Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 13

D.Motiejūnas – apie sunkią NBA kelionę, rinktinę, D.Sabonio potencialą ir žinutę vaikams

Donatas Motiejūnas savo kelionę į NBA mena kaip sunkią. Skeptikai prognozavo, kad jo galimybių ribos siekia Eurolygą. Tačiau per ketverius metus „Houston Rockets“ gretose 25-erių puolėjas įrodė, kad NBA gali ne tik žaisti, bet ir atlikti svarbų vaidmenį. Dabar D-Mo turi dar vieną misiją – tinkamu keliu nukreipti jaunimą, rašo NBPA.com.
Stovyklos akimirkos
Stovyklos akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Donatas Motiejūnas karjerą NBA pradėjo 2012-aisiais. Jau tada jis žinojo, kur nori skirti dalį pajamų.

Tai nebuvo standartinė investicija. Aukštaūgio mintys sukosi apie jaunimą už tūkstančių kilometrų nuo Hjustono.

Dar būdamas 21-erių D-Mo jau seniai svajojo surengti savo vardo krepšinio stovyklą. Taigi, kaunietis subūrė geriausius jaunus 14–16 metų žaidėjus ir bandė išmokyti juos aukščiausiam lygiui reikalingų krepšinio niuansų. Galbūt tai jiems bus pasiruošimas Eurolygai ar NBA.

Iškart po Donato debiutinio sezono NBA duris atvėrė „Donatas Motiejūnas Talent Camp“.

„Padariau ją iš niekur, – atvirauja D.Motiejūnas. – Po pirmųjų savo metų NBA iš savo kišenės investavau labai daug pinigų, kurių niekada neprašiau sugrąžinti. Stovykloje mačiau didesnę prasmę nei piniguose.“

Šią vasarą Kaune D.Motiejūnas surengė jau ketvirtąją stovyklą. „Ji buvo pati sėkmingiausia“, – didžiuojasi 213 cm ūgio krepšininkas.

„Po pirmųjų savo metų NBA iš savo kišenės investavau labai daug pinigų, kurių niekada neprašiau sugrąžinti. Stovykloje mačiau didesnę prasmę nei piniguose.“

Stovykla vyko penkias dienas, į ją prisijungė daugiau krepšinio specialistų nei anksčiau. Kitas D.Motiejūno stovyklos žingsnis – krepšinio skautų priviliojimas.

D.Motiejūnas stovyklą rengė išvien su „Adidas“.

„Jie puikiai aprūpino vaikus apranga, batais, kelionėmis, būstu, maistu. „Adidas“ daug investavo į šią stovyklą. Manau, kad tai vienas didesnių sandorių Lietuvoje. O tai svarbu. Visi trykšta entuziazmu, nes stovykla gyvuoja labai sėkmingai. Kitąmet planuojame rengti jau 7 dienų pratybas“, – džiaugėsi D-Mo.

D.Motiejūnas ne iš tų, kurie į stovyklą užsuko tik dalinti autografų. Jis kasdien darbuojasi su vaikais, dalyvauja pratybose, žeria patarimus.

Pagrindinė priežastis, kodėl žaidėjas orientuojasi į perspektyviausią Lietuvos jaunimą – vyrų rinktinė. D.Motiejūnas nori jaunuolius kuo geriau paruošti didžiajam vyrų krepšiniui.

D.Motiejūno agento Tado Buloto teigimu, bent 80 proc. stovyklos dalyvių vėliau žaidė Lietuvos aštuoniolikmečių rinktinėje. Šiemet Lietuvos septyniolikmečių rinktinė laimėjo pasaulio čempionato bronzą. Visi dvylika jos narių dalyvavo „Donatas Motiejūnas Talent Camp“.

Mažiausiai 12 stovyklos dalyvių jau yra sudarę sutartis su gerai žinomais klubais Europoje, kaip kad Kauno „Žalgiris“, Vilniaus „Lietuvos rytas“, „Barcelona“, Madrido „Real“, Bambergo „Brose Baskets“ ar „Mens Sana Basket“.

D.Motiejūno tikslas – kad bent trys stovyklos dalyviai ateityje patektų į NBA arba bent į Eurolygos komandą.

„Pakvietę būrelį jaunuolių, mes juos mokome tų dalykų, kurių jiems labiausiai reikės aukščiausiame lygyje, – pasakoja D-Mo. – Noriu koncentruotis į vaikus, kurie yra mūsų ateitis. Jeigu jaunas žaidėjas atvyksta į profesionalią komandą ir treneris mato, kad jis ko nors nežino iš krepšinio abėcėlės, tas žaidėjas metus sėdės ant suolo. Mano tikslas – kuo geriau paruošti stovyklos dalyvius. Ir kai ateis tas momentas, svarbiausius dalykus jie jau bus išmokę šioje stovykloje.“

„Donatas Motiejūnas Talent Camp 2016“
„Donatas Motiejūnas Talent Camp 2016“

Jau ne pirmus metus D.Motiejūnui stovykloje ištikimai talkina Marcelo Nicola – ne tik buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ treneris, bet ir asmeninis paties Donato treneris, su kuriuo jiedu dirbo ištisomis vasaromis. Su M.Nicola Donatas po treniruočių leisdavo valandas papildomoms metimų serijoms Trevizo „Benetton“ klube. Draugystė liko ir Donatui palikus Italiją.

D.Motiejūnui taip pat talkina būrys Lietuvos trenerių ir buvęs „Rockets“ žaidėjų tobulėjimo direktorius Mattas Brase'as, dabar treniruojantis Plėtojimosi lygos komandą „Rio Grande Valley Vipers“.

Kasmet „Rockets“ į stovyklą siunčia bent po vieną darbuotoją, kad šie prisidėtų prie stovyklos veiklos. Specialistai organizuoja rytines mankštas, vakaro rungtynes ir treniruotes, o už aikštės ribų dalyvauja smagiuose boulingo pasižaidimuose su vaikais ar maudynėse vandens parkuose.

„Kiekvienas treneris, kuris yra stovykloje, praeityje dirbo ir su manimi. Žinau, ką kiekvienas gali duoti ir kaip tai naudinga. Mano vizija ta, kad stovykloje vaikai turi kuo geriau pasiruošti Europos krepšiniui, o NBA jie turės save subrandinti patys“, – sako D.Motiejūnas.

Milžiniškas jaunojo Sabonio potencialas

VIDEO: Donato Motiejūno stovykla

D.Motiejūnui į pagalbą stojo ir Arvydas Sabonis. Lietuvos krepšinio veidas suteikė D-Mo prieigą prie A.Sabonio krepšinio centro infrastruktūros.

„Labai gerbiu Sabonį. Kiekvienam vaikui jis buvo Lietuvos rinktinės simbolis, – sako D.Motiejūnas. – Jo indėlis buvo didžiulis, o dabar džiaugiuosi, kad jis man padeda. Sabonio centras yra puiki vieta stovyklai. Vaikai gali treniruotis geriausiomis sąlygomis.“

Beje, stovyklos viduryje, birželio 23-iąją, NBA naujokų biržoje 11-uoju šaukimu pašaukė A.Sabonio sūnų Domantą.

„Jis bus puikus žaidėjas. Domantas turi milžinišką potencialą, – atviravo D.Motiejūnas. – Jis susikurs savo vardą. Daug žmonių kalbėjo ir kalbės apie jo tėvą, tačiau Domantas pats bus labai geras žaidėjas ir tas kalbas įveiks nesunkiai.“

D.Motiejūnas neprognozuoja, kuris kitas jaunas lietuvis gali patekti į NBA per naujokų biržą. Be to, tai prasilenktų su lietuvio stovyklos misija – jam visi jaunuoliai yra lygūs, o perdėtos liaupsės gali sugadinti vaiką.

„Mano tikslas – kad vaikai būtų lygūs, kovotų ir vieni kitus įkvėptų siekti tikslų, – sakė D.Motiejūnas. – Tokio amžiaus psichologiškai jie dar labai silpni. Žiniasklaida gali sunaikinti jų asmenybę ir sužadinti pasipūtimą. Leisti galvoti, kad jie jau labai geri ir bus turtingi.“

Nenori jaukti rinktinės ritmo

Audriaus Solomino nuotr./Donato Motiejūno stovykla
Audriaus Solomino nuotr./Donato Motiejūno stovykla

D.Motiejūnas pats mena, koks jaunystėje buvo silpnas fiziškai. „Sunki kelionė“, – kelią į NBA prisimena D.Motiejūnas. Jo tobulėjimo procese buvo daug pakilimų ir nuosmukių.

Jis pats nelaikė savęs pačiu talentingiausiu žaidėju ir nuolat girdėjo, kad jo galimybių riba – Eurolyga.

Bet D.Motiejūnas bandė save nuteikti ne taip, koks jis dabar geras, bet koks jis gali būti geras ateityje, jei tik įdės daug darbo ir laikysis plano.

„Savo stovykla noriu pasakyti vaikams, kad niekada negalima pasiduoti. Jei tik pasiduosi tu, visi kiti tave nurašys. Nesvarbu, kokia sunki bebūtų situacija, turi dirbti ir neprarasti koncentracijos. O sunkus darbas kada nors atsipirks.

Pavyzdžiui, jei aš pasiekiu kokį tikslą, išsikeliu naują. Jei tik pajusi esąs geras, žlugsi kaip asmenybė ir nustosi tobulėti. Todėl tokias mintis tik veju šalin. Noriu dar ir dar“, – pasakojo D.Motiejūnas.

D.Motiejūnas grįžo į Hjustoną, kur tęsia reabilitaciją po sunkios nugaros traumos. Dėl jos jis praleido daugiau nei pusę 2015–2016 metų NBA sezono.

Tačiau dabar D-Mo jaučiasi gana neblogai. Skrydžiai ir kelionės į Lietuvą ir atgal nesukėlė jokių skausmų.

Tačiau jis nėra tikras, ar dėl NBA laisvųjų agentų turgaus reikalų jis galės žaisti Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.

Donatas nenori vėlai prisijungti prie Lietuvos rinktinės ir sujaukti viso ritmo.

„Turiu laukti“, – sakė D.Motiejūnas.

Pavyzdys – Vokietijos futbolo rinktinė

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vokietijos rinktinė pusfinalyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vokietijos rinktinė pusfinalyje

Laukdamas pasiūlymų D.Motiejūnas įdėmiai stebėjo Europos futbolo čempionato kovas. „Rockets“ komandoje yra daug užkietėjusių FIFA žaidimo mėgėjų, todėl lietuvis stengiasi neatsilikti nuo Jameso Hardeno, Trevoro Arizos ar Clinto Capelos.

Net į „Rockets“ išvykos rungtynes krepšininkai vežasi televizorių ir projektorių, kad galėtų prisijungti žaidimų konsolę ir gainioti kamuolį. Pats Donatas yra didžiulis Miuncheno „Bayern“ ir Vokietijos futbolo rinktinės gerbėjas.

Beje, šios komandos principai buvo svarbūs ir D.Motiejūno krepšinio stovykloje.

„Vokietija žaidžia komandinį futbolą. Daug žmonių klausinėjo, kaip jie laimėjo pasaulio čempionatą 2014-aisiais. Jie neturi tokių superžvaigždžių kaip Messi ar Ronaldo, bet jie žaidžia išvien, aukojasi vieni dėl kitų. Mane tai įkvepia“, – neslėpė D.Motiejūnas, šią viziją norintis perteikti ir stovyklos dalyviams.

„Vaikai turi suprasti, kaip sunku tapti profesionaliais krepšininkais. Pirmąją stovyklos dieną jiems pasakiau: klausykite, įsivaizduokite save po 10 metų. Kai kurie iš jūsų žais NBA ir galbūt bus mano vietoje. Ir jūs norėsite rengti stovyklą. Tiesiog prieikite. Duosiu jums viską, ko reikia, kad padėtumėte reikiamus pamatus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius