-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 25

Greggo Popovichiaus minučių dėlionė: kur joje numatyta vieta Donatui Motiejūnui?

„San Antonio Spurs“ klubas oficialiai dar nepranešė naujienų apie kontraktą su Donatu Motiejūnu, bet 28-erių lietuvis jau pakeliui į Teksasą. Koks vaidmuo D.Motiejūno ten laukia Greggo Popovichiaus žaidimo schemose?
Donatui Motiejūnui bus nelengva įsipaišyti į Greggo Popovichiaus schemas
Donatui Motiejūnui bus nelengva įsipaišyti į Greggo Popovichiaus schemas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

D.Motiejūnas San Antonijuje užims garbingo žaidėjo paliktą vietą. Sezono pradžioje ji buvo numatyta krepšinio garsenybei Pau Gasoliui.

P.Gasolis – 38-erių dukart NBA čempionas, triskart Europos, sykį – pasaulio čempionas ir vienas geriausių visų laikų NBA žaidusių europiečių. Tačiau jo karjeros žvaigždė leidžiasi žemyn.

Dėl sunkios traumos sezono pradžioje, ispanas praleido 26 rungtynes ir nebeįsipaišė į G.Popovichiaus planus.

„Spurs“ neįprasta sezono metu atsisakyti tokių ryškesnių rotacijos žaidėjų, bet Vakarų konferencijos komanda ėmėsi skausmingo sprendimo – išpirko veterano kontraktą, su kuriuo 2016-aisiais sudarė trejų metų 48 mln. JAV dolerių sutartį.

Pats P.Gasolis taip norėjo ištrūkti iš „Spurs“, kad sutiko išeiti už 2,5 mln. JAV dolerių mažesnę kompensaciją.

Ispano vaidmuo „Spurs“ klube yra potencialus orientyras D.Motiejūno lūkesčiams.

VIDEO: „Ginčas“: Kokie Donato Motiejūno šansai įsitvirtinti „Spurs“ ir NBA lygoje?

P.Gasolis nuo 2019-ųjų sausio gaudavo pasireikšti vid. 9,8 minutės. Tiesa, iki traumos, rudenį, P.Gasolis rungtyniaudavo beveik dvigubai ilgiau – po 17.

Atsisakę ispano, „Spurs“ nesiėmė didesnių komplektacijos korekcijų, bet kiek pakeitė žaidėjų išsidėstymą.

Rungtynes starto penkete dažniausiai pradeda du nominalūs vidurio puolėjai – LaMarcusas Aldridge'as ir Jakobas Poeltlas.

L.Aldridge'as žaidžia vieną produktyviausių savo sezonų San Antonijuje – per vid. 33,1 min. amerikietis renka 21,3 taško (51,8 proc. met.), atkovoja po 9 kamuolius ir atlieka 2,5 rezultatyvaus perdavimo.

„Scanpix“ nuotr./Rudy Gay'us ir LaMarcusas Aldridge'as
„Scanpix“ nuotr./Rudy Gay'us ir LaMarcusas Aldridge'as

Trečią sezoną NBA rungtyniaujantis buvęs Jono Valančiūno bendraklubis J.Poeltlas per vid. 16,3 min. įmeta 5,5 taško (63,8 proc. met.) ir sugriebia 5,4 atšokusio kamuolio.

Beje, jo žaidimo laikas smarkiai išaugo kovo mėnesį. Per 10 pastarųjų mačų jo žaidimo laikas siekė vid. 22,9 minutės.

Kai „Spurs“ išsiskyrė su P.Gasoliu, organizacijos atstovai apie talentingą 23-ejų austrą kalbėjo kaip apie komandos ateities projektą, kuris nusipelnė šanso gauti dar daugiau žaidimo praktikos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jakobas Poeltlas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jakobas Poeltlas

Iki rotacijos permainų, jiedu beveik keturis penktadalius savo žaidimo laiko praleisdavo vidurio puolėjo pozicijoje.

Tačiau įpusėjus pirmajam ketvirčiui, G.Popovichius įprastai vieną iš centrų sodina ant suolo, o kitą palieka aikštėje su žemesniu, o idealiu atveju – iš toli gerai pataikančiu, ketvirtuoju numeriu.

Dažniausiai tai būna Dairis Bertanis. 26 metų 208 cm ūgio latvis gaudamas pasireikšti vid. 21,7 min. renka po 8 taškus ir atkovoja 3,6 kamuolio.

Jis labiausiai patenkina poreikį išplėsti aikštę – puolėjo tritaškių pataikymas siekia 43,9 proc. Tris ketvirtadalius savo metimų jis atlieka iš trijų taškų zonos.

D.Bertanis sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje praleidžia 94 proc. savo žaidimo laiko. Dažnai būtent jis užbaigia ketvirtuosius kėlinius šalia L.Aldridge'o.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Davis Bertanis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Davis Bertanis

Šalia centro dar 73 proc. savo žaidimo laiko rungtyniauja Dante Cunninghamas (14,9 min., 3,2 tšk.). Tiesa, jis iškrito iš rotacijos ir ant parketo pasirodo tik epizodiškai.

Kartais (48 proc. žaidimo laiko) į ketvirtąją poziciją paslenkamas Rudy Gay'us (26,8 min., 14 tšk.).

Teoriškai, D.Motiejūnui gali būti numanytas rezervas gali siekti net 17 minučių, bet niekas pernelyg nenustebtų, jei D-Mo nukristų vos kelios minutės.

Tą gali padiktuoti ir sėkmingai veikiančios dabartinės „Spurs“ žaidimo schemos.

Per 10 rungtynių atkarpą „Spurs“ laimėjo 8 rungtynes. Geresnį rezultatą NBA užfiksavo tik „Los Angeles Clippers“ (9-1). Tai gali reikšti, kad G.Popovichius dar drąsiai neįvedinės D.Motiejūno į žaidimą, nenorėdamas pakreipti pergalingos formulės.

„Scanpix“/AP nuotr./Greggas Popovichius
„Scanpix“/AP nuotr./Greggas Popovichius

Daug kas priklausys nuo paties D.Motiejūno pasirodymo. O jis atvyksta į NBA geros formos.

Pastarąjį sezoną Kinijoje žaisdamas po 34 minutes D.Motiejūnas rinko vid. 27,3 taško, po 14 atkovotų kamuolių ir 4,2 rezultatyvaus perdavimo.

Tiesa, San Antonijui labiausiai reikia išlaikyti tvirtą pergalių pamatą – gerą gynybą. Iki kovo 21-osios pralaimėjimo, devynias „Spurs“ pergales paeiliui jiems atnešė geriausias NBA demonstruotas gynybos reitingas.

„Spurs“ intensyviai stumdosi dėl vietos atkrintamosiose varžybose. Su 43 pergalėmis ir 31 pralaimėjimu San Antonijaus krepšininkai Vakaruose žengia aštunti, bet nuo ketvirtos pozicijos juos skiria tik dviejų pergalių skirtumas.

Elitinis NBA klubas stumdosi iš paskutiniųjų – efektyviausias ekipos žaidėjas L.Aldridge'as aikštėje prakaituoja beveik po 36 minutes per rungtynes.

Lyderio prakaitas gali varvėti iki paskutinių reguliariojo sezono rungtynių. „Spurs“ turi skinti pergales ir kilti turnyro lentelėje, kad išvengtų kaktomušos su „Golden State Warriors“ jau pirmajame atkrintamųjų varžybų etape.

Šios lenktynės irgi gali turėti įtakos D-Mo žaidimo laikui. Bet per jam skirtas minutes lietuvis turės naudotis menkiausiu šansu ir užsikabinti už trumpiausio NBA šiaudo.

Tai jam labai įdomi proga atgaivinti karjerą stipriausioje krepšinio lygoje.

VIDEO: „Atsarginiai“ ir didžiosios intrigos: kam ruošiamas Jonas Valančiūnas, kas pakylės „Spurs“?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius