-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 07

Po „Jonavos“ triumfo – R.Milašiaus siūlymas klubams keisti LKL čempionato modelį ir sistemą

Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) nugalėtoja praėjusį savaitgalį tapusi „Jonava“ sulaukė oficialaus pirmos šalies lygos (LKL) kvietimo, bet tai nereiškia, jog po šešerių metų pertraukos turėsime komandą, kuri pasimainys vietomis su Virginijaus Šeškaus komanda ir iškris iš LKL. Tinklalapiui 15min lygos prezidentas Remigijus Milašius atskleidė, jog artėjančio valdybos posėdžio metu klubams siūlys vienuolikos komandų turnyro modelį.

Virginijus Šeškus savo misiją Jonavos mieste išpildė.

Į NKL nusileidęs ilgametis Prienų klubo vairininkas bei šio miesto simbolis su bendražygiais „Jonavos“ klube triumfavo antrajame pagal pajėgumą šalies krepšinio čempionate ir sulaukė šanso debiutuoti stipriausioje LKL.

Nuo pat sezono starto apie aukštus tikslus kalbėję jonaviečiai dominavo reguliariajame sezone (24-4), ketvirtfinalyje 3-1 įveikė Šilutę, o lemiamoje sezono dvikovoje jie favoritų etiketę pateisino su kaupu, net 100:66 pervažiavę „Telšius“.

Antradienį „Jonava“ sulaukė oficialaus LKL licencijavimosi kvietimo.

„Pagal visas procedūras „Jonavai“ šiandien (antradienį) buvo išsiųstas LKL pakvietimas. Klubas iki pirmadienio turi pateikti atsakymą, ar jie nori pateikti paraišką dėl dalyvavimo LKL licencijavime, ar ne. Tokia yra situacija“, – 15min sakė LKL prezidentas Remigijus Milašius.

„Čia ne Prienai, kad aš visus klausimus galėčiau atsakyti, – šyptelėjęs apie planus su komanda keltis į LKL 15min atsakė „Jonavos“ treneris Virginijus Šeškus. – Aš manau, kad tokių ketinimų yra, tam ir darėme šį projektą, kad žaistume LKL. Bet reikia klausti savivaldybės, ji yra pagrindinė „Jonavos“ rėmėja. Daug kas priklausys nuo jos.“

nuotr. Dainiaus Lukštos/Jonavos „CBet“
nuotr. Dainiaus Lukštos/Jonavos „CBet“

Paskutinė iš LKL iškritusi komanda yra Mažeikių, kuri bilietą į stipriausią šalies lygą iškovojo 2014-aisiais, bet sezone liko paskutinė ir po metų vėl teko krautis lagaminus bei leistis žemyn į NKL.

Nuo šios akimirkos šalies klubai šešerius metus buvo užsikonservavę, kai paskutinė vieta turnyre reikšdavo tiek pat, kiek, tarkime, šeštoji pozicija.

Nors su „Jonavos“ triumfu Lietuvos klubinio krepšinio padangėje pakvipo ilgai lauktais pokyčiais, bet LKL prezidentas siūlo neskubėti.

„Remigijus Milašius to nesprendžia, kelią renkasi valdyba. Bet aš, kaip sąlyginis vadovas, noriu pasakyti atvirai: sezonas vyksta, bet jis nevyksta taip, kaip vykdavo anksčiau. Komandos dėl ligų iškrenta po du ar tris kartus per sezoną, žaidėjai serga, paskui ilgai trunka atsistatymas. Sportiniu požiūriu šis sezonas buvo sudėtingas. Mes sezoną įvykdysime, kaip ir įsipareigojimus rėmėjams, nes jei sustabdytume čempionatą, jį atstatyti ateityje būtų labai sudėtinga. Aš siūlyčiau dešimties komandų turnyrą, prie kurio prisidėtų vienuoliktoji ekipa, jei „Jonava“ išreikš norą. Kitą LKL sezoną galėtų būti dvylika komandų. Vienuolika komandų esame turėję ir anksčiau, tuomet vienai ekipai savaitgalį tekdavo ilsėtis. Su nauja komanda lygoje turėtume keisti turnyro sistemą, ratų skaičių“, – 15min sakė LKL prezidentas.

Viskas spręsis balandžio 28-ąją dieną, o jei klubams bus kokių klausimų ar neaiškumų, R.Milašius duria į gegužės 14-ąją dieną, kaip paskutinę.

Paskutinės reguliaraus LKL sezono dvejos rungtynės numatytos gegužės 10-ąją, įmanomas variantas, jog valdybos sprendimas dėl paskutinės komandos likimo prie apvaliojo stalo įvyks jau po reguliaraus sezono pabaigos.

Šiuo metu paskutinę vietą LKL užima Kėdainių „Nevėžis“, o tiek pat pergalių turi ir „Šiauliai“, bet pastarieji yra sužaidę dvejomis rungtynėmis mažiau.

Kėdainių klubui liko sužaisti devynerias rungtynes.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Kiltinavičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Kiltinavičius

Sprendimą dėl naujojo sezono formato ir komandų skaičiaus valdybos posėdyje rankas keldami priims dešimties klubų vadovai, lygos prezidentas Remigijus Milašius bei generalinis direktorius Romualdas Brazauskas.

„Aš nesakau, kad tikrai bus vienuolika komandų ir trijų ratų modelis. Gali būti visaip. Galbūt kažkas iš komandų neturės finansų, galbūt kažkas atsisakys dalyvauti. Dar „Jonavos“ atsakymo neturime. Bet aš pateiksiu tokį pasiūlymą, o klubai galbūt balsuos kitaip, – sakė R.Milašius. – Siūlau į situaciją žiūrėti žmogiškai, reikia suprasti klubus, juk vyksta pandemija, o ne kad kažkas kažkam patinka ar nepatinka. Reikia žiūrėti, kokia yra klubų situacija. Jie tiek metų kūrė, darė, kažkam gal nepasisekė, daugiau žmonių susirgo. Aš žiūriu iš žmogiškumo pusės, o ne tik paimti ir viską nupjauti. Bet iki 28 dienos komandose vyksta auditas. Jos turės pateikti skaičius ir medžiagą, kokia yra šių klubų situacija, o tada žiūrėsime.“

Pavasarį vykstantis LKL klubų licencijavimas – naujas vėjas lygoje, pakeitęs iki tol buvusią tvarką, kai klubai tikrinami būdavo liepos mėnesį.

„Susikūrė precedentas, nes komandos nežino, praeis jos licencijavimą ar nepraeis, turės finansų ar ne. Mes licencijavimą skelbdavome gal liepos 5 dieną, o komandos jau pirkdavosi žaidėjus. Kas būtų, jei užblokuotume atėjimą? Komandos liktų su kontraktais ir problemomis. Turime komandų, kurios pradeda komplektuotis net gegužės mėnesį. Todėl pakeitėme tvarką. Gal nematysime visiškai tikslių skaičių, kaip sezonas užsidaro, bet tvarka pas mus pasikeitė – nuo naujų metų iki naujų metų, o ne kaip seniau būdavo – nuo sezono iki sezono“, – sakė R.Milašius.

VIDEO: urBONUSas: Marius Grigonis pakeliui į Maskvą, teisėjo klaidos Miunchene ir Mike Jamesas „Žalgiryje“

Jei visos šio LKL sezono komandos ir NKL čempionė „Jonavą“ turės galimybių ir noro varžytis 2021–2022 metų sezone, tuomet R.Milašius siūlys vienuolikos komandų ir trijų ratų modelį, taip reguliaraus sezono rungtynių skaičių nuo 36 sumažinant iki 30.

Pastarąjį kartą vienuolikos komandų čempionatas vyko 2013–2014 bei 2014–2015 metų sezonuose.

Pirmąjį kartą Kauno „Žalgiris“, Vilniaus „Lietuvos rytas“ ir Klaipėdos „Neptūnas“ dėl žaidimo VTB Vieningoje lygoje ir Europos turnyruose vietiniame fronte į aikštelę išbėgo vos dviejuose ratuose – 20 mačų.

Antrajame sezone visoms komandoms teko žaisti net po keturis pilnus ratus ir po 40 rungtynių.

Dėl lygos įsipareigojimų rėmėjams dviejų ratų sistema nėra svarstoma, bet trijų – labai reali. Kaip būtų su trečiuoju reguliaraus sezono ratu, ar rungtynių vieta būtų sprendžiama burtų keliu?

„Tai – detalės. Valdybos posėdyje tai išsprendžiame. Kai anksčiau apie tai kalbėjome su „Žalgiriu“, jie neprieštaravo, nes turėtų mažesnį rungtynių skaičių. Jie sakė, kad gali žaisti ir išvykose. Jie nemato problemų. O kitos komandos? Vyrai sėdi už stalo ir randa įvairius kompromisus. Mes niekada nesipykdavome, nesišpaguodavome. Tikrai viską išspręsime“, – sakė R.Milašius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Romualdas Brazauskas ir Remigijus Milašius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Romualdas Brazauskas ir Remigijus Milašius

Prieš du mėnesius Remigijus Milašius tinklalaidėje „urBONUSas“ atskleidė, jog veda derybas dėl BBL čempionato atkūrimo, kuris pastaruoju metu vyksta tik tarp Latvijos ir Estijos lygų.

Kaip dabar 15min sakė LKL prezidentas, susitarimo pasiekti nepavyko.

„Buvo du trys susitikimai, viskas ėjo teigiama linkme, bet prisijungė estai ir viskas nutrūko. Kai beliko paspausti rankas, viskas užgeso. Jie turi bendrą čempionatą, turi bendrą rėmėją. Viskas baigėsi dėl to. Latvija ir Estija turi mažai komandų, mūsų daugiau ir stipresnės, pagalvojo, kad čempionatas juos gali veikti neigiamai, prarasti rėmėjus, kuriuos turi šiandien“, – sakė R.Milašius.

Bet jis neatmetė galimybės, kad prie šios idėjos bus grįžtama, tik su naujomis šalimis, kurių LKL galva dar neatskleidė.

„Mes turime kitų idėjų. Apie jas nenoriu šiandien kalbėti. Reikia išspręsti keletą klausimų dėl finansų ir galbūt jas kažkada pateiksime visuomenei. Yra ir kitų šalių, vyksta derybos“, – mįslingai užsiminė R.Milašius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius