-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 03 07

Dukart „All-Star“ dalyvių klubas: tarp kokių žaidėjų įsispraudė D.Sabonis?

Domantas Sabonis ateinančią naktį antrus metus iš eilės rungtyniaus NBA „All-Star“ rungtynėse ir pakartos Žydrūno Ilgausko pasiekimą. Vėl pripažinimo sulaukęs jauniausias Arvydo Sabonio sūnus yra dar tik 24-erių, bet jau dabar gali pasigirti tuo, jog įstojo į itin solidžių pavardžių turintį dukart NBA „All-Star“ dalyvių klubą.
Iš kairės: Dennisas Rodmanas, Žydrūnas Ilgauskas, Domantas Sabonis, Emanuelis Ginobili, Luka Dončičius
Iš kairės: Dennisas Rodmanas, Žydrūnas Ilgauskas, Domantas Sabonis, Emanuelis Ginobili, Luka Dončičius / „Scanpix“ nuotr.

Per visą 75 metus trunkančią NBA istoriją bent vieneriose rungtynėse žaidė daugiau nei 4500 krepšininkų, tačiau tik 436 iš jų gavo teisę rungtyniauti „All-Star“ susitikime.

Dar mažiau, tik 300 krepšininkų, tarp žvaigždžių buvo išrinkti bent du kartus.

2003 ir 2005 metais „All-Star“ rungtynėse žaidęs Žydrūnas Ilgauskas tapo pirmuoju tą padariusiu lietuviu, o dabar prie jo prisijungė ir Domantas Sabonis.

Be šių dviejų lietuvių, lygiai dukart „All-Star“ rungtynėse žaidė dar 78 buvę ir esami NBA krepšininkai.

15min atrinko žymiausius dukart „All-Star“ mačo dalyvių klubo narius.

Billas Waltonas

Viena didžiausių NBA „kas, jeigu?“ istorijų. 1974 m. karjerą pradėjęs neeilinio talento vidurio puolėjas jau trečiajame sezone atvedė „Portland Trail Blazers“ iki čempionų titulo ir pats tapo finalo MVP, o po metų, 1978-aisiais, buvo išrinktas ir reguliariojo sezono naudingiausiu žaidėju, bet ilgainiui jo karjerą apkartino traumos.

B.Waltonas, kuris dėl savo talento asistuoti komandos draugams neretai gretinamas su Arvydu Saboniu ir Nikola Jokičiumi, „All-Star“ rungtynėse žaidė 1977 ir 1978 m.

„Scanpix“ nuotr./Billas Waltonas ir Arvydas Sabonis
„Scanpix“ nuotr./Billas Waltonas ir Arvydas Sabonis

Karjeros pabaigoje, 1985-1988 m. jis prisijungė prie legendinio Larry Birdo „Boston Celtics“ komandoje ir su ja antrą sykį tapo NBA čempionu 1986-aisiais, kai buvo išrinktas ir geriausiu lygos šeštuoju krepšininku.

Emanuelis Ginobili

Geriausias visų laikų Argentinos krepšininkas į „All-Star“ rungtynes buvo išrinktas 2005 ir 2011 metais.

Daugelio manymu, argentinietis tarp žvaigždžių turėjo patekti gerokai daugiau kartų, tačiau „San Antonio Spurs“ klube jis prisiėmė mažesnį vaidmenį ir dažniausiai kildavo nuo suolo.

„Scanpix“/AP nuotr./Manu Ginobili
„Scanpix“/AP nuotr./Manu Ginobili

Visgi tai pasiteisino, nes su „Spurs“ E.Ginobili net keturis sykius tapo NBA čempionu (2003, 2005, 2007, 2014 m.). 2008 metais gynėjas buvo išrinktas geriausiu lygos šeštuoju krepšininku.

Dennisas Rodmanas

NBA atkovotų kamuolių karalius, pasižymėjęs ne tik kietakaktišku žaidimu, bet ir ekstravagantišku elgesiu už aikštelės ribų.

Penkiskart NBA čempionas (1989, 1990, 1996, 1997 ir 1998 m.) „All-Star“ rungtynėse abu kartus žaidė dar tada, kai atstovavo „blogaisiais berniukais“ pramintai „Detroit Pistons“ komandai – 1990 ir 1992 m.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dennisas Rodmanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dennisas Rodmanas

D.Rodmanas dusyk buvo išrinktas geriausiai besiginančiu lygos krepšininku, net septynis kartus buvo daugiausiai kamuolių atkovojusiu žaidėju ir tiek pat sykių pateko į geriausiai besigynusių sezono žaidėjų penketą.

Žydrūnas Ilgauskas

Iki D.Sabonio jis buvo vienintelis lietuvis, žaidęs „All-Star“ rungtynėse.

Tą „Big Z“ darė 2003 ir 2005 m., kai rungtyniavo Rytų konferencijos rinktinėje.

„Scanpix“ nuotr./Mike'as Brownas ir Žydrūnas Ilgauskas
„Scanpix“ nuotr./Mike'as Brownas ir Žydrūnas Ilgauskas

Net 14 metų (1996-2010 m.) Klivlande rungtyniavęs Ž.Ilgauskas sėkmingiausiame sezone 2002-2003 m. pelnydavo po 17,2 taško. 2007 m. išvien su LeBronu Jamesu jis nuvedė „Cavaliers“ iki NBA finalo, bet jame suklupo prieš „Spurs“.

Luka Dončičius

Kol kas dar tik dukart „All-Star“ rungtynių dalyvis, tačiau neabejojama, kad ateityje slovėnas tarp žvaigždžių puikuosis dar ne kartą ir galbūt net pagerins visų laikų europiečio rekordą (14 kartų „All-Star“ rungtynėse).

„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius
„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius

Lyg viesulas į NBA orbitą įsiveržęs Luka jau antrajame sezone rinko neįtikėtinus skaičius (28,8 taško, 9,4 atkovoto kamuolio ir 8,8 rezultatyvaus perdavimo) ir buvo išrinktas į Vakarų konferencijos žvaigždžių starto penketą. Jame slovėnas atsidūrė ir šiemet.

Allanas Houstonas

„New York Knicks“ klubo legenda, geriausiai prisimenama dėl savo pergalingo metimo 1999-ųjų atkrintamųjų serijoje prieš „Miami Heat“. Vėliau tais pačiais metais „Knicks“ žaidė NBA finale, bet neprilygo „Spurs“ klubui.

VIDEO: Pergalingas Allano Houstono metimas 1999 m.

Geriausiame karjeros sezone 22,5 taško rinkęs A.Houstonas „All-Star“ rungtynėse žaidė 2000 ir 2001 metais.

Carlosas Boozeris

Buvęs Ž.Ilgausko komandos draugas Klivlande geriausiame karjeros sezone „Utah Jazz“ klube rinko galingą dvigubą dublį – 20,9 taško ir 11,7 atkovoto kamuolio.

Būtent Jutoje jis žaidė geriausius karjeros sezonus ir 2007 bei 2008 m. pateko į „All-Star“ rungtynes.

„Scanpix“ nuotr./Carlosas Boozeris
„Scanpix“ nuotr./Carlosas Boozeris

2008 m. C.Boozeris buvo išrinktas ir į trečiąjį geriausių sezono žaidėjų penketą, tačiau NBA čempionu nei Jutoje, nei po to Čikagoje taip ir netapo. Tiesa, titulų alkį turėjo pasotinti 2008-aisiais Pekine laimėtas olimpinis aukso medalis.

Eltonas Brandas

1999 m. naujokų biržos pirmasis šaukimas, pasižymėjęs įvairiapusiu judesių baudos aikštelėje arsenalu ir karjeros pike buvęs sunkiai sustabdoma jėga po krepšiu.

E.Brandas sėkmingiausiame 2005-2006 m. sezone rinko net po 24,7 taško ir nuvedė „Los Angeles Clippers“ iki Vakarų konferencijos pusfinalio. „All-Star“ rungtynėse sunkusis krašto puolėjas žaidė 2002 ir 2006 m.

„Scanpix“ nuotr./Eltonas Brandas
„Scanpix“ nuotr./Eltonas Brandas

Šiuo metu jis yra „Philadelphia 76ers“ ekipos generalinis vadybininkas.

Zachas Randolphas

Žaidimo nugara į krepšį specialistas, ypač pasižymėjęs per aštuonerius metus (2009-2017 m.) „Memphis Grizzlies“ gretose.

Su šiuo klubu sunkiasvoris Z.Randolphas sykį 2013 m. žengė iki pat Vakarų konferencijos finalo, kuriame nusileido „Spurs“.

„Scanpix“ nuotr./Zachas Randolphas
„Scanpix“ nuotr./Zachas Randolphas

Geriausiame sezone Z.Randolpho taškų vidurkis siekė net 23,6 taško, o „All-Star“ rungtynėse jis žaidė 2010 ir 2013 m.

Joakimas Noah

Praėjusią savaitę oficialiai apie karjeros baigimą paskelbęs prancūzas turėjo neilgą, bet labai produktyvų karjeros piką.

2014-aisiais „Chicago Bulls“ centras užėmė net ketvirtą vietą sezono MVP rinkimuose, tais pačiais metais jis buvo pripažintas ir geriausiai besiginančiu lygos krepšininku bei pateko į geriausių sezono žaidėjų penketą.

„Scanpix“/AP nuotr./Joakimas Noah
„Scanpix“/AP nuotr./Joakimas Noah

Tą sezoną universalaus vidurio puolėjo rodikliai siekė 12,6 taško, 11,3 sugriebto kamuolio ir 5,4 rezultatyvaus perdavimo.

Deja, bet čempiono žiedo jam iškovoti nepavyko – „Bulls“ kelis sykius atsimušė į „Miami Heat“ su LeBronu Jamesu, Dwyane'u Wade'u ir Chrisu Boshu priešakyje, kol galiausiai Čikagos ekipos viltis pražudė traumos.

Luolas Dengas

Dar vienas buvęs „Bulls“ narys, Čikagos klube rungtyniavęs net dešimtmetį (2004-2014 m.).

Universaliu žaidimu ir puikia gynyba pasižymėjęs Sudane gimęs, bet Didžiosios Britanijos rinktinei atstovavęs žaidėjas tarp žvaigždžių pateko 2012 ir 2013 m. Rezultatyviausiame sezone jo taškų vidurkis siekė 19.

„Scanpix“ nuotr./Luolas Dengas
„Scanpix“ nuotr./Luolas Dengas

Šiuo metu L.Dengas eina Sudano krepšinio federacijos prezidento ir Sudano rinktinės vyriausiojo trenerio pareigas.

Victoras Oladipo

Ilgametis D.Sabonio komandos draugas į „All-Star“ rungtynes buvo išrinktas dukart. Abu kartus tai nutiko jam atstovaujant „Indiana Pacers“ klubui (2018 ir 2019 m.).

„Scanpix“/AP nuotr./Victoras Oladipo ir Domantas Sabonis
„Scanpix“/AP nuotr./Victoras Oladipo ir Domantas Sabonis

Vis tik 23,1 taško vidurkį 2017-2018 m. sezone turėjusio gynėjo karjerą prieš kelerius metus ėmė stabdyti traumos, dėl kurių jam teko praleisti metus be krepšinio.

Sausį V.Oladipo buvo iškeistas į „Houston Rockets“ klubą, o jame bando atgaivinti prislopusią karjerą.

Kiti žymūs krepšininkai, „All-Star“ rungtynėse dalyvavę du kartus (žvaigždute pažymėti žaidėjai, vis dar rungtyniaujantys NBA): Devinas Bookeris*, Caronas Butleris, Baronas Davisas, Andre Drummondas*, Michaelas Finley, Rudy Gobert'as*, Roy'us Hibbertas, Antawnas Jamisonas, Larry Johnsonas, Davidas Lee, Rashardas Lewisas, Stephonas Marbury, Khrisas Middletonas*, Donovanas Mitchellas*, Jerry Sloanas, Jerry Stackhouse'as, Jaysonas Tatumas*, Isaiah Thomasas, Karlas-Anthony Townsas*, Nikola Vučevičius*.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius