-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 08

Ant mainų slenksčio: kur „Pacers“ sprogimas nusvies Domantą Sabonį?

Domanto Sabonio namuose – neramios dienos. Penktą sezoną „Indiana Pacers“ klube rungtyniaujančiam lietuviui artimiausiu metu gali tekti išsitraukti lagaminus ir susikrovus daiktus keltis iš JAV lenktynių sostine vadinamo Indianapolio. Kur galėtų tęstis Domo karjera ir ką tai reikštų lietuvio statusui NBA lygoje?
Domantas Sabonis ir galimos jo mainų kryptys
Domantas Sabonis ir galimos jo mainų kryptys / Scanpix nuotr., 15min montažas

Apie „Pacers“ norą atsinaujinti antradienio vakarą pranešė „The Athletic“ žurnalistas Shamsas Charania.

Anot jo, nesėkmingai sezoną pradėjusi Indianapolio ekipa yra pasirengusi išklausyti mainų pasiūlymus iš kitų komandų, o į mainomų žaidėjų sąrašą įtraukė Carisą LeVertą, Domantą Sabonį ir Mylesą Turnerį.

Kol vieni „Pacers“ ir kitų komandų sirgaliai diskutuoja, kurį aukštaūgį – D.Sabonį ar M.Turnerį – „Pacers“ derėtų išmainyti, o kurį pasilikti, kiti svarsto, ką „ristūnai“ galėtų gauti už ant mainų stalo padėtus žaidėjus. 15min nutarė išrinkti realiausias vietas, kuriose mainų atveju galėtų būti pratęsta 25-erių Lietuvos rinktinės aukštaūgio karjera.

„Golden State Warriors“

Bene saldžiausias variantas Lietuvos ir D.Sabonio sirgaliams, kuris reikštų, jog lietuvis ne tik rungtyniautų greta tokių žvaigždžių kaip Stephenas Curry, Draymondas Greenas ir Klay Thompsonas, bet ir turėtų realų šansą pakovoti dėl NBA čempionų titulo.

„Pacers“ ir „Warriors“ mainai atrodo ypač realūs dėl to, ką Rytų konferencijos komandai už lietuvį galėtų pasiūlyti „kariai“.

Negana to, kad su dabartine sudėtimi yra NBA viršūnėje (20 pergalių ir 4 pralaimėjimai), „Warriors“ dar turi ir talentingų vaikinų suolo gale.

2020 m. naujokų biržoje San Fransisko komanda antru šaukimu pasikvietė vidurio puolėją Jamesą Wisemaną, o šių metų biržoje atitinkamai septintą ir keturioliktą kvietimus išnaudojo Jonathanui Kumingai ir Mosesui Moody.

„Scanpix“ nuotr./Jamesas Wisemanas
„Scanpix“ nuotr./Jamesas Wisemanas

Visi šie 19–20 metų žaidėjai kol kas dar nepaliko ryškių antspaudų NBA lygoje, bet jų potencialas turėtų vilioti atsinaujinti siekiančią „Pacers“ ekipą.

O ir dėl D.Sabonio galimybių prisitaikyti Kalifornijoje dvejoti nederėtų. Lietuvis puikiai pritaptų dalintis kamuoliu mėgstančioje ekipoje, užkamšytų bene opiausią „Warriors“ spragą – vidurio puolėjo poziciją, o jo vidutinišką gynybą ir prastoką pataikymą iš toli kompensuotų šios komandos žvaigždės – turbūt geriausiai šį sezoną lygoje besiginantis D.Greenas ir vienas pats komandos išsidėstymo (angl. spacing) problemą išsprendžiantis S.Curry.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry
AFP/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry

Klausimai šioje vietoje iškyla du. Pirmiausia, ar „Warriors“ pasiryš už D.Sabonį paaukoti visus tris savo jaunus talentus, o jei ne, ar „Pacers“ sutiks atiduoti dukart „All-Star“ rungtynių dalyvį gaudami mažesnę grąžą?

Be to, ar patiems „Warriors“ tikrai reikia būtent D.Sabonio, o ne, pavyzdžiui, M.Turnerio? Lietuvis, kaip bebūtų, turi svaresnį statusą NBA lygoje ir jam reikėtų sukurti daugiau progų pelnyti taškus, o dabartinis jo komandos draugas suteiktų „kariams“ tai, ko jiems trūksta – gynybą po krepšiu ir tritaškius iš vidurio puolėjo pozicijos.

„Charlotte Hornets“

Tikėtina, kad D.Sabonis po mainų gali tapti Arnoldo Kulbokos komandos draugu.

„Širšės“ šį sezoną pradėjo skambiai ir vienu metu net pirmavo Rytų konferencijoje, o sužaidus beveik trečdalį sezono žengia septintoje vietoje ir rimtai pretenduoja į atkrintamąsias varžybas.

Vis dėlto Šarlotėje vienas trūkumas bado akis – „Hornets“ neturi pajėgaus vidurio puolėjo.

Praėjusiais metais šį vaidmenį atliko Cody Zelleris, šiemet – Masonas Plumlee, bet nė vienas iš jų nesuteikia komandai puolime tiek, kiek gali duoti D.Sabonis, o ir gynyboje nėra elitiniai centrai.

Lietuvis Šarlotėje puikiai derėtų prie jauno ir pataikyti iš toli galinčio branduolio, sudaryto iš LaMelo Ballo, Mileso Bridgeso ir PJ Washingtono, bei veterano Gordono Haywardo.

„Scanpix“ nuotr./LaMelo Ballas
„Scanpix“ nuotr./LaMelo Ballas

O ir pasiūlyti „Pacers“ klubui „Hornets“ turėtų ką. Į mainus jie galėtų įtraukti jau minėtą PJ Washingtoną, šių metų naujokų biržos šaukimą Jamesą Bouknightą, galbūt ir atakuojantį gynėją Terry Rozierą.

Jei šie mainai įvyktų ir D.Sabonis atsidurtų Šarlotėje, klausimų „Hornets“ gerbėjams turėtų kilti tik dėl komandos gynybos.

„Širšės“ NBA lygoje jau ir taip yra priešpaskutinės pagal gynybinį reitingą, o D.Saboniui žaidžiant vidurio puolėjo pozicijoje ši statistika į gerąją pusę greičiausiai nepasitaisytų.

Bet gal „Hornets“ NBA užkariavimui pakaktų talento puolime?

„Boston Celtics“

„Celtics“ sirgaliai praranda kantrybę ir laukia komandų vadovų veiksmų, nes šiuo metu užimama dešimta vieta Rytų konferencijoje netenkina Bostono ekipos gerbėjų.

Didžiausia „keltų“ bėda – stagnatiškas puolimas ir kamuolio judėjimo trūkumas.

D.Sabonis tai galėtų išspręsti. Po 4,1 rezultatyvaus perdavimo šiame sezone ir net po 6,7 praėjusiame atlikęs lietuvis galėtų tapti kamuolio skirstytoju iš vidurio puolėjo pozicijos, įtraukiančiu į žaidimą „Celtics“ lyderius – Jaysoną Tatumą ir Jayleną Browną.

„Scanpix“/AP nuotr./Jaysonas Tatumas
„Scanpix“/AP nuotr./Jaysonas Tatumas

Nesunku įsivaizduoti lietuvį žaidžiantį ir šalia veterano Alo Horfordo. Abu žaidėjai yra protingi, galintys kurti žaidimą bei galėtų kamšyti vienas kito spragas – Dominikos Respublikos žaidėjas pridengtų lietuvį gynyboje, o pastarasis atstotų A.Horfordo trūkumus puolime.

Didžiausias klaustukas šiuo atveju kyla dėl to, ką „Celtics“ gali pasiūlyti „Pacers“ klubui.

J.Browno ir J.Tatumo „keltai“ už lietuvį tikrai neatiduos, o likę Bostono žaidėjai neatrodo patys patraukliausi komandai, ketinančiai iškeisti savo žvaigždę.

Naujasis „Celtics“ vadovas Bradas Stevensas veikiausiai turėtų ne tik išmainyti savo jaunuosius talentus Aaroną Nesmithą, Romeo Langfordą ir Paytoną Pritchardą, bet dar ir pridurti vieną kitą naujokų biržos šaukimą, kad gautų D.Sabonį.

„San Antonio Spurs“

Kai tik į kalbas apie mainus įtraukiamas europietis, tarp variantų anksčiau ar vėliau atsiranda Greggo Popovichiaus treniruojami „Spurs“.

Dabar jie jau ne tokie grėsmingi kaip anksčiau, nes Vakaruose žengia tik dvylikti. Tačiau jie turi jaunų žaidėjų pagrindą ir galėtų nemažai pasiūlyti „Pacers“ klubui, jei tik užsimanytų gauti D.Sabonį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Greggas Popovichius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Greggas Popovichius

Už lietuvį „Spurs“ veikiausiai tektų atiduoti kažkurį/-iuos iš jauniausių komandos krepšininkų – 18-metį Joshą Primo, 21-erių Deviną Vassellą, 22-ejų Lonnie Walkerį arba pastarojo bendraamžį Keldoną Johnsoną.

Pritapti D.Sabonis San Antonijuje galėtų – G.Popovichius jau ne sykį yra įrodęs, jog tokie protingi žaidėjai, kaip Domas, jo schemose neprapuola, o lietuvio gynybos spragas galėtų kompensuoti puikiai besiginantys „Spurs“ perimetro linijos žaidėjai.

Didžiausia problema kiltų dėl aikštės išplėtimo. Lietuvis tritaškius meta vos 27,9 proc. tikslumu ir tikrai nepadėtų komandai, kuri pagal pataikomus tritaškius per susitikimą (vid. 10,1) yra paskutinė visoje lygoje.

Abejonių kelia ir Popo meilė dabartiniam „Spurs“ startiniam vidurio puolėjui Jakobui Poeltlui, nepastebimai tapusiam vienu geriausių NBA centrų gynyboje ir cementuojančiam visą Teksaso komandos žaidimą savoje aikštės pusėje.

„Scanpix“ nuotr./Jakobas Poeltlas
„Scanpix“ nuotr./Jakobas Poeltlas

Nors lietuvis yra neabejotinai aukštesnio kalibro žaidėjas už austrą, tikėtina, jog G.Popovichius nesiryš keisti krypties ir neatsisakys jam ypač patinkančio vidurio puolėjo, su kuriuo aikštėje vienu metu D.Sabonis tikrai negalėtų žaisti dėl šių žaidėjų negebėjimo nubausti varžovus iš tolimos distancijos.

„Portland Trail Blazers“

NBA pasaulyje vyrauja nuotaikos, jog „Blazers“ jau netrukus gali imtis rimtų permainų komandos sudėtyje.

Su 11 pergalių ir 14 pralaimėjimų Portlando ekipa Vakaruose žengia tik dešimtoje vietoje, komandos lyderis Damianas Lillardas žaidžia prasčiausią sezoną nuo ankstyvųjų savo karjeros metų, o CJ McCollumą sustabdė ypač reta trauma krepšinyje – žaidėjui subliuško plautis.

Be to, „Blazers“ prieš kelias dienas atsisveikino su komandos krepšinio operacijų prezidentu Neilu Olshey, dėl kurio elgesio buvo pradėtas tyrimas.

Visa tai sufleruoja, jog ilgai ta pačia vaga tekėti Oregono valstijos ekipa nebegali ir jai reikia imtis permainų.

„Scanpix“/AP nuotr./Damianas Lillardas prieš Anthony Davisą
„Scanpix“/AP nuotr./Damianas Lillardas prieš Anthony Davisą

Sunku pasakyti, ar „Pacers“ susidomėtų „Blazers“ pasiūlymu, kurį sudarytų Anfernee Simonsas, Nassiras Little'as, Larry Nance'as ir keli naujokų biržos šaukimai, tačiau Portlando aistruoliai neabejotinai norėtų, jog po 18 metų pertraukos šiame mieste vėl žaistų Sabonis – būtent „Blazers“ marškinėlius visą NBA karjerą vilkėjo Domo tėtis Arvydas.

„Sacramento Kings“

Sakramente – dar vienas liūdnas sezonas, o permainų sirgaliai trokšta kaip dykumoje paklydęs keliautojas trokšta vandens.

11-oje Vakarų konferencijos vietoje pūvantys „karaliai“ jau 15 metų nežaidė atkrintamosiose varžybose ir, jeigu nenutrauks šios serijos šį sezoną, pagerins NBA antirekordą.

Sakramento klubas turėtų ką pasiūlyti už D.Sabonį – į mainus jie galėtų įtraukti snaiperį Buddy Hieldą, puolėją Harrisoną Barnesą ar centrą Richauną Holmesą.

Bet to, ko „Pacers“ norėtų labiausiai, „Kings“ greičiausiai neatiduos. „Karalių“ vadovybė jau anksčiau nesutiko įtraukti į mainus De'Aarono Foxo, kai buvo kalbama apie galimą sandorį su „Philadelphia 76ers“ ir Beno Simmonso persikraustymą į Sakramentą, taip pat „Kings“ veikiausiai nesiryžtų atiduoti antramečio Tyrese'o Haliburtono ir naujoko Daviono Mitchello.

„Scanpix“ nuotr./„Sacramento Kings“ krepšininkai
„Scanpix“ nuotr./„Sacramento Kings“ krepšininkai

Vargu, ar persikėlimu į Sakramentą būtų patenkintas ir pats D.Sabonis. Daug metų atkrintamosiose nežaidžianti komanda niekaip neišsivaduoja iš nesėkmių liūno, šiemet jau atleido trenerį Luke'ą Waltoną, o savo sprendimais naujokų biržose ar laisvųjų agentų rinkoje vis nustebina iš neigiamos pusės, taip niekaip ir nepakildama iš NBA dugno.

Jei D.Sabonis atsidurtų Sakramente, atkrintamosiose varžybose jo greitu metu, ko gero, nepamatytume.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius