-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 27

Dėl neatsargumo ir pasiaukojimo komandai NBA žvaigždė žvelgė tiesiai mirčiai į akis

Chrisas Boshas praleido sunkiausią savo gyvenimo savaitę gulėdamas Baptistų ligoninės palatoje, klausydamas, kaip iš jo plaučių lėtai laša skystis. Tuomet jis svarstė, ar dar kada nors galės žaisti krepšinį. „Sports Illustrated“ pateikia pritrenkiančią istoriją, kaip dėl neapdairumo ir pasiaukojimo dėl komandos vos neužgeso „Miami Heat“ žvaigždės gyvybė.
Dwyane'as Wade'as ir Chrisas Boshas
Dwyane'as Wade'as ir Chrisas Boshas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Ne tik ar galėsiu žaisti, bet ar apskritai dar gyvensiu, – patikslina 31 metų aukštaūgis. – Tai buvo taip arti. Taip rimta.“

Jis pakelia savo marškinėlius ir pilvo kairėje rodo žaizdas, paliktas po pjūvių – į jo kūną buvo įleisti du vamzdeliai, kurie traukė aplink plaučius susidariusius skysčius.

„Vaistų man nereikia, daktare, – sukandęs dantis sako Ch.Boshas, bet kai pajunta jo kūne slankiojančius vamzdelius, pradeda staugti, – O, Dieve, ne! Greitai duokite vaistų!“

Taip buvo prieš šešis mėnesius. Dabar Ch.Boshas ramiai sėdi savo namuose Santa Monikos kalnuose. Dabar jis su šiurpuliuku prisimena pirmuosius klastingos ligos simptomus ir kaip vaikiškai jis ignoravo pavojingus signalus.

Sausio viduryje keliaudamas į Los Andželą vienas „Miami Heat“ lyderių pajuto keistą skausmą kairėje plaučių pusėje. Jam tai atrodė kaip spazmas.

Mes treniruojami neverkšlenti. Stengiesi dėl komandos, aukojiesi ir stumi savo sveikatą į šoną. Nuo dabar aš kreipsiuosi į daktarą net jei tik peršalsiu!

Kartais jis pastebėdavo, kaip toje vietoje virpa jo oda. „Kas per velnias?“ – savęs klausė Ch.Boshas.

Testai parodė, kad Ch.Boshui buvo tarpšonkaulinio raumens įplyšimas, todėl naktį jis miegodavo ant tos vietos užsidėjęs kompresą.

Skausmas nepraėjo. Tada jis manė, kad turi problemų su nugara. Komandos draugai Dwyane'as Wade'as ir Luolas Dengas tuo metu gydėsi traumas, todėl Ch.Boshas nenorėjo palikti išretėjusios „Heat“ ekipos be lyderių ir nesitraukė iš aikštės.

Vos gaudydamas kvapą, Ch.Boshas į „Detroit Pistons“ krepšį sukrovė 34-is,  į „Knicks” – 32 taškus. Per minutės pertraukėlę Ch.Boshas trenerio nurodymų klausydavo skausmo perkreiptu veidu.

Vieną vakarą palikdamas Majamio „American Airlines“ areną „Heat“ treneris Erikas Spoelstra pastebėjo 211 cm ūgio auklėtinį besiremiantį į sieną požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje. „Chrisai, ar viskas gerai?“ – teiravosi strategas.

„Taip, – atkirto Ch.Boshas. – Tiesiog gaudau kvapą po sunkių rungtynių.“

Kaip problemos su šonkauliais gali gniaužti kvapą? – svarstė E.Spoelstra. Po NBA Visų žvaigždžių savaitgalio Ch.Boshas trumpam išvyko pailsėti į Haitį, kur pajuto krūtinės skausmus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas ir Chrisas Boshas
AFP/„Scanpix“ nuotr./D.Motiejūnas ir Ch.Boshas

Grįžęs į Majamį Ch.Boshas apsilankė Baptistų ligoninėje, kurioje jam aptiko ant plaučių susidariusius kraujo krešulius. Kai apie tai krepšininkas pranešė savo žmonai Adrienne, ji greitai prisėdo prie kompiuterio.

Naršydama internete jau pirmajame „Google“ paieškos puslapyje ji rado naujieną, jog prieš dieną nuo blauzdos iki plaučių persikėlusio krešulio mirė buvęs „Portland Trail Blazers“ puolėjas Jerome'as Kersey.

Ch.Boshas atsigulė į ligoninę. Pirmąsias 36 valandas palatoje jis baiminosi dėl mirties. Kai gydytojai patikino, kad pavojus gyvybei nebegresia, kitas šešias dienas jis baiminosi dėl savo karjeros pabaigos.

Tada jis jau žinojo, kad 2014-2015 m. sezoną į aikštę tikrai nebeišbėgs. Bet septynias dienas reikėjo laukti testo rezultato, nuo kurio priklausė jo karjera.

„Jei testas būtų buvęs pozityvus, niekada nebebūčiau žaidęs. Savaitę nežinojau, kas bus“, – prisimena Ch.Boshas.

Gyvenimas – daugiau nei krepšinis.

Jis jau buvo susitaikęs su šia mintimi. Ch.Boshas turi žmoną, tris vaikus ir daugybę pomėgių. „Gyvenimas – daugiau nei krepšinis“, – save guodė NBA žvaigždė.

Ch.Boshui buvo diagnozuoti ne tik kraujo krešuliai, kurie blokavo jo plaučių arteriją. Nebefunkcionavo plaučių audinys, kuris sukėlė plaučių pažeidimą.

Krepšininkas praleido keturias dienas su vamzdeliais krūtinėje. Kitą dieną buvo operuojamas, o dar vieną dieną daktaras į jo krūtinės ertmę įkišo adatą, per kurią traukė nereikalingus skysčius.

„Daktare, aš jus tikrai mėgstu, bet velniop tai!“ – pajutęs skausmus rėkė Ch.Boshas.

Dabar Ch.Boshui tik belieka spėlioti, kodėl jo gyvybė pakibo ant plauko. Amerikietis įtaria, kad viskas prasidėjo nuo to, kai 2014-ųjų gruodį išvykos mače su „Utah Jazz“ jis patyrė blauzdos traumą. Skrisdamas lėktuvu jis nevilkėjo kompresinių aptemptų kelnių.

„Tai buvo pirmoji mano klaida“, – tikino Ch.Boshas.

„Scanpix“/„USA Today Sports“ nuotr./Chrisas Boshas ir Jonas Valančiūnas
„Scanpix“/„USA Today Sports“/Boshas ir Valančiūnas

Gydytojų teigimu, dėl sumušimų ir reguliarių ilgų skrydžių smarkiai kenčia kraujagyslės. Kai nejudėdamas šešias valandas sėdi vienoje vietoje, negauni užtektinai skysčių, tavo organizme gali labai lengvai susiformuoti kraujo krešulys.

Antra jo klaida buvo tada, kai pajutęs skausmą šonkauliuose, jis nesikreipė į daktarą.

„Mes treniruojami neverkšlenti. Stengiesi dėl komandos, aukojiesi ir stumi savo sveikatą į šoną. Nuo dabar aš kreipsiuosi į daktarą net jei tik peršalsiu!“ – juokiasi Ch.Boshas.

Dabar aukštaūgis ruošiasi artėjančiam sezonui. Tai buvo sunki vasara aukštaūgiams, nusinešusi bent trijų buvusių NBA krepšininkų gyvybes. Ch.Boshas dėkoja Dievui, kad tarp mirusiųjų nebuvo jo pavardės.

Dabar jis į gyvenimą žiūri kitomis akimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius