Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 11 09

3 panašumai ir 3 skirtumai: Jonas Valančiūnas prieš Domantą Sabonį

Šiąnakt NBA reguliariajame sezone įvyks pirmoji lietuvių dvikova, kurioje Domantas Sabonis ir „Thunder“ Oklahomoje priims Jono Valančiūno „Toronto Raptors“. Krepšininkai dar niekuomet nėra oficialiame mače rungtyniavę vienas prieš kitą, o 24sek pateikia 3 panašumus ir 3 skirtumus tarp šių aukštaūgių kelio į stipriausią pasaulio krepšinio lygą.
Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas
Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
NBA | „Oklahoma City Thunder“ – „Toronto Raptors“ | 03:00

Panašumas: aukšti šaukimai

VIDEO: Momentas, kai J.Valančiūnas ir D.Motiejūnas patenka į NBA

J.Valančiūnas 2011 metų NBA naujokų biržoje buvo pasirinktas 5-uoju šaukimu, o D.Sabonis šiemet buvo pakviestas 11-uoju numeriu. Tai aukščiausi NBA naujokų biržos šaukimai Lietuvos krepšinio istorijoje.

Skirtumas: lūkesčiai

instagram nuotr./Domantas Sabonis
instagram nuotr./Domantas Sabonis

J.Valančiūnui buvo klijuojama puikaus vidurio puolėjo etiketė, o „Raptors“ pašaukę lietuvį negalėjo atsidžiaugti savo sprendimu. Buvo neabejojama, kad lietuvis ateityje bus labai svarbi Toronto komandos dalis.

„Visiškai neabejoju, kad radome geriausią talentą savo komandai, – 2011 metais teigė generalinis vadybininkas Bryanas Colangelo. – Šis jaunas vyrukas yra geriausias vidurio puolėjas šioje naujokų klasėje.“

„Mažai tokių aukštaūgių, kurie gali greitai judėti aikštėje, puikiai sugauti kamuolį bei užbaigti atakas galingais dėjimais“, – prieš penkerius metus kalbėjo vyriausiasis treneris Dwane'as Casey.

Šaukimas, kuriuo buvo pasirinktas D.Sabonis, buvo išmainytas, o prieš NBA naujokų biržą dėmesio jam buvo skiriama nedaug. Žinoma, daugelis prisiminė, kad tai legendinio Lietuvos krepšininko sūnus, tačiau vieta pirmajame dešimtuke jam buvo prognozuojama su avansu. Beje, jis galėjo patekti į Torontą, bet „Raptors“ 9-uoju šaukimu pašaukė Domanto konkurentą iš Austrijos Jakobą Poeltlą.

Panašumas: starto penketas

Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis
Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis

Abu krepšininkai NBA debiutuoja rungtyniaudami starto penkete. Nors J.Valančiūnui tai buvo žadama jau nuo pat naujokų biržos, mažai kas tikėjosi, jog D.Sabonis taip pat kiekvienerias rungtynes pradės nuo pirmosios minutės.

Kai kurie NBA apžvalgininkai net svarstė, jog D.Sabonio laukia negailestinga konkurencija ir trečdalį sezono jam teks praleisti Plėtojimosi lygoje.

Bet kol kas sezono pradžia parodė, kad D.Sabonis, visai kaip prieš 5 metus J.Valančiūnas, yra tvirti starto penketo žaidėjai ir pavojingų konkurentų pozicijoje neturi.

Skirtumas: kelias į NBA

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas 2011-aisiais
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas 2011-aisiais

J.Valančiūnas yra kilęs iš Utenos, o savo profesionalo karjerą pradėjo Vilniuje. Jis rungtyniavo „Perlo“ bei „Lietuvos ryto“ gretose.

Pašauktas NBA naujokų biržoje 2011 metais vidurio puolėjas savo karjerą stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje pradėjo 2012-aisiais, kadangi tada NBA sezonas vėlavo dėl lokauto, o „Raptors“ su „Lietuvos rytu“ nesusitarė dėl didžiulės maždaug 3 mln. JAV dolerių išpirkos.

Vienaip ar kitaip, JV tobulėjimui prieš NBA didžiausią įtaką padarė lietuviška krepšinio mokykla.

Tuo tarpu D.Sabonio kelias buvo visai kitoks. Sunkusis krašto puolėjas gimė Portlande, kol jo tėtis atstovavo „Blazers“ klubui. Vėliau jo šeima persikėlė į Ispaniją, kur Saboniukas ir pradėjo savo profesionalo karjerą.

Vėliau dvejus metus jis rungtyniavo Gonzagos universitete ir įgijo vertingos NCAA patirties. Jaunųjų krepšininkų tobulėjimas NCAA sistemoje yra labiau pripažįstamas nei Europos alternatyva. Labiausiai dėl to, kad perspektyviausi krepšininkai jau tada mokosi dirbti amerikietiškoje sistemoje ir yra lengviau prieinami NBA skautams.

Panašumas: pokyčiai

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis ir Billy Donovanas
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis ir Billy Donovanas

Pirmaisiais savo karjeros metais NBA J.Valančiūno buvo reikalaujama priaugti svorio, kad jis galėtų tvirtai stumdytis su kitais lygos vidurio puolėjais.

J.Valančiūnas tapo masyviu „centru“, bet prarado savo greitį ir šoklumą. Blogiausia, kad masyvius NBA vidurio puolėjus vertinusi lyga staiga pakeitė tendencijas ir ėmė labiau vertinti universalius aukštaūgius.

Būtent tokiu „Thunder“ nori padaryti D.Sabonį. Šis Gonzagoje daugiausiai žaisdavo baudos aikštelėje ir vesdavo varžovus iš proto savo klaidinančiais kojų trypčiojimais po krepšiu.

Bet D.Saboniui Oklahomoje buvo liepta mesti ir tapti judriu sunkiuoju krašto puolėju, kuris gali žaisti tiek arčiau, tiek toliau krepšio. Taip aukštaūgis suteikia daugiau erdvės kitiems komandos draugams.

Skirtumas: komandų kalibras

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

Nors „Thunder“ vasarą paliko Kevinas Durantas, Oklahomos komanda vis tiek išliko elitine galingoje Vakarų konferencijoje. Pasikeitusi ekipa kovoja tik dėl aukščiausių tikslų, o savo gretose turi vieną ryškiausių NBA žvaigždžių R.Westbrooką.

Tuo tarpu 2012-aisiais, kai NBA debiutavo J.Valančiūnas, „Raptors“ toli gražu nebuvo įvardijama tarp favoričių Rytuose. Toronte rungtyniavo kamuolio nuolat savo rankose reikalaujantys DeMaras DeRozanas, Andrea Bargnani bei Rudy Gay.

„Raptors“ debiutiniais lietuvio karjeros metais nedemonstravo pergales nešančio krepšinio ir nepateko į atkrintamąsias varžybas.

J.Valančiūno atvykimas į Torontą pradėjo naują klubo erą, nes vėliau sekė nemažai mainų bei pokyčių. „Raptors“ kasmet gerino savo žaidimą, o pirmąjį Rytų konferencijos etapą peržengė tik pernai.

„Thunder“ nors ir nėra įvardijami tarp favoričių tapti Vakarų konferencijos čempionais, tačiau jų patekimu į atkrintamąsias varžybas neabejojama.

Be to, J.Valančiūnas karjeros pradžioje NBA neturėjo tokio kalibro komandos draugo kaip Russellas Westbrookas, kuris įvardijamas kaip vienas iš kelių favoritų tapti naudingiausiu sezono žaidėju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius