Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 13

Didysis „Spurs“ trejetas: sulaužyti rekordai ir dominavimas NBA

Šią savaitę „San Antonio Spurs“ komandos legenda Timas Duncanas baigė savo profesionalaus krepšininko karjerą, o tai reiškia, kad iširo daugiausiai pergalių NBA istorijoje kartu laimėjęs lygos trejetas. Timmis, Tony Parkeris ir Manu Ginobili kartu iškovojo net 575 pergales, o du iš šių žaidėjų mes dar pamatysime artėjančiame sezone.
Tony Parkeris, Timas Duncanas ir Manu Ginobili
Tony Parkeris, Timas Duncanas ir Manu Ginobili / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmasis „didžiojo trejeto“ narys jau baigė karjerą, o visai netrukus tą padarys ir likę du krepšininkai. M.Ginobili jau po šio sezono galvojo daugiau nebežaisti, o T.Parkeriui yra 34-eri, tačiau dar bent kelis sezonus prancūzas tikrai ketina rungtyniauti.

2002-2003 metų sezone „Spurs“ laimėjo savo antrąjį NBA čempionų trofėjų, tačiau tuomet ekipoje dar rungtyniavo Davidas Robinsonas. Po sezono jis nusprendė baigti karjerą, o nuo to laiko San Antonijuje prasidėjo minėtojo „didžiojo trejeto“ dominavimas.

Kartu šie vyrukai ne tik laimėjo keturis NBA čempionų žiedus, tačiau pasiekė ir ne vieną savo komandos bei lygos rekordą.

Šie trys žaidėjai yra išsidalinę visus „Spurs“ komandos rekordus: sužaistų rungtynių, minučių, pataikytų metimų, tritaškių, atkovotų kamuolių, taškų, pataikytų baudų metimų, rezultatyvių perdavimų ir t.t.

„Didysis trejetas“ žaisdamas kartu yra iškovojęs 575 pergales ir praėjusį sezoną pralenkė antroje vietoje visoje lygos istorijoje likusius Larry Birdą, Keviną McHale'ą bei Robertą Parishą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tony Parkeris, Timas Duncanas ir Manu Ginobilis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tony Parkeris, Timas Duncanas ir Manu Ginobilis

Taip pat jie sužaidė ir daugiausiai rungtynių – net 778 mačus. Tas pats Bostono trio kartu rungtyniavo 729 rungtynėse.

Tik dar keli NBA „trejetai“ gali būti minimi diskusijose dėl pačio geriausio istorijoje. Be „Celtics“ ir „Spurs“ atstovų galima kalbėti apie „Bulls“ trio Michaelą Jordaną, Scottie Pippeną bei Denisą Rodmaną ir „Lakers“ trejetą – Magicą Johnsoną, Jamesą Worthy ir Kareemą Abdul-Jabbarą.

Kaip ir visais tokių diskusijų atvejais už kiekvieną galima rasti savo argumentų, tačiau galime drąsiai teigti, kad tai buvo geriausias trio per pastaruosius 15 metų.

AP/„Scanpix“ nuotr./Tony Parkeris ir Timas Duncanas
AP/„Scanpix“ nuotr./Tony Parkeris ir Timas Duncanas

T.Duncanas į NBA atvyko 1997-aisiais, kai naujokų biržoje buvo pašauktas pirmuoju šaukimu. Jau po dviejų metų jis tapo NBA čempionu, o 2001 m. sulaukė ir pirmojo būsimojo „didžiojo trejeto“ nario.

T.Parkeris 2001 m. NBA naujokų biržoje buvo pakviestas vos 28 numeriu, o prieš tai du metus buvo praleidęs „Paris Basket Racing“ ekipoje.

M.Ginobili naujokų biržoje buvo pakviestas dar 1999-aisiais 57 šaukimu, tačiau pasirinko kelerius metus žaisti tuometiniame Bolonijos „Kinder“. Su šia komanda jis tapo Eurolygos bei Italijos čempionu 2001 m. Prie „Spurs“ jis prisijungė 2002 m., po nesėkmės Eurolygos finale.

Kartu jie iškovojo tris NBA čempionų titulus per penkerius metus, tačiau po triumfo 2007-aisiais turėjo laukti net šešerius metus iki kito finalo. Greggas Popovichius pralaimėjimą 2013 m. finale prieš „Miami Heat“ pavadino skaudžiausia jo karjeros nesėkme.

„Spurs“ komanda jau galvojo apie laimėtą trofėjų, bet Ray Allenas šeštose NBA superfinalo rungtynėse išlygino rezultatą, o tai leido Majamiui išplėšti pratęsimą bei laimėti ir septintąsias serijos rungtynes.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tony Parkeris (kairėje), Timas Duncanas (centre) ir Manu Ginobili
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tony Parkeris (kairėje), Timas Duncanas (centre) ir Manu Ginobili

Savo revanšą G.Popovichius su kariauna pasiekė jau sekančiais metais. Kupini įniršio „Spurs“ vyrukai pasiekė finalą, o jame nepaliko jokių vilčių savo „didįjį trejetą“ suformavusiems LeBronui Jamesui, Dwyane'ui Wade'ui bei Chrisui Boshui.

2014-2015 m. sezoną titulą ginantys „Spurs“ sužaidė labai banguotai ir užėmė šeštą vietą Vakarų konferencijoje. Tai lėmė, kad jau pirmame etape jie susidūrė su „Clippers“ ir pralaimėjo lemiamose septintose serijos rungtynėse.

Praėjusį sezoną „Spurs“ pasipildė lygos superžvaigžde LaMarcusu Aldridge'u. Ekipa sugebėjo sužaisti geriausią reguliarųjį sezoną komandos istorijoje, tačiau savo pasirodymą atkrintamosiose baigė Vakarų konferencijos pusfinalyje. Jame veteranai neatsilaikė prieš fiziškai stiprią „Thunder“ ekipą, o kaip paaiškėjo vėliau – tai buvo paskutinės San Antonijaus „didžiojo trejeto“ rungtynės istorijoje.

„Scanpix“ nuotr./Timas Duncanas
„Scanpix“ nuotr./Timas Duncanas

Artėjantį sezoną dėmesys kryps į naujosios „Spurs“ kartos žaidėjus: Kawhi Leonardą bei L.Aldridge'ą. T.Parkeris prarado nemažai savo greičio, todėl ekipai greitu metu gali prireikti pastiprinimo įžaidėjo pozicijoje.

Priklausomai nuo sekančio sezono „pentinai“ tikrai padarys savąsias išvadas, o kitą sezoną komandą gali papildyti ir dar viena lygos žvaigždė. Ji galėtų prisijungti prie dabartinių komandos žaidėjų ir sudaryti naująjį ekipos trejetą, kuris galėtų pradėti kurti savo istoriją.

Senojo „Spurs“ trejeto istorija baigėsi, tačiau šis trio visuomet liks aistruolių širdyse. Juk visuomet išgirdę šį komandos pavadinimą mes pagalvojame apie tris žaidėjus: T.Duncaną, T.Parkerį ir M.Ginobilį.

VIDEO: Greggo Popovichiaus spaudos konferencija apie Timo Duncano karjeros pabaigą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius