Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 03

Nepaprastas sezonas Jonui Valančiūnui baigėsi – toliau 17 mln. vertės klausimas

Prieš devynerius metus Jonui Valančiūnui jau buvo toks sezonas, kurio viduryje būdamas 17-metis pakeitė komandas – tada iš Vilniaus „Perlo“ jis persikėlė į „Rytą“. Šią savaitę 26 metų krepšininkui baigėsi antrasis išskirtinis sezonas, kurio metu jam teko keltis į kitą komandą, tik šįkart tai įvyko NBA planetoje. Ką pakeitė tarp Toronto ir Memfio klubų įvykę mainai ir kas laukia J.Valančiūno ateityje?
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

J.Valančiūnui NBA sezonas baigėsi dešimčia dienų anksčiau nei kitiems „Memphis Grizzlies“ krepšininkams.

Rungtynėse su „Los Angeles Clippers“ patirtos traumos tyrimai parodė, kad 213 cm ūgio vidurio puolėjui užfiksuotas 2-ojo laipsnio čiurnos patempimas. Trumpai tariant – jei 1-ojo laipsnio patempimas laikomas lengvu, o 3-iojo – sunkiu, lietuvį ištiko vidutinio sudėtingumo čiurnos trauma.

Krepšininkai įprastai tokias traumas gydosi 4 savaites, J.Valančiūnas turės daugiau laiko, nes žaisti nebereikės – „Grizzlies“ liko už atkrintamųjų varžybų ir balandžio 11 dieną sužais paskutinį sezono mačą.

Tuo metu J.Valančiūnas galės anksčiau palikti savo apartamentus Memfyje ir sugrįžti į Torontą – ten nuomojamame būste po NBA mainų vasario 7 dieną liko gyventi krepšininko žmona ir abu sūnūs.

J.Valančiūnas turės laiko apgalvoti jam neįprastą sezoną, prasidėjusį Kanados mieste Toronte ir pasibaigusį už 1,3 tūkst. kilometrų kelis kartus mažiau gyventojų turinčiame amerikietiškajame Memfyje.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Sezono pradžia – su čempioniškomis ambicijomis

Naujas treneris, naujas komandos lyderis, kiek pasikeitęs vaidmuo aikštėje – taip J.Valančiūnas praėjusį rudenį pasitiko savo septintuosius metus NBA.

Iš asistento į trenerio kėdę peršokęs Nickas Nurse'as greitai sulipdė „Raptors“ komandą pagal naują Toronto žvaigždę Kawhi Leonardą, kuris turėjo kelis patikimus ginklanešius: Kyle'ą Lowry, Serge Ibaką ir dažniausiai (10-yje iš 30 mačų) nuo atsarginių suolo į žaidimą įsitraukdavusį J.Valančiūnas.

Nors ryšiai su N.Nurse'u buvo geri, lietuvis žaidė mažiausiai minučių per savo karjerą Toronte – po 18,8 per rungtynes.

Tačiau savo laiką lietuvis naudojo produktyviai – rinko po 12,8 taško ir atkovojo po 7,7 kamuolio, – o „Raptors“ ambicingai žingsniavo Rytų konferencijos priekyje, žinodama, kad į Vakarus patraukęs LeBronas Jamesas kelio link NBA žiedų nebeužtvers.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Kyle'as Lowry
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Kyle'as Lowry

J.Valančiūną pristabdė kairiojo nykščio trauma, kurios gydymas užtruko beveik du mėnesius žiemos viduryje, bet jis optimistiškai laukė sugrįžimo į aikštę. „Sveikas, sugrįžęs“, – Toronto klubo „Twitter“ paskyroje vasario 7 dieną pasveikino po traumos į aikštę sugrįžti pasirengusį lietuvį. O po poros valandų nugriaudėjo bomba.

Mainų minusai

„Raptors“ iškeitė J.Valančiūną ir dar du žaidėjus, kad iš „Grizzlies“ gautų labiau patyrusį ispaną Marcą Gasolį.

Buvo netikėta, tačiau J.Valančiūnas reagavo vyriškai.

„Girdėjau tam tikrų gandų, bet gandų aš jau buvau prisiklausęs septynerius metus, – „The Athletic“ pasakojo 26-erių vidurio puolėjas. – Jau prieš tai buvo daug visokių kalbų, į kurias aš jau nekreipiau dėmesio. Bet iškart po treniruotės, per pietus, mane pasiekė informacija. Net praradau alkį.“

VIDEO: Open Gym presented by Bell S7E16 - Moves

Iškart po mainų, „Open Gym“ kameros užfiksavo J.Valančiūną gan ramų ir draugišką. Lietuvis atsisveikino su savo ilgamečiais bičiuliais, treneriu N.Nurse'u, ir palinkėjo sėkmės organizacijai, kurioje 2011-aisiais pradėjo savo kelią NBA.

„Jeigu atvirai, mane nustebino tokia rami ir brandi jo reakcija, – pasakojo „Raptors“ treneris N.Nurse'as. – Nežinau, tikėjausi, kad jis bus ar liūdnesnis, ar labiau sukrėstas, ar dar kažkas. Bet jis susitvarkė labai vyriškai.

Jis suprato. Mes pamirštame, kad jis jau subrendęs žaidėjas. O kartu praleidome tiek daug metų. Jis žaidė geriausią sezoną savo karjeroje ir mes jį mylėjome.

Jonas žaidė mažiausiai minučių savo karjeroje, bet jis mėgavosi. Matėsi, kad jam patinka toks vaidmuo ir jam buvo garbė atstovauti „Raptors“. Kai jis buvo traumuotas, mums labai trūko jo dvasios.“

„Scanpix“/AP nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“/AP nuotr./Jonas Valančiūnas

Tuo metu į Memfį iškeliavęs J.Valančiūnas turėjo susitaikyti su dviem faktais.

Kosmopolitišką ir jau prisijaukintą 2,4 mln. gyventojų Torontą ir lietuvišką komuną pakeitė Vilniaus dydžio nuobodus amerikietiškas Memfis.

Svajones pasikauti dėl pirmojo NBA čempiono žiedo, kurio nėra iškovojęs nė vienas iš dvylikos lygoje rungtyniavusių Lietuvos krepšininkų, teks atidėti – nauja jo komanda „Grizzlies“ jau daug metų nepretenduoja į titulus ir rikiuojasi Vakarų konferencijos apačioje.

Tačiau atsivėrė ir nauji keliai.

Mainų pliusai

J.Valančiūno atlyginimas paaugo Memfyje. Nors, kaip įprasta NBA, į naują komandą jis persikėlė su senu kontraktu (64 mln. per ketverius metus), mokesčiai Tenesio valstijoje yra mažesni nei Kanadoje.

Be to, nors Memfyje jis dar nepirko nekilnojamojo turto, būsto nuomos ir pardavimų kainos yra kelis kartus žemesnės nei Toronte – tai gali būti naudinga ateityje.

Dar svarbiau, kad J.Valančiūnas pagaliau gavo visą erdvę pasireikšti aikštėje ir nuveikti didžius dalykus po krepšiu.

Jo taškų vidurkis, lyginant su „Raptors“, pakilo nuo 12,8 taško iki 19,9.

Atkovotų kamuolių – nuo 7,7 iki 10,7 per rungtynes. Žinoma, tai lėmė ir išaugęs žaidimo laikas (nuo 18,8 min. Toronte iki 27,7 min. Memfyje) ir svarbesnis vaidmuo – kartu su įžaidėju Mike'u Conley lietuvis tapo „Grizzlies“ lyderiu.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Praėjusį mėnesį J.Valančiūnas dukart pagerino asmeninį rezultatyvumo rekordą, iš pradžių pelnęs 33 taškus, o paskui 34 per rungtynes su „Phoenix Suns“. Daugiau taškų už J.Valančiūną viename NBA mače yra įmetę tik trys lietuviai: Šarūnas Marčiulionis, Žydrūnas Ilgauskas ir Linas Kleiza, kuriam priklauso lietuviškas rekordas (41 taškas).

Be to, mače su „Orlando Magic“ J.Valančiūnas atkovojo 24 kartus kamuolį – to vieneriose NBA rungtynėse nėra pavykę pasiekti net Arvydui Saboniui.

VIDEO: 34 J.Valančiūno taškai į „Suns“ krepšį

J.Valančiūno žaidimas leido Memfio klubui primiršti M.Gasolį, nes rezultatai nesuprastėjo.

Prieš mainus „Grizzlies“ turėjo 23 pergales ir 34 nesėkmes bei užėmė keturioliktą vietą Vakaruose, dabar klubo kraityje 31 pergalė ir 46 pralaimėjimai bei trylikta pozicija konferencijoje.

„Jei atvirai, jis geresnis, nei aš tikėjausi, – neslėpė naujasis J.Valančiūno treneris Memfyje JB Bickerstaffas. – Manau, jis yra pajėgus atlaikyti dar didesnį žaidimo krūvį.

Natūralu, kad Toronte buvo kitų su kamuoliu daugiau dominavusių žaidėjų, todėl jis buvo rečiau maitinamas perdavimais. Bet Memfyje jis turi daug galimybių pasireikšti ir tuo naudojasi.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Jo efektyvumas, kai gauna kamuolį po krepšiu, yra tiesiog nerealus. Savo užtikrintais ir tiksliais metimais jis nuramina žaidimą. Jis gali tvirtai nusverti rungtynes tau naudinga linkme.

Valančiūno asmenybės ir charakterio bruožai yra puikūs. Jis toks geras žmogus, kad savaime už jį sergi ir nori būti šalia. Tai žmogus, kokį nori turėti savo rūbinėje. Viskas, ką jis daro, yra dėl komandos. Galbūt jo skaičiai išaugo, bet jam svarbiausia padėti komandai laimėti. Kai turi tokius žaidėjus, norisi juos išsaugoti.“

Ar Memfis išsaugos Joną?

„Grizzlies“ jau įsitikino J.Valančiūno gebėjimais, o komentatoriai jau išmoko vidurio puolėjo metimus sveikinti lietuvišku „jėgaaa!“

VIDEO: Jono Valančiūno puikus pasirodymas

Dabar ateis metas sėsti prie derybų stalo, nes J.Valančiūnas šią vasarą turi pasirinkimo teisę dėl savo ateities.

Variantų yra keli:

Pagal 2015 metais pasirašytą, 2016 metais įsigaliojusią sutartį, J.Valančiūnas turi teisę nutraukti likusią vieno sezono kontrakto dalį ir tapti laisvu žaidėju NBA rinkoje.

Ateinanti vasara bus karšta, nes į laisvą rinką gali išplaukti daug stambių žuvų: Kevinas Durantas, Kawi Leonardas, Kyrie Irwingas, Kemba Walkeris, o taip pat vidurio puolėjai: DeMarcus Cousinsas, Nikola Vučevičius, Marcas Gasolis, DeAndre Jordanas, Brookas Lopezas ir kiti.

Ne pats geriausias metas išbandyti konkurencinėje aplinkoje, žinant, kad 2020 metų vasarą turgus bus ramesnis – iš aukšto kalibro laisvų vidurio puolėjų bene garsiausias tada bus Domantas Sabonis.

Tad J.Valančiūnas gali rinktis antrą variantą – 17,6 mln. dolerių, kurie priklausys jam už paskutinį seno kontrakto sezoną, jei jis nuspręs atidėti žaidėjų rinką metams.

VIDEO: „Ginčas“ dėl J.Valančiūno ateities: ką geriausia pasirinkti NBA siaučiančiam lietuviui?

Savo ruožtu „Grizzlies“ gali atlikti mainus, nes klubo ateities vizija nėra visiškai aiški – tai niekada nebuvo itin rizikuojantis ir išlaidus NBA klubas, o J.Valančiūnas gali būti patrauklus kitoms komandoms ne tik dėl žaidimo lygio, bet ir į pabaigą tiksinčio kontrakto.

Kita vertus, tikėtina, kad „Grizzlies“ gali imtis veiksmų ir pateikti naują ilgalaikę patrauklią sutartį, kuri įsigaliotų nuo 2020 metų vasaros.

Paklaustas, ar nauja 3–4 metų sutartis jį viliotų likti Memfyje, J.Valančiūnas sakė: „Aš – čia pat. Aš dabar čia sėdžiu. Tereikia kalbėtis. Klubas turi mano telefono numerį, o aš turiu jų. Jie žino, kur manęs ieškoti.“

Ką J.Valančiūnas veiks toliau?

J.Valančiūnas lauks skambučio, bet tai nereiškia, kad jis sėdės Memfyje ilgai.

Netrukus jis turėtų grįžti į Torontą pas šeimą, o tada iškeliaus.

Klubas turi mano telefono numerį, o aš turiu jų. Jie žino, kur manęs ieškoti.

Pastaraisiais metais jis mėgdavo su šeima po sezono iškart iškeliauti pailsėti į kokią nors palmėmis ir gražiais paplūdimiais nusėtą salą, tada grįždavo į Lietuvą, spėdavo nukeliauti į Skandinavijos fiordus žvejoti, tą patį darydavo ir vėl grįžęs į gimtinę, derindamas pramogas su vasaros krepšinio stovykla jaunimui ir paramos fondo organizaciniais sprendimais.

Aktyvus nuoseklus sportas prasidės tik vasaros antrojoje dalyje, kai startuos Lietuvos rinktinės pasirengimas pasaulio čempionatui.

Į pirmenybes rugsėjį Kinijoje jis jau turėtų keliauti žinodamas, kur spalį pasitiks naują – aštuntąjį NBA sezoną.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius