-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 06 12

17-os milijonų dolerių laimikis: J.Valančiūno paskutinės minutės apsisprendimas

Jokia menkė šiuo metu Norvegijoje meškeriojančiam Jonui Valančiūnui neprilygs laimikiui, kokį jis gali ištraukti NBA vandenyne. Ant 213 cm ūgio vidurio puolėjo meškerės užkibusi 17,6 mln. JAV dolerių sutartis ir tik nuo paties JV priklauso, ar laimikį išsitraukti ir įsimesti į savo kraitį, ar ne.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Jeigu Šiaurės arba Norvegijos jūrose J.Valančiūnui užkibtų auksinė žuvelė, lietuvis, ko gero, paprašytų naujos pelningos ilgalaikės sutarties.

Toks yra ir J.Valančiūno ketinimas dabar, skaičiuojant paskutines valandas prieš sutartyje numatytą terminą.

Iki birželio 13-osios vakaro JAV, t.y. maždaug iki ankstyvo penktadienio ryto Lietuvos laiku, J.Valančiūnas turi apsispręsti, ar aktyvuoti jo sutartyje numatytą „žaidėjo opciją“.

Dėl to J.Valančiūnas susiderėjo dar 2015-ųjų vasarą, kai su „Toronto Raptors“ susitarė dėl ketverių metų 64 mln. JAV dolerių sutarties.

„Twitter“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Masai Ujiri
„Twitter“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Masai Ujiri

Joje buvo numatyta tokia sąlyga: prieš paskutinį savo kontrakto galiojimą sezoną, 2019-ųjų vasarą, pats J.Valančiūnas nuspręs, ar už 17,6 mln. JAV dolerių aktyvuoti ketvirtuosius sutarties metus, ar nutraukti sutartį ir žengti į laisvųjų agentų turgų.

Pastarųjų metų tendencijos tokios, kad ne superžvaigždžių lentynos žaidėjai, o ypač – vidurio puolėjai, dažniausiai pasinaudoja „žaidėjo opcija“ ir užbaigia savo sutartis iki pat numatytos jų galiojimo pabaigos.

Pavyzdžiui, nuo 2018-ųjų, kai NBA atlyginimų didėjimas užtraukė rankinį stabdį, lygos krepšininkai vis nuolankiau žiūrėjo į „žaidėjo opciją“. Praėjusią vasarą net 20 iš 28 krepšininkų nusprendė pasinaudoti sutartyje numatyta sąlyga ją pratęsti.

Tikimasi, kad ir šią vasarą bus mažai išimčių. Drąsiai atsisakyti ant stalo padėtų milijonų gali tik ryškiausios NBA žvaigždės, kurios norės sudaryti naujus pelningus ilgalaikius kontraktus.

Kita vertus, nors 17,6 mln. JAV dolerių kontraktas atrodo viliojančiai (J.Valančiūnas geriausiai apmokamų NBA centrų sąraše būtų 13-as), J.Valančiūnas norėtų monetizuoti savo fantastišką 2018–2019 m. sezono finišą Memfyje.

Atrodo įspūdingai: per 19 rungtynių su „Memphis Grizzlies“ apranga JV rinko vid. 19,9 taško (54,5 proc. met., 27,8 proc. trit.), atkovojo 10,7 kamuolio, atliko 2,2 rezultatyvaus perdavimo ir išrašydavo 1,6 bloko.

Su tokia statistika bendroje 2018–2019 m. NBA reguliariojo sezono rikiuotėje J.Valančiūnas patektų į geriausių NBA centrų septintuką, visai šalia dviejų Nikolų – Vučevičiaus ir Jokičiaus.

Pavyzdžiui, praėjusią vasarą vienas Nikola – Jokičius, su „Denver Nuggets“ sudarė 5 metų 147 mln. JAV dolerių sutartį. J.Valančiūnui didesnį pavydą nei pinigų suma turėtų kelti garantijos – ilgalaikė sutartis.

Pats lietuvis viešai išreiškė norą likti Memfyje dar keleriems metams, bet šią meilę dar turi dokumentuoti „Grizzlies“ klubas, kurio valioje pasiūlyti vidurio puolėjui solidžią ilgalaikę sutartį.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Naivu manyti, kad dabartinėmis NBA rinkos sąlygomis J.Valančiūnas galėtų tikėtis ilgalaikio kontrakto, pagal kurį per metus sukapsėtų po 18 mln. JAV dolerių, tačiau jį turėtų tenkinti galbūt mažesnės metinės vertės, bet ilgalaikis įsipareigojimas.

Pagal NBA taisykles, J.Valančiūnas tiesiogiai derėtis su „Grizzlies“ negali iki pat liepos 1-osios. Bet per savo aplinką jis gali sužinoti Memfio komandos intencijas.

Tad, pavyzdžiui, gavęs aiškius „Grizzlies“ signalus dėl plano pasirašyti ilgalaikę sutartį, J.Valančiūnas galėtų atsisakyti „žaidėjo opcijos“, oficialiai tapti laisvuoju agentu liepos 1-ąją, bet tada iškart padėti parašą po nauju Memfio kontraktu, kurio trukmė galėtų būti mažiausiai treji metai.

Geriausiai apmokami NBA centrai 2019–2020 m.
Žaidėjas Komanda Atlyginimas
Alas Horfordas Boston Celtics 30,1 mln. (jeigu pasinaudos opcija)
Kevinas Love'as Cleveland Cavaliers 28,9 mln.
Joelis Embiidas Philadelphia 76ers 27,5 mln.
Nikola Jokičius Denver Nuggets 27,4 mln.
Karlas-Anthony Townsas Minnesota Timberwolves 27,3 mln.
Andre Drummondas Detroit Pistons 27,1 mln.
Hassanas Whiteside'as Miami Heat 27,1 mln. (jei pasinaudos opcija)
Stevenas Adamsas Oklahoma City Thunder 25,8 mln.
Marcas Gasolis Toronto Raptors 25,6 mln. (jei pasinaudos opcija)
Rudy Gobert'as Utah Jazz 25 mln.
Tristanas Thompsonas Cleveland Cavaliers 18,5 mln.
Mylesas Turneris Indiana Pacers 18 mln.
Jonas Valančiūnas Memphis Grizzlies 17,6 mln. (jei pasinaudos opcija)
Bismackas Biyombo Charlotte Hornets 17 mln.

J.Valančiūnas gali rizikuoti, atsisakyti žaidėjo opcijos ir ieškoti kitos komandos.

Didžiausią konkurenciją laisvųjų agentų turguje tarp centrų jam greičiausiai sudarytų DeAndre Jordanas, galbūt Hassanas Whiteside'as, taip pat DeMarcusas Cousinsas, Nikola Vučevičius, Brookas Lopezas.

Tai tik nedidelės žuvelės, palyginus su žvaigždėmis, kurios turėtų sudrebinti rinką: Kevinas Durantas, Kyrie Irvingas, Kawhi Leonardas, Jimmy Butleris, Klay Thompsonas, Khrisas Middletonas ar Kemba Walkeris.

Bet NBA apžvalgininkai matuoja, kad potencialių atvirų vietų nutūpti J.Valančiūnui nėra tiek, kad būtų galima drąsiai nerti į laisvųjų agentų turgų. Maža to, ne pirmos lentynos centrai nėra tie žaidėjai, į kuriuos NBA klubai būtų linkę dosniai investuoti.

J.Valančiūnui greičiausiai rekomenduojama pasirinkti „žaidėjo opciją“. Tokios rekomendacijos motyvas – J.Valančiūno sprendimas atsisakyti „žaidėjo opcijos“ būtų pernelyg rizikingas, su grėsme likti su gerokai mažesniais pinigais (pavyzdžiui, trejų metų ir 30 mln. dolerių sutartimi) ir ne pačia patraukliausia komanda.

VIDEO: „Ginčas“: kaip Jonas Valančiūnas turėtų jaustis gavęs NBA čempiono žiedą?

Paskutinės J.Valančiūno sprendimo valandos turėtų būti gan karštos, nes „Grizzlies“ pagaliau pasamdė naują vyr. trenerį Taylorą Jenkinsą. Centras su juo turės maždaug parą laiko pasišnekėti apie savo galimą vaidmenį Memfyje.

O pakalbėti bus apie ką. Svarbiausi atsakymai, kokių lauks JV, bus T.Jenkinso požiūris į vidurio puolėjus.

Nuo to gali priklausyti, ar Memfis bus suinteresuotas siūlyti Jonui ilgalaikę sutartį. Nuo to priklausys, ar „žaidėjo opciją“ galimai pasirinksiąs J.Valančiūnas Memfyje kitą sezoną negaus sumažintų minučių ir menkesnio vaidmens, kuris po metų apsunkintų pozicijas laisvųjų agentų turguje. „Žaidėjo opciją“ pasirinkęs centras vėliau dar gali būti ir iškeistas. J.Valančiūnas taptų patrauklia mainų dalimi, nes įgytų besibaigiančio kontrakto žaidėjo statusą, o tai dažnai tampa papildomu jauku.

Tai irgi tikimybės, kurias sveria J.Valančiūnas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eglė Valančiūnienė ir Jonas Valančiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eglė Valančiūnienė ir Jonas Valančiūnas

JB Bickerstaffas buvo idealus specialistas J.Valančiūnui, nes labai pasitikėjo vidurio puolėju. Užkulisiuose kalbama, kad „Grizzlies“ ateityje gali dažniau naudoti 19-metį talentą Jarreną Jacksoną centro pozicijoje, nors šis dar neatrodo tam pasirengęs. Kita vertus, iki traumos J.Jacksonas su J.Valančiūnu spėjo kartu pažaisti tik 59 atakose, tad lietuviui bus labai įdomu išgirsti, kaip T.Jenkinsas regės „Grizzlies“ aukštaūgių viziją.

Viena aišku, kad su „Grizzlies“ aprangą jau besimatuojančiu naujoku Ja Morantu J.Valančiūnas taptų „restart“ mygtuką spaudžiančio NBA klubo dalimi. Ilgai ir kantriai pirmoje savo karjeros dalyje padėjęs lipdyti konkurencingą „Toronto Raptors“ komandą, JV dabar gali turėti kitų poreikių, kurie būtų svarbesni už kontrakto vertę ir sutarties saugumą.

J.Valančiūno sprendimas atsisakyti 17,6 mln. JAV dolerių „žaidėjo opcijos“ nustebintų NBA pasaulį. Bet per likusias valandas gali nutikti visko, o JV atidėlioja sprendimą iki paskutinės minutės neatsitiktinai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius