Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 11

Beprotiškos lenktynės laukiniuose Vakaruose: atkrintamųjų vietą gali lemti mažiau nei 0,001 proc.

Lenktynės dėl paskutinės vietos NBA atkrintamosiose varžybose artėja prie kulminacijos. Iki reguliariojo sezono pabaigos liko jau tik kelios dienos, o į 8-ąją vietą Vakarų konferencijoje vis dar pretenduoja net keturios komandos – „Memphis Grizzlies“ su Jonu Valančiūnu, „Portland Trail Blazers“, „Phoenix Suns“ ir „San Antonio Spurs“.
Jonas Valančiūnas prieš Damianą Lillardą
Jonas Valančiūnas prieš Damianą Lillardą / „Scanpix“ nuotr.

Visos keturios ekipos per artimiausias dienas dar sužais po dvejas rungtynes, o scenarijų gali būti įvairiausių.

Situaciją dar įdomesne daro NBA pakeistas formatas. Reguliariuoju sezonu kova dėl bilieto į lemiamas sezono kovas nesibaigs, nes 8-ąją ir 9-ąją vietas užėmusios komandos dar žais papildomą mini-seriją artėjantį savaitgalį.

Suprasti akimirksniu

  • Dėl paskutinės vietos Vakarų konferencijos atkrintamosiose varžybose kovoja keturios komandos – „Grizzlies“, „Trail Blazers“, „Suns“ ir „Spurs“
  • NBA pakeitus formatą, šansą patekti į atkrintamąsias turės ir 9-ąją vietą reguliariajame sezone užėmusi ekipa – ji papildomoje serijoje turės du kartus iš eilės įveikti 8-ąją poziciją užėmusią komandą. Pastarajai užteks vienos pergalės. Papildoma serija vyks rugpjūčio 15-16 dienomis.
  • Paskutinį bilietą į atkrintamąsias pačiupusi komanda pirmajame jų etape grumsis su stipriausia Vakarų konferencijos komanda „Los Angeles Lakers“.
  • NBA atkrintamosios varžybos startuos rugpjūčio 17 dieną.

Joje aukštesnę vietą užėmusiai komandai pakaks laimėti sykį, o žemesnės pozicijos ekipai reikės dviejų pergalių iš eilės. Pirmasis mačas vyks šeštadienį, o antras, jei prireiks, bus žaidžiamas sekmadienį.

Situaciją dar labiau kaitina dėl koronaviruso pandemijos susiklosčiusios nelygios komandų sąlygos.

Nusprendus pratęsti sezoną „burbule“ Floridoje, kiekvienai ekipai buvo suplanuoti aštuoni susitikimai.

Kadangi sustabdžius sezoną kovo 11-ąją klubai buvo sužaidę ne po vienodą rungtynių skaičių, tad ir pasibaigus reguliariajam sezonui sužaistų mačų kiekis bus skirtingas.

„Trail Blazers“ bus sužaidę 74, „Grizzlies“ ir „Suns“ – po 73, o „Spurs“ – tik 71 rungtynes.

Tai sukelia sunkumų rikiuojant komandas turnyrinėje lentelėje. Kadangi NBA pirmiausia žiūrima į pasiektų pergalių procentą, nelygus sužaistų rungtynių skaičius visiškai panaikins tarpusavio rungtynių vertę – kadangi ekipos (išskyrus galimą „Grizzlies“ ir „Suns“ atvejį) nebus surinkusios po lygiai pergalių ir pralaimėjimų, tad greičiausiai nereikės skaičiuoti ir tarpusavio mačų rezultatų.

Dėl nelygaus sužaistų mačų kiekio komandas pasibaigus reguliariajam sezonui gali skirti ir vos įžiūrimas skirtumas – kai kuriais atvejais jis net gali būti mažesnis už 0,001 proc.

NBA reguliariajam sezonui pasiekus finišo tiesiąją, naujienų agentūra AP apžvelgė keturių lenktynėse dalyvaujančių komandų šansus ir galimybes.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

„Memphis Grizzlies“

Rezultatas: 33-38

J.Valančiūno „grizliams“ dar liko du mačai – prieš „Boston Celtics“ antradienį ir prieš „Milwaukee Bucks“ ketvirtadienį.

Nors Memfio ekipa „burbule“ laimėjo vos vieną kartą iš šešių bandymų, jie vis dar išlieka savo likimo kalviais.

Be to, abu „Grizzlies“ varžovai paskutiniuose mačuose nebeturi dėl ko žaisti – „Celtics“ jau yra tikri, kad finišuos trečioje Rytų konferencijos vietoje, o „Bucks“ jau prieš kurį laiką užsitikrino Rytų viršūnės poziciją.

„Grizlių“ situacija labai paprasta: laimėję bent kartą, jie užsitikrina mažiausiai 9-ąją vietą ir papildomą galimybę mini-serijoje. Laimėję dusyk, „grizliai“ bus aštunti ir papildomoje serijoje turės pranašumą, nes jiems užteks laimėti tik kartą iš dviejų.

Tiesa, pralaimėję abusyk, „grizliai“ atvertų duris kitoms komandoms.

„Scanpix“ nuotr./Damianas Lillardas
„Scanpix“ nuotr./Damianas Lillardas

„Portland Trail Blazers“

Rezultatas: 33-39

Solidžiai „burbule“ atrodančiai Damiano Lillardo komandai liko mačas su „Dallas Mavericks“ antradienį ir su „Brooklyn Nets“ ketvirtadienį.

„Mavs“ į rungtynes su „Blazers“ greičiausiai žiūrės rimtai – Dalaso ekipa vis dar turi šansų pakilti į 6-ąją vietą Vakaruose, o rungtynėse greičiausiai dalyvaus ir Luka Dončičius, gavęs poilsio per pirmadienio dvikovą su „Utah Jazz“.

Kur kas lengviau Portlando krepšininkams gali būti per akistatą su „Nets“, kadangi šie jau nebepakils ir nebenukris iš 7-osios Rytų konferencijos vietos.

Laimėję abusyk, „Blazers“ užsitikrins mažiausiai 9-ąją vietą ir papildomą šansą, o kartą laimėję ir kartą suklupę jie jau turėtų laukti varžovų pagalbos.

Terry Stottso auklėtiniai turi šansų net ir pralaimėję du kartus, bet tuomet jiems reikėtų mažo stebuklo – „Suns“ ir „Spurs“ pralaimėjimų visuose likusiuose sezono mačuose.

Įdomu tai, kad laimėję dukart ir sulaukę vienos „Grizzlies“ nesėkmės Portlando krepšininkai užimtų 8-ąją vietą aplenkę varžovus neįtikėtinai mažu skirtumu – vos 0,00075 proc. Ir visa tai – tik dėl to, jog „Blazers“ bus sužaidę rungtynėmis daugiau.

„Scanpix“ nuotr./Devinas Bookeris
„Scanpix“ nuotr./Devinas Bookeris

„Phoenix Suns“

Rezultatas: 32-39

Geriausiai „burbulo“ komandai, laimėjusiai jau šešis sykius paeiliui, dar liko akistatos su „Philadelphia 76ers“ antradienį ir „Mavericks“ ketvirtadienį.

Nepaisant to, kad „saulės“ yra vienintelė nepralaimėjusi „burbulo“ komanda, jų padėtis nėra labai dėkinga – 8 arba 9 vietos vietos joms gali negarantuoti net ir 8-0 rezultatas Disnėjaus parke.

Fynikso ekipą turėtų guosti tai, kad „76ers“ prieš juos išstatys toli gražu ne stipriausią sudėtį – sezonas dėl traumos jau baigtas Benui Simmonsui, dėl sužeistos čiurnos nežais ir Joelis Embiidas, o poilsio veikiausiai gaus ir kiti Filadelfijos ekipos startinio penketo žaidėjai.

Tam, kad „Suns“ gautų vietą papildomoje serijoje, jiems ne tik reikės nugalėti „76ers“ ir „Mavericks“ komandas, bet ir laukti pagalbos iš varžovų – bent vieno „Trail Blazers“ arba dviejų „Grizzlies“ pralaimėjimų.

Fynikso klubas išsaugotų šansus ir laimėjęs tik sykį, bet tuomet jų likimas dar labiau priklausytų nuo varžovų – jiems ne tik reikėtų dviejų „Blazers“ nesėkmių, bet ir bent vieno „Spurs“ kluptelėjimo.

Pralaimėję abusyk, „Suns“ sezoną baigs jau artėjantį ketvirtadienį.

„Scanpix“ nuotr./"San Antonio Spurs" gynėjas Patty Millsas.
„Scanpix“ nuotr./"San Antonio Spurs" gynėjas Patty Millsas.

„San Antonio Spurs“

Rezultatas: 31-38

23 metus atkrintamųjų nepraleidžiančių „Spurs“ situacija yra sunkiausia.

Greggo Popovichiaus auklėtiniai per likusias dienas žais prieš „Houston Rockets“ (antradienį) ir „Utah Jazz“ (ketvirtadienį).

Laimėję abu susitikimus, „Spurs“ netgi turi šansą pakilti iki 8-osios vietos, bet tam jiems reiktų kone visų konkurentų nesėkmių – po dusyk turėtų pralaimėti „Grizzlies“ ir „Trail Blazers“ ir bent sykį – „Suns“.

Visgi net ir laimėję abu mačus „Spurs“ gali likti už papildomos serijos borto.

Teorinių šansų užimti 9-ąją vietą San Antonijaus komanda turi ir laimėjusi tik vieną mačą, bet tuomet jai reiktų tikėtis, kad viską pralaimės tiek „Blazers“, tiek „Suns“.

Visgi kaip ir „grizliams“, taip ir „Spurs“ krepšininkams negelbėja tai, kad jie yra sužaidę mažiau rungtynių už varžovus. Štai tuo atveju, jei tiek „Suns“, tiek „Spurs“ laimėtų abu likusius susitikimus, „saulės“ G.Popovichiaus kariauną aplenktų vos 0,00096 pergalių procentu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius