Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 30

Dabar arba niekada: „Celtics“ turi puikų šansą tapti naująja superkomanda

„Boston Celtics“ įžaidėjas Isaiah Thomasas artėjantį sezoną uždirbs vos 6,2 mln. JAV dolerių, o tai generaliniam vadybininkui Danny Ainge'ui potencialiai leis papildyti savo sudėtį ne viena, o dviem NBA superžvaigždėmis. Kokių jis turi variantų? Ar konkurentai gali atsakyti tuo pačiu? Pažvelkime.
Isaiah Thomasas
Isaiah Thomasas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Boston Celtics NBA

Nedidelė I.Thomaso sutartis bus vienas pagrindinių D.Ainge'o ginklų nuo liepos 1-osios, o tai gali jam padėti į klubą prisivilioti Gordoną Haywardą, Blake'ą Griffiną ar mainų būdų gauti Paulą George'ą.

„Celtics“ turi galimybę suformuoti naują „didįjį ketvertą“, kuris susidarytų iš I.Thomaso, Alo Horfordo, P.George'o bei G.Haywardo.

Juk panašiai pasisekė ir „Warriors“, kurie dėl nedidelės Stepheno Curry sutarties (4 m./44 mln.) turėjo galimybę nuolat stiprinti sudėtį. 2013 m. tai padėjo pasirašyti sutartį su Andre Iguodala, o per kitus kelerius metus buvo ramiai pratęstos sutartys su Klay Thompsonu bei Draymondu Greenu. Galų gale, Ouklando klubui tai leido prisivilioti ir Keviną Durantą.

Žinoma, reikia pripažinti, jog I.Thomasas – tai nėra S.Curry. Abu krepšininkai praėjusiais metais žaidė puikiai, tačiau tik vienas iš jų padėjo savo komandai rinkti rekordinius skaičius puolime, trejus metus iškovoti tiek daug pergalių, mušti tritaškių rekordus bei gynyboje žaisti geriau nei vidutiniškai.

Kalbame apie S.Curry, kuris šią vasarą turėtų pasirašyti naują sutartį, o ji turėtų viršyti 200 mln. JAV dolerių.

Tačiau I.Thomasas, kaip ir S.Curry, praėjusiais metais žaidė geriau, nei nurodo jo sutartis. Pateiktoje lentelėje matome visus žaidėjus, kurie gavo bent vieną balsą šių metų MVP rinkimuose ir jų algų palyginimą su indėliu į ekipos pergales.

Sports Illustrated nuotr./Lentelė
Sports Illustrated nuotr./Lentelė

Akivaizdu, jog I.Thomasas yra nepaprastai svarbus savo komandai bandant nugalėti, tačiau jo alga yra beveik tris kartus mažesnė nei visų kitų krepšininkų. Štai S.Curry kitąmet turėtų uždirbti apie 34,7 mln. JAV dolerių, o tai yra 5,5 karto daugiau nei „Celtics“ įžaidėjo atlyginimas.

Net „Bucks“ lyderis Giannis Antetokounmpo, kuriam prasidės pirmieji jo naujosios sutarties metai, uždirbs 3,6 karto daugiau nei I.Thomasas.

Tačiau gera naujiena Bostono klubui yra ta, jog kad ir kiek I.Thomasas šiuo metu yra vertas, jis vis tiek kitais metais uždirbs tuos pačius 6,2 mln. JAV dolerių, o tai leis jiems atlikti kelis manevrus.

Įsivaizduokime, kad „Celtics“ atiduoda keletą savo krepšininkų ir šaukimų tam, kad mainų būdu pasipildytų P.George'u. Tuomet Bostono „didysis trejetas“ I.Thomasas, P.George'as ir A.Horfordas kartu uždirbtų apie 53,3 mln. JAV dolerių. Tai tik šiek tiek daugiau nei pusė artėjančio sezono algų kepurės (99 mln.) ir 21 mln. mažiau nei „Cavaliers“ trio LeBronas Jamesas, Kyrie Irvingas ir Kevinas Love'as.

Pridėkime maksimalios vertės G.Haywardo sutartį ir naujasis „Celtics“ ketvertas kartu vis tiek uždirbs tik 83 mln. JAV dolerių. Palyginimui, „Warriors“ žvaigždės S.Curry, K.Durantas, D.Greenas ir K.Thompsonas kartu sudėjus uždirbs 101 mln.

Sports Illustrated nuotr./Paulas George'as, Alas Horfordas, Isaiah Thomasas ir Gordonas Haywardas
Sports Illustrated nuotr./Paulas George'as, Alas Horfordas, Isaiah Thomasas ir Gordonas Haywardas

Kai „Celtics“ gavo pirmąjį NBA naujokų biržos šaukimą, tai pasipylė daug diskusijų dėl Bostono komandos ateities. Ar jiems laukti, kol baigsis „Warriors“ dinastijos dominavimas? Galbūt reikėtų išmainyti I.Thomasą ir auginti jaunus krepšininkus? O galbūt naujokų biržoje dalyvavęs Markelle'is Fultzas buvo atsakymas?

Šios kalbos kiek nutilo, kai „Celtics“ išmainė savo šaukimą ir naujokų biržoje pasirinko Jaysoną Tatumą. Jeigu D.Ainge'as planuoja Bostone suburti superkomandą, tai vienintelis tinkamas laikas tai padaryti yra dabar. Kitąmet I.Thomaso sutartis baigsis, o jis gali nuspręsti keltis kitur.

Tai D.Ainge'ui šią vasarą nepaprastai padės derybose su laisvaisiais agentais, nes tai yra vienintelė komanda, kuri gali krepšininkams pasiūlyti nemažai pinigų, starto penketą iš NBA žvaigždžių bei solidų atsarginių suolą.

Na, o „Cavaliers“, norėdami savo sudėtį sustiprinti P.George'u, privalo atsisakyti vieno iš savo „didžiojo trejeto“ narių, o laisvieji agentai jiems neįkandami finansiškai. Klivlando klubui belieka melstis krepšinio dievams ir tikėtis, jog sutartis su savo komandomis nutrauks tokie veteranai kaip Dwyane'as Wade'as ar Carmelo Anthony ir tuomet už minimumą prisijungs prie savo bičiulio L.Jameso kovai dėl čempionų titulo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dwyane'as Wade'as ir Carmelo Anthony
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dwyane'as Wade'as ir Carmelo Anthony

„Raptors“ finansinė situacija taip pat nėra labai dėkinga, nes, norėdami išsaugoti savo ne itin įspūdingą trio Kyle'ą Lowry, DeMarą DeRozaną ir Serge'ą Ibaką, jie turės gerokai permokėti.

„Wizards“ turėtų pratęsti sutartį su Otto Porteriu, o tuomet algų kepurėje vietos jau visiškai neliks jokiems kitiems ėjimams.

Žiūrint į Vakarų konferenciją, „Warriors“ daug keistis neturėtų, o „Spurs“ bandys savo sudėtį sustiprinti bent vienu labai aukšto kalibro krepšininku. „Rockets“ jau sustiprino savo sudėtį Chrisu Paulu ir siekia dar vienos žvaigždės, tačiau vargu ar jiems tai pavyks įgyvendinti finansiškai.

Tačiau ar laisvaisiais agentais tapsiantys krepšininkai susivilios D.Ainge'o idėjomis? Aišku tik viena – „Celtics“ tokioje puikioje padėtyje yra dėl visus kritikus nutildžiusio I.Thomaso, kuris iš paskutinio šaukimo NBA naujokų biržoje tapo viena didžiausių NBA žvaigždžių.

NBA laisvųjų agentų turgus atsidaro jau liepos 1-ąją, o jame galime pamatyti naujos superkomandos gimimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius