Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 16

80 milijonų intriga Domantui Saboniui ir Jonui Valančiūnui

Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis porą pastarųjų metų iš šalies stebėjo, kaip NBA klubai taškėsi milijonais. Po 2018–2019 m. krepšinio sezono du NBA lietuviai gali patys įsisukti į milijoninę karuselę. Šie metai J.Valančiūnui ir D.Saboniui gali būti kertiniai siekiant sudaryti jiems rekordines NBA sutartis.
Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis
Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis / „Scanpix“ nuotr.

Domantas Sabonis kelia 80 milijonų intrigą.

22-ejų lietuvio bendražygis Mylesas Turneris, su kuriuo aukštaūgis kartu vasarą prakaitavo karštos jogos treniruotėse, su „Indiana Pacers“ sutarė kaip tik dėl naujos ketverių metų 80 milijonų JAV dolerių vertės sutarties.

Tai yra geras orientyras D.Saboniui, kuris sparčiai kyla NBA karjeros laiptais.

211 cm ūgio krepšininkas savo antrąjį sezoną NBA Indianoje per vid. 24,5 minutės rinko 11,6 taško (51,4 proc. met.), 7,7 atkovoto kamuolio ir po 2 rezultatyvius perdavimus.

D.Saboniui tai buvo sensacingi metai – niekas iš jo nelaukė tokio pasirodymo. Lyginant su debiutiniu sezonu „Oklahoma City Thunder“ ekipoje, aukštaūgis savo rodiklius pagerino dvigubai (vid. 5,9 ir 3,6 kam.).

Kai „Pacers“ klube žaidė starto penkete (19 rungtynių), D.Sabonio statistiniai rodikliai siekė vid. 13,1 taško, 10,4 atkovoto kamuolio, 2,6 rezultatyvaus perdavimo per 28,7 minutės.

View this post on Instagram

Game Day! #Preseason #Pacers ????????????

A post shared by Domantas Sabonis (@dsabonis11) on

Palyginimui, D.Sabonio bendraamžis Mylesas Turneris per 28 minutes rinko vid. 12,7 taško (47,9 proc. met.), atkovojo 6,4 kamuolio ir blokavo 1,3 metimo.

Nors iš M.Turnerio kaip iš „Pacers“ ateities projekto buvo tikėtąsi daugiau, tai centrui vis tiek uždirbo 80 milijonų kontraktą.

Statistika atrodo kiek žiaurokai. D.Sabonis pagal gaunamą uždarbį NBA šiuo metu tėra 280-as, nors patenka į ESPN geriausių lygos žaidėjų šimtuką. Indianoje daugiau už jį uždirba 10 žaidėjų.

Kai M.Turneris nuo 2019-2020 m. sezono uždirbs 16 milijonų per sezoną, į D.Sabonio sąskaitą kapsės kuklūs 3,5 mln. dolerių.

Viskas labai paprasta. D.Sabonį su „Pacers“ dar įpareigoja naujoko kontraktas, kuris jam buvo automatiškai priskirtas 11-uoju šaukimu patekus į NBA 2016-ųjų vasarą.

D.Sabonio alga yra fiksuota. Pagal sutartį, 2018-2019 m. sezoną D.Sabonis uždirbs 2,7 mln. JAV dolerių (neatskaičiavus mokesčių). Jeigu niekas nesikeis, 2019-2020 m. D.Sabonis gaus 3,5 mln., o 2020-2021-aisiais – 4,8 mln.

Bet keistis gali labai daug kas.

Jeigu lietuvis toliau taip sparčiai žengs į priekį, jau kitą rudenį D.Sabonis gali pasirašyti kol kas pelningiausią sutartį savo karjeroje.

Pagal NBA taisykles, likus metams iki ketverių metų naujoko kontrakto pabaigos, žaidėjas gali sudaryti naują pelningą sutartį.

Tik D.Sabonis po truputį tampa neįprastu „Pacers“ galvos skausmu. Indianos komandos treneris Nate'as McMillanas prieš sezoną atskleidė, kad D.Sabonio bei M.Turnerio eksperimentas žaisti kartu vienu metu nepasiteisino ir lietuvis toliau kils nuo atsarginių suolo.

Tačiau jeigu Domas dar padidins savo efektyvumą, „Pacers“ kitą vasarą gali rinktis tarp jo ir M.Turnerio. Sunkiai tikėtina, kad Indianos komanda, kuri NBA pagal algoms išleidžiamas išlaidas tėra 24-a, leis sau mokėti apie 160 milijonų žaidėjams, kurie keičia vienas kitą.

Tad prognozuojami tokie realiausi scenarijai:

  • D.Sabonis bus geresnis už M.Turnerį, su „Pacers“ sudarys naują kontraktą ir amerikietis bus iškeistas;
  • D.Sabonis bus puikus, bet „Pacers“ negalės jam mokėti didelių pinigų, todėl lietuvį iškeis arba paliks žaisti už nedidelius pinigus;
  • D.Sabonio sezonas nebus toks sėkmingas, kad jis pretenduotų į labai gerą kontraktą, todėl liks žaisti Indianoje pagal senus įsipareigojimus.

Tikimasi, kad D.Sabonis 2018–2019 m. sezoną bus dar efektyvesnis nei anksčiau. Jau ikisezoniniuose mačuose trečiametis rinko vid. 15,3 taško ir atkovojo 11,8 kamuolio.

Aišku, D.Sabonis yra ribotas.

Kol netaps patikimu metiku iš toli, NBA komandos gali jam neduoti tokių pelningų kontraktų. Be to, D.Sabonis niekaip neįveiks genetikos ir netaps virš lanko šokančiu aukštaūgiu. Tuos atkovotus kamuolius ir taškus D.Sabonis susirenka savo technika ir didžiuliu kovingumu, bet NBA regi fizinius lietuvio trūkumus, kurie kliudo jam tapti elitiniu NBA aukštaūgiu.

Tačiau D.Sabonis nepaliauja stebinti. Visko gali būti, kad kitais metais panašiu metu sulauksime 80 milijonų JAV dolerių vertės naujienų ir apie Domantą Sabonį.

VIDEO: „Atsarginiai“: L.Dončičiaus intriga NBA, lietuvių sezonas ir didžiausių NBA bepročių Top 5

Jono Valančiūno dilema

Jonas Valančiūnas taip pat yra žmogus, kuriam galima šį sezoną kabinti kaip „kontrakto metus“.

26-erių vidurio puolėjo kontraktas su „Raptors“ galioja iki 2020-ųjų vasaros. 213 cm krepšininkas šį sezoną uždirbs 16,5 mln. JAV dolerių ir bus 62-as NBA žaidėjas pagal atlyginimą, 10-as centras visoje lygoje. 2019-2020 m. jam numatyti 17,6 mln. dolerių ir baigs galioti dar 2016-aisiais su „Raptors“ sudarytas ketverių metų 64 milijonų JAV dolerių kontraktas.

Tiesa, su viena sąlyga. Po 2018–2019 m. sezono J.Valančiūnas turi galimybę savavališkai nutraukti kontraktą ir tapti laisvuoju agentu. Taip elgiasi žaidėjai, kurių rinkos vertė didesnė ir jie pretenduoja sudaryti didesnius kontraktus.

Kita vertus, J.Valančiūno situacija nedėkinga. Nors daugelis sutinka, kad vidurio puolėjui praėjęs sezonas buvo sėkmingiausias karjeroje, tradicinių centrų problemos tokiems žaidėjams kaip JV uždėjo žemas lubas ir NBA klubų algų grafose.

VIDEO: „Atsarginių“ sugrįžimas: LeBronas Los Andžele, favoritai ir kitokia J.Valančiūno sutartis

J.Valančiūnas 2017–2018 m. sezoną žybtelėjo kaip 40,5 proc. tritaškių metikas, patobulėjęs gynėjas du prieš du, dar efektyvesnis centras. Naujasis „Toronto Raptors“ treneris Nickas Nurse'as mato Joną dažniau kylantį ir nuo atsarginių suolo, tačiau svarbiausia, kad savo schemose jis numatė JV daugiau prisilietimų prie kamuolio ir galimybių atakuoti krepšį.

Bet tik labai sėkmingas J.Valančiūno sezonas gali leisti jam tikėtis galimybės pasirašyti naują superpelningą kontraktą, kuris galbūt būtų didesnis nei 80 M.Turnerio milijonų, kuriuos jis užsidirbo savo milžinišku potencialu ir gebėjimais mesti iš toli bei mobiliai ir efektyviai gintis.

Šiąnakt startuosiantis NBA sezonas abiem lietuviams bus sėkmingas ne tik dėl jų statuso stipriausioje krepšinio lygoje įtvirtinimo, bet ir jų finansinės gerovės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius