Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 16

Donato Motiejūno užduotis – misija neįmanoma?

Donato Motiejūno ir „Houston Rockets“ komandos džiaugsmą patekus į NBA atkrintamąsias varžybas turėjo greitai pakeisti nerimas. „Raketų“ varžovė – geriausia visų laikų komanda įvardijama „Golden State Warriors“ ekipa su Draymondu Greenu priešakyje – košmarišku oponentu 25-erių lietuviui. Hjustonas gyvena skerdynių nuotaika.
Draymondas Greenas ir Donatas Motiejūnas
Draymondas Greenas ir Donatas Motiejūnas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
NBA atkrintamosios | „Golden State Warriors“ – „Houston Rockets“ | 22:30 LT laiku

Suprasti akimirksniu

  • „Rockets“ ir „Warriors“ kausis serijoje iki keturių pergalių.
  • „Rockets“ pergalės tikimybė tokia, kaip sniegas balandžio viduryje.
  • Pirmosios rungtynės – šeštadienį 22:30 Lietuvos laiku.
  • „Warriors“ su 73 pergalėmis tapo NBA rekordininke.

D.Motiejūnui šioje pasmerktoje serijoje neprognozuojamas svarbus vaidmuo. Bet D.Motiejūnas taps svarbių „Rockets“ veiksmų dalimi.

„Warriors“ žaidžia garsųjį žemo penketo krepšinį su turbūt universaliausiu NBA krepšininku Draymondu Greenu. Šis vyrukas su visa „Warriors“ komanda ir jos strategija yra viena kertinių priežasčių, ėmusių keisti NBA žaidimo stiliaus tendencijas.

Situacija tokia, kad D.Greenas yra velniškai greitas, vikrus ir stiprus žaidėjas, pataikantis tiek iš toli, tiek iš baudos aikštelės, savo aktyvumu pasižymintis kiekviename aikštės centimetre. Jo statistika – vid. 14 taškų, 9,5 atkovoto kamuolio, 7,4 rezultatyvaus perdavimo, 1,5 perimto kamuolio ir 1,4 bloko per rungtynes.

Šis amerikietis gali gintis prieš bet kurios pozicijos krepšininką – nuo įžaidėjo, net iki vidurio puolėjo. Deja, toks krepšininkas 213 cm ūgio Donatui Motiejūnui yra neparankus. Nors lietuvis nėra iš lėtųjų puolėjų, bet iš esmės yra pasmerktas vaizdeliui, kokį matote pagrindinėje šio straipsnio nuotraukoje.

Kalbama, kad jei ne D.Greenas, vienas S.Curry su „Warriors“ tokio stebuklo nesukurtų ir tai Draymondas yra tikrasis čempionų MVP.

„Scanpix“/AP nuotr./Stephenas Curry ir Draymondas Greenas
„Scanpix“/AP nuotr./Stephenas Curry ir Draymondas Greenas

Nors D.Motiejūnas antroje sezono pusėje įsitvirtino starto penkete, J.B.Bickerstaffas mūšiuose prieš žemo penketo šalininkus dažniausiai atsako tuo pačiu – į D.Motiejūno poziciją mesdamas nominalų lengvąjį kraštą Trevorą Arizą.

Todėl tai leidžia tikėtis, kad D.Motiejūnas serijoje su „Warriors“ žais tik epizodiškai. Labiau tikėtina, kad „Rockets“ versis žemu penketu, kad galėtų prisitaikyti prie Ouklando komandos žaidimo.

Kita vertus, galbūt vienintelė „Rockets“ viltis ir yra ėjimas va bank.

„Warriors“ ir „Rockets“ šį sezoną
Rungtynės Lyderiai Motiejūnas
2015-10-30 „Rockets“ – „Warriors“ 92:112 Harrellas 17/Curry 25 Traumuotas
*2015-12-31 „Rockets“ – „Warriors“ 110:114 Hardenas 30/Thompsonas 38 6 min. | 2 tšk.
2016-02-09 „Warriors“ – „Rockets“ 123:110 Curry 35/Hardenas 37 Traumuotas

*S.Curry praleido antrąsias tarpusavio rungtynes.

Ekstremalūs scenarijai

„Real GM“ prognozuoja, kad „Rockets“ trenerių štabas sensacijos galės vaikyti tik pasiūlydamas „Warriors“ ekstremalų penketą. NBA skaičiavimais, dažniausiai naudojamas „Rockets“ penketas per tris tarpusavio akistatas šį sezoną smarkiai gavo į skudurus (skaičiuojant to penketo žaidimą per 48 minutes, „Warriors“ susikrautų 30 taškų pranašumą), todėl tai turėtų paskatinti J.B.Bickerstaffą eksperimentams.

Beje, sunkiojo krašto puolėjo pozicija Hjustone tokia gili, kad treneriai galės rinktis – žaisti superžemu penketu ar nuo trečiojo iki penktojo numerio sustatyti tikrus bokštus.

„Real GM“ prognozuoja, kad super žemas penketas atrodytų su lengvuoju krašto puolėju T.Ariza „centro“ pozicijoje. Jam galėtų talkinti gynėjai Jamesas Hardenas bei Patrickas Beverley ir puolėjai K.J.McDanielsas bei Patrickas Beverley.

„Orakulo“ prognozė
„Orakulo“ prognozė

Tokio penketo idėja paprasta – keistis su bet kuriuo dengiamuoju, žaisti agresyviai, universaliai ir greitai. Tokia strategija galėtų privesti prie totalinio sutriuškinimo arba prie chaotiškos gudrybės, kuri padėtų nugvelbti pergalę.

Su Patricko Beverley užtvara Jamesą Hardeną puolime būtų galima išsivesti su jam parankiu Stephenu Curry. „Warriors“ vidurio puolėjui Andrew Bogutui tiesiog nebebūti kur dėtis, kai jį iš baudos aikštelės tampytų Corey Breweris ar K.J.McDanielsas, kurie greitame puolime lenktų australą kaip „Porsche“ automobilis „Fiat Multipla“.

Aišku, toks planas turi akivaizdžių spragų. Padrikas žaidimo stilius gali pasmerkti komandą gynyboje prieš taip gerai judantį kamuolį kaip „Warriors“ klube ir dar su tokiais nuostabiais metikais.

Be to, toks „Rockets“ penketas būtų pasmerktas pralaimėti kovą dėl atšokusių kamuolių. Pagal gynyboje atkovotus kamuolius „Rockets“ ir taip NBA rikiuojasi tik 27-oje vietoje, o kai aikštėje nėra Dwighto Howardo, šis rodiklis dar blogesnis.

„Rockets“ strategija šį sezoną. Hjustono klubas prieš „Warriors“ šį sezoną išbandė įvairius penketus: ir tradicinius, ir su T.Ariza sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje. Bet daugiausiai „Rockets“ naudojo penketą su Dwightu Howardu „centro“ pozicijoje ir lengvuoju kraštu Trevoru Ariza po krepšiu.
VIDEO: Neįtikėtinas Stepheno Curry sezonas – sulaužyti krepšinio dėsniai

Taigi, kitas kelias – žaisti su bokštais: Dwightu Howardu (211 cm), Clintu Capela (208 cm) ir Donatu Motiejūnu (213 cm) aikštėje vienu metu.

Beje, D.Howardas su C.Capela sudaro sėkmingiausią „Rockets“ duetą – skaičiuojant vidurkį per 48 minutes, jiems esant aikštėje komanda įmeta 8,3 taško daugiau nei varžovai.

D.Howardo ir D.Motiejūno rodiklis yra mažesnis (+4,8), bet tai vis tiek solidus rezultatas.

Aišku, „Rockets“ turėtų aibę problemų, kai „Warriors“ į „centro“ poziciją pastatytų 201 cm ūgio D.Greeną. Bet su tokiu penketu „Rockets“ dominuotų po „Warriors“ krepšiu. Beje, tą D.Howardo ir C.Capelos tandemas daro nuostabiai.

Gynyboje beliktų tik atstovėti, o puolimą regzti prasiveržimais krepšio link ir metimais iš artimų distancijų, pataisymais po netaiklių metimų ir t.t. Panašia taktika George'as Karlas su aukštaūgiais Kosta Koufu ir Kennethu Fariedu prieš keletą metų pakėlė blankią „Denver Nuggets“ komandą į nematytas aukštumas.

Abu šie potencialūs „Rockets“ eksperimentai turi begalę trūkumų. Bet kai per sezoną pasieki tik 50 proc. visų pergalių ir atkrintamosiose sutinki istorinę komandą, saugus krepšinis ir nuspėjama taktika tikrai garantuos ankstyvą pasitraukimą iš NBA kovų.

Donato Motiejūno statistika šį sezoną: 14,8 min. | 6,2 tšk. | 43,9% met. | 2,9 kam.

Hjustonas netiki pergale

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jamesas Hardenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jamesas Hardenas

ESPN skaičiuoklė pamatavo, kad „Rockets“ turi 3 proc. galimybę įveikti „Warriors“.

Nors prieš sezoną siejo didžiulius lūkesčius, dabar Hjustonas iš „Rockets“ krepšininkų nebesitiki nieko. Visi jau susitaikė, kad „raketos“ neiššaus ir bus nušluotos nuo žemės paviršiaus.

Statistika elementari. „Rockets“ šį sezoną demonstruoja daug prastesnį žaidimą nei pernai. O dar pernai iki Vakarų konferencijos finalo prisikasusi „raketų“ komanda „Warriors“ per 8 viso sezono rungtynes nugalėjo tik kartą. Šiemet tarpusavio dvikovų rezultatas – 0:3. „Warriors“ šventė pergales vid. 12,3 taško skirtumu.

Hjustone populiaru sakyti, kad „Rockets“ kabliukas – neturėjimas ko prarasti. Kadangi žaidėjų nebeslegia įtampa, jie gali pabandyti pasitampyti prieš NBA čempionus.

Be to, net pats „Warriors“ treneris Steve'as Kerras pripažino, kad 73 pergalių rekordo siekimas pareikalavo nemažai ir fizinių, ir emocinių jėgų.

Kita vertus, tai silpni arguentai žaidžiant prieš komandą, kuri kątik sumušė legendinės „Chicago Bulls“ ekipos rekordą su Michaelu Jordanu priešakyje – 73 pergalės ir 9 pralaimėjimai.​

Pats Ouklandas tikisi pergalės serijoje ne daugiau nei per 5 rungtynes. „Jeigu „Warriors“ nenuvertins „Rockets“ komandos, serija baigsis 4:0. Už 4:1 jiems dar atleistų, bet 4:2 būtų nusikaltimas“, – vaizdingai „Warriors“ favorito etiketę piešia ESPN. ​​

„Raptors“ ir „Rockets“ tvarkaraštis LT laiku
„Raptors“ „Rockets“
Balandžio 16 d. „Raptors“ – „Pacers“ 19:30 Balandžio 16 d. „Warriors“ – „Rockets“ 22:30
Balandžio 19 d. „Raptors“ – „Pacers“ 2:00 Balandžio 19 d. „Warriors“ – „Rockets“ 5:30
Balandžio 22 d. „Pacers“ – „Raptors“ 2:30 Balandžio 22 d. „Rockets“ – „Warriors“ 4:30
Balandžio 23 d. „Pacers“ – „Raptors“ 22:00 Balandžio 24 d. „Rockets“ – „Warriors“ 22:30
„Orakulo“ prognozė
„Orakulo“ prognozė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius