Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 10

Domantui Saboniui uždrausta treniruotis, bet jis į krepšinio salę sliūkina naktimis

Jei Domantui Saboniui Gonzagos universitete reikėtų rašyti rašinėlį „Ką aš veikiau vasarą“, jam prireiktų kelių popieriaus lapų. Po įspūdingų Europos čempionato sidabru vainikuotų vasaros „atostogų“ į universitetą JAV grįžęs 19 metų puolėjas ruošiasi sezonui NCAA. Tiesa, kol kas jam net draudžiama treniruotis – į krepšinio salę tenka paslapčia įsliūkinti naktimis. Ir viskas dėl tos vasaros.
Domantas Sabonis
Domantas Sabonis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Štai kelios galimos įžangos, jei Domantui Saboniui, Przemekui Karnowskiui ar Kyle'ui Wiltjerui Gonzagos universitete reikės rašyti rašinėlį „Ką aš veikiau vasarą“, rašo „Gonzaga Bulldogs“ komandos apžvalgininkas Jimas Meehanas iš „The Spokesman-Review“.

P.Karnowskis gynėsi prieš Pau Gasolį, kasdien treniravosi su „Washington Wizards“ aukštaūgiu Marcinu Gortatu, keliavo po Latviją, Ispaniją, Vokietiją, Prancūziją ir aplankė gimtąją Lenkiją. Ir darė namų darbus.

D.Sabonis išmaišė visą pasaulį. Pradėjo nuo „Nike“ talentų stovyklos Los Andžele, kur dalijosi vienu kambariu su K.Wiltjeru. Buvo Lietuvos U20 rinktinės lyderis ir kilo nuo savo vyrų nacionalinės komandos suolo Europos čempionate. Laimėjo sidabrą. Turėjo įdomų konfliktą su NBA vicečempionu Matthew Dellavedova. Darė namų darbus.

D.Sabonis: „Lietuva man ir mano šeimai reiškia viską. Todėl jai noriu atiduoti viską, ką galiu.“

K.Wiltjeras lankėsi dviejose treniruočių stovyklose su geriausiais žaidėjais JAV. Retai kilo nuo suolo Kanados rinktinėje, bet mokėsi iš tokių komandos draugų kaip Anthony Bennettas ar Andrew Nicholsonas. Darė namų darbus.

Nuo 2001-ųjų, kai Gonzagos universitetas į krepšinio komandą prisiviliojo prancūzą Ronny Turiafą, „Bulldogs“ ėmė garsėti kaip gera aukštaūgių talentų kalvė užsieniečiams. Šį universitetą, be R.Turiafo, lankė J.P.Batista (žaidė „Lietuvos ryte“, – red.), vokietis Elias Harrisas, kanadiečiai Robas Sacre'as, Kelly Olynykas ir Kevinas Pangosas.

Prie šių garsesnių žaidėjų palikę Gonzagą bus įrašyti ir kanadietis K.Wiltjeras, lenkas P.Karnowskis bei lietuvis D.Sabonis.

„Pamenu, Ronny Turiafas buvo pagalbinis žaidėjas Prancūzijos rinktinėje. Gonzagoje jis tobulėjo, bet buvo per arti, kad pamatytų akivaizdžią pažangą. Grįžęs į rinktinę jis pamatė, kokį šuolį padarė. Jį tai užkabino“, – prancūzo sėkmę mena „Bulldogs“ asistentas Tommy Lloydas, į Gonzagą priviliojęs ir D.Sabonį.

Pastarasis įvairaus amžiaus Lietuvos rinktinėse žaidžia jau nuo penkiolikos.

VIDEO: Fantastiški Domanto Sabonio judesiai mače su Belgija

„Lietuva man reiškia viską“

„Lietuva man ir mano šeimai reiškia viską, – atviravo D.Sabonis, kuris šiemet buvo jauniausias sidabrinės Lietuvos rinktinės narys. – Todėl jai noriu atiduoti viską, ką galiu.“

Paklaustas, kas Lietuvoje dar populiaru be krepšinio, Domantas gūžteli pečiais: „Krepšinis ir krepšinis.“

Jo komandos draugas K.Wiltjeras vis stebėdavosi, kaip Domantas taip energingai stebėdavo rungtynes nuo „Bulldogs“ atsarginių suolo, šokinėdavo ir šūkaudavo. Bet dabar nebesistebi. Jam užteko per televiziją pamatyti Lietuvos rinktinės sirgalius.

„Jie buvo pašėlę, – susižavėjimo neslėpė K.Wiltjeris. – Tada pradedi suprasti, iš kur pas Domą tokios žvėriškos emocijos.“

Nešvarus vyriškas krepšinis

Atstovaudamas aštuoniolikmečių rinktinei per vieną susitikimą D.Sabonis buvo įmetęs 18 taškų ir atkovojęs net 28 kamuolius (Europos jaunimo čempionatų rekordas. – red.).

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Domantas Sabonis
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Domantas Sabonis

Europos vyrų krepšinio čempionate per keturis mačus jis iš viso pelnė 12 taškų ir atkovojo 8 kamuolius.

„Krepšinis ten buvo labai agresyvus ir nešvarus. Nepastebėjau to, kol negrįžau čia“, – pastebėjo D.Sabonis.

Pavyzdžiui, draugiškose rungtynėse tarp Lietuvos ir Australijos devyniolikmetis spėjo apsižodžiuoti su „Cleveland Cavaliers“ įžaidėju Matthew Dellavedova. 193 cm NBA vicečempionas šiurkščiai po krepšiu stabdė šešiolika centimetrų aukštesnį lietuvį.

Prie žaidėjų suskubo komandos draugai, aistros buvo numalšintos.

„Galite tik įsivaizduoti, kas vyksta per oficialias rungtynes“, – pažymėjo D.Sabonis.

Uždraudė treniruotis

Vasara D.Saboniui buvo sudėtinga, todėl „Gonzaga Bulldogs“ treneriai leido lietuviui atsikvėpti ir vėliau prisijungti prie komandos treniruočių.

Traumų besibaiminantys treneriai D.Saboniui ir P.Karnowskiui net neleidžia treniruotis. Draudimas treniruotis jauniausiam Arvydo Sabonio sūnui – nelengvas iššūkis.

Buvau įsmukęs į salę naktį, bet mane pričiupo – turėjau grįžti į kambarį. Tiesiog myliu krepšinį. Man ir treniruotis patinka.

„Buvau įsmukęs į salę naktį, bet mane pričiupo – turėjau grįžti į kambarį. Tiesiog myliu krepšinį. Man ir treniruotis patinka“, – kalbėjo D.Sabonis.

Būdamas rinktinėje siuntė namų darbus

D.Sabonis Gonzagoje turi suderinti mokslus ir krepšinį. D.Sabonis praleido tris pirmąsias semestro savaites.

Atstovaudamas nacionalinei komandai lietuvis namų darbus siųsdavo internetu. Visus reikalus D.Sabonis susitvarkydavo vakare, atlikęs visas užduotis Lietuvos rinktinėje.

Dar pavasarį Domantas buvo pasiėmęs pustrečios savaitės atostogų ir jas išnaudojo aplankydamas savo šeimą ir draugus Ispanijoje. Vėliau jis grįžo į Spokaną, išvyko į „Nike“ stovyklą Los Andžele, pradėjo pasiruošimą Lietuvoje dvidešimtmečių čempionatui, o grįžęs iškart skubėjo į vyrų rinktinę. Ir visa tai tęsėsi nuo birželio pradžios, iki rugsėjo 20-os.

„Sunki vasara. Bet nieko nekeisčiau“, – patikino Domantas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius