoje.

Vien dalyvavimas tokiame susirinkime, kuriame aptariami panašūs klausimai, Konkurencijos tarybos gali būti laikomas pakankamu pagrindu atsakomybei kilti, net jei aktyviai ir nedalyvauta, sprendimai oficialiai nepatvirtinti, tačiau nuo šių klausimų neatsiribota ir aiškiai neišreikštas nepritarimas ar atsiribojimas.

Jei susitarimai riboja konkurenciją rinkoje, už tai bendrovėms (ir jas vienijančioms asociacijoms) gresia iki 10 procentų metinių pajamų baudos. Dar daugiau, jei būtų nustatyta, kad asociacijos ar jos narių vadovai prisidėjo prie pažeidimo padarymo, jiems gali būti skirta ir individuali sankcija – nuo 3 iki 5 metų apribota teisė eiti vadovaujančias pareigas ir skirta piniginė bauda iki beveik 14,5 tūkstančių eurų.

Atkreiptinas dėmesys, kad patyrus žalą dėl tokio susitarimo, galima kreiptis dėl jos atlyginimo civiline tvarka pagal konkurencijos teisės taisykles. Tokia teisė kyla iš ES konkurencijos teisės ir ją įgyvendinančių nacionalinių teisės aktų. Todėl įrodžius konkurencijos teisę pažeidusį lygos susitarimą, žaidėjai, dėl to negavę atlyginimų, galėtų rengti ieškinį dėl žalos atlyginimo.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Deividas Gailius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Deividas Gailius

Tuo tarpu LKL prezidentas Remigijus Milašius paneigė, kad kovo 13-osios valdybos posėdyje buvo svarstomas klausimas, kaip atsiskaityti su žaidėjais.

Esą tai įrodo LKL posėdžio protokolas.

„Noriu pasakyti, kad posėdžio metu ta tema nebuvo kalbama, – krepsinis.net žurnalistui Edgarui Pulkovskiui sakė LKL vadovas. – Yra protokolas, kuris tai įrodo. Galbūt kažkas tarpusavyje viduje ir pakalbėjo, nes tai yra kiekvieno klubo reikalas, bet nebuvo akcentuojama visiškai. Esminė tema buvo sezono likimas. <...> Mokėti ar nemokėti yra kiekvieno klubo reikalas. Galbūt po posėdžio kažkas ir diskutavo tarpusavyje, bet aš ten nedalyvavau, todėl gavęs tą laišką nelabai supratau, ką Ambrazevičius turėjo omenyje. Tai yra jo nuomonė ir kiekviena nuomonė yra gerbtina.“

Dar iškart po kovo 13-osios posėdžio R.Milašius viešai sakė: „Šiandien mes tik priėmėme sprendimus. Lyga negali nurodyti klubams. Lyga gali padėti padiskutuoti klubams, nors kiekvienas jų turi po savo teisininką ar teisinę kompaniją. Jie turi sutartis, bet mums to nerodo ir mums nereikia. Klubai patys žino savo sutartis, o mes nesikišame į jų vidinius reikalus. Jei klausimas kils, mes pasirengę kalbėtis, suteikti teisinę pagalbą.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Milašius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Milašius

R.Milašiui antrino ir kelių kitų LKL ekipų vadovai.

„Neptūno“ kaltinimai nustebino vieną Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ vadovų Rimantą Endrijaitį, bet jis patikino, kad posėdyje apie žaidėjų atlyginimus klubai nesikalbėjo.

„Posėdis buvo kviestas sustabdyti ar nesustabdyti LKL čempionatą. Tai buvo pagrindinė tema. To posėdžio medžiaga, kaip priklauso, sekretorė viską registravo ir viskas įrašyta. <...> Ten kažkokių susitarimų ar ko... Tie klausimai nebuvo nagrinėti tame posėdyje“, – 15min tikino vienas Pasvalio klubo vadovų R.Endrijaitis.

Alfredo Pliadžio nuotr./Rimantas Endrijaitis
Alfredo Pliadžio nuotr./Rimantas Endrijaitis

„Sustabdėme sezoną. Yra protokolas, nepasakysiu nieko naujo, – 15min apie LKL posėdžio spręstus klausimus kalbėjo „Nevėžio“ klubo direktorius Mindaugas Arlauskas. – O kiekviena komanda savaip sprendžia savo reikalus. Mes sutarėme, kad nutraukiame čempionatą kovo 13-ąją ir viskas. <...> Čia kiekvieno klubo nuostata, kaip jis atsiskaitys, kada atsiskaitys.“

Alfredo Pliadžio nuotr./Mindaugas Arlauskas
Alfredo Pliadžio nuotr./Mindaugas Arlauskas

Kaltinimais apipilti Utenos „Juventus“ atstovai nenorėjo veltis į viešą karą ir atsisakė komentuoti „Neptūno“ vadovo teiginių.

„Utenoje mes labai laukiame „Neptūno“. Visada ir bet kokiu metu. Nematau reikalo viešoje erdvėje apie tai daugiau kalbėti. Tai kiekvieno žmogaus ir kultūros reikalas“, – 15min žurnalistui Rokui Pakėnui sakė „Juventus“ klubo prezidentas ir treneris Žydrūnas Urbonas, dalyvavęs tame posėdyje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žydrūnas Urbonas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žydrūnas Urbonas

Po nutraukto LKL sezono 15min žurnalistai bendravo su dar kelių lygos ekipų vadovais, tarp jų ir Kauno „Žalgirio“, Panevėžio „Lietkabelio“ bei Vilniaus „Ryto“, tačiau nė vienas iš jų neminėjo apie posėdyje keltus žaidėjų atlyginimo klausimus.

Paklausti, kodėl tada S.Ambrazevičius užsipuolė Utenos ir Pasvalio klubus dėl laiške dėstytos „vieningos pozicijos dėl atlyginimų krepšininkams mokėjimo“ laužymo, klubų vadovai gūžčiojo pečiais.

„Nežinau, gal ten kokie, žinote, reikalai, gal jis norėjo Gytį Radzevičių (Utenos „Juventus“ žaidėją. – aut.) ar ką nusipirkti. Matyt kažkur kažkas užstrigo. Ir ten niekas nebuvo susitarę, kad čia turime kažką daryti – sustabdėme ir išsiskirstėme, – 15min tikino R.Endrijaitis. – O čia tas laiškas, kaip sakant, aš irgi nustebau. Pasižiūrėjau, galvoju, kas čia dabar atsitiko? Juolab, kad tokio susitarimo, nebuvo. Baigėme sezoną ir žiūrėkime, kaip čia kas.

Suprantate, nusprendėme ir išsisklaidėme. Gal kas kur šnekėjo, gal ką, bet mes su direktoriumi atskirai dviese pakalbėjome, kaip kas, kokių problemų, ir aš likau Vilniuje, o jis nuvažiavo į Pasvalį.“

„Gal jis ne taip buvo suprastas? Bet reikia suprasti, kad kitaip ir negali būti. Viena sutarėme, kad nutraukiame kovo 13-ą ir tiek. Bet kalbėti, kad mokėsim iki kovo 13 d., tokio (susitarimo) kaip ir nebuvo. Kiekvienas klubas sprendžia savo reikalus“, – teigė M.Arlauskas.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Naujasis klubo savininkas Sigitas Ambrazevičius.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Naujasis klubo savininkas Sigitas Ambrazevičius.

Kodėl LKL klubams išsiuntė tokį laišką ir ką turėjo omenyje rašydamas apie vieningus susitarimus prie bendro stalo, 15min pasiteiravo „Neptūno“ dalininkų atstovo Sigito Ambrazevičiaus, tačiau verslininkas oficialiai komentuoti atsisakė.

Dauguma LKL komandų vis dar nesusitarė su žaidėjais dėl atlyginimų mokėjimo už neįvykusią likusią 2019-2020 m. krepšinio sezono dalį.

Kai kurie klubai, tarp jų ir „Neptūnas“, „Šiauliai“ ir Alytaus „Dzūkija“, atsisako derėtis ir sutinka mokėti atlyginimus tik iki sezono nutraukimo dienos – kovo 13-osios.

15min šaltinių teigimu, kai kurių žaidėjų, kurių kontraktai galioja ir kitą sezoną, „Neptūnas“ prašo susimažinti atlyginimą beveik perpus. Kai kuriems žaidėjams toks susitarimas reikštų kelias dešimtis tūkstančių eurų nuostolių.

Ne visi krepšininkai linkę sutikti su kategoriškomis LKL komandų sąlygomis. 15min žiniomis, kai kurie krepšininkai ketina kreiptis į FIBA arbitražo teismą (BAT).

Daugelio žaidėjų situacija labai individuali. 15min šaltinių teigimu, dėl kilusių sutarties pasikeitimų, kontraktus gali nusitraukti ir sutartis kitiems sezonams turintys LKL krepšininkai, tarp jų svarbūs Vilniaus „Ryto“ ar Kauno „Žalgirio“ žaidėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius